Některé recepty mají zvláštní kouzlo. Připomínají dětství, chvíle strávené s rodinou a vůně linoucí se z kuchyně. Přesně takové jsou i pirohy z bramborového těsta. Pokud jste je dosud nezkusili, věřte mi – jakmile je jednou připravíte, budou na vašem stole častěji, než byste čekali. Krémový tvaroh, jemné těsto a křupavá slanina tvoří dokonalou kombinaci chutí, kterou si nelze nezamilovat.
Ingredience na domácí pirohy (2 porce)
Na těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g vařených brambor (nejlépe varný typ C)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 ml vody (může být potřeba více)
- 1/2 lžičky soli
Na náplň
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 špetky soli
Na dokončení
- 200 g zakysané smetany
- 200 g anglické slaniny
- 2 lžíce nasekané pažitky
Jak připravit dokonalé pirohy?
1. Připravte si tvarohovou náplň
Než se pustíte do těsta, začněte s náplní. Měkký tvaroh dejte do misky, osolte a dobře promíchejte s nasekanou pažitkou. Směs by měla být vláčná a snadno roztíratelná. Pokud je příliš tuhá, můžete přidat lžíci mléka, aby získala krémovější konzistenci. Jakmile máte hotovo, náplň dejte do lednice a nechte odležet.
2. Připravte bramborové těsto
Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, vejce, žloutek a špetku soli. Postupně přilévejte vodu – množství může být mírně odlišné podle savosti mouky a typu brambor. Vše důkladně propracujte, až získáte hladké, nelepivé těsto. Mělo by být dostatečně pevné, aby se s ním dobře pracovalo, ale zároveň pružné.
3. Vykrajujte pirohy
Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na placku silnou asi 3 mm. Pomocí hrnku nebo vykrajovátka s průměrem okolo 10 cm vykrájejte kolečka. Do středu každého kolečka dejte lžíci tvarohové náplně. Okraje lehce potřete vodou, přeložte napůl a prsty pevně přitiskněte. Pro jistotu je ještě můžete umačkat vidličkou – nejenže budou lépe držet, ale získají i krásný vzor.
4. Vaření pirohů
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Jakmile voda vře, opatrně do ní vkládejte připravené pirohy. Po několika minutách začnou samy vyplouvat na povrch – to je znamení, že jsou hotové. Vaření obvykle trvá 8–10 minut.
5. Opečte slaninu dozlatova
Zatímco se pirohy vaří, nakrájejte slaninu na malé kousky a opečte ji na suché pánvi dozlatova. Tuk, který pustí, krásně obalí pirohy a dodá jim ještě lepší chuť.
6. Servírování
Hotové pirohy sceďte a rozdělte na talíře. Přelijte je zakysanou smetanou, posypte opečenou slaninou a na závěr přidejte čerstvou pažitku. Výsledkem je dokonalá harmonie chutí – jemné těsto, krémová náplň a křupavá slanina tvoří neodolatelnou kombinaci.

Tipy a triky pro ještě lepší pirohy
Jaké brambory použít?
Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C – mají vyšší obsah škrobu, což pomáhá těstu držet tvar a zároveň zůstává krásně vláčné.
Čím lze recept obměnit?
Pokud máte rádi experimentování, zkuste do tvarohové náplně přidat prolisovaný česnek nebo trochu strouhaného sýra. Další variantou může být slaná verze s mletým masem nebo houbami.
Co dělat, pokud těsto lepí?
Pokud se vám těsto lepí k rukám, přidejte trochu mouky. Ale pozor – ne příliš, jinak budou pirohy tuhé.
Jak uchovat pirohy na později?
Hotové pirohy lze zamrazit. Stačí je rozložit na plech, nechat ztuhnout a poté přemístit do sáčku nebo uzavíratelné nádoby. Při příštím vaření je stačí vložit do vroucí vody a počkat, až vyplavou.
Výživové hodnoty na 2 porce
Energie | 12 248,7 kJ |
---|---|
Bílkoviny | 127,15 g |
Tuky | 114,43 g |
Sacharidy | 336,12 g |
Sůl | 10,46 g |
SAFA | 54,6 g |
Vláknina | 16,21 g |
Cukry | 22,64 g |
Závěrem
Domácí pirohy z bramborového těsta jsou přesně tím jídlem, které vás pohladí na duši. Není to sice nejdietnější pokrm, ale pokud si ho dopřejete jednou za čas, rozhodně nebudete litovat.
Ať už je připravíte pro sebe, nebo jako překvapení pro rodinu, úspěch máte zaručený!

Domácí pirohy – Hodnocení receptu
Vaše komentáře
Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.