Znáte ten pocit, když se na vás dívá ta dokonale vyrýsovaná bohyně na Instagramu, co má tělo jak z katalogu fitness oblečení? A vedle ní stojí kulturista, jehož biceps má vlastní PSČ? Ano, taky jsem si říkala – „co sakra jedí, že vypadají takhle?“ A odpověď je jednoduchá. Nejedí.
Dobře, ne úplně. Ale předsoutěžní dieta je tak trochu kulinářský horor. Ne že by si člověk nemohl dát něco dobrého… ale většinou to končí kuřecím prsem bez soli a brokolicí, která už ztratila i vůli žít. A zatímco my ostatní se ládujeme zmrzlinou u Netflixu, tihle jedinci počítají každé zrnko rýže.
Rozhodla jsem se podívat tomu na zoubek – co vlastně obnáší příprava na sezónu a proč se mi zdá, že většina z nich vypadá v posledním týdnu před soutěží, jako by je někdo odsál vysavačem.
Co je předsoutěžní dieta a proč připomíná vojenský výcvik se špetkou šílenství
Předsoutěžní dieta není žádný zdravý životní styl. Je to promyšlený režim, jehož cílem je vytvořit iluzi dokonalého těla– a to ve velmi konkrétní datum. Nejčastěji ji dodržují buď modelky před focením či přehlídkou, nebo kulturisté před soutěží.
Trvá obvykle 6 až 16 týdnů a čím blíže je člověk k „Dni D“, tím drsnější to bývá. Tělo se ladí jako housle před koncertem – jen místo strun se ladí příjem bílkovin, sacharidů, vody a veškeré radosti ze života.
Na konci celé této anabáze stojí někdo, kdo je dokonale vyrýsovaný, naprosto dehydratovaný, hladový, naštvaný… a pořád fotogeničtější než vy po týdnu all-inclusive dovolené.
Modelky vs. kulturisti: Dva světy, jedna brokolice
Rozdíly mezi těmito dvěma typy dietářů jsou markantní. Ale nebojte, oba se trápí, jen trochu jinak.
Kulturisté
Tihle borci jedou na úplně jiném levelu. Cílem není jen „vypadat dobře“, ale doslova být mapa svalů.
- Cíl: 3–6 % tělesného tuku. To je méně než průměrný avokádo.
- Strava: Kuře, rýže, brokolice. Opakovat.
- Trénink: Silový + kardio. A to všechno dvakrát denně. Když máte štěstí, stihnete mezi tím jedno zatmění slunce.
- Psychika: Všechno vás štve. Včetně vlastního odrazu v zrcadle, který není ještě dost „dry“.
Modelky
Ty se sice nevyrýsují jako Hulk, ale jejich cesta je neméně náročná. Estetika štíhlosti, dlouhých linií, žádné nafouklé břicho, žádný stresový pupíček.
- Cíl: Minimální tuk, maximální elegance.
- Strava: Hodně vody, zelenina, lehké bílkoviny, často přerušovaný půst.
- Trénink: Pilates, jóga, kardio – klidně i 2 hodiny denně, ale elegantně, ať není moc svalů.
- Psychika: Náladovost, emoční horská dráha, a ano, často i hladová panika.
Ať už jste jedna nebo druhá skupina, jedno je jisté – váš život se na pár týdnů změní na excelovou tabulku kalorií a plánování záchodových pauz.
Příklad jídelníčku, po kterém budete buď fit… nebo v slzách
Kulturista – týden před soutěží
- Snídaně: 6 vaječných bílků + 40 g ovesných vloček (bez cukru, jasně… bez radosti taky).
- Oběd: 150 g kuřete + 100 g rýže + 100 g brokolice. Všechno vařené, všechno bez soli.
- Svačina: Proteinový nápoj + 10 mandlí (ano, opravdu jen 10).
- Večeře: 200 g tresky + dušená cuketa. Nejlepší jídlo dne – jenže ryba vám začne po pár dnech smrdět i ve snech.
Modelka – 3 dny před přehlídkou
- Ráno: Zelený čaj + pár plátků okurky. (Člověk si připadá jako hladový králík.)
- Dopoledne: Smoothie z mandlového mléka, proteinu, baby špenátu a jedné maliny.
- Oběd: Grilovaný losos + rukola + pár zrníček quinoy. Jako vážně – pár.
- Odpoledne: Jablko. Ale menší než vaše pěst.
- Večer: Zeleninový vývar bez ničeho. Jen voda a iluze.
Voda je nepřítel. Ale jen na chvíli. A jen v těle.
Ano, teď se dostáváme k té části, kdy přestává jít o jídlo a začíná se čarovat s vodou. Možná si říkáte, že voda je zdravá, že bez ní by člověk nemohl žít. No jasně. Ale předsoutěžní logika říká něco jiného.
Těsně před soutěží (často 48–72 hodin) přichází fáze zvaná „vysušování“, která zní jako by vás chtěl někdo proměnit na hovězí jerky. A možná to ani není tak daleko od pravdy.
Jak to funguje?
- 5 dní předem začnete pít třeba 7 litrů vody denně. Tělo se vyděsí a začne ji rychle vylučovat.
- Postupně vodu snižujete – 3 dny před soutěží 4 litry, pak 2 litry, pak třeba už jen pár deci.
- Výsledkem je, že tělo je „vysušené“ – žádná voda mezi kůží a svaly = maximální definice.
Co se přitom děje ve vašem těle?
- Máte hlavu jak balón.
- Jste unavení, podráždění, kolikrát i na omdlení.
- Možná už ani nemůžete normálně jít na záchod. Všechno, co tělo mělo, je venku.
Já osobně bych si v ten moment radši dala pivo. Nebo i dvě. Ať mi ty ledviny odpustí, ale život má být o radosti, ne o tom, že čicháte k minerálce a slintáte.
Psychika na horské dráze. Bez pásů. A s otevřenýma dveřma.
Největší problém předsoutěžní diety není hlad. Ani voda. Je to vaše hlava. Můžete být sebekázeňský typ, ale když tělu vezmete energii, spánek, sůl, radost – dřív nebo později začnete být:
- mrzutí jak tříleté dítě bez lízátka,
- nespolečenští (protože kdo chce být v místnosti s někým, kdo si počítá mandle?),
- náladoví (pláč, smích, vražedné pohledy v rámci pěti minut),
- a když jste žena, přijdete možná i o menstruaci – tělo prostě šetří, kde se dá.
Znám holky, co se v posledních dnech před focením doslova zavřou doma a komunikují jen se svým trenérem. A i toho by nejradši přejely mixérem, protože „proč sakra zase jen kuře a zelenina?!“
Co na to odborníci? A co na to já?
Výživoví poradci se shodují: předsoutěžní dieta není zdravá. A nemá být dlouhodobá. Je to specifický režim pro specifický cíl. Tělo to zvládne, pokud:
- má člověk předchozí zkušenosti,
- je dieta pod odborným dohledem,
- po akci následuje návrat do normálu (tzv. reverzní dieta).
Ale běžná žena, co se chce „jen rychle dostat do formy na léto“, by se do toho neměla vůbec pouštět. Protože reálně:
- vám to naruší hormonální rovnováhu,
- zpomalíte si metabolismus,
- a pak si dáte jeden rohlík… a máte zpátky tři kila.
Já osobně? Zkoušela jsem „light verzi“ předsoutěžní diety a skončilo to tak, že jsem snědla celou čokoládu a u toho brečela do vany, protože „jsem slaboch“. Dneska už vím, že radši silná a veselá, než hubená a hysterická.
Dá se z toho vůbec něco vzít? Jo. Ale s rozumem.
Teď si možná říkáte – tak fajn, tohle všechno je hardcore. Ale je z toho něco použitelného pro běžný život? Ano!
Z předsoutěžní diety si totiž můžete vzít pár triků – jen je třeba je přetavit do lidské podoby.
Co si vzít z diety kulturisty/modelky bez ztráty zdravého rozumu?
- Jezte víc bílkovin. Sytí a chrání svaly.
- Plánujte jídla. Nemusíte hned nosit krabičky, ale aspoň vědět, co budete jíst.
- Pijte dost vody. (Ale ne sedm litrů denně, fakt ne.)
- Spěte. Regenerace je klíč.
- Hýbejte se pravidelně. Nemusíte makat dvoufázově – stačí procházky, silový trénink, občas kardio.
- Nepanikařte. Jedna pizza vás nezabije. Spíš vás zachrání.
Reverzní fáze: Když už nevydržíte koukat ani na brokolici
Tak. Den soutěže nebo focení je za vámi. Vypadáte jako řecká socha (nebo alespoň jako její hodně hladová verze), a první, co uděláte, je… sníte celý dort. A pak pizzu. A pak druhý dort. A možná i to, co zbylo dětem v lednici.
No a právě tady začíná ta pravá sranda. Tělo, které týdny fungovalo v režimu „přežít a nevzdat to“, se teď najednou zalije kaloriemi, solí a cukrem. Výsledkem je:
- náhlé přibírání vody i tuku,
- extrémní nadýmání (vážně, připadáte si jak balón na pouti),
- a hlavně psychický sešup, protože „jak jsem mohla za týden přibrat 4 kila?!“
Tohle období se odborně jmenuje reverzní dieta, ale většina lidí to zná jako „neřízené žraní spojené s výčitkami a potem“. A fakt to není legrace. Spousta sportovců i modelek říká, že tohle je horší než samotná příprava.
Jak z toho ven?
- Postupně navyšovat kalorie, ne hned skákat na fastfood.
- Vrátit do jídelníčku víc sacharidů i tuků – pomalu.
- Přidat více vlákniny, vody a spánku.
- A hlavně: odpustit si. Vaše tělo právě zvládlo extrém, zaslouží si vděčnost, ne výčitky.
Z fitness stage zpátky mezi smrtelníky
Vidět někoho v top formě na soutěži je úžasné. Ale pokud vám to někdy vrtalo hlavou: „Taky bych to chtěla zkusit!“ – pak vám říkám: nejdřív si zkuste dát suché kuře pětkrát denně po dobu tří týdnů a uvidíme, jestli si to nerozmyslíte.
Nehodnotím to negativně – naopak, mám respekt ke každému, kdo tím projde. Ale je důležité si uvědomit, že:
- předsoutěžní forma není trvalý stav (a nemá být),
- fotky a pódia jsou často jen momentky vrcholu – nikoliv každodenní realita,
- a za každým „wow“ tělem je často spousta odříkání, které byste možná ani nechtěli zažít.
Historky ze zákulisí: Aneb co vám na Instagramu neřeknou
💄 Jedna modelka se mi svěřila, že poslední tři dny před focením nepila skoro vůbec, jen kloktala vodu, aby neměla suchou pusu. Nakonec měla migrénu takovou, že během focení omdlela. Výsledkem byla perfektní fotka. A kapačka.
💪 Známý kulturista si spletl čas naposledy plánovaného sacharidového „refeedu“ a místo těstovin si dal cheesecake… v den soutěže. Výsledek? Nafouklé břicho jako těhotenské – a konec šance na medaili.
🥬 A moje kamarádka? Přišla na přehlídku s prasklým zipem, protože si po týdnech „dietního mučení“ dala večer pizzu a přes noc nabrala tak, že jí večerní šaty prostě nepustily.
Závěrečné zamyšlení: Pro koho to vlastně je?
Předsoutěžní dieta je jako krátkodobá toxic láska – víte, že vás zničí, ale stejně to chcete zkusit, protože ta euforie za to někdy stojí.
Pokud jste sportovec, modelka, nebo vás prostě baví experimentovat a máte zdravé tělo i mysl – OK, jděte do toho. Ale s trenérem, výživářem a hlavně s hlavou na krku.
Ale pokud jste jen obyčejná žena (jako já), která chce vypadat dobře v plavkách a nechce u toho trpět jako Ježíš na Velikonoce – vykašlete se na extrémy. Opravdu. Radši si dejte ten špaldový rohlík, jděte si zacvičit, dejte si spánek… a hlavně buďte na sebe hodné.
Shrnutí: Co si z toho všeho odnést?
✔ Předsoutěžní dieta je dočasná, extrémní a náročná.
✔ Nedoporučuje se jako běžný způsob hubnutí.
✔ Funguje jen krátkodobě – tělo se většinou vrací zpět.
✔ Psychika při dietě hraje obrovskou roli.
✔ Základem je neidealizovat fotky a výsledky na Instagramu.
✔ Mnohem lepší než šest balení buchtiček na břiše je žít v pohodě a s radostí.
A tím končím – hladová, ale šťastná. A pokud mě ještě někdy napadne zkoušet předsoutěžní režim, tak mě, prosím vás, někdo připoutejte ke gauči a dejte mi zmrzlinu.
Vaše komentáře
Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.