Sedění je dnes pro většinu z nás nejčastější pozicí, ve které trávíme podstatnou část pracovní doby. Většinou se prostě usadíme, otevřeme notebook nebo usedneme k počítači a pracujeme, aniž bychom si uvědomili, jak naše tělo sedí. Bohužel, dlouhodobé a špatné sezení může mít vážný dopad na naše zdraví. Pokud však nemůžeme sezení z našeho pracovního ho života eliminovat, je důležité naučit se sedět správně. Tímto způsobem můžeme minimalizovat negativní dopady na naše zdraví.

Proč je špatné sezení tak velký problém?

Nadměrná práce vsedě má závažný vliv na naše tělo a je příčinou mnoha zdravotních problémů. Může způsobit bolesti zad, krční páteře, křečové žíly nebo dokonce problémy se zažívacím traktem, jako je zácpa. Tyto obtíže vznikají zejména kvůli tomu, že se při špatném sezení deformuje naše páteř, omezujeme proudění krve v těle a dokonce utlačujeme vnitřní orgány.

Z toho důvodu je správné držení těla klíčem ke zdraví nejen pohybového aparátu, ale i celkového fyzického a psychického stavu.

Jaké jsou nejčastější problémy spojené se špatným sezením?

Špatné sezení může způsobit několik zdravotních problémů, které bych ráda podroběji rozebrala:

  • Bolesti zad a krční páteře – Vyhrbená záda nebo předsunutá hlava vedou k nerovnoměrnému zatížení meziobratlových plotének a mohou způsobovat chronickou bolest.
  • Problémy s krevním oběhem – Sezení s nohou přes nohu nebo celkové omezení pohybu může bránit správnému proudění krve, což vede k otokům a křečovým žilám.
  • Utiskování vnitřních orgánů – Špatné držení těla může negativně ovlivňovat i zažívání a způsobit problémy se zácpou nebo jinými trávicími obtížemi.
  • Psychická nepohoda – Špatné držení těla může mít vliv i na naše psychické zdraví. Při špatném sezení se cítíme unaveně a může nás to stát více energie na vykonávání práce.

Správný výběr kancelářské židle

Pokud chcete být zdraví při sezení u počítače, správná židle je naprostý základ. Trh nabízí širokou škálu možností, od ergonomických židlí až po fitness židle, které podporují aktivní sezení. Při výběru byste měli zvážit nejen svůj aktuální zdravotní stav, ale i to, jak dlouho u židle budete denně sedět a jaké máte požadavky na komfort.

Vlastnosti správné židle

  • Respektuje anatomii lidského těla a splňuje ergonomické požadavky.
  • Má dostatečně dlouhou životnost a je vhodná pro vaši tělesnou váhu.
  • Umožňuje pokožce dýchat, aby se zamezilo přehřávání a pocení.
Koukni...  TOP5: Tenisové turnaje, které musíte zažít!

Tip: Nezapomínejte, že i ta nejlepší židle nebude fungovat, pokud si nenavyknete správně sedět. Proto se podívejme na několik základních pravidel správného sezení.

Správné držení těla při sezení

Základem zdravého sezení je napřímení. Velká část lidí si představí napřímení jako zcela rovnou páteř, ale naše páteř má přirozená zakřivení, která bychom měli zachovat. Správně napřímená pánev je klíčová – neměla by být příliš nakloněná vpřed ani vzad. Ideálně by měla být ve stabilním a pohodlném naklonění, které podporuje správné držení těla.

Při aktivním sezení se svaly trupu aktivně podílejí na podpoře těla, což pomáhá rovnoměrnému zatížení meziobratlových plotének. Naopak při uvolněném sezení dochází k jejich přetěžování a zvýšenému riziku zranění.

Výsledkem uvolněného sedu je vyhrbená páteř, předsunutá hlava a ramena, což omezuje dýchací funkce a utlačuje vnitřní orgány.

Jak sedět správně?

Pojďme se podívat na několik praktických tipů, jak správně sedět:

  1. Správná výška židle a stolu – Židle by měla být ve výšce, která vám umožní, aby kyčle byly o něco výše než kolena a chodidla se dotýkala podlahy celou plochou.
  2. Opírání předloktí – Předloktí by měla být opřena o desku stolu nebo područky, abyste zabránili zatížení ramen.
  3. Monitor v optimální výšce – Monitor by měl být umístěn tak, aby pohled směřoval lehce dolů, což pomáhá zabránit předsunutí hlavy a napětí v krční oblasti.
  4. Chodidla na podlaze – Mějte nohy volně položené na zemi, nekřižujte je a držte kolena lehce od sebe, aby byla pánev v optimální pozici.
  5. Používání podpůrných pomůcek – Pomůcky, jako jsou podsedáky nebo overbally, mohou pomoci udržet aktivní sed a zabránit vyhrbení.

Nebojte se být aktivní i při sezení

Sezení v aktivním napřímení neznamená sedět celou dobu strnule. Právě naopak, je dobré měnit polohu, přenášet váhu, případně se protáhnout a občas se postavit. Aktivní pohyb pomáhá prokrvení a zabraňuje úvně svalů, což nám umožní vydržet v pracovní pozici po delší dobu bez pocitu nepohody.

Koukni...  Výhřez plotének: Co dělat, když bolí záda?

Jak se aktivně pohybovat při práci?

  • Rozhýbávejte pánev – Lehce přenášejte váhu vpřed, vzad a do stran.
  • Protahujte se – Zvedněte ruce nad hlavu, nakloňte se do stran nebo se prostě zhluboka nadýchněte a protáhněte hrudník.
  • Procházejte se – Každou hodinu si dejte pár minut na krátkou procházku po kanceláři.

Co rozhodně nedělat?

Jednou z nejčastějších chyb je sezení s nohou přes nohu. Dlouhé sezení v této pozici brání správnému oběhu krve, což může způsobit otoky a nerovnoměrné zatížení pánve. Pokud už tento zvyk máte, snažte se alespoň strany střídat a držet čas v této poloze na minimu.

Dále se vyhněte asymetrickému sedu, kdy se natáčíte na jednu stranu kvůli nevhodně umístěným věcem na pracovním stole. Dokumenty a věci, které potřebujete, mějte přímo před sebou.

Práce vestoje jako alternativa

Pokud máte možnost, zkuste část pracovní doby strávit prací vestoje. Polohovací stoly jsou dnes dostupné v různých variantách a umožňují snadnou změnu výšky, což vám pomůže střídat sezení a stání podle potřeby.

Práce vestoje snižuje tlak na meziobratlové ploténky a podporuje lepší proudění krve, což má pozitivní vliv na celkovou energii a soustředění.

Tip: Začínáte-li s prací vestoje, střídejte sezení a stání postupně, abyste se vyhnuli přetížení nohou.

Shrnutí a doporučení na závěr

Správné sezení u počítače není o tom, být jako prkno nebo neustále myslet na držení těla. Je to o malých změnách, které můžeme zavést do našeho denního režimu, aby naše tělo mělo podmínky k tomu, být zdravé.

Správný výběr židle, vědomé napřímení, průběžné měnění polohy a občasná práce vestoje mohou mít velký vliv na naše fyzické i psychické zdraví.

Koukni...  Tyranská matka Ruby Franke: YouTube hvězda

Takže nezapomeňte: sezení nemusí být nepřítelem, pokud se naučíme sedět správně.

Zaplo


Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem