Pokud hledáte proxy službu, která nabízí vyvážený mix skvělých funkcí, solidní výkon a přívětivé ceny, Smartproxy je možnost, která stojí za zvážení. Před několika lety byla tato služba vnímána jako odlehčená verze prémiových poskytovatelů typu Oxylabs nebo Bright Data. Smartproxy dokázalo během let svůj výkon a funkce tak vyšperkovat, že dnes směle konkuruje nejen špičkovým, ale i levnějším alternativám, jako je například IPRoyal.

Ne nadarmo získalo Smartproxy titul „Poskytovatel s nejlepší hodnotou“ čtyřikrát za sebou. V této recenzi se podíváme na každý aspekt, který z Smartproxy dělá jednu z nejlepších proxy služeb na trhu. Ať už hledáte proxy pro osobní použití, profesionální nástroje pro sběr dat nebo třeba správu sociálních sítí, Smartproxy může být přesně to, co potřebujete.


Široká paleta Proxy sítí: Co Smartproxy nabízí?

Smartproxy nabízí pokrytí všech hlavních typů proxy sítí, které byste mohli potřebovat, což zahrnuje:

  • Datacenter Proxies: Pro přístup z datových center, které jsou dostupné jako sdílené, dedikované nebo na bázi poolu.
  • ISP Proxies: Specifický typ proxy, který přináší stabilitu díky IP adresám od poskytovatelů internetu, a to buď jako dedikovaný seznam, nebo ve velkém rotujícím poolu.
  • Residential Proxies: Tyto proxy mají globální pokrytí a používají reálné IP adresy přímo z uživatelských zařízení.
  • Mobile Proxies: Proxy připojené k mobilním zařízením po celém světě.
  • Proxy API (Web Unblocker): Speciální API pro obcházení různých omezení webů a zvládání JavaScriptu.

Vlajková loď Smartproxy: Rotující residential proxies

Mezi hlavní produkty Smartproxy patří rotující residential proxies, které jsou ideální pro přístup na přísně zabezpečené stránky.

Velikost poolu a pokrytí – 55 miliónů IP adres

Smartproxy má jednu z největších proxy sítí s přibližně 55 miliony IP adres. To pokrývá prakticky celý svět a nabízí flexibilní možnosti filtrování – od cílení na konkrétní stát až po města a dokonce i PSČ (pro USA). Taková velikost a variabilita umožňuje přizpůsobit proxy síť přesně podle potřeb každého projektu, což je ideální jak pro menší webový scraping, tak pro rozsáhlé globální projekty.

Koukni...  10 klíčových důvodů, proč používat VPN CyberGhost 👻
Tabulka velikosti a složení proxy poolu Smartproxy, zobrazující unikátní IP adresy a procento rezidenčních proxy podle regionu, včetně grafů porovnání globálních a regionálních poolů.

Klíčové vlastnosti rotující proxy

  • Rotace při každém požadavku: Proxy se automaticky mění při každém připojení, což vám poskytuje zvýšenou anonymitu. Je možné nastavit tzv. „sticky session“ – kdy zůstáváte na jedné IP až 24 hodin.
  • Bez omezení paralelních připojení: Smartproxy neomezuje počet paralelních požadavků, což je klíčové pro velké scrapingové projekty.
  • Široké možnosti cílení: Díky možnosti zacílit na jednotlivá města nebo státy můžete přesně přizpůsobit vaše proxy připojení geografickým potřebám.

Integrace a způsoby použití: Flexibilita na prvním místě

Nastavení a integrace proxy jsou u Smartproxy opravdu uživatelsky přívětivé. Využívá gateway servery, což znamená, že všechny požadavky prochází přes hlavní vstupní server, který je poté předává na koncové uživatele.

Možnosti připojení přes proxy

K připojení nabízí Smartproxy dva základní formáty:

  1. Primární metoda: Standardní formát připojení (např. USERNAME:PASSWORD@us.smartproxy.com:10001), který vyhovuje většině aplikací.
  2. Alternativní metoda: Speciální formát pro snadnější cílení podle města nebo země, což ocení zejména ti, kdo potřebují detailnější filtraci.

Podporované protokoly zahrnují HTTP, HTTPS a SOCKS5, což zajišťuje kompatibilitu s většinou moderních nástrojů. Navíc Smartproxy nabízí dvojí metodu autentizace – buď přes uživatelské údaje, nebo pomocí whitelisting IP adres, což přidává na bezpečnosti.


Cenové plány Smartproxy: Flexibilita pro různé projekty

Smartproxy nabízí cenové plány, které jsou přizpůsobeny jak menším, tak větším projektům. Základní cena začíná už na 7 dolarech za 1 GB. Kromě běžného měsíčního předplatného nabízí Smartproxy i model „pay as you go“, což znamená, že si můžete doplnit plán podle aktuální potřeby.

Přizpůsobení ceny a další výhody

V případě, že využíváte proxy pro větší projekty, Smartproxy umožňuje navyšování plánů o 80 % oproti základní hodnotě. Díky tomu můžete postupně přidávat další kapacitu bez nutnosti okamžitého přechodu na vyšší tarif. Tímto způsobem si můžete flexibilně přizpůsobit náklady k velikosti projektu.


Výkon a stabilita proxy sítí Smartproxy

Výkonnostní testy provedené začátkem roku 2024 ukázaly, že Smartproxy má stabilní infrastrukturu s úspěšností přesahující 99 %. Tato proxy služba vykazuje rychlé reakční doby na požadavky a dosahuje vysoké úspěšnosti napříč globálními i lokálními servery.

Koukni...  Proč používám VPN, když něco kupuju? Úspora!

Testy úspěšnosti a doby odezvy

  • Globální Pool: úspěšnost 99,68 %, průměrná doba odezvy 0,54 s
  • USA: úspěšnost 99,67 %, průměrná doba odezvy 0,49 s
  • Evropa: úspěšnost 99,64 %, průměrná doba odezvy 0,43 s

Tyto výsledky svědčí o kvalitním zázemí, které je navíc pravidelně monitorováno. Proxy Smartproxy zvládají i větší objemy požadavků, což je klíčové pro náročné scrapingové projekty, které mohou využívat stovky nebo tisíce paralelních připojení.

Tabulka výkonu infrastruktury Smartproxy zobrazující průměrnou úspěšnost připojení a dobu odezvy proxy serverů v různých regionech, doplněná grafy porovnání úspěšnosti a doby odezvy s dalšími poskytovateli.

Smartproxy Web scraping API: Automatizace pro webový scraping

Kromě klasických proxy nabízí Smartproxy i specializovaná Web Scraping API, která umožňují snadnou automatizaci sběru dat z internetu. Smartproxy má čtyři různé API zaměřené na různé potřeby:

  1. Univerzální Web Scraping API: Toto API zvládá stahování obsahu libovolného webu a nepotřebuje strukturovaný výstup.
  2. Scraping API pro Vyhledávače: Optimalizované pro stahování dat z vyhledávačů jako Google a Bing.
  3. Scraping API pro E-commerce: Speciálně navržené pro obchodní weby, jako je Amazon.
  4. Scraping API pro Sociální Média: Navrženo pro scraping dat z platforem jako Instagram, TikTok, nebo Reddit.

Klíčové funkce scraping API

API Smartproxy zvládají i složitější úkoly, jako je JavaScript rendering nebo screenshoty webů, což je užitečné pro sběr dat z webů s dynamickým obsahem. Hlavní funkce zahrnují:

  • Cílení na konkrétní lokality: Můžete si vybrat cílovou zemi nebo dokonce použít GPS souřadnice pro lokální výsledky ve vyhledávačích.
  • Podpora více zařízení a vlastních záhlaví: Umožňuje simulovat různé typy zařízení a přidávat vlastní parametry.
  • Výstupní formáty: HTML nebo JSON, což je ideální pro strojové zpracování dat.
  • Neomezená paralelizace: Smartproxy API podporuje neomezené množství paralelních požadavků, což je klíčové pro rozsáhlé scrapingové projekty.

Díky těmto vlastnostem jsou scrapingová API od Smartproxy vhodná jak pro běžné uživatele, tak i pro pokročilé projekty, které vyžadují sběr dat z více geografických lokalit nebo platformových rozhraní.


Cenové plány pro web Scraping API

Cenová politika pro Scraping API je nastavena na základě úspěšných požadavků. Plán začíná na $50 za 25 000 požadavků pro univerzální API a API pro sociální média, zatímco SERP a e-commerce API začínají na $30 za 15 000 požadavků.

I když tyto ceny nejsou nejnižší na trhu, nabízejí vysokou hodnotu, zvláště pro náročné cíle jako je scraping sociálních sítí, což je často velmi nákladná operace.

Výkonnostní testy scraping API

V roce 2023 proběhly rozsáhlé testy výkonu Smartproxy Scraping API. Zde je několik výsledků, které ilustrují spolehlivost služby:

  • Google SERP Scraper: Úspěšnost 100 %, průměrná doba odezvy 6,09 s
  • Amazon Scraper: Úspěšnost 100 %, průměrná doba odezvy 4,69 s
  • Social Media Scraper: Úspěšnost 100 %, avšak delší odezva při JavaScriptu (až 29 s)
Koukni...  Jak skrýt svou IP adresu a surfovat anonymně

Tato data naznačují, že Smartproxy API zvládá i složitější scrapingové operace bez výrazných výpadků, a to i na platformách s vyššími bezpečnostními opatřeními.


Smartproxy uživatelské rozhraní a nástroje pro snadnou správu proxy

Smartproxy se vyznačuje uživatelsky přívětivým rozhraním, které umožňuje rychlé nastavení proxy a jejich správu. Dashboard Smartproxy zahrnuje všechny potřebné funkce pro správu vašeho účtu a zvolených služeb. Můžete zde sledovat přenosy, nastavovat filtrování podle lokality, spravovat sub-uživatele nebo nastavovat autentizaci IP adres.

Proxy management: Snadné nastavení proxy

Proxy nastavíte velmi jednoduše – stačí vytvořit uživatele nebo povolit přístup prostřednictvím IP adresy, nastavit filtry podle lokality, operačního systému, rotace připojení a protokolu (HTTP, HTTPS, SOCKS5). Následně si vygenerujete seznam proxy adres, které můžete exportovat do CSV nebo TXT formátu.

Pro pohodlnější použití v prohlížeči nabízí Smartproxy rozšíření pro Chrome a Firefox, kde lze snadno přepínat mezi proxy lokalitami, rotujícími a statickými proxy.

API pro správu proxy

Kromě standardních ovládacích prvků na webu nabízí Smartproxy i API pro programovou správu proxy. Toto API je dostupné pro všechny uživatele a umožňuje nastavení limitů přenosů, tvorbu sub-uživatelů nebo generování reportů.

Díky tomu je Smartproxy vhodné nejen pro běžné uživatele, ale i pro vývojáře, kteří potřebují integrovat proxy přímo do svých aplikací.


Dokumentace a podpora: Kvalitní zázemí

Smartproxy věnuje velkou pozornost dokumentaci a uživatelské podpoře. Na jejich webu najdete podrobný návod pro všechny klíčové funkce, a to od základního nastavení až po pokročilé tipy a triky pro vývojáře.

Podpora je k dispozici 24/7 přes e-mail nebo live chat a reaguje prakticky okamžitě. Smartproxy má dobrou pověst, pokud jde o kompetenci jejich podpory, která zvládá dotazy nejen v angličtině, ale i v dalších jazycích pomocí překladu.


Závěrečné hodnocení: Je tato proxy síť pro vás?

Smartproxy patří mezi top proxy služby díky vyváženému poměru funkcí a ceny, rozsáhlé proxy síti a výborné zákaznické podpoře. Na trhu sice najdete dražší poskytovatele jako Bright Data, Oxylabs, IP Royal, ale Smartproxy se snaží nabídnout kvalitu za dostupnou cenu, a to je důvod, proč získalo opakovaně ocenění „Poskytovatel s nejlepší hodnotou“.

Služba má stále několik nevýhod – například omezenější možnosti dedikovaných proxy nebo některé limity ve scraping API.

Nicméně, pokud hledáte kvalitní proxy řešení, které pokryje většinu vašich potřeb, aniž byste museli investovat příliš mnoho, Smartproxy je skvělá volba.

Ať už jste začínající scraper nebo zkušený datový analytik, Smartproxy vám rozhodně nabídne vše, co potřebujete.



Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem