Když skončí léto a začne nový školní rok, je to nejen změna pro děti, ale i pro nás, rodiče. Právě v této době si často klademe otázku, jak děti nadchnout pro učení a pravidelnou přípravu do školy, aniž by to vnímaly jako nudu nebo povinnost. Dnešní děti mají k dispozici mnoho lákadel od chytrých zařízení přes různorodé volnočasové aktivity, a najít rovnováhu mezi zábavou a školními povinnostmi může být oříšek.

Jak ale udělat z učení něco, na co se budou těšit? Zkusím se podělit o pár praktických tipů, které mi při motivaci našich dětí fungují.


Vytvoření stabilního denního režimu

Začít školní rok pevně nastaveným režimem je zásadní pro to, aby děti věděly, kdy se věnovat školním povinnostem a kdy mohou odpočívat nebo se bavit. Pravidelný rytmus dne jim přináší pocit jistoty a struktury, což dokáže divy s jejich motivací i produktivitou.

Pokud stanovíme pevný čas na učení a jiný na hry nebo odpočinek, budou děti vnímat školní přípravu jako něco přirozeného, co je součástí jejich každodenního programu. Navíc jim takový plán může pomoct rozvíjet dovednosti, které jim jednou v dospělosti usnadní zvládat pracovní nároky a povinnosti.


Příjemné a klidné místo na učení

Na to, aby se dítě plně soustředilo, potřebuje vhodné prostředí. Doma jsem si uvědomila, jak důležitý je dobře vybavený a uspořádaný prostor, kde se dítě bude cítit pohodlně a nebude ničím rušeno. Stačí vytvořit menší koutek s dostatkem světla, kam umístíte všechny školní potřeby, aby je dítě mělo na dosah.

Můžete třeba využít barevné organizéry nebo dětské obrázky, které dodají prostoru přívětivou atmosféru. Když je místo útulné a klidné, dítě se na učení mnohem lépe naladí.

Koukni...  Jak vybrat dětské boty a neutratit majlant?

Udělejme z učení dětí hru

Učení nemusí být jen o dlouhém sezení nad knihami. Naopak, čím hravější formou nové informace dítě vnímá, tím větší má chuť se učit. Pokud jde o osvědčené techniky, které fungují, máme na výběr:

Kvízy a soutěže: Děti milují, když se mohou s něčím poměřovat. Při učení nového tématu proto můžeme vyzkoušet domácí kvíz s jednoduchými otázkami. Každá správná odpověď může být odměněna malou pochvalou nebo třeba extra časem na oblíbenou činnost.

Příběhy a role: Pokud dětem představíme učivo formou příběhů, a třeba jim i přidělíme role (kdy se stanou historickými postavami nebo přírodovědci), vtáhne je to do světa fantazie. Při učení se historie můžete například vytvořit příběh s hlavními hrdiny, kteří cestují časem – děti si pak lépe zapamatují důležitá data a události, protože k nim budou mít osobnější vztah.


Konkrétní tipy, jak učení zatraktivnit

Zde je několik konkrétních návodů, jak děti motivovat tak, aby učení neviděly jen jako nezbytnou povinnost:

Barevné kartičky

Využití barevných kartiček se osvědčilo nejen při učení nových pojmů, ale i cizích jazyků nebo matematických pravidel. Pomocí barevných papírů můžeme vytvořit jednoduché kartičky, na které napíšeme slovíčka nebo otázky.

Děti se mohou učit zábavným způsobem, a pokud si z kartiček vytvoří svůj malý kvíz, stane se učení mnohem zajímavějším. Navíc při aktivním zapojení (kdy kartičky mění, třídí nebo skládají) zapojují více smyslů, což je pro jejich paměť přínosné.

Myšlenkové mapy

Pomocí myšlenkových map, kde vizuálně propojujeme různé informace, se děti lépe orientují ve složitějších tématech. Taková mapa jim pomůže propojit jednotlivé pojmy a vytvořit si přehled o hlavních bodech. Pokud se učení stává přehlednějším, dítě se v něm cítí jistěji a motivace stoupá.

Tvorba vlastní knížky

Nechte děti, ať si samy vytvoří knížku na téma, které zrovna probírají ve škole. Když si například mají osvojit informace o zvířátkách, mohou si každé zvířátko nakreslit a napsat k němu vlastní popis. Díky tomu se děti nejen učí, ale rozvíjejí i svou kreativitu a literární dovednosti.


Učení jako zábava: Tematické dny a technologie

Pro motivaci k učení je důležité občas odbočit od rutiny a učinit proces zábavnějším. Tematické dny nebo týdny jsou skvělou příležitostí, jak dětem představit nové znalosti. Například týden věnovaný přírodním vědám můžete spojit s jednoduchými pokusy, návštěvou botanické zahrady nebo sledováním naučných dokumentů. Téma přizpůsobte zájmům dětí, aby je látka skutečně oslovila.

Koukni...  Nejčastější chyby při nastavení WiFi routeru

Co se týká moderních technologií, je dnes k dispozici nespočet vzdělávacích videí na YouTube a dalších platformách, které lákají vizuálním zpracováním a hravostí. Dětem můžete pustit video o přírodě nebo matematice, díky čemuž je učivo zaujme mnohem víc, než kdyby ho pouze četly z učebnice. Třeba náš Maty se učí angličtinu pravidelně denně i o víkendech na DUOLINGO.

Škola Populo

Odměny a pochvaly: S mírou, ale důsledně

Každé dítě má radost, když vidí, že jeho úsilí není přehlíženo. Menší odměna za vypracování úkolů může být vhodnou motivací, ale je důležité najít správnou rovnováhu.

Pochvalou či menší odměnou (například sladkostí, oblíbenou činností nebo návštěvou zajímavého místa) jim ukážeme, že jejich snaha má smysl. Je však třeba dbát na to, aby odměny nebyly přehnané a nestaly se jediným důvodem, proč se dítě učí.


Rodiče jděme dětem příkladem

Děti se učí nejlépe tím, že nás pozorují. Pokud samy vidí, že věnujeme svůj čas práci, plníme své povinnosti a máme chuť se učit novým věcem, budou to vnímat jako přirozenou součást života.

Ukažme jim, že učení není jen nutnost, ale i radostný proces, který nás posouvá kupředu. Sdílejte s dětmi své zájmy, povídejte si s nimi o tom, co se nového učíte nebo čím se zabýváte – tím jim ukazujete, že učení je celoživotní cesta.


Buďme trpěliví a podpůrní

Každé dítě má své tempo a styl učení, proto je důležité být při podpoře trpěliví. Dejte dětem pocit, že se na vás mohou obrátit s otázkami, ale také je nechte, aby si některé problémy zkusily vyřešit samy.

Tím jim pomůžeme rozvíjet sebedůvěru a samostatnost. Ukažme jim, že ne každý úkol musí být vyřešen dokonale a že důležitý je hlavně proces – právě při něm se totiž nejvíce učí.

Hello Kitty

Zaměřme se na snahu, ne jen na výsledky

Známky nebo rychlost vypracování úkolu nejsou tím nejdůležitějším měřítkem úspěchu. Oceňujme jejich snahu a to, co se nového naučily. Povzbuďme je, aby vnímaly učení jako příležitost k objevování a růstu, nikoli jen prostředek ke splnění školních požadavků.

Koukni...  Pohyb jako elixír radosti pro děti i rodiče

Když se zaměříme na to, co dítě skutečně dokázalo, podpoříme jejich vnitřní motivaci, která je mnohem účinnější než vnější ocenění v podobě známek. Když děti vidí, že nám záleží na jejich úsilí, ne jen na dokonalosti výsledků, učí se vytrvalosti a pozitivnímu přístupu k výzvám.


Jak na závěr podpořit pozitivní přístup k učení?

Motivace k učení a domácím úkolům je dlouhodobý proces, který vyžaduje nejen trpělivost, ale i důslednost a otevřenou mysl. Je důležité, abychom dětem ukázali, že škola a vzdělávání nejsou jen povinností, ale i příležitostí k objevování světa kolem nás a rozvíjení jejich osobnosti. Nabízím pár dalších tipů, jak tento pozitivní přístup dlouhodobě udržet:

Povídejte si o jejich zážitcích a úspěších: Zapojte se do toho, co se ve škole učí. Ptejte se jich na to, co je zaujalo, co se jim povedlo nebo s čím si naopak nevěděly rady. Získají tak pocit, že jejich snaha má smysl a že je pro nás důležitá.

Škola Populo

Vytvářejte příležitosti k objevování: Když vidíte, že je vaše dítě nadšené pro nějaký konkrétní předmět nebo téma, podpořte ho! Můžete navštívit muzeum, zorganizovat výlet do přírody, kde si vyzkouší to, co se naučilo, nebo mu pomoci najít další zdroje informací (např. knihy, videa či kurzy).

Ukazujte jim, že učení má praktický význam: Když děti pochopí, že věci, které se učí, mají praktické využití v reálném životě, motivace roste. Například při učení se matematiky jim můžete ukázat, jak spočítat cenu jejich oblíbených hraček, nebo jim při vaření vysvětlit, jak se používají různé míry a váhy.

Na závěr

Péče o motivaci dětí k učení a pravidelnému plnění domácích úkolů je něco, co od nás vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledky stojí za to.

Když dokážeme vytvořit pro děti přívětivé a inspirativní prostředí, ve kterém se cítí podporovány, motivace přijde sama.

Důležité je, aby si děti uvědomily, že vzdělání není jen o známkách a povinnostech, ale o osobním růstu, zábavě a objevování. Když se nám to podaří, budou se učit s radostí a nadšením.


Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem