Když jde o oblékání našeho malého drobečka, není to jen o tom, co vypadá roztomile. Důležitá je i správná volba, která zajistí pohodlí, teplo nebo naopak ochlazení podle potřeby a ochranu před povětrnostními vlivy. První měsíce života miminka jsou zásadní pro jeho vývoj, včetně toho, jak jeho tělo zvládá teplotní výkyvy. Mrkneme se na to, jak nejlépe oblékat miminko na jaro, léto, podzim i zimu – jednoduše, prakticky a hlavně s ohledem na to, aby mu bylo vždy příjemně.

Obecné zásady oblékání miminka

Než se vrhneme na konkrétní tipy, jak miminko oblékat podle počasí, je dobré si uvědomit několik zásad, které platí za každé situace:

Správná velikost oblečení: Miminko potřebuje oblečení, které mu dobře padne. Oblečení by nemělo být ani příliš těsné, aby ho neomezovalo v pohybu, ani moc volné, aby se necítilo „ztracené“.

V prvních měsících je důležité sledovat, jak rychle vaše děťátko roste, a podle toho oblečení přizpůsobovat. Špatně padnoucí oblečení může ovlivnit náladu miminka a způsobit, že bude nevrlé.

Vrstvení: Vrstvy jsou váš nejlepší přítel, hlavně když je venku chladněji nebo se často mění počasí. Díky vrstvení můžete snadno reagovat na změny teplot – stačí odebrat nebo přidat jednu vrstvu.

Výběr materiálů: Přírodní materiály, jako je bavlna, jsou ideální pro citlivou pokožku miminka. Vyhněte se syntetickým materiálům, které mohou být hrubé a málo prodyšné. Bavlna je nejen měkká a pohodlná, ale také dobře odvádí vlhkost, což je praktické hlavně v teplých měsících.

Pozor na hlavičku a nožičky: Miminka ztrácí teplo především přes hlavu a nohy, takže v chladnějším počasí nezapomínejte na čepičku a teplé ponožky nebo bačkůrky. V létě zase chráníme hlavičku lehkým kloboučkem nebo čepičkou proti slunci.

Oblečení pro miminko do teplého počasí: jaro a léto

V teplejších měsících je klíčové, aby se miminko cítilo příjemně a nepřehřívalo se. Zde platí pravidlo méně je více – volte lehké materiály, jako je bavlna nebo mušelín, které nechají pokožku dýchat.

  • Lehké body s krátkým rukávem: Body jsou základním kouskem kojeneckého šatníku. V teplém počasí postačí body s krátkým rukávem nebo lehké pyžamko.
  • Šortky a volné kalhotky: Pokud je venku hodně teplo, šortky nebo volné kalhotky na body budou stačit. Nezapomeňte, že by měly být dostatečně volné, aby miminko mělo pohodlí.
  • Klobouček nebo čepička proti slunci: Slunce je sice krásné, ale dětská pokožka je velmi citlivá. Na procházku venku určitě nasaďte klobouček nebo čepičku s kšiltem.
  • Světlejší barvy: Oblečení ve světlých barvách lépe odráží sluneční paprsky a pomáhá udržet miminko v chládku. Navíc vypadají svěže a letně!

Jak oblékat miminko na spaní v létě?

Při teplých nocích je ideální obléci miminko do lehkého body nebo pyžamka s krátkým rukávem. Deka by měla být lehká, ideálně bavlněná. Pokud je opravdu horko, postačí, aby miminko spalo pouze v plenkách. Vždy ale zkontrolujte, zda není zpocené nebo studené – teplota v místnosti by měla být mezi 20-22 °C.

Koukni...  10 Nejčastějších dětských nemocí: Maminky, pozor!

Oblečení miminka do chladného počasí: podzim a zima

Chladnější měsíce přinášejí větší výzvu, protože malé miminko ještě nemá dokonalou termoregulaci. Proto je důležité věnovat oblékání více pozornosti a zvolit správné vrstvy.

Vrstvení jako základ: Když se ochladí, vrstvení je klíč. Začněte s lehkým podkladovým oblečením (např. body s dlouhým rukávem) a přidávejte další vrstvy podle potřeby. Děti většinou potřebují o jednu vrstvu víc, než byste si vzali sami.

Teplý overal a kabátek: Pro venkovní aktivity nebo procházky s kočárkem je ideální teplý overal nebo kabátek. Overaly se snadno oblékají a miminko v nich zůstane v teple od hlavy až k patě.

Čepička, rukavice a teplé ponožky: Ruce a nohy jsou náchylné k prochladnutí, takže nezapomeňte na teplé ponožky nebo bačkůrky, a samozřejmě na čepičku, která ochrání hlavičku před zimou.

Tipy na zimní spaní venku

Pokud plánujete, že miminko bude spát venku, například v kočárku, zvažte použití zimního spacího pytle nebo fusaku. Tyto pomůcky jsou výborné pro udržení tepla a ochranu před větrem. Stačí miminko navrstvit do pohodlného oblečení, vložit do pytle a máte jistotu, že mu bude příjemně i během chladných dnů.

Trendy oblečení pro malé slečny a gentlemany

A teď něco pro radost – i když praktičnost je na prvním místě, kdo by neměl rád stylové kousky pro svého drobečka? Dnes existuje mnoho značek nabízejících moderní oblečení pro miminka v krásných pastelových tónech, s motivy, jako jsou puntíky, proužky nebo květinové vzory.

Pro holčičky

Pastelové odstíny růžové, béžové nebo jemné květinové vzory jsou perfektní volbou. Pokud je zima, zvolte teplou bundu nebo kabátek s kapucí a nákrčníkem. Na jaro zase oceníte lehkou bundičku a k tomu klobouček nebo čelenku.

Koukni...  Co musíte vidět v New Yorku! Tipy a inspirace

Pro chlapečky

S moderními motivy, jako jsou proužky, zvířecí motivy nebo pohádkové postavičky, se nikdy nespletete. Stylové mikiny, overal nebo tepláky se dají skvěle kombinovat a jsou vhodné jak na domácí pohodu, tak na procházky.

Pár užitečných tipů

Nezapomeňte na náhradní oblečení: Děti občas znečistí oblečení rychleji, než bychom čekali. Ať už se chystáte na delší výlet, nebo jen na kratší procházku, vždy je dobré mít po ruce náhradní body nebo pyžamko.

Kontrolujte teplotu: Rychlým dotekem na zadní straně krku nebo na zádech můžete zjistit, zda je miminko správně oblečené. Pokud je horké nebo zpocené, je oblečení moc teplé. Naopak, studený krček znamená, že potřebuje přidat vrstvu.

Nedávejte čepici během spánku uvnitř: Pokud je miminko uvnitř, zvláště při spánku, čepička může vést k přehřátí. Na noc se doporučuje čepičku sundat a raději použít lehkou deku nebo spací pytel.

Volte oblečení s jednoduchým zapínáním: Miminka často nerady tráví moc času při převlékání, takže se snažte vybírat oblečení, které se snadno obléká a svlká – ideálně s cvoky nebo zipem vpředu. To vám ušetří čas i starosti při převlékání nebo výměně plenek.

Materiály, které dýchají: Syntetické materiály nejsou pro každodenní nošení nejlepší volbou. Bavlna a jiné přírodní materiály jsou prodyšné, šetrné k dětské pokožce a snižují riziko podráždění nebo alergické reakce.

Výběr správné velikosti: Miminka rychle rostou, proto oblečení pravidelně kontrolujte. Pokud má vaše miminko šatník plný oblečení, které je příliš těsné, bude se cítit nepohodlně, což může vést k nespokojenosti a mrzutosti. Vyberte takovou velikost, která poskytuje volnost pohybu.

Speciální tipy pro počasí a podmínky

Každé roční období a typ počasí přinášejí své specifické požadavky, a proto je dobré být připravená na různé situace. Tady jsou některé doplňující tipy, které vám pomohou správně reagovat na podmínky venku:

  • Deštivé dny: I když prší, miminko si může užít čerstvý vzduch. Pro venkovní procházky použijte nepromokavý kryt na kočárek a dítě oblékněte do teplého overalu, aby bylo chráněné před vlhkostí. Vyhněte se zbytečně těžkému oblečení, které by se mohlo nasáknout vlhkostí a ochladit miminko. Přídavná deka nebo lehký nepromokavý potah na kočárek se mohou také hodit.
  • Větrné počasí: Chladný vítr může být nepříjemný, proto se hodí teplý overal nebo fusak do kočárku a čepice, která dobře přiléhá k hlavičce. Pro citlivější miminka doporučuji přidat i nákrčník nebo šátek, který ochrání krk a hrudník.
  • Přechody mezi venkem a vnitřkem: Během chladnějších měsíců, kdy přecházíte z venkovního chladu do vytopeného interiéru, je důležité rychle zareagovat a miminko svléknout z teplejších vrstev. Tak předejdete přehřátí a udržíte dítě v pohodlí.
Koukni...  Maxík a Mína na dovolené: Pohádka pro děti

Oblékání miminka na spaní

Zatímco pro dospělé není problém spát s nočními výkyvy teplot, miminka jsou mnohem citlivější. Výběr správného oblečení na spaní jim zajistí kvalitní a klidný spánek.

  • Léto: V teplých letních měsících postačí lehké body nebo pyžamko z prodyšného materiálu. Pokud je v místnosti opravdu teplo, miminko může spát jen v plence s lehkou dekou nebo v tenkém spánkovém pytli.
  • Zima: V zimě je ideální obléknout miminko do pyžama s dlouhými rukávy nebo použít spací pytel s vyšší gramáží. Ujistěte se, že je v ložnici stabilní teplota kolem 18-20 °C, aby bylo miminko v optimálních podmínkách pro spaní. Silnější deka nebo fusak je užitečná pro venkovní spánek.

Jak miminko udržet v pohodlí během teplotních výkyvů

Jaro a podzim přinášejí časté změny počasí, takže se může stát, že během jednoho dne zažijete slunce, vítr i déšť. Na tyto přechodové měsíce doporučuji oblékat miminko do vrstev, které snadno přizpůsobíte aktuálním podmínkám.

Rychlý tip: vždy mějte po ruce lehkou bundičku nebo deku, kterou můžete v případě ochlazení přidat.

Jak zjistit, zda je miminko správně oblečeno?

Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda je vašemu miminku teplo nebo zima, je dotknout se zadní strany jeho krku nebo oblasti mezi lopatkami.

Pokud je zde pokožka teplá a suchá, je vše v pořádku. Příliš zpocená pokožka znamená, že je miminko přehřáté, zatímco studená pokožka naznačuje, že potřebuje přidat vrstvu.

Závěrem: Mějte přehled a buďte flexibilní

Oblékání miminka podle počasí je trochu jako malá věda, ale s trochou praxe rychle přijdete na to, co vašemu dítěti vyhovuje nejlépe. Každé miminko je unikátní, takže sledujte jeho reakce a nebojte se přizpůsobit oblečení podle aktuální situace.

Ať už vyrážíte na procházku v létě, nebo se chystáte na zimní výlet, hlavní je, aby se miminko cítilo pohodlně a bylo chráněno před nepříznivými vlivy počasí.

Hello Kitty

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem