Pamatujete si na Apple iMac G4? Tento počítač byl poprvé představen Stevem Jobsem na Macworld Keynote v lednu 2002. Tehdy to bylo něco naprosto nevídaného. Design, který vytvořil Steve Jobs spolu s Jonym Ivem, byl revoluční. V době, kdy na trhu dominovaly šedé hranaté bedny počítačů, přišel Apple s něčím, co vypadalo jako kousek budoucnosti.

Celé tělo s leskle bílým povrchem, jednoduchá a elegantní forma, kulatý podstavec a tenký krk, na kterém se vznášel monitor – to vše bylo neuvěřitelně odvážné a stylové. Dnes, po více než 20 letech, se na tento model díváme jako na skutečný artefakt, symbol začátku digitální revoluce.

Ikonický Apple iMac G4: Skvost designu i technologie

Tento konkrétní kousek, model s 20palcovým displejem, byl představen v roce 2003 a okamžitě si získal oblibu díky své kombinaci inovativního designu a technologické vyspělosti. Počítač disponoval tehdy výkonným procesorem PowerPC G4 a běžel na operačním systému Mac OS X 10.5.8 Leopard.

I když v dnešní době můžeme považovat tyto specifikace za zastaralé, iMac G4 měl zásadní vliv na to, co dnes považujeme za moderní osobní počítač.

Technické specifikace: Co se ukrývá pod lesklým povrchem?

iMac G4, o kterém mluvím a je na fotkách, má specifikace, které v době uvedení byly skutečně skvělé. Tento konkrétní model má následující vybavení:

  • Procesor: PowerPC G4
  • Operační systém: Mac OS X 10.5.8 Leopard
  • RAM: 2 GB
  • Kapacita pevného disku: 80 GB (HDD)
  • Displej: 20 palců
  • Připojení: USB 2.0, FireWire

Dnes to možná nevypadá nijak oslnivě, ale tehdy to byl výkon, který umožňoval uživatelům pohodlně pracovat, upravovat fotografie, přehrávat multimédia a dokonce i pracovat na menších videoprojektech.

Koukni...  Apple Inteligence a Siri 2.0 - Budoucnost!

Apple iMac G4 jako kus historie

Apple iMac G4 je jedním z těch produktů, které se staly ikonou nejen díky technologiím, ale především díky designu. S jeho charakteristickou koulí jako základnou a tenkým ramenem podpírajícím monitor, se stal symbolem kreativní svobody. Tento model v sobě nese ducha doby, kdy Apple pod vedením Steva Jobse usiloval o vytvoření počítače, který by byl nejen funkční, ale i esteticky krásný.

Co možná nevíte je, že iMac G4 nebyl jen “počítač“. Byl to pro mnoho lidí první vstup do světa Mac OS X – operačního systému, který změnil náš pohled na osobní počítače. Tento systém přinesl intuitivní rozhraní, elegantní grafiku a neuvěřitelnou stabilitu.

V mnoha ohledech položil základy pro to, co dnes považujeme za standard – elegantní, snadno použitelné a výkonné počítače.

Máte tento počítač doma? Možná máte poklad!

Pokud jste si tenhle kousek nechali, nebo jste jej snad náhodou objevili v zapomenuté skříni na půdě, máte možná v rukou malý poklad. A tím nemyslím jen sentimentální hodnotu, i když ta je neocenitelná.

Staré produkty Apple, a zvlášť ty, které jsou v dobrém stavu a obsahují originální příslušenství, mohou mít značnou hodnotu na sběratelském trhu.

Tento konkrétní model iMac G4 s původní klávesnicí, myší, reproduktory a dokonce i původními manuály a krabicí může pro sběratele představovat skutečný zlatý důl. Na sběratelských fórech se takové kousky prodávají za překvapivé částky.

Pro sběratele je totiž důležité mít co nejvíce originálních částí, a pokud je váš iMac ve skvělém stavu, může se cena vyšplhat docela vysoko.

Stav a údržba: Jak na to, aby vydržel?

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují hodnotu iMacu G4, je jeho stav. Tento model, o kterém mluvím, byl v bezpečné úschově po téměř 10 let. Baterie potřebuje výměnu, což je běžný problém u takto starých zařízení. Dále tu máme hlučnější chladicí ventilátor, který byl už ve své době pro tyto modely typický. Mechanika CD/DVD sice funguje mechanicky, ale nečte ani nezapisuje disky – což se však dá vyřešit externí mechanikou.

Koukni...  Proč Apple? Protože to prostě funguje!

Pokud máte doma podobný kousek, klíčem k jeho zachování je správná údržba. Vyplatí se ho jednou za čas vyčistit od prachu, zkontrolovat stav kabeláže a případně vyměnit některé díly. Pokud jde o ventilátor, hlučnost můžete snížit pomocí novějších tichých náhrad, které jsou dnes k dispozici.

To sice ubere trochu na originalitě, ale pro ty, kteří chtějí svůj starý Mac ještě používat, to může být skvělý kompromis.

Proč byste iMac G4 měli milovat?

Není to jen o tom, že se jedná o kus historie – je to také o tom, jaký pocit vám dává jeho používání. Když zapnete iMac G4 a objeví se ikonický startovací zvuk, je to jako návrat do doby, kdy se technologie začaly stávat součástí každodenního života. OS X Leopard je sice starší systém, ale stále má něco do sebe.

Intuitivní uživatelské rozhraní, aplikace, které byly vytvořené s ohledem na uživatele, a celkový pocit z používání tohoto zařízení jsou prostě unikátní.

Navíc, pokud jste trochu technicky zdatní, můžete s tímto Macem stále leccos podniknout. Můžete si zahrát starší hry, experimentovat s linuxovými distribucemi, nebo ho třeba používat jako retro multimediální centrum.

S trochou trpělivosti si i dnes můžete vychutnat skvělý zvuk z původních reproduktorů, které byly překvapivě kvalitní.

Sbírka nebo upcyklace: Co s vaším starým Macem?

Možná si říkáte, že starý iMac G4 už nemá praktické využití, ale opak může být pravdou. Existují dvě hlavní cesty, jak se můžete rozhodnout. Buď si ho nechat jako kus sběratelského umění, nebo ho využít kreativním způsobem, například jako stylový digitální fotorámeček. S trochou fantazie může starý iMac G4 dostat druhý život.

Pro sběratele je nejlepší, pokud si jej necháte v co nejlepším původním stavu. Originální krabice, manuály, klávesnice a myš jsou v tomto případě klíčové. Ale pokud se vám víc líbí představa, že starý Mac nějakým způsobem oživíte, můžete jít do experimentování.

Koukni...  Vyber si MacBook: Průvodce pro každého

Připojte ho k domácí síti a využijte jako sekundární monitor, nebo dokonce jako server pro lehčí úkoly.

Závěr: Ukryté zlato u vás doma

Apple iMac G4 je ikonou, která stojí za to mít doma. Ať už si jej necháte jako sběratelský kus, nebo ho budete používat k nějakému retro účelu, je to víc než jen počítač. Je to symbol začátků digitální éry, kdy technologie začaly měnit naše životy k lepšímu.

Pokud máte tenhle skvost doma, opatrujte ho – a pokud se někdy rozhodnete, že se ho zbavíte, věřte, že může být někomu cennější, než byste čekali. A to nejen pro svůj ikonický design, ale především pro své místo v historii osobních počítačů.

PS: Pokud byste ho měl/a někdo doma, budu rád za kontakt, přeci jen Apple produkty sbírám a věřím, že bychom se domluvili na rozumné ceně pro obě strany 🙂

iSTyle

Apple iMac G4 – Jak se vám líbil?

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem