Když si člověk vybírá VPN, jde vždycky o kompromis mezi cenou, rychlostí, bezpečností a možností přistupovat k obsahu odkudkoli na světě. PrivateVPN je v tomto ohledu skvělým kandidátem, a proto jsem se rozhodl se s vámi podělit o svoje zkušenosti s následnou recenzí. Jak si vedl při testech a zda stojí za vaši pozornost? Pojďme se na to společně nyní podívat.

Proč důvěřovat PrivateVPN?

PrivateVPN je služba, která je na trhu od roku 2009, což je pěkně dlouhá doba ve světě VPN. V roce 2022 ji koupila švédská společnost Miss Group, a i přes prvotní obavy z vývoje po akvizici si PrivateVPN zachovává svou výkonnost. Není zde historie žádných skandálů nebo problémů s úniky dat, což je mezi VPN službami důležitý faktor, na který bychom neměli zapomenout.

Jedná se o zcela nezávislou společnost, která dává důraz na ochranu soukromí a bezpečnost svých uživatelů. PrivateVPN se řadí mezi pár VPN, které mají ověřenou politiku nulových logů a účinně chrání data uživatelů.

Údajně, když byl PrivateVPN několikrát žádán policií o předložení údajů, nikdy nebyl schopen poskytnout jakékoli informace, protože je prostě neuchovává, což je co od služby očekáváme.

Úvodní stránka PrivateVPN - odemkněte obsah a zůstaňte v bezpečí s PrivateVPN.
PrivateVPN

Ochrana soukromí a politika nulových logů

PrivateVPN tvrdí, že neuchovává žádné záznamy o aktivitách uživatelů, což je klíčová výhoda pro ty, kteří dbají na své soukromí. I když je společnost umístěná ve Švédsku, které je členem 14 Eyes aliance, stále udržuje závazek k ochraně dat svých uživatelů.

PrivateVPN a streamování: Přístup odkudkoliv

PrivateVPN je ve streamování opravdu jednička. Pokud rádi sledujete obsah, který je geograficky omezený, PrivateVPN je jednou z nejlepších voleb.

Odemkne přístup k 10 různým regionům Netflixu, včetně těch populárních, jako jsou USA, UK, Kanada nebo Indie. Dokonce i platformy jako BBC iPlayer, Hulu nebo HBO Max nejsou žádný problém. Tohle je skvělá zpráva pro všechny, kdo si chtějí užít svůj oblíbený obsah bez jakéhokoliv omezení.

Koukni...  Blokované weby v Číně: Jak obejít cenzuru a nejlepší tipy!

Dedikované servery pro streaming

Při testech s kolegou jsme narazili na některé nedostatky, kdy ne všechny servery pracovaly pro odemčení streamovacích služeb. Při problémech vždy pomohlo použít “dedikované IP” servery, které poskytují výhradní IP adresu jen pro vás.

Toto řešení je velmi efektivní, ale není dostupné ve všech lokacích, což by mohl být pro někoho limitující faktor.

Přihlašovací obrazovka do PrivateVPN s políčky pro e-mail a heslo.
Přihlašovací obrazovka PrivateVPN

Streaming na platformách v USA

Na druhou stranu, připojení k Americkým streamovacím platformám, jako jsou HBO Max, Prime Video nebo Hulu, probíhalo bez výrazných problémů. Videa se načítala velmi rychle a často v HD kvalitě. Celkově bych tedy řekl, že PrivateVPN je pro streaming ideální volbou, i když jsou určité omezené faktory.

PrivateVPN také umožňuje přístup k dalším populárním streamovacím platformám, jako jsou Disney+, Hotstar India, ITVX nebo Channel 4. Odemčení těchto služeb probíhá hladce, ale je třeba mít na paměti, že některé servery nemusí fungovat vždy spolehlivě.

Obzvláště u Netflixu se doporučuje používat dedikované servery, protože hlavní serverová nabídka občas selhává při odemykání obsahu.

Podpora pro zařízení připojená k TV

Jednou z nevýhod PrivateVPN je slabší podpora zařízení připojených k TV, jako je Apple TV nebo herní konzole PS5. Ačkoli aplikace pro Fire TV a Android TV existují, chybí Smart DNS funkce, která by umožnila snadnější odemčení obsahu na zařízeních, která nativně VPN nepodporují.

Navíc není k dispozici aplikace pro routery, což by uživatelům umožnilo používat VPN na zařízeních, jako je Roku nebo Chromecast 🙁

Rychlost a stabilita připojení PrivateVPN

Další důležitou věcí, kterou jsem se rozhodl otestovat, byla rychlost připojení. PrivateVPN se pyšní velmi dobrou rychlostí na lokálních serverech – u testů do blízkých zemí došlo ke snížení rychlosti jen o 4,83 % oproti mému standardnímu internetovému připojení. To je dostatečné pro streaming, hraní her i další běžnou pracovní činnosti.

Streamování filmu The Irishman na Netflixu přes PrivateVPN s aktivním připojením.
PrivateVPN Netflix Americká knihovna

Rychlost při připojení na dlouhé vzdálenosti

Na druhou stranu, dlouhé vzdálenosti, jako například připojení k serverům v Jižní Africe nebo Austrálii, přinášely významnější poklesy rychlosti, až o 28,81 %. Při takových poklesech dochází k problémům s kvalitou streamovaného obsahu, který se načítá pomaleji a případně se snižuje jeho rozlišení.

To někteří z vás mohou pociťovat jako nevýhodu, zejména pokud si potrpíte na co nejlepší kvalitu videa.

Kapacita serverů PrivateVPN

PrivateVPN používá servery s kapacitou 1 Gbps, což je dostatečné pro běžné využití, ale ve srovnání s konkurencí, která často používá 10 Gbps servery, je to méně působivé.

To se může projevit především při vysoké zátěži serverů, kdy může docházet k pomalejšímu načítání obsahu nebo k problémům s udržováním stabilního připojení.

Koukni...  CyberGhost VPN: Anonymní surfování v Google Chrome

Bezpečnost a ochrana soukromí s PrivateVPN

Když se bavíme o VPN, bezpečnost je vždycky na prvním místě. PrivateVPN se může pochlubit silným šifrováním typu AES-256, což je standard používaný i ve vojenském sektoru.

Už samotné to je důkazem, že vaše data jsou velmi dobře chráněná. Dále pak PrivateVPN umožňuje připojení přes dedikované IP servery, což je skvělá volba pro ty, kteří chtějí vyšší úroveň soukromí.

Nedostatek diskless serverů

Jedním z nedostatků je i to, že PrivateVPN nenabízí diskless servery, které jsou dnes často považovány za standard mezi VPN poskytovateli.

Takové servery zajišťují, že všechna data jsou zároveň chráněna před jakýmkoliv logováním přímo na hardwaru.

Podporované protokoly PrivateVPN

PrivateVPN používá protokoly IKEv2/IPSec a OpenVPN (TCP/UDP), které jsou bezpečné, ale chybí zde podpora modernějšího protokolu WireGuard.

WireGuard je rychlejší a efektivnější než OpenVPN, a proto ho mnoho konkurentů, jako například NordVPN nebo Surfshark, již běžně používá. Absence tohoto protokolu může být nevýhodou pro ty, kteří hledají co nejvyšší rychlosti a moderní technologie.

Cena a hodnota za peníze u PrivateVPN

Pokud hledáte cenově dostupné řešení, PrivateVPN vás určitě nezklame. Při dlouhodobém předplatném můžete získat cenu až 2,00 USD měsíčně, což je mezi VPN službami opravdu mimořádně nízká cena!

K dispozici je také 30 denní záruka vrácení peněz, což vám umožní službu vyzkoušet bez jakéhokoliv rizika.

Předplatné a platební metody PrivateVPN

Dlouhodobé předplatné, které zahrnuje tři roky, vyjde velmi levně s 85% slevou, a pokud vám VPN vyhovuje, není důvod nešáhnout po této možnosti.

Cenové plány PrivateVPN - měsíční, tříleté a tříměsíční předplatné.
Cenové plány PrivateVPN

Nicméně bych uvítal, kdyby PrivateVPN nabídlo i variantu na jeden rok, protože tři roky jsou dlouhá doba.

PrivateVPN také přijímá různé platební metody, včetně kreditních karet, PayPalu a dokonce kryptoměn, jako je Bitcoin.

To umožňuje uživatelům platit anonymně, což je velké plus pro ty, kteří si cení svého soukromí.

Torrenting a P2P přístup s PrivateVPN

PrivateVPN skvěle funguje i při torrentingu. Umožňuje P2P provoz na všech serverech a podporuje také přesměrování portů, což ulehčuje stahování velkých souborů. Výkon P2P připojení je také na vysoké úrovni – při našich testech jsme dosahovali průměrné rychlosti kolem 9,8 MiB/s, což je velmi přijatelná hodnota.

Dedikované IP servery pro torrenting

Důležité je zmínit, že dedikované IP servery jsou vlastněny přímo PrivateVPN, zatímco ostatní servery jsou pronajaté od třetích stran. Tento faktor je dobré mít na paměti, pokud je pro vás soukromí absolutní prioritou.

Koukni...  Jak sledovat O2 TV v zahraničí? 3 TIPY

Kill switch a ochrana před únikem dat

PrivateVPN také nabízí kill switch, což je funkce, která automaticky přeruší internetové připojení v případě výpadku VPN, čímž chrání vaše data před neúmyslným únikem.

Tato funkce je dostupná pro Windows a macOS, ale bohužel chybí na mobilních platformách, což je nevýhoda, pokud často používáte VPN na telefonu.

Aplikace PrivateVPN

Pokud jde o použitelnost, PrivateVPN nabízí aplikace pro všechny hlavní platformy, včetně Windows, macOS, iOS a Android.

Použití aplikace je velmi příjemné, rozhraní je jednoduché a intuitivní, takže by nemělo dělat problémy ani začátečníkům.

PrivateVPN vám umožní připojit se až z deseti zařízení současně, což je trochu nadprůměrná hodnota, ale rozhodně fajn.

Omezené funkce pro rozšíření kompatibility

Trochu mě zklamalo, že PrivateVPN nenabízí rozšíření pro prohlížeče ani Smart DNS funkci, což je funkce, kterou jiné služby často nabízí pro snazší odblokování obsahu na zařízeních, která nemusí VPN podporovat.

Tohle by mohla být nepříjemnost pro někoho, kdo si potrpí na jednoduché použití na více zařízeních.

Rozhraní aplikace PrivateVPN

Aplikace PrivateVPN má dvě hlavní zobrazení – jednoduché a pokročilé. Jednoduché zobrazení je ideální pro začátečníky, kteří se chtějí rychle připojit, zatímco pokročilé zobrazení umožňuje upravit různé možnosti, jako je úroveň šifrování nebo výběr protokolu.

Tato flexibilita je skvělá pro pokročilé uživatele, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad svým připojením.

Podpora zákazníků u PrivateVPN

PrivateVPN nabízí zákaznickou podporu prostřednictvím live chatu a emailu, a obě formy jsou dostupné 24/7. Moje zkušenost s live chatem byla poměrně v pohodě, ale někdy agenti potřebovali delší čas na odpovědi a výjimečně i neúplně rozuměli mým dotazům.

Pokud máte složitější dotazy, doporučoval bych spíše emailovou podporu, která má obvykle lepší informovanost.

Hodnocení PrivateVPN na Trustpilotu - 4,9 hvězdičky z 5 na základě 3 714 recenzí.
Trustpilot hodnocení PrivateVPN

Omezené online zdroje

Online zdroje a průvodce jsou bohužel velmi omezené a vítězný dojem to na mě tedy neudělalo. V tomto směru by PrivateVPN mohl určitě vylepšit svou nabídku, aby uživatelé mohli snadno najít řešení pro běžné problémy.

Shrnutí: Stojí PrivateVPN za to?

PrivateVPN je skvělou volbou, pokud hledáte cenově dostupnou VPN, která umožňuje odblokovat široký výběr streamingových služeb a chrání vaše soukromí na internetu.

Bezpečnost je na vysoké úrovni, a při připojení na blízké servery je rychlost víc než dostatečná pro běžné využití. Navíc hodnocení uživatelů na renomovaném Trustpilot 4.9 tj. Excellent, hovoří za své.

Výhody a nevýhody PrivateVPN

Ale pokud hledáte VPN, která má všechny moderní technologie, jako je WireGuard, diskless servery nebo rozšíření pro prohlížeče, možná byste měli zvážit jinou možnost. Zároveň je třeba počítat s poklesem rychlosti při připojení na dálku, což by mohlo být limitující pro některé uživatele.

Na závěr bych řekl, že PrivateVPN si zaslouží vaši pozornost, hlavně pokud chcete zároveň šetřit a mít přístup k většině streamingových platforem bez jakéhokolliv omezení.

Mějte ale na paměti několik zmíněných omezení, která by pro někoho mohla být rozhodující.

Porovnání dvou VPN služeb: NordVPN a Surfshark. Na levé straně modré pozadí s logem a nápisem NordVPN, na pravé straně šedé pozadí s logem a nápisem Surfshark. Uprostřed černý nápis "VS" označující srovnání mezi těmito dvěma službami.
NordVPN vs SurfShark

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem