Zima a snowboarding – kombinace, která nikdy neomrzí. Ale než vyrazíte na svah, potřebujete ten správný snowboard, který bude vyhovovat vašemu stylu jízdy a zkušenostem. Ať už jste nováček, nebo ostřílený rider, správná volba vám zaručí ten nejlepší zážitek. Podívejme se spolu na to, jak najít ideální snowboard právě pro vás.

Typy snowboardů: Který je ten pravý?

Nejprve se podíváme na základní typy snowboardů a na jaké podmínky se nejvíc hodí. Každý snowboard má jiné vlastnosti, které ovlivňují styl jízdy.

All-Mountain Snowboard: Univerzální parťák

All-mountain snowboardy jsou skvělou volbou, pokud se chcete pohybovat po různých terénech. Hodí se na sjezdovky, do prašanu i na lehčí terénní překážky. Tento typ snowboardu je ideální, pokud ještě přesně nevíte, jaký styl jízdy preferujete.

Pro koho:

  • Pro začátečníky i pokročilé
  • Pro ty, kdo chtějí univerzální snowboard
  • Pro jezdce, kteří chtějí jezdit všude

Freestyle Snowboard: Zábava na každém skoku

Freestyle snowboardy jsou kratší a lehčí, což je ideální pro triky v parku a skoky. Díky symetrickému tvaru (twin-tip) můžete snadno jezdit jak dopředu, tak pozadu, což je skvělé pro milovníky akrobatických kousků.

Koukni...  Jak vybrat cyklotrenažér? Tipy a rady pro cyklisty ✅

Pro koho:

  • Pro ty, kdo milují snowparky a triky
  • Pro pokročilé jezdce, kteří si užívají akrobacii
  • Pro mladší jezdce, kteří chtějí začít s triky

Freeride Snowboard: Dobrodružství mimo sjezdovky

Freeride snowboardy jsou delší, tvrdší a užší, což jim dává lepší stabilitu v hlubokém sněhu a při vysokých rychlostech. Mají směrový tvar, který je ideální pro jízdu jedním směrem – skvělá volba pro ty, kdo milují prašan a přírodní terén.

Pro koho:

  • Pro pokročilé a zkušené jezdce
  • Pro milovníky jízdy v hlubokém sněhu
  • Pro ty, kdo chtějí maximální stabilitu

Pokud milujete čerstvě napadaný sníh, powder snowboard je pro vás. Širší přední část snowboardu pomáhá zůstat na povrchu sněhu a zabránit zaboření. Tato deska je ideální pro ty, kdo se nechtějí omezovat jen na upravené tratě.

Pro koho:

  • Pro zkušené jezdce milující prašan
  • Pro ty, kdo hledají co nejlepší zážitek v hlubokém sněhu
Snowboardistka ve vzduchu při skoku na sjezdovce s jasnou modrou oblohou v pozadí.
Snowboardistka ve vzduchu

Tvary snowboardů: Jaký tvar vám sedne?

Každý snowboard má specifický tvar, který ovlivňuje, jak se na něm jezdí. Zde jsou nejčastější tvary:

Twin Tip (symetrický tvar)

Oba konce snowboardu jsou stejné, což umožňuje snadnou jízdu jak dopředu, tak dozadu. Ideální volba pro freestyle jezdce, kteří chtějí volnost při provádění triků.

Directional (směrový tvar)

Directional snowboardy mají širší přední část a užší zadní část, což zajišťuje lepší kontrolu a stabilitu při jízdě jedním směrem. Jsou ideální pro freeride a all-mountain jezdce.

Directional Twin

Kombinace obou předchozích – symetrický tvar s flexibilitou přizpůsobenou jízdě dopředu. Ideální volba pro jezdce, kteří chtějí univerzálnost jak pro triky, tak pro rychlou jízdu.

Jak vybrat správnou délku a šířku snowboardu?

Délka snowboardu

Délka snowboardu by měla odpovídat vaší výšce. Pokud ho postavíte vedle sebe, měl by vám sahat přibližně k bradě. Kratší desky jsou ovladatelnější a vhodné na triky, zatímco delší poskytují stabilitu v hlubokém sněhu.

Šířka snowboardu

Šířka snowboardu závisí na velikosti vašich bot. Pokud máte boty větší než EU 44, zvolte širší variantu snowboardu, abyste předešli problémům s vyčnívajícími patami nebo špičkami.

Koukni...  Jak vybrat snowboard? Správná délka, šířka a tvrdost 🏂
Snowboardista dělá saltem nad sjezdovkou za jasného počasí s horským pozadím.
Salto na snowboardu

Tvrdost snowboardu: Najděte správný flex

Měkčí snowboard

Měkčí desky jsou vhodné pro začátečníky, protože jsou snáze ovladatelné a odpouštějí chyby. Také jsou ideální pro triky v parku.

Tvrdší snowboard

Tvrdší snowboardy nabízejí lepší stabilitu při vysokých rychlostech, což ocení pokročilí jezdci. Tyto desky jsou ideální pro náročnější terén a rychlou jízdu.

Jak poznat kvalitní snowboard?

Materiály a konstrukce

Kvalitní snowboardy mají dřevěné nebo kompozitní jádro, které zajišťuje dobrý výkon a dlouhou životnost. Levnější snowboardy s pěnovým jádrem mohou být méně odolné.

Hrany a profil

Hrany snowboardu by měly být z oceli, což zajišťuje dlouhou životnost a lepší kontrolu. Profil desky by měl být navržen tak, aby zajišťoval pohodlnou jízdu v různých sněhových podmínkách.

Snowboardista projíždějící prachovým sněhem s modrou oblohou a lesem v pozadí.
Jízda na snowboardu na prašanu

Jak si vybrat snowboard? Shrnutí

  1. Vyberte terén, který vás láká: Preferujete sjezdovky, snowparky nebo prašan? Každý terén vyžaduje jiný typ snowboardu.
  2. Zvolte tvar desky: Pro triky je ideální twin tip, pro rychlou jízdu freeride zase directional.
  3. Vyberte správnou délku a šířku: Snowboard by měl odpovídat vaší výšce a velikosti bot.
  4. Rozhodněte o tvrdosti: Měkčí snowboardy jsou vhodné pro začátečníky, tvrdší pro pokročilé jezdce.
  5. Kvalita je klíčová: Materiály, konstrukce a hrany jsou důležité pro dobrý výkon a dlouhou životnost.

Snowboardování je o zábavě a svobodě, a správný výběr desky vám pomůže z každé jízdy vytěžit maximum. Doufám, že vám tento krátký průvodce pomohl.

Až se rozhodnete, stačí si jen vybrat snowboard a vydat se na svah. Tak hurá do toho a užijte si každý oblouk a skok, který vás čeká!


Vaše komentáře


Přispějte svým komentářem