Lidské zuby nám slouží každý den, ač si to často ani neuvědomujeme. Jsou nástrojem, bez kterého si žádný stravovací rituál nelze představit, ale hrají i klíčovou roli v našem vzhledu a výrazu. Úsměv nebo upřímný smích, který dokáže zlepšit náladu, by bez zubů jednoduše neexistoval. Víte ale, že každý zub ve vašich ústech má svou specifickou historii, zajímavé vlastnosti a mýty, které ho obklopují?

Dnes bych vám ráda představila dvacet těch nejzajímavějších faktů a mýtů o lidských zubech.

1. První zuby se objevují už v dětství

První zuby, takzvané mléčné, se začnou prořezávat už ve věku kolem šesti měsíců. Tyto dočasné zuby dítěti pomáhají při žvýkání, mluvení a správném vývoji čelisti. Je zajímavé, že mléčné zuby jsou už při narození skryté v dětské čelisti – příroda prostě nic neponechává náhodě.

2. Lidský chrup obsahuje 32 trvalých zubů

Dospělý člověk má 32 trvalých zubů – pokud má tedy štěstí a všechny mu dorostou. Tyto zuby zahrnují řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky. Stoličky, které se nacházejí v zadní části úst, jsou určeny k drcení potravy, zatímco řezáky jsou navrženy k řezání potravy. Špičáky zase pomáhají při trhání jídla.

3. Zuby jsou nejsilnější strukturou lidského těla

Věděli jste, že zubní sklovina je nejsilnější tkání v lidském těle? Je dokonce tvrdší než kosti. Sklovina je tvořena minerály, hlavně hydroxyapatitem, což je forma vápníku. I přes svou tvrdost je sklovina velmi křehká a může se snadno poškodit, pokud se špatně staráme o naše zuby.

Koukni...  CRP hodnoty: Kdy jsou v pořádku a kdy ne?

4. Zuby se samy neregenerují

Na rozdíl od kostí se zuby nikdy samy nezregenerují. Když se sklovina jednou poškodí, tělo ji nedokáže obnovit. Proto je prevence zubního kazu a dobrá úroveň ústní hygieny mnohem důležitější než u kostí, které mají schopnost samovolné regenerace.

5. Zuby jsou unikátní jako otisky prstů

Stejně jako jsou naše otisky prstů unikátní, platí to i pro naše zuby. Váš zubní vzor je naprosto jedinečný, což je důvod, proč se zuby často používají k identifikaci osob, když ostatní metody selžou. Stomatologický záznam může být klíčový při identifikaci neznámých obětí nebo zmizelých osob.

Usměvavá žena s krásně zdravými zuby
Úsměv a zdravé zuby léčí!

6. Zubní kaz je druhou nejčastější nemocí na světě

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je zubní kaz druhou nejčastější nemocí na světě, hned po nachlazení. Zubní kaz postihuje miliardy lidí po celém světě a má přímý vliv na zdraví úst a obecné zdraví organismu.

7. Zubní plak obsahuje miliony bakterií

Plak je lepkavý film, který se vytváří na povrchu zubů a obsahuje obrovské množství bakterií. Pokud se plak pravidelně neodstraňuje, bakterie v něm mohou způsobit zubní kaz a zánět dásní. Správná ústní hygiena je klíčová pro prevenci těchto problémů.

8. Elektrické kartáčky nejsou jen pohodlné, ale i efektivní

Elektrický zubní kartáček není jen moderní vymožeností. Studie prokázaly, že elektrické kartáčky jsou obvykle účinnější v odstraňování plaku než manuální kartáčky. Díky jejich rychlosti a rotačním pohybům dochází k lepšímu vyčištění mezer mezi zuby.

9. Mýtus: Sladkosti ničí zuby

Nejčastějším mýtem je, že sladkosti samy o sobě ničí zuby. Pravda je však taková, že sladkosti nejsou přímým viníkem zubního kazu. Zuby ničí nedostatečná ústní hygiena a špatná technika čištění. Co je však horší než sladkosti, jsou sladké nápoje, které často pijeme celý den. Důležitá je i frekvence příjmu cukrů.

10. Mýtus: Za zkažené zuby může dědičnost

Mnozí lidé věří, že špatný chrup je dědičný. Dědičnost však má vliv na kvalitu zubů jen v ojedinělých případech. Na vině jsou častěji špatná ústní hygiena a nedostatečná péče rodičů o dětský chrup, zvláště u malých dětí, které si samy neumí zuby kvalitně vyčistit.

Koukni...  Nejoblíbenější jarní sporty pro malé děti

11. Zuby mohou odrážet stres

Možná jste slyšeli o broušení zubů, odborně nazývaném bruxismus. Bruxismus je často spojován se stresem nebo úklady emocí. Někteří lidé v noci brousí zuby, což může způsobit poškození skloviny, bolest svalů nebo dokonce bolest hlavy.

12. Mýtus: V těhotenství se více kazí zuby

Tento mýtus tvrdí, že těhotenství kazí zuby, protože si plod bere vápník od matky. Ve skutečnosti k tomuto nedochází. Vyšší kazivost v těhotenství je způsobena změnami stravy (například konzumací sladkostí) a zanedbáním dentální hygieny, nikoliv odčerpáváním vápníku ze zubů.

13. Význam vitaminu D pro zdraví zubů

Vitamin D je důležitý pro zdravé zuby, protože napomáhá vstřebávání vápníku. Nedostatek vitaminu D může oslabit zuby a zvýšit riziko výskytu zubního kazu. Důležitý je proto nejen výživový příjem vápníku, ale i dostatečný pobyt na slunci.

14. Mýtus: Zuby lépe vyčistí tvrdý kartáček

Tvrdý kartáček není lepší. Může totiž poškodit dásně. Správný zubní kartáček by měl mít měkké štětiny a malou pracovní hlavu, která se dostane i do zadních částí úst. Daleko důležitější než tvrdost kartáčku je technika a pravidelnost čištění.

15. Bez slin to nejde

Sliny jsou klíčové pro zdravé zuby. Pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech, odstraňovat zbytky potravy a začínat proces trávení. Nedostatek slin, či tzv. suchá ústa, může vést k rychlejšímu vzniku zubního kazu.

16. Mýtus: Stav zubů nemá vliv na zdravotní stav

Dutina ústní je branou do trávicí i respirační trubice. Chronické záněty dásní jsou spojovány s cukrovkou a srdečními potížemi. Infekce v ústech se mohou rozšířit i do jiných částí těla. Proto by se preventivní zubařské prohlídky neměly zanedbávat.

17. První zubní kartáčky byly ze zvířecích chlupů

Historie zubního kartáčku sahá až do starověké Číny. První zubní kartáčky byly vyrobeny ze štětek prasečích chlupů, které byly připevněny k dřevěné nebo bambusové rukojeti. Oproti moderním syntetickým vláknům to nebylo nejhygieničtější, ale svou funkci to tehdy splňovalo.

18. Mýtus: Jablko na noc vyčistí zuby

Jablko na noc není ideální způsob, jak čistit zuby. Obsahuje cukr a je kyselé, což může přispět k poškození skloviny. Jablko raději konzumujte před čištěním zubů.

Koukni...  TIA: Příznaky, léčba a prevence mozkové mrtvice

19. Mýtus: Krvácení dásní při čištění je normální

Krvácení dásní je vždy varovný signál, často způsobený zánětem dásní. Tento problém by se neměl podceňovat, protože dlouhodobé krvácení může vést k parodontitidě a ztrátě zubů.

20. Průměrný člověk stráví čištěním zubů asi 38 dní života

Kdybyste sečítali veškerý čas, který strávíte čištěním zubů během celého života, došli byste k výsledku přibližně 38 dní. Doporučuje se zuby čistit alespoň dvě minuty dvakrát denně, což sice vypadá jako drobnost, ale ve finále se z toho stane značný kus času.

Závěr

Lidské zuby jsou fascinující téma a určitě stojí za to se o ně dobře starat. Doufám, že vás tyto zajímavosti a mýty bavily a třeba jste se dozvěděli něco nového. Jaký fakt vás nejvíce překvapil?

Nepodceňujte péči o své zuby – prevence a správná hygiena jsou základem zdravého a krásného úsměvu.

Trenýrkárna

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem