Byl to rok 2008, kdy jsem si pořídil svůj první iPhone, model 3G. Pamatuji si ten moment naprosto přesně. Světlo světa spatřil telefon, který změnil nejen můj život, ale především způsob, jakým vnímáme technologii. Od té doby jsem s iPhonem zůstal a dnes, o 16 let později, mohu s jistotou říct, že Apple produkty se staly neoddělitelnou součástí mého života.

Od iPhonů, přes iPad, Apple Watch, Macbook až po iMac – Apple mě provází na každém kroku, přeci jen vše používám primárně pro práci, takže člověk chce 100% spolehlivost.

Ale kdybych se měl přiznat, modely iPhone 13 a iPhone 15 mě nějak minuly. Nicméně, každý nový model přinesl něco úžasného. Dnes se podíváme na to, jak se iPhone postupně vyvíjel a co všechno nám jednotlivé modely nabídly.

iStyle

Obsah článku

Kompletní přehled všech modelů iPhone: Podrobný průvodce historií

ZnačkaCo symbolizujePopis
3GSítě 3. generaceOznačuje podporu pro rychlejší mobilní připojení 3G, které umožnilo lepší internetové služby.
SRychlost („Speed“)Indikuje model zaměřený na vyšší výkon a rychlost oproti svému předchůdci, kde bylo vše optimalizováno pro rychlejší zážitek.
CBarvy („Color“)Značka pro modely, které kladou důraz na živé barevné provedení a dostupnost, cílící na mladší publikum.
SESpeciální edice („Special Edition“)Tato zkratka označuje speciální, menší verze iPhonů, které kombinují výkon s kompaktnějším designem.
RDostupnost („Rally“)Verze zaměřená na cenovou dostupnost, kombinující rychlost a výkon za přívětivější cenu oproti dražším modelům.
XDeset („Ten“)Označení pro desáté výročí iPhone, významný model, který přišel s revolučními změnami, včetně Face ID a OLED displeje.
PlusVětší displejOznačuje modely s větší obrazovkou o úhlopříčce 5,5 palců, nabízející více prostoru pro multimédia a produktivitu.
MaxNejvětší displejVerze s extra velkým 6,5palcovým displejem, určená pro uživatele, kteří preferují maximální plochu obrazovky.
ProProfesionálníOznačuje prémiové modely vybavené pokročilými funkcemi a technologií, určené pro náročnější uživatele.
Tato tabulka poskytuje přehled o tom, co znamenají jednotlivé zkratky a označení u iPhone modelů, včetně jejich praktického významu.
Vývoj modelů iPhone od první generace po nejnovější modely iPhone 15 Pro Max, ukazující všechny klíčové designové změny v průběhu let.
Evoluce iPhonů

1. iPhone 2G (2007) – Revoluční začátek

První iPhone, známý také jako iPhone 2G, byl představen Stevem Jobsem na Macworld konferenci 9. ledna 2007. Tento telefon nebyl jen nový produkt – byl to revoluční krok, který změnil mobilní svět navždy. Apple spojil tři zařízení do jednoho: telefon, hudební přehrávač (iPod) a internetové komunikační zařízení.

Do té doby jsme byli zvyklí na telefony s fyzickými klávesnicemi a malé, monochromatické displeje. iPhone 2G byl zcela odlišný – plně dotykový displej, žádné tlačítko klávesnice, jen jedno domovské tlačítko. Tento jednoduchý a elegantní design se stal symbolem moderních chytrých telefonů.

Co ale udělalo iPhone 2G skutečně revolučním, byla uživatelská zkušenost. Displej byl kapacitní, což znamenalo, že reagoval na doteky prstem bez nutnosti stylusu. Multitouch technologie umožňovala zoomovat a posouvat obsah plynulými gesty.

Steve Jobs drží v ruce první iPhone 2G při jeho oficiálním představení v roce 2007. Tento historický moment změnil svět mobilní komunikace, když byl představen revoluční dotykový telefon s jednoduchým designem a inovativním operačním systémem iOS.
Steve Jobs představuje první iPhone (2G)

Operační systém iOS (tehdy známý jako iPhone OS) byl zcela nový, přinášející intuitivní ovládání a hladký chod aplikací.

Další zajímavosti iPhone 2G

  • iPhone 2G neměl 3G připojení, což znamenalo, že internet byl pomalejší (pouze přes EDGE). To bylo jedno z mála omezení, které uživatelé kritizovali.
  • Přestože byl první iPhone velmi inovativní, neobsahoval App Store, což přišlo až s iPhone 3G. Uživatelé byli omezeni na aplikace, které byly předinstalované od Apple.

Prodeje iPhone 2G: Prodalo se přes 6 milionů kusů, což na tehdejší dobu byl obrovský úspěch.


2. iPhone 3G (2008) – Vstup do světa mobilních aplikací

Můj první iPhone. Tento model byl významným krokem vpřed, a to nejen díky 3G konektivitě, která umožnila mnohem rychlejší přístup k internetu, ale i díky App Store, který otevřel brány pro vývojáře a uživatele po celém světě.

Apple s tímto krokem vytvořil zcela nový ekosystém aplikací, což dramaticky rozšířilo možnosti využití chytrých telefonů. Najednou jste měli telefon, na kterém jste mohli hrát hry, poslouchat hudbu, spravovat finance nebo sdílet fotografie – vše v rámci jednoho zařízení.

Designově se telefon příliš nelišil od původního iPhone, ale jeho zadní část byla vyrobena z lesklého plastu, což mu dodávalo modernější vzhled. Pro uživatele to byl také krok k vyšší rychlosti a pohodlí, protože se poprvé objevila GPS navigace, která přinesla lepší orientaci na cestách a integrovala se s aplikací Mapy od Apple.

Další zajímavosti o iPhone 3G

  • iPhone 3G byl dostupný ve dvou barevných variantách: černé a bílé.
  • I když to zní dnes neuvěřitelně, tento model měl stále pouze 2MP fotoaparát a nepodporoval nahrávání videí.
  • Poprvé se objevil také multitasking, i když byl omezený a postupně zdokonalován v dalších verzích iOS.

Prodeje iPhone 3G: Přes 25 milionů kusů.


3. iPhone 3GS (2009) – S jako “Speed”

iPhone 3GS v ruce uživatele: Blízký pohled na iPhone 3GS v ruce, se zobrazením původního uživatelského rozhraní iOS s ikonickými aplikacemi, jako je Safari a Kamera.
iPhone 3GS

iPhone 3GS byl rychlejší verzí svého předchůdce, což je patrné již z jeho názvu – S znamená “Speed” (rychlost). Tento model přinesl dramatické zlepšení výkonu díky rychlejšímu procesoru a lepší grafice.

Ačkoli zvenčí vypadal téměř totožně s iPhone 3G, rozdíl byl jasně patrný v rychlosti načítání aplikací a celkovém uživatelském zážitku.

Co však bylo zásadní novinkou, byl příchod nahrávání videí, což byla funkce, na kterou mnoho uživatelů čekalo. Nahrávání v kvalitě 480p umožnilo zaznamenávat krátké videoklipy, které mohly být okamžitě sdíleny s přáteli. Dále byla přidána funkce hlasové kontroly, která umožnila ovládat telefon hlasem – základ pro budoucí Siri.

Další zajímavosti iPhone 3GS

  • iPhone 3GS měl oproti předchozím modelům zlepšenou baterii a podporoval rozšířenou kapacitu paměti až do 32 GB.
  • Tento model také přinesl digitální kompas, což se ukázalo jako užitečné pro aplikace jako Mapy nebo různé turistické a outdoorové nástroje.

Prodeje iPhone 3GS: Přes 35 milionů kusů.


4. iPhone 4 (2010) – Retina displej a nový elegantní design

Detailní pohled na bílý iPhone 4 v ruce uživatele, zobrazující domovskou obrazovku s ikonickými aplikacemi a elegantním skleněným designem, který byl v době svého vydání revoluční.
iPhone 4

iPhone 4 přinesl zásadní změnu v designu a byl prvním modelem s tzv. Retina displejem, který měl tak vysoké rozlišení, že jednotlivé pixely nebylo možné vidět pouhým okem. Tento model byl mnohými považován za nejkrásnější telefon své doby.

Místo plastu Apple použil skleněný přední i zadní panel, spojený s ocelovým rámem, což mu dodalo luxusní a prémiový vzhled.

Koukni...  Proč si koupit iPhone 15? Top 10 důvodů!

Displej nebyl ale jedinou revolucí. Apple poprvé představil přední kameru, což otevřelo cestu FaceTime – video hovory, které se staly hitem mezi uživateli. To byl okamžik, kdy iPhone přestal být jen telefonem a stal se plnohodnotným multimediálním centrem.

Další zajímavosti o iPhone 4

  • iPhone 4 byl prvním modelem, který podporoval multitasking na vyšší úrovni. Uživatelé nyní mohli přepínat mezi aplikacemi bez nutnosti je vypínat.
  • Tento model byl také součástí jednoho z prvních velkých kontroverzí Apple – “Antennagate.” Pokud byl telefon držen určitým způsobem, mohl ztrácet signál, což vedlo k velké vlně kritiky.

Prodeje iPhone 4: Přes 60 milionů kusů.


5. iPhone 4S (2011) – Příchod Siri

Ačkoli se iPhone 4S designově příliš nelišil od svého předchůdce, uvnitř byl plný novinek. Největší z nich byl příchod Siri, hlasového asistenta, který umožnil ovládat telefon hlasem. Siri se stal okamžitě populárním, protože nabídl zcela nový způsob interakce s telefonem – od vyhledávání na webu po plánování schůzek a psaní zpráv.

iPhone 4S také přinesl výrazné zlepšení ve fotografování. Apple zvýšil rozlišení zadního fotoaparátu na 8 Mpx a přidal podporu nahrávání videa ve Full HD (1080p), což z tohoto modelu udělalo nejen skvělý nástroj pro fotografie, ale i pro natáčení videí.

Další zajímavosti iPhone 4S

  • Siri nebyl jen technologickou inovací, ale také zdrojem zábavy. Lidé začali zkoušet různé otázky a příkazy, aby zjistili, jak Siri odpoví. Některé její odpovědi se staly virálními na internetu.
  • Tento model byl také poslední, který byl představen Stevem Jobsem, který bohužel zemřel krátce po jeho uvedení na trh.

Prodeje iPhone 4S: Přes 70 milionů kusů.


6. iPhone 5 (2012) – Lightning konektor a větší displej

iPhone 5 přinesl zásadní designovou změnu – poprvé Apple zvětšil úhlopříčku displeje na 4 palce, což odpovídalo rostoucímu trendu větších telefonů. Tento model byl také lehčí a tenčí díky použití hliníku namísto skla.

Detailní záběr na uživatele držícího iPhone 5, zobrazující hlavní obrazovku s ikonami aplikací na elegantním 4palcovém displeji.

Jednou z nejvýznamnějších změn bylo zavedení nového Lightning konektoru, který nahradil starší 30pinový konektor. Tento krok byl kontroverzní, protože uživatelé museli vyměnit staré příslušenství, ale Lightning přinesl lepší výkon a menší velikost.

Další zajímavosti o iPhone 5

  • iPhone 5 byl prvním modelem, který podporoval LTE, což znamenalo mnohem rychlejší přístup k internetu a lepší streamování videí a hudby.
  • Tento model byl také dostupný ve dvou barevných variantách: černá a bílá. Vzhledem k jeho eleganci a výkonnosti se stal velmi populárním mezi uživateli iPhonů.

Prodeje iPhone 5: Přes 70 milionů kusů.


7. iPhone 5C (2013) – Barevný experiment

V roce 2013 Apple vydal model iPhone 5C, který byl jakousi alternativou k prémiovému iPhone 5S. Tento model byl navržen tak, aby přinesl cenově dostupnější variantu iPhone pro širší publikum.

Jednalo se o plastovou verzi iPhone 5, která byla nabízena v pestrých barevných provedeních – zelená, modrá, růžová, žlutá a bílá. Telefon byl jasnou volbou pro ty, kteří si potrpěli na styl a barvy, ale nechtěli za telefon platit tak vysokou cenu.

Ačkoli byl iPhone 5C technicky méně inovativní než 5S, jeho barevné varianty jej učinily populárním mezi mladšími uživateli a těmi, kteří chtěli odlišit svůj telefon od ostatních. Kritici však namítali, že plastový zadní kryt působí levně a není tak odolný jako hliníkové modely.

Další zajímavosti o iPhone 5C

  • iPhone 5C byl téměř identický s iPhone 5, ale byl nabízen s mírně nižší cenovkou.
  • Apple u tohoto modelu opustil tradiční kovový design a zaměřil se na plasty, což se setkalo s rozporuplnými reakcemi.

Prodeje iPhone 5C: Přestože iPhone 5C nebyl tak populární jako jeho prémiový bratříček, prodalo se přes 24 milionů kusů.


8. iPhone 5S (2013) – Touch ID a 64bitový procesor

iPhone 5S se stal skutečným milníkem v historii iPhonů. Tento model přinesl revoluční funkci Touch ID – čtečku otisků prstů, která byla integrovaná do domovského tlačítka. Touch ID znamenalo významný krok vpřed v oblasti zabezpečení telefonů a postupně se stalo standardem ve světě chytrých zařízení.

Už jste nemuseli zadávat heslo pokaždé, když jste chtěli odemknout telefon – stačilo přiložit prst.

Další významnou inovací byl přechod na 64bitový procesor Apple A7, což znamenalo dvojnásobný výkon oproti předchozím modelům a otevřelo nové možnosti pro aplikace a hry. Bylo to poprvé, kdy chytrý telefon nabídl takto pokročilý procesor, což ukázalo, že Apple zůstává technologickým lídrem.

Další zajímavosti o iPhone 5S

  • iPhone 5S byl prvním modelem, který přinesl dvoubarevné varianty: Space Gray, Stříbrná a zcela nová Zlatá. Zlatá varianta se stala velmi populární a rychle se vyprodala.
  • Tento model také přinesl novou funkci nahrávání slow-motion videa, což umožňovalo zpomalit čas a zachytit více detailů.

Prodeje iPhone 5S: Přes 164 milionů kusů, což z něj činí jeden z nejúspěšnějších modelů iPhone.

iStyle

9. iPhone 6 / 6 Plus (2014) – Větší displeje a Apple Pay

V roce 2014 Apple konečně vyslyšel přání uživatelů a uvedl iPhone 6 a 6 Plus, které přinesly větší displeje – 4,7 palců a 5,5 palců. To byl zásadní krok, protože do té doby se Apple držel menších obrazovek, zatímco konkurenční telefony Android již dlouho nabízely větší úhlopříčky.

iPhone 6 a iPhone 6 Plus vedle sebe, zobrazující rozdíl ve velikosti jejich displejů. iPhone 6 nabízí 4,7palcový displej, zatímco iPhone 6 Plus disponuje větší, 5,5palcovou obrazovkou, což bylo jedním z prvních kroků Apple směrem k větším telefonům.
iPhone 6 a iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus byl prvním “phabletem” od Apple a okamžitě si získal obrovskou popularitu, zejména mezi uživateli, kteří chtěli větší displej pro sledování videí, hraní her nebo čtení.

Další velkou novinkou bylo zavedení Apple Pay – bezkontaktního platebního systému, který umožnil uživatelům platit prostřednictvím jejich iPhone. Tato funkce využívala Touch ID k zabezpečení plateb a NFC technologii pro komunikaci s platebními terminály.

Další zajímavosti o iPhone 6 / 6 Plus

  • iPhone 6 Plus měl na začátku problémy s tím, že se snadno ohýbal, pokud byl dlouhodobě nošen v kapse – tato kontroverze získala název “Bendgate.”
  • Tento model také přinesl mnohem tenčí design než předchozí verze, což bylo oceněno za jeho elegantní vzhled.

Prodeje iPhone 6 / 6 Plus: Přes 220 milionů kusů, což z něj činí jeden z nejprodávanějších modelů iPhone vůbec.


10. iPhone 6s / 6s Plus (2015) – 3D Touch a živé fotografie

iPhone 6s a 6s Plus se na první pohled nelišily od iPhone 6, ale pod kapotou bylo mnoho novinek. Jednou z nich byla technologie 3D Touch, která umožňovala rozpoznávat sílu dotyku a otevřela nové možnosti interakce s aplikacemi.

Například silnější stisk tlačítka mohl otevřít náhled e-mailu, zatímco jemný dotek ho otevřel normálně. Tato funkce byla tehdy vnímána jako revoluční a velmi rychle se stala součástí ekosystému iPhone.

Další novinkou byly živé fotografie (Live Photos), které umožnily zachytit krátké video kolem fotografie – něco, co do té doby nebylo možné u standardních smartphonů. Fotoaparát byl také výrazně vylepšen – 12MP zadní kamera a 5MP přední kamera, což z tohoto modelu udělalo ideální nástroj pro milovníky selfie a videí.

Další zajímavosti iPhone 6s / 6s Plus

  • Apple představil zcela novou barevnou variantu – růžově zlatou (Rose Gold), která se okamžitě stala hitem mezi uživateli.
  • Tento model byl také prvním, který nabídl možnost natáčet videa v rozlišení 4K, což znamenalo výrazný skok vpřed v kvalitě videa.

Prodeje iPhone 6s / 6s Plus: Přes 170 milionů kusů.


11. iPhone SE (2016) – Návrat ke kompaktnímu designu

iPhone SE byl odpovědí Apple na poptávku po menších a levnějších telefonech. Tento model se vrátil ke kompaktnímu designu iPhone 5S, ale uvnitř byl vybaven nejnovějšími technologiemi z iPhone 6S, včetně výkonného procesoru A9 a 12MP fotoaparátu. Byl to ideální telefon pro uživatele, kteří preferovali menší obrazovky, ale nechtěli slevit na výkonu.

Další zajímavosti iPhone SE

  • iPhone SE byl původně dostupný pouze ve variantách 16 GB a 64 GB, ale později Apple přidal 128GB model.
  • Tento model se stal velmi populární mezi uživateli, kteří hledali cenově dostupný, ale výkonný telefon.

Prodeje iPhone SE: Přes 30 milionů kusů.


12. iPhone 7 / 7 Plus (2016) – Odstranění sluchátkového jacku a duální kamera

iPhone 7 a 7 Plus přinesly odvážné změny, které rozdělily fanoušky Apple. Nejvýraznější bylo odstranění 3,5mm sluchátkového jacku, což znamenalo, že uživatelé museli používat bezdrátová sluchátka nebo adaptér pro připojení sluchátek přes Lightning port.

Černý iPhone 7 držený v ruce uživatele, zobrazující elegantní zadní část telefonu s lesklým povrchem a jedním fotoaparátem. Tento model se stal známým po odstranění 3,5mm sluchátkového jacku a přidání voděodolnosti.

Tento krok byl vnímán jako kontroverzní, ale Apple tím otevřel cestu pro bezdrátová sluchátka AirPods, která se později stala hitem.

Koukni...  Nedělní nicnedělání - Umění lenošení

iPhone 7 Plus byl také prvním modelem, který přinesl duální fotoaparát. Tato inovace umožnila uživatelům využívat optický zoom a bokeh efekt, což dramaticky zlepšilo kvalitu fotografií, zejména portrétů.

Další zajímavosti iPhone 7 / 7 Plus

  • iPhone 7 a 7 Plus byly prvními voděodolnými modely, s certifikací IP67, což znamenalo, že telefon mohl být ponořen do vody až na 30 minut.
  • Tento model také představil nový barevný odstín – Jet Black, který byl oblíbený, ale velmi náchylný na škrábance.

Prodeje iPhone 7 / 7 Plus: Přes 78 milionů kusů během prvního roku prodeje.


13. iPhone 8 / 8 Plus (2017) – Bezdrátové nabíjení a skleněná záda

Modely iPhone 8 a 8 Plus přišly v roce 2017 a představily první velkou změnu ve vzhledu od modelu iPhone 6. Apple se vrátil ke skleněným zádům, což mělo jeden zásadní důvod – umožnilo to bezdrátové nabíjení pomocí standardu Qi.

To byla dlouho očekávaná funkce, která učinila nabíjení telefonu ještě jednodušším a pohodlnějším. Tímto krokem Apple definitivně opustil koncept čistě kovových telefonů a připojil se ke konkurenci, která bezdrátové nabíjení nabízela již dříve.

iPhone 8 Plus byl stále populární mezi těmi, kteří preferovali větší displeje, a byl také vybaven duálním fotoaparátem, což z něj činilo jeden z nejlepších telefonů pro mobilní fotografování v té době.

Další zajímavosti iPhone 8 / 8 Plus

  • iPhone 8 a 8 Plus byly posledními modely, které měly klasické tlačítko Home s Touch ID. Od příštího roku se Apple začal plně soustředit na Face ID.
  • Tento model také přinesl technologii True Tone, která automaticky upravovala barevnou teplotu displeje podle okolního světla, což poskytovalo příjemnější zážitek ze čtení a používání telefonu v různých prostředích.

Prodeje iPhone 8 / 8 Plus: Přes 86 milionů kusů.


14. iPhone X (2017) – Revoluční design k 10. výročí

iPhone X byl představen na podzim 2017 k oslavě 10. výročí uvedení prvního iPhone. Tento model byl revoluční z mnoha důvodů – odstranění tlačítka Home, představení Face ID a příchod OLED displeje přes celou přední plochu telefonu.

Uživatel drží iPhone X, který poprvé přinesl bezrámečkový design a Face ID. Na displeji je vidět zamčená obrazovka s charakteristickým výřezem (notch) pro senzory a kameru.

Tento bezrámečkový design se okamžitě stal ikonickým a nastavil nový standard pro chytré telefony.

Face ID bylo pokročilým systémem rozpoznávání obličeje, který využíval infračervený projektor a kameru k mapování uživatelova obličeje ve 3D. Tato technologie nahradila Touch ID a přinesla nový, bezpečnější způsob odemykání telefonu a ověřování plateb.

Další zajímavosti o iPhone X

  • iPhone X byl prvním modelem s cenovkou přesahující 1000 USD, což vyvolalo kontroverze, ale přesto se stal obrovským hitem mezi fanoušky Apple.
  • Výřez (notch) na horní části displeje, který skryl senzory Face ID, se stal rozpoznávacím prvkem designu iPhone a byl široce napodobován konkurenčními výrobci.

Prodeje iPhone X: Přes 60 milionů kusů.


15. iPhone XR (2018) – Barevný nástupce s LCD displejem

V roce 2018 Apple uvedl cenově dostupnější variantu vlajkové lodi iPhone, známou jako iPhone XR. Tento model byl nástupcem iPhone X, ale místo OLED displeje používal LCD technologii nazvanou Liquid Retina.

Co však iPhone XR odlišovalo, byla široká škála barev – modrá, červená, žlutá, černá, bílá a korálová. Tento model se stal velmi populárním mezi těmi, kteří chtěli výkon a kvalitu iPhone, ale za dostupnější cenu.

I přesto, že iPhone XR měl pouze jeden fotoaparát, Apple přidal pokročilý software, který simuloval funkci duální kamery a umožnil vytvářet portrétní fotografie s bokeh efektem.

Další zajímavosti o iPhone XR

  • iPhone XR se stal nejprodávanějším modelem iPhone roku 2019 a zůstával populární po několik dalších let díky své cenové dostupnosti a skvělému výkonu.
  • Tento model měl výdrž baterie, která byla dokonce lepší než u dražších modelů iPhone XS a XS Max, což z něj činilo skvělou volbu pro uživatele hledající dlouhou výdrž.

Prodeje iPhone XR: Přes 77 milionů kusů.

iStyle

16. iPhone XS / XS Max (2018) – Luxus a výkon

Modely iPhone XS a XS Max byly uvedeny ve stejném roce jako iPhone XR, ale zaměřily se na prémiový trh. Nabídly OLED displej, který byl považován za nejlepší na trhu, a verze XS Max měla obrovský 6,5palcový displej – v té době největší v historii iPhone.

Tyto modely se zaměřily na uživatele, kteří požadovali to nejlepší, co Apple nabízí, včetně trojnásobného výkonu a lepší kvality fotografií díky pokročilému softwarovému zpracování obrazu.

Zlaté modely iPhone XS a iPhone XS Max vedle sebe, zobrazující rozdíl ve velikosti jejich displejů. Tyto prémiové telefony přinesly vylepšený OLED displej a pokročilý duální fotoaparát, spolu s výkonným čipem A12 Bionic.
iPhone XS a iPhone XS Max

Další zajímavosti iPhone XS / XS Max

  • iPhone XS Max byl prvním modelem, který nabízel až 512 GB úložného prostoru, což bylo ideální pro uživatele, kteří chtěli uložit obrovské množství fotografií, videí a aplikací.
  • Přestože model XS Max přinesl obrovský displej, stal se oblíbeným i mezi těmi, kteří původně preferovali menší telefony, díky vylepšenému designu, který minimalizoval rámečky.

Prodeje iPhone XS / XS Max: Přes 63 milionů kusů.


17. iPhone 11 (2019) – Ultraširoký fotoaparát a skvělý poměr cena/výkon

V roce 2019 Apple představil iPhone 11, který okamžitě získal popularitu díky svému skvělému poměru cena/výkon. Tento model přinesl nový ultraširokoúhlý fotoaparát, který umožnil pořizovat širokoúhlé záběry, a poprvé přinesl noční režim, který dramaticky zlepšil kvalitu fotografií při slabém osvětlení.

Ačkoli iPhone 11 nebyl vybaven OLED displejem, nabízel fantastický výkon díky čipu A13 Bionic.

iPhone 11 byl také dostupný v pestrých barevných variantách, včetně fialové, zelené a červené, což oslovilo uživatele hledající stylový telefon.

Další zajímavosti iPhone 11

  • iPhone 11 se stal nejprodávanějším modelem roku 2020, a to díky své nižší ceně a vysoké kvalitě fotoaparátu.
  • Tento model nabídl nejlepší výdrž baterie ze všech iPhonů té doby, což bylo velké plus pro uživatele, kteří potřebovali telefon, který vydrží celý den bez nabíjení.

Prodeje iPhone 11: Přes 102 milionů kusů.


18. iPhone 11 Pro / 11 Pro Max (2019) – První trojitá kamera a Super Retina XDR displej

Modely iPhone 11 Pro a 11 Pro Max byly prvními iPhony, které přinesly trojitý fotoaparát – širokoúhlý, ultraširokoúhlý a teleobjektiv. To umožnilo uživatelům pořizovat profesionální fotografie přímo z jejich telefonu, a tyto modely se tak staly oblíbenými mezi nadšenci do mobilní fotografie.

Displej Super Retina XDR, který Apple použil u těchto modelů, byl označován jako nejlepší displej v mobilním zařízení té doby.

Další zajímavosti iPhone 11 Pro / 11 Pro Max

  • iPhone 11 Pro Max byl nejdražším modelem iPhone, který kdy byl uveden, s cenou přesahující 1300 USD pro verzi s největším úložným prostorem.
  • Tyto modely také přinesly vylepšený noční režim a Deep Fusion technologii, která analyzovala několik snímků a zkombinovala je pro co nejlepší kvalitu obrazu.

Prodeje iPhone 11 Pro / 11 Pro Max: Přes 75 milionů kusů.


19. iPhone 12 / 12 Mini (2020) – 5G a návrat ostrých hran

V roce 2020 Apple uvedl modely iPhone 12 a 12 Mini, které přinesly podporu 5G sítí a návrat k ostrým hranám, připomínajícím design iPhone 4 a 5.

Pohled na zadní stranu fialového iPhone 12, který je položen na otevřeném balení s nabíjecím kabelem. Tento model podporuje 5G a přináší moderní hranatý design s duálním fotoaparátem.

Tyto modely se staly populární nejen díky 5G, ale také díky technologii MagSafe, která umožňovala magnetické připojení příslušenství, včetně nabíječek a krytů. Verze Mini byla ideální pro ty, kteří preferovali menší telefony, ale nechtěli slevit na výkonu.

Další zajímavosti iPhone 12 / 12 Mini

  • iPhone 12 Mini byl prvním “mini” modelem v řadě iPhone a přinesl veškerý výkon iPhone 12 v kompaktním těle s 5,4palcovým displejem.
  • Tento model byl první, který Apple prodával bez nabíječky a sluchátek v balení, což bylo součástí snahy společnosti o snížení ekologické stopy.

Prodeje iPhone 12 / 12 Mini: Přes 100 milionů kusů.


20. iPhone 12 Pro / 12 Pro Max (2020) – ProRAW a LiDAR skener

Modely iPhone 12 Pro a 12 Pro Max z roku 2020 přinesly na trh některé z nejpokročilejších funkcí v historii chytrých telefonů. Apple představil formát ProRAW, který uživatelům umožnil zachytit fotografie v bezztrátovém formátu, což otevřelo zcela nové možnosti pro profesionální editaci.

Koukni...  Maira: Příběh legendy na čtyřech tlapkách

Tento formát uchovával více obrazových dat a umožňoval hlubší postprodukci, což bylo ideální pro nadšence do mobilní fotografie.

Další velkou novinkou byl LiDAR skener, který umožňoval rychlejší a přesnější automatické ostření při slabém osvětlení a zlepšil zážitky z rozšířené reality (AR). Tento skener pracoval na principu měření vzdálenosti objektů pomocí světelných paprsků, což přinášelo přesnější hloubkovou mapu scény.

Další zajímavosti iPhone 12 Pro / 12 Pro Max

  • iPhone 12 Pro Max nabídl vůbec největší displej v historii iPhone s úhlopříčkou 6,7 palců a výrazně větší baterii, která nabízela delší výdrž než kterýkoli předchozí model.
  • Tyto modely byly také prvními iPhony s keramickým štítem (Ceramic Shield), který zlepšil odolnost proti pádu o 4x díky použití nových materiálů.

Prodeje iPhone 12 Pro / 12 Pro Max: Přes 100 milionů kusů.


21. iPhone 13 / 13 Mini (2021) – Vylepšení baterie a menší výřez

Rok 2021 přinesl modely iPhone 13 a 13 Mini, které se zaměřily na zlepšení výdrže baterie, což byl jeden z hlavních požadavků uživatelů. iPhone 13 nabídnul výrazně lepší výdrž, což umožnilo až 2,5 hodiny delší používání ve srovnání s předchozími modely.

Apple také zmenšil výřez (notch), který skrýval technologii Face ID, což poskytlo uživatelům větší plochu displeje.

Ačkoli iPhone 13 Mini měl kompaktní rozměry, stále nabízel stejné funkce a výkon jako větší model. Mini byl ideální volbou pro ty, kteří chtěli menší telefon, ale nechtěli obětovat žádné z pokročilých funkcí.

Další zajímavosti iPhone 13 / 13 Mini

  • Modely iPhone 13 a 13 Mini přinesly vylepšený systém dvojité kamery, který umožňoval pokročilé funkce, jako je noční režim a technologie Deep Fusion, u všech objektivů.
  • Tyto modely se také zaměřily na ekologii – byly vyráběny z recyklovaných materiálů a Apple se zavázal snížit svou uhlíkovou stopu na minimum.

Prodeje iPhone 13 / 13 Mini: Přes 80 milionů kusů.

iStyle

22. iPhone 13 Pro / 13 Pro Max (2021) – 120Hz ProMotion displej a makrofotografie

iPhone 13 Pro a 13 Pro Max přinesly zásadní inovaci v oblasti displejů díky technologii ProMotion, která umožňovala dynamické přizpůsobení obnovovací frekvence až na 120 Hz. To znamenalo, že uživatelé mohli zažít plynulejší animace a rychlejší reakce při hraní her a procházení obsahu.

Zlatý a šedý model iPhone 13 Pro vedle sebe, ukazující jejich trojité zadní fotoaparáty. Tyto prémiové modely jsou známé svou vylepšenou fotografickou technologií a výkonem s čipem A15 Bionic.
Apple iPhone 13 Pro

Apple byl kritizován, že tuto technologii nepřinesl dříve, ale její implementace byla dokonalá a velmi dobře optimalizovaná.

Další novinkou byla schopnost pořizovat makrofotografie, což umožňovalo zachytit neuvěřitelně detailní záběry malých objektů z blízké vzdálenosti.

Tento pokročilý fotoaparát byl vybaven trojitým systémem s ultraširokoúhlým, širokoúhlým a teleobjektivem, což otevíralo možnosti pro profesionální fotografování na mobilním telefonu.

Další zajímavosti iPhone 13 Pro / 13 Pro Max

  • iPhone 13 Pro Max měl také nejlepší výdrž baterie ze všech dosavadních iPhonů, což bylo velké plus pro uživatele, kteří potřebovali telefon, který vydrží celý den náročného používání.
  • Apple také představil možnost natáčet videa v režimu Cinematic, což přidalo do záznamu filmové efekty s proměnlivou hloubkou ostrosti.

Prodeje iPhone 13 Pro / 13 Pro Max: Přes 70 milionů kusů.


23. iPhone 14 / 14 Plus (2022) – Vylepšení bezpečnosti a nový model Plus

V roce 2022 Apple přinesl modely iPhone 14 a zcela nový iPhone 14 Plus, který nahradil předchozí Mini verzi. Tento větší model byl zaměřen na uživatele, kteří chtěli telefon s velkým displejem, ale nechtěli připlácet za prémiové funkce modelů Pro.

iPhone 14 také přinesl nové bezpečnostní funkce, jako je detekce autonehody a nouzové SOS volání přes satelit, což byly klíčové funkce pro uživatele, kteří se pohybují v nebezpečnějších podmínkách.

Tyto inovace demonstrovaly snahu Apple nejen poskytovat technologicky pokročilé telefony, ale také chránit své uživatele.

Další zajímavosti o iPhone 14 / 14 Plus

  • iPhone 14 Plus byl prvním „Plus“ modelem od iPhone 8 Plus a nabízel 6,7palcový displej v nižší cenové hladině.
  • Díky satelitnímu SOS volání mohl telefon v případě nouze odeslat zprávu i bez dostupné mobilní sítě, což bylo velkým technologickým krokem vpřed.

Prodeje iPhone 14 / 14 Plus: Přes 50 milionů kusů během prvního roku prodeje.


24. iPhone 14 Pro / 14 Pro Max (2022) – Dynamic Island a 48Mpx fotoaparát

iPhone 14 Pro a Pro Max přinesly jednu z nejviditelnějších designových změn – odstranění klasického výřezu (notch) a jeho nahrazení Dynamic Island, což je dynamický prostor pro notifikace a interakce, který reagoval na různé akce v systému. Tato funkce byla okamžitě populární a dodala telefonu nový interaktivní rozměr.

Fialový a černý model iPhone 14 Pro a 14 Pro Max vedle sebe, vyznačující se trojitým zadním fotoaparátem a elegantním titanovým rámem. Tyto modely přinesly inovace jako Dynamic Island a vylepšené možnosti natáčení videí.
iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max

Další velkou novinkou byl přechod na 48Mpx fotoaparát, což znamenalo výrazné zlepšení kvality fotografií, zejména v detailu a ostrosti. Tento fotoaparát umožnil uživatelům zachytit neuvěřitelně detailní snímky, které se dříve daly pořídit pouze profesionálními kamerami.

Další zajímavosti o iPhone 14 Pro / 14 Pro Max

  • iPhone 14 Pro Max byl prvním iPhonem, který nabídl vždy zapnutý displej (Always-On Display), což znamenalo, že uživatelé mohli neustále vidět informace na displeji, aniž by museli telefon aktivně probudit.
  • Dynamic Island nebyl jen vizuálním prvkem, ale stal se důležitou součástí interakce s telefonem – umožňoval zobrazovat notifikace, hudební přehrávání a další užitečné informace v reálném čase.

Prodeje iPhone 14 Pro / 14 Pro Max: Přes 60 milionů kusů.


25. iPhone 15 / 15 Plus (2023) – USB-C a pastelové barvy

S modelem iPhone 15 Apple konečně přistoupil na změnu dlouho očekávanou evropskými předpisy a nahradil Lightning konektor standardním USB-C. Tento krok byl oslavován především technologickými nadšenci, protože sjednocení nabíjecích portů přineslo jednodušší připojení a rychlejší nabíjení.

Kromě této významné změny se model iPhone 15 Plus objevil opět jako větší varianta s pastelovými barevnými možnostmi, což přidalo na stylovosti celému modelu.

Další zajímavosti iPhone 15 / 15 Plus

  • Kromě pastelových barev přinesl iPhone 15 nové možnosti práce s fotografiemi díky zdokonaleným algoritmům a zpracování obrazových dat.
  • Přechod na USB-C znamenal také rychlejší přenos dat, což bylo vítáno mezi uživateli, kteří přenášejí velké množství fotografií a videí mezi zařízeními.

Prodeje iPhone 15 / 15 Plus: Údaje o prodejích ještě nejsou kompletní, ale zájem o model 15 je vysoký.


26. iPhone 15 Pro / 15 Pro Max (2023) – Titanový rám a akční tlačítko

S modely iPhone 15 Pro a 15 Pro Max Apple poprvé použil titanový rám, který nahradil předchozí nerezovou ocel. Tento nový materiál přinesl nejen vyšší odolnost, ale také nižší hmotnost, což bylo u větších modelů jako Pro Max velmi vítané.

Titanový rám dodal těmto modelům luxusní vzhled a odolnost, která posouvala telefon na novou úroveň robustnosti.

Další významnou změnou bylo zavedení tzv. Akčního tlačítka, které nahradilo tradiční přepínač tichého režimu. Toto nové tlačítko bylo plně programovatelné, což znamenalo, že uživatelé si mohli vybrat, jakou funkci by chtěli aktivovat jedním stisknutím – například rychlé spuštění kamery, přepínání mezi režimy nebo spuštění aplikací.

Pro milovníky fotografie byl důležitou novinkou teleobjektiv s 5x optickým zoomem, který byl dostupný exkluzivně u iPhone 15 Pro Max. Tento objektiv umožnil detailnější snímky z větší vzdálenosti a přiblížil kvalitu mobilních fotografií k profesionálním fotoaparátům.

Další zajímavosti o iPhone 15 Pro / 15 Pro Max

  • Modely Pro přišly s novým čipem A17 Pro, který nabídl ještě vyšší výkon pro graficky náročné hry a aplikace. Tento čip se stal základem pro nový rozměr mobilního hraní na iPhone.
  • Zavedení titanového rámu nejen zvýšilo odolnost telefonu, ale také snížilo jeho hmotnost, což zlepšilo celkový komfort při používání, zejména u větších modelů Pro Max.

Prodeje iPhone 15 Pro / 15 Pro Max: Údaje o prodejích ještě nejsou k dispozici, ale počáteční poptávka po modelu 15 Pro Max byla velmi silná.


27. iPhone 16 / 16 Plus (2024) – Rychlost a vylepšení fotoaparátu

S iPhone 16 a 16 Plus Apple pokračuje v trendu zdokonalování výkonu a kamery. Přechod na nový čip A18 Bionic zajistil, že tento model byl nejrychlejším iPhonem na trhu a nabízí také lepší výkon než jakýkoli jiný chytrý telefon.

Moderní zobrazení modelů iPhone 16 a 16 Plus v modré barvě, zvýrazněné nápisem „iPhone 16“. Tyto modely přinášejí vylepšený design, lepší výkon a zdokonalený duální fotoaparát, zaměřený na uživatele, kteří vyžadují špičkovou kvalitu a inovace.
iPhone 16 Plus

Navzdory tomu, že se jedná o “standardní” modely (bez přídomku Pro), přinesly i nové funkce, které vylepšují uživatelský zážitek.

Velkou novinkou je ještě pokročilejší zpracování obrazu a optimalizace fotoaparátu, což umožňuje pořizovat fotografie s ještě většími detaily a vynikajícími výsledky i při slabém osvětlení. Apple se zaměřil na uživatele, kteří chtějí výborný fotoaparát, ale nechtějí investovat do dražších modelů Pro.

Další zajímavosti iPhone 16 / 16 Plus

  • Apple u iPhone 16 a 16 Plus přidal také vylepšené funkce pro rozšířenou realitu (AR), což je vítáno u vývojářů her a aplikací, které AR technologie využívají.
  • Modely pokračují v podpoře USB-C, což usnadňuje integraci s dalšími zařízeními a zrychluje přenosy dat i nabíjení.

Prodeje iPhone 16 / 16 Plus: Čísla prodeje zatím nejsou známa, ale modely 16 a 16 Plus jsou na začátku velmi dobře přijímány díky cenové dostupnosti a velmi vysoké kvalitě.


28. iPhone 16 Pro / 16 Pro Max (2024) – Další vylepšení titanového rámu a teleobjektivu

Apple pokračuje v úspěšném využívání titanového rámu i v modelu iPhone 16 Pro a Pro Max, ale tentokrát ještě více zdokonaluje jeho výrobu, což vede k ještě vyšší odolnosti vůči nárazům a poškrábání.

Další velkou inovací je zdokonalení optického zoomu u teleobjektivu, který nyní dosahuje až 6x optického přiblížení, což umožňuje uživatelům pořizovat neuvěřitelně detailní snímky i na dálku.

Kromě vylepšení v oblasti fotografie a konstrukce telefon představuje další pokročilé funkce, které usnadňují používání telefonu pro práci i zábavu. Akční tlačítko se stává ještě přizpůsobitelnějším a čip A18 Pro posunul hranice mobilních her na nový level, přičemž telefon je schopen zvládnout nejnáročnější tituly s absolutní plynulostí.

Další zajímavosti iPhone 16 Pro / 16 Pro Max

  • Apple u modelu 16 Pro a Pro Max pokračuje v rozvoji Dynamic Island, který se stává ještě chytřejším a lépe reaguje na různá oznámení a události v telefonu.
  • Díky optimalizovanému A18 Pro čipu se tyto modely stávájí neuvěřitelně výkonnými a zároveň energeticky efektivními, což zlepšuje výdrž baterie i při náročném používání.

Prodeje iPhone 16 Pro / 16 Pro Max: Modely 16 Pro a Pro Max jsou teprve na začátku svého životního cyklu, ale očekává se, že budou velmi žádané díky svým technologickým inovacím.


Závěr: iPhone jako technologický průkopník

Za posledních 16 let jsme byli svědky neuvěřitelného pokroku, který Apple přinesl s každou novou verzí iPhone. Každý nový model posouval hranice mobilních technologií, zvyšoval výkon, zlepšoval fotoaparáty a přinášel nové a inovativní funkce.

Od mého prvního iPhone 3G až po dnešní modely, Apple neustále inovuje a přizpůsobuje své produkty potřebám uživatelů.

iPhone není jen telefon – je to nástroj, který spojuje lidi, zjednodušuje život a umožňuje nám být kreativní. Ať už jde o pořizování neuvěřitelných fotografií, hraní her, práci na cestách nebo udržování kontaktu s rodinou a přáteli, iPhone je technologickým společníkem, který nám poskytuje neomezené možnosti.

Jak se Apple bude vyvíjet dál? To nám ukáží další roky, ale jedno je jisté – iPhone bude i nadále definovat, co znamená být na špičce technologického světa.

iStyle

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem