Internetová bezpečnost není jen pro geeky. S rostoucími obavami o soukromí a bezpečnost při surfování po internetu je čím dál důležitější chránit naše data. A pokud, jako já, máte Mac, určitě víte, že je třeba investovat do kvalitní VPN (virtuální soukromé sítě), aby vám nikdo nekoukal přes rameno, ať už jste kdekoliv. Podíváme se společně na 7 nejlepších VPN pro MacOS, které nejenže zaručí vaši bezpečnost, ale také výrazně zlepší vaše zkušenosti při prohlížení internetu.

Doporučím některé z mých oblíbených VPN: NordVPN, Proton VPN, IP Vanish, SurfShark, CyberGhost, PIA VPN a PureVPN.

Proč používat VPN na Macu?

Možná se ptáte, proč byste vůbec měli potřebovat VPN pro svůj Mac. Na trhu je totiž Mac dlouhodobě považován za bezpečnější zařízení než konkurenční systémy, jako je Windows. Nicméně ani Mac není neporazitelný. A tady nastupuje VPN – VPN nám poskytuje šifrování našich dat, ochrání naši identitu a umožní nám obejít různé geo-blokovaná omezení.

VPN pro Mac není jen o bezpečnosti. S Macem si VPN mohou oblíbit i ti, kteří chtějí sledovat obsah dostupný v jiných zemích (např. streamovací služby jako Netflix), nebo prostě jen surfovat bez obav, že se jejich data dostanou do nesprávných rukou.

Podíváme se tedy na sedm nejlepších VPN, které skvěle fungují na Macu a jsou snadné k používání. Každá z nich má své silné stránky a případně i nějaké nevýhody, které byste měli zvážit.

Porovnání VPN pro MacOS – Přehledná tabulka

Pro rychlý přehled přidávám tabulku s klíčovými vlastnostmi jednotlivých VPN, jako jsou počet serverů, šifrování, cena a další důležité funkce.

VPNPočet serverůŠifrováníCenaDalší funkce
NordVPN6500+ ve 111+ zemíchAES-256, Double VPNOd 3,59 USD/měsícKill switch, blokace reklam
Proton VPN8582+ ve 112+ zemíchAES-256Od 4,49 USD/měsícŠvýcarská jurisdikce, bez logování
IPVanish2400+ ve 130+ lokalitáchAES-256Od 2,19 USD/měsícNeomezené připojení, kill switch
SurfShark3200+ ve 100 zemíchAES-256, WireGuardOd 2,49 USD/měsícNeomezené připojení, CleanWeb
CyberGhost9700+ ve 90 zemíchAES-256Od 2,19 USD/měsícKill switch, přátelské rozhraní
PIA VPN35000+ ve 91 zemíchAES-128/256Od 1,79 USD/měsícBlokování reklam, transparentní logování
PureVPN6000+ ve 65 zemíchAES-256Od 2,14 USD/měsícOchrana před únikem DNS, kill switch
Tato tabulka vám pomůže rychle porovnat jednotlivé možnosti a rozhodnout se, která VPN je pro vás nejlepší.

1. NordVPN – Bezpečnost nade vše

Co nabízí NordVPN?

NordVPN je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších VPN pro Mac i ostatní systémy. S NordVPN dostáváte především bezpečnost na špičkové úrovni. Používá šifrování vojenské úrovně a má velmi dobrou pověst v oblasti ochrany soukromí. Přičteme k tomu jejich “Double VPN”, kde se vaše data prochází dvěma VPN servery, a výsledkem je skvělá ochrana vašich dat.

Rychlost a dostupnost NordVPN

S NordVPN si nemusíte dělat starosti o ztrátu rychlosti. Díky technologiím, jako je NordLynx, NordVPN poskytuje výbornou rychlost připojení. Také se pyšní širokou sítí serverů – má již přes 6500+ serverů ve více než 111+ zemích.

Koukni...  Nejlepší VPN pro Netflix: Recenze a srovnání

NordVPN má snadno ovladatelnou aplikaci pro MacOS a skvělou podporu zákazníků, což jej dělá ideálním řešením pro všechny, kdo hledají maximální úroveň zabezpečení a pohodlí.

2. Proton VPN – Bezpečnost a anonymita zaručena

Proton VPN Šifrování a bez logování

Proton VPN je projekt, který přišel z věhlasného prostředí ProtonMail – šifrované e-mailové služby. Proto se také zaměřuje na anonymitu a soukromí. Není zde žádné logování aktivit, což je velký benefit. Počet serverů je přes 8582 ve více než 112 zemích. Proton VPN navíc operuje ze Švýcarska, země s velmi přísnými zákony o ochraně soukromí.

Bezpečné prohlížení a geo-blokace

Jednou z dalších výhod je schopnost obejít geo-blokace, což oceníte při přístupu k obsahu, který není dostupný ve vaší zemi. Navíc má Proton VPN šifrování vojenské úrovně, což zajišťuje, že vaše data budou v bezpečí.

Aplikace pro Mac je přehledná a jednoduše se ovládá. Jednou z nejlepších věcí je, že Proton VPN nabízí i bezplatnou verzi, což ocení hlavně ti, kteří si chtějí VPN vyzkoušet bez nutnosti investice.

3. IPVanish – Rychlost a anonymita

Výkonný a spolehlivý IPVanish

IPVanish je VPN, která je zároveň rychlá i bezpečná. Nabízí neomezený počet souběžných připojení, což znamená, že můžete chránit všechna vaše zařízení najednou – od Macu po telefon a tablet. Tato VPN je skvělá volba pro rodiny nebo ty, kteří chtějí VPN na více zařízení.

Geo-blokace a streamování

IPVanish je skvělý při obejití geo-blokování, ať už se jedná o sledování Netflixu nebo jiného obsahu. Má širokou síť 2400+ serverů ve více než 130 lokalitách a jejich šifrování zaručuje, že vaše data budou v bezpečí.

Aplikace pro MacOS je intuitivní a snadno se nastavuje. Pokud potřebujete VPN, která nabízí kvalitní výkon, IPVanish je rozhodně skvělá volba.

4. SurfShark – Nejlepší poměr ceny a výkonu

Neomezený počet připojení SurfShark

SurfShark patří mezi VPN, které nabízejí nejlepší poměr ceny a výkonu. Tato VPN má jednu z nejlepších výhod na trhu – neomezený počet zařízení připojených najednou. To znamená, že můžete chránit svůj Mac, telefon, tablet i další zařízení bez příplatků.

CleanWeb a rychlost

SurfShark má funkci CleanWeb, která vás chrání před malwarem, sledovacími skripty a reklamami. Tato funkce je praktická zejména při prohlížení webu na veřejných sítích. SurfShark se také pyšní velmi rychlým připojením díky protokolu WireGuard, což oceníte zejména při streamování videí ve vysoké kvalitě nebo hraní her online.

Aplikace pro Mac

Aplikace pro MacOS je přehledná a snadno použitelná. S SurfSharkem získáte přístup k více než 3200 serverům ve 100 různých zemích, což vám poskytuje dostatek možností pro obejití geo-blokací a skvělou rychlost připojení.

5. CyberGhost – Ideální pro začátečníky

Uživatelsky přívětivé rozhraní

CyberGhost VPN je jedna z nejlepších VPN pro začátečníky díky svému intuitivnímu a přátelskému rozhraní. Aplikace pro Mac vám nabídne rychlé připojení k serveru podle toho, co zrovna potřebujete – ať už se jedná o streamování, anonymní prohlížení, nebo stažení souborů.

Velká síť serverů CyberGhost

CyberGhost se může pyšnit jednou z největších sítí serverů – více než 9700 serverů ve více než 90 zemích. Díky tomu se velmi snadno dostanete k obsahu blokovanému ve vaší zemi. A to vše za současného zajištění špičkové bezpečnosti pomocí šifrování AES-256.

Koukni...  Chraňte se! Malware, phishing a ransomware

Další funkce CyberGhost

CyberGhost také nabízí funkci kill switch, která automaticky odpojí připojení k internetu v případě, že VPN připojení náhle vypadne. Tato funkce je velmi užitečná pro zajištění toho, že vaše data nikdy nezůstanou nechráněná.

6. PIA VPN (Private Internet Access) – Ochrana soukromí v popředí

Silné šifrování a blokování reklam PIA VPN

PIA VPN je známá pro svou vysokou úroveň ochrany soukromí a šifrování. Nabízí pokročilé možnosti šifrování, které vám umožňují přizpůsobit úroveň ochrany podle vašich potřeb. PIA VPN také obsahuje blokování reklam a malwaru, což oceníte zejména při prohlížení webových stránek.

Transparentní politika bez logování

Jednou z nejdůležitějších funkcí PIA VPN je transparentní politika bez logování (no-logs policy), což znamená, že žádné z vašich aktivit nejsou uchovávány. Tato VPN funguje ve Spojených státech, ale důrazně se zavazuje k ochraně soukromí svých uživatelů, což potvrzuje i několika nezávislými audity.

7. PureVPN – Spolehlivý přístup k blokovanému obsahu

PureVPN servery a zabezpečení

PureVPN nabízí více než 6000+ serverů ve více než 65+ zemích, což je skvělé, pokud chcete obejít geografická omezení a přistupovat k obsahu z celého světa. Nabízí také silné šifrování a další bezpečnostní prvky, jako je ochrana před únikem DNS a kill switch.

Ochrana osobních údajů

PureVPN se soustředí na ochranu soukromí a má politiku bez logování, což znamená, že vaše aktivity na internetu nejsou sledovány ani ukládány.

Příklady použití VPN

VPN pro Mac má různé využití, ať už pro bezpečnost, přístup k obsahu nebo anonymitu. Přidávám několik konkrétních scénářů, jak VPN na Macu využít:

  1. Bezpečné surfování po internetu na Wi-Fi sítích – Pokud jste někde v kavárně, hotelu, na dovolené nebo na letišti a připojujete se k jiné Wi-Fi, vaše data mohou být snadno odposlouchávána. VPN vám poskytne šifrování a ochrání vás před případným útokem hackerů.
  2. Připojení do internetového bankovnictví – Když se připojujete do internetového bankovnictví, například na veřejné Wi-Fi, riskujete, že útočníci zachytí vaše přihlašovací údaje, hesla nebo jiné citlivé informace. VPN je v takové situaci naprosto nezbytná, protože poskytuje šifrované připojení, které chrání veškeré vaše citlivé údaje. Použití VPN může také zajistit splnění bezpečnostních požadavků, které banky kladou na své uživatele, což minimalizuje riziko ztráty peněz nebo osobních údajů. Připojování do internetového bankovnictví bez ochrany VPN je proto velkým rizikem.
  3. Přístup k regionálně omezenému obsahu – Chcete sledovat Netflix, Disney+ v USA, zatímco jste v Evropě? Nebo opačně z ciziny na Evropské servery VOYO, iVysílání, ČT sport atd..VPN vám umožní změnit svou IP adresu a obejít tak regionální omezení, abyste mohli sledovat veškerý obsah, který si přejete.
  4. Ochrana při torrentování – Pokud používáte torrenty, VPN zajistí, že vaše aktivita zůstane anonymní a že vaši IP adresu nebude možné sledovat. To je velmi důležité zejména v zemích, kde je sdílení obsahu přes torrenty sledováno.

Rady pro výběr nejlepších VPN pro MacOS

Přidávám několik tipů, jak vybrat nejlepší VPN pro vaše potřeby:

  • Rychlost – Pokud plánujete VPN používat pro streamování nebo hraní her, měli byste se zaměřit na VPN s vysokou rychlostí a nízkou latencí, jako je NordVPN nebo SurfShark.
  • Počet serverů – VPN s velkým počtem serverů, jako je CyberGhost nebo PIA VPN, vám umožní snadno najít rychlý a spolehlivý server.
  • Cena – Pokud hledáte cenově dostupnou VPN, doporučuji se zaměřit na SurfShark nebo PureVPN, které nabízejí velmi výhodné plány.
  • Bezpečnost a ochrana soukromí – Pokud vám jde hlavně o bezpečnost, Proton VPN nebo NordVPN jsou skvělé volby díky pokročilým šifrovacím metodám a přísným zásadám ochrany soukromí.

Detailní popis bezpečnostních protokolů

Bezpečnostní protokoly jsou základem každé VPN a určují, jak dobře jsou vaše data chráněna. Níže popisuji hlavní protokoly, které jednotlivé VPN používají:

  • AES-256 – Většina VPN, které jsme zmínili, používá šifrování AES-256. Jde o šifrování vojenské úrovně, které je aktuálně považováno za prakticky neprolomitelné.
  • WireGuard – Tento protokol je novější a zaměřuje se na rychlost. Používá jej například SurfShark a díky němu poskytuje velmi rychlé připojení při zachování vysoké úrovně bezpečnosti.
  • IKEv2/IPsec – Tento protokol je známý svou stabilitou a rychlostí při změně sítí, což oceníte, pokud často přecházíte mezi Wi-Fi a mobilními daty. Používá jej například NordVPN.

Praktické tipy a triky pro používání VPN na Macu

  • Automatické připojení k VPN – V nastavení VPN aplikace si můžete zvolit možnost automatického připojení při spuštění Macu. Tím zajistíte, že budete vždy chráněni, jakmile se připojíte k internetu.
  • Kill Switch – Aktivujte funkci kill switch, která odpojí vaše zařízení od internetu, pokud dojde k náhlému přerušení VPN spojení. Tato funkce zajistí, že vaše data nikdy nebudou vystavena nechráněnému připojení.
  • Výběr serveru podle potřeby – Pokud potřebujete maximální rychlost, zvolte server, který je geograficky nejblíže. Pokud chcete přístup k obsahu z jiné země, vyberte server v požadované oblasti.
  • Rozdělené tunelování (Split Tunneling) – Některé VPN, jako je SurfShark, umožňují tzv. rozdělené tunelování. Tato funkce vám umožní určit, které aplikace nebo weby mají procházet přes VPN a které ne. To je užitečné, pokud například chcete používat VPN pouze pro prohlížeč, ale jiné aplikace potřebují vyšší rychlost.

Shrnutí: Kterou VPN pro MacOS si vybrat?

Výběr správné VPN pro MacOS závisí na vašich konkrétních potřebách. Pokud hledáte špičkovou bezpečnost a ochranu soukromí, NordVPN nebo Proton VPN budou skvělou volbou.

Koukni...  Aron Ralston: Horolezec uvízl v kaňonu a amputoval si ruku

Pokud potřebujete VPN, která poskytuje skvělý poměr ceny a výkonu, zvolte SurfShark. IPVanish a PIA VPN jsou ideální pro ty, kteří potřebují více připojení najednou a vysokou úroveň zabezpečení.

CyberGhost je výborný pro začátečníky díky své snadno použitelné aplikaci, a PureVPN je spolehlivá volba pro přístup k blokovanému obsahu.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z těchto VPN, můžete si být jisti, že váš Mac bude chráněn a vaše data budou v bezpečí.

Nezapomeňte, že internetová bezpečnost je dnes důležitější než kdy dříve, a investice do kvalitní VPN je jedním z nejlepších kroků, jak své soukromí ochránit.

Často kladené otázky (FAQ)

Je používání VPN legální?

Ano, používání VPN je legální ve většině zemí. Nicméně některé země, jako jsou Čína nebo Írán, mají určitá omezení ohledně používání VPN.

Proč potřebuji VPN na svém Macu?

VPN vám poskytne šifrované připojení, chrání vaše soukromí a umožní vám obejít regionální omezení, což je ideální pro streamování nebo bezpečné surfování na veřejných Wi-Fi sítích.

Jaká VPN je nejlepší pro MacOS?

Nejlepší VPN závisí na vašich potřebách. Pro špičkovou bezpečnost doporučuji NordVPN nebo Proton VPN, pro dobrý poměr ceny a výkonu je vhodná SurfShark.

Jak se VPN liší od firewallu?

Firewall chrání vaše zařízení před vnějšími útoky, zatímco VPN šifruje vaše internetové připojení, chrání vaši identitu a umožňuje anonymní surfování.

Mohu používat VPN na více zařízeních najednou?

Ano, většina VPN umožňuje více současných připojení. Některé, jako SurfShark, dokonce nabízejí neomezený počet připojení.

Jaký je rozdíl mezi bezplatnou a placenou VPN?

Bezplatné VPN mají často omezenou rychlost, méně serverů a nižší úroveň zabezpečení. Placené VPN, jako NordVPN nebo Proton VPN, poskytují více funkcí, lepší zabezpečení a rychlejší připojení.

Je VPN bezpečné používat při internetovém bankovnictví?

Ano, VPN zajišťuje šifrované připojení, které chrání vaše přihlašovací údaje a citlivé informace před hackery. Použití VPN je velmi doporučené při připojování k internetovému bankovnictví, zejména na veřejných sítích.

Zpomaluje VPN moje internetové připojení?

Mírně ano, protože vaše data musí být šifrována a přesměrována přes VPN server. Nicméně kvalitní VPN, jako NordVPN nebo SurfShark, mají vysoké rychlosti, což minimalizuje zpomalení.

Jak vybrat nejlepší VPN pro své potřeby?

Zvažte několik faktorů: rychlost připojení, počet serverů, cena, úroveň šifrování a funkce jako kill switch nebo rozdělené tunelování. Důležité je také zkontrolovat, zda VPN splňuje vaše specifické potřeby, například streamování nebo zabezpečení veřejných Wi-Fi sítí.

Jak funguje VPN pro obcházení geografických omezení?

VPN mění vaši IP adresu tak, aby se zdálo, že jste v jiné zemi. To vám umožní přístup k regionálně omezenému obsahu, jako je Netflix, který je dostupný jen v některých zemích.


Nakupovat na Alze

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem