Milovníci filmů a všeho, co s nimi souvisí, všichni asi známe kultovní film Vykoupení z věznice Shawshank. Jedná se o něco víc než jen běžný film, čistý umění, které nás donutí se zamyslet nad svobodou, nadějí a přátelstvím. Ačkoliv jste ho možná viděli několikrát, zůstanou vám určitě v hlavě nezodpovězené otázky nebo fakta, která jste možná nikdy nezaslechli.

Pojďme se podívat na tenhle fenomenální snímek z jiného úhlu – povím vám, co jste o něm možná ještě nevěděli, a přidám nějaké ty zajímavé čísla a věci ze zákulisí.

Příběh, který se hluboko zaryje do srdce

Vykoupení z věznice Shawshank je film, který vznikl na základě novely Stephena Kinga s názvem “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”. Může být trochu překvapením, že se King pod touto literární předlohou podepsal, protože spousta z nás ho má spojeného s horory jako It nebo Osvícení.

Nicméně Shawshank přímo sáhá po nitru člověka a vypráví příběh plný naděje, ztracených životů, ale i odvahy a lidského odhodlání.

Andy Dufresne a Red si užívají volný čas během vězeňské pauzy, zatímco hrají dámu na dřevěných lavicích.
Andy a Red hrají dámu ve věznici Shawshank

Příběh se točí kolem Andyho Dufresnea, bývalého bankéře, který byl neprávem odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu své manželky a jejího milence. Věznice Shawshank je drsné místo, kde lidská duše snadno ztratí záblesk naděje.

Ovšem Andy se rozhodne bojovat, nejen pro sebe, ale i pro ostatní spoluvězně. Jeho přátelství s Redem, vypravěčem příběhu, je srdcem celého filmu a dává nám naději, že i v těch nejtemnějších obdobích můžeme najít smysl a význam.

Překvapivý neúspěch v kinech

I když dnes je Vykoupení z věznice Shawshank považován za jeden z nejlepších filmů všech dob, vůbec to tak nezačínalo. Když měl film v roce 1994 premiéru, v kinech nebyl úplně úspěšný – vydělal pouze 28 milionů dolarů, což byl na tehdejší standardy poměrně slabý výkon, obzvláště vzhledem k rozpočtu 25 milionů dolarů.

Nicméně s nástupem VHS kazet a později DVD začal film neskutečně nabírat na popularitě a stal se absolutní klasikou.

IMDb ho dokonce dlouhé roky drží na prvním místě v žebříčku nejlépe hodnocených filmů s průměrným hodnocením 9,3/10. Dnes tedy můžeme říct, že se jedná o film, který stál proti přízni publika, ale nakonec zvítězil.

Koukni...  Samsung 8K NEO QLED: Zvažuji koupi nové TV
Andy Dufresne odpočívá na střeše věznice, ponořený do myšlenek o naději a svobodě.
Andy sedící na střeše, přemýšlející ve věznici Shawshank

Film plný skvělých hereckých výkonů

Bez Tim Robbins a Morgan Freeman by Vykoupení z věznice Shawshank určitě nemělo takovou sílu. Tim Robbins si roli Andyho zahrál s neskutečnou hloubkou a empatií, což diváky doslova přikovalo k obrazovkám.

Freeman jako Red se svou typickou charismatickou vypravěčskou schopností vtáhne každého diváka do srdce příběhu a dá mu pocit, že je součástí tohoto tragického, ale nádherného příběhu.

Je zajímavé, že Freeman nebyl původně zdaleka první volbou na tuto roli. Roli Reda měl původně hrát irský herec, ale režisér Frank Darabont si uvědomil, že Freeman je pro tuto roli naprosto ideální – a upřímně, umí si někdo z nás dnes představit někoho jiného?

Zákulisí natáčení Vykoupení z věznice Shawshank

Natáčení tohoto filmu nebylo vůbec jednoduché. Věznice, kde se většina scén odehrávala, byla ve skutečnosti Ohio State Reformatory – místo, které se na filmu podílelo svou temnou atmosférou.

Herci trávili hodiny a hodiny v těžkých podmínkách, což vedlo k tomu, že mezi nimi vznikla opravdová přátelství. Tim Robbins a Morgan Freeman se stali během natáčení velmi dobrými přáteli a jejich vztah přetrvává dodnes.

Jedna z ikonických scén, kde Red hází baseballový míček, byla ve skutečnosti natáčena 9 hodin v kuse. Freeman se toho dne dokonce zranil na ruce, ale i přesto se rozhodl pokračovat, což jen dokazuje jeho profesionalitu.

Natáčení se neslo také v duchu různých překvapení – například scéna, kdy Andy úspěšně uniká z věznice prostřednictvím tunelu a kanalizace, byla neskutečně náročná na realizaci. Herec Tim Robbins si musel lehnout do skutečné odpadní vody, což rozhodně není zážitek, který by chtěl někdo opakovat!

Symbolika a skryté významy filmu

Vykoupení z věznice Shawshank není jen příběh o útěku z vězení – je to hluboká metafora o naději, odvaze a přátelství. Mnoho symbolických prvků, jako je například Rita Hayworth na plakátě, který Andy používá k zakrytí svého tunelu, má více významů, než se na první pohled zdá.

Rita symbolizuje nejen krásu a únik z reality, ale také naději na svobodu. Je to most mezi vězením a světem za jeho zdmi, mezi beznadějí a nadějí.

Dalším důležitým symbolem je kámen, který Andy využívá k vyřezávání figurek. Jeho trpělivost a vytrvalost při této práci odráží jeho pevnou vůli a rozhodnutí nevzdat se, i když se všechno zdá ztracené. To je vlastně hlavní poselství celého filmu – nikdy neztratit naději, i když je cesta plná překážek.

 Skupina vězňů, včetně Reda a Andyho, sedí na dvoře věznice, sledují, co se kolem děje.
Skupina vězňů ve věznici Shawshank

Skutečné inspirace a reálné příběhy Vykoupení z věznice Shawshank

Je zajímavé, že postava Andyho Dufresnea je inspirována skutečnými lidmi. Stephen King se nechal inspirovat příběhem muže, který byl neprávem odsouzen a strávil mnoho let ve vězení, než byl nakonec propuštěn. Tento příběh plný naděje a nespravedlnosti měl na Kinga silný vliv a vedl k vytvoření postavy Andyho, který se stal jedním z nejsilnějších hrdinů filmové historie.

Ohio State Reformatory, kde se film natáčel, má také svou temnou historii. Věznice byla zavřena v roce 1990 a během své existence zde zemřelo mnoho vězňů, což jen přidává na autentičnosti filmu. Atmosféra tohoto místa byla natolik silná, že mnoho herců a členů štábu cítilo během natáčení zvláštní tíhu a napětí, což se promítlo do jejich výkonů.

Koukni...  Harry Potter: Zázrak, co změnil knižní i filmový svět 🧙‍♂️

Odkazy na další Kingovy příběhy

Stephen King je známý tím, že ve svých dílech rád vytváří propojení mezi jednotlivými příběhy. I ve Vykoupení z věznice Shawshank najdeme několik odkazů na jiné jeho práce. Například jméno města Castle Rock, které se ve filmu zmiňuje, je často využíváno v Kingových knihách a je jedním z hlavních míst, kde se odehrávají jeho příběhy.

Další zajímavostí je, že postava Warden Nortona, ředitele věznice, má podobné rysy jako některé další Kingovy postavy. Je to postava, která symbolizuje zkaženost moci a krutost, což je motiv, který se objevuje v mnoha Kingových dílech. Tento prvek dodává příběhu další rozměr a propojuje ho s ostatními literárními díly tohoto autora.

Andy Dufresne a Red stojí spolu na vězeňském dvoře, zamyšlení nad jejich budoucností ve věznici Shawshank.
Andy a Red na dvoře věznice Shawshank

Kultovní status a vliv na kulturu

Dnes je Vykoupení z věznice Shawshank považováno za jeden z nejvlivnějších filmů v historii. Citáty jako “Naděje je dobrá věc, možná ta nejlepší, a dobré věci neumírají” se staly součástí kulturního povědomí a jsou často citovány nejen ve filmech, ale i v běžném životě.

Tento film ovlivnil mnoho dalších tvůrců a inspiroval řadu příběhů o odhodlání a síle lidského ducha.

Dokonce i místa, kde se film natáčel, se stala turistickými atrakcemi. Ohio State Reformatory dnes navštěvují tisíce fanoušků, kteří chtějí vidět na vlastní oči místo, kde se odehrávaly jedny z nejpamátnějších scén filmové historie.

Hudba, která umocňuje emoce

Hudba ve Vykoupení z věznice Shawshank hraje klíčovou roli při vytváření emocionálního propojení mezi divákem a příběhem. Hudbu k filmu složil Thomas Newman, který je známý svými schopnostmi přidat filmům další emocionální vrstvu. Newmanův soundtrack pomáhá vyprávět příběh a dodává mu hloubku, kterou by bez této hudební složky neměl.

Mnoho scén, které by jinak mohly působit obyčejně, se díky jeho hudbě stává nezapomenutelnými momenty.

Koukni...  Tobíček a jeho posedlost filmem - Ježek Sonic 1 a 2

Jedním z nejsilnějších momentů ve filmu je scéna, kdy Andy hraje na vězeňském rozhlase duet z opery Figarova svatba od Mozarta. Tato scéna je naprosto klíčová – symbolizuje moment svobody, i když jen na pár minut.

Vězni zastaví své každodenní rutiny a nechávají se unášet hudbou, která jim připomíná, že existuje svět za zdmi věznice, svět plný krásy a svobody.

Kritika a ocenění Vykoupení z věznice Shawshank

I když film nebyl v kinech příliš úspěšný, získal sedm nominací na Oscara, včetně nominace za nejlepší film, nejlepší herecký výkon v hlavní roli pro Morgana Freemana a nejlepší adaptovaný scénář pro Franka Darabonta.

Bohužel nevyhrál žádného Oscara, což je podle mnoha filmových fanoušků velká nespravedlnost. V roce 1994, kdy měl film premiéru, čelil silné konkurenci jako Forrest Gump nebo Pulp Fiction, což mohlo přispět k tomu, že zůstal bez ocenění.

Přesto film získal řadu jiných ocenění a jeho skutečnou odměnou je láska a uznání diváků po celém světě. Dnes je často považován za jeden z nejlepších filmů, jaké kdy byly natočeny, a má své pevné místo v srdcích milionů lidí.

Závěrem

Vykoupení z věznice Shawshank je film, který má co nabídnout i po tolika letech od svého vzniku. Je to příběh o naději, přátelství, odvaze a síle lidského ducha.

Ať už jste ho viděli poprvé, nebo už po několikáté, vždy v něm najdete něco nového, co vás osloví. Je to film, který nás učí, že i v těch nejtemnějších chvílích existuje naděje, a že pravá svoboda není jen fyzická, ale především vnitřní.

Doufám, že se vám tento pohled do zákulisí Vykoupení z věznice Shawshank líbí. Film je plný emocí, naděje a neuvěřitelných výkonů, které z něj dělají mistrovské dílo.

A pokud jste ho ještě neviděli, nebojte se sáhnout po této klasice – je to jeden z těch filmů, který si zaslouží být znovu a znovu prožíván.

Vykoupení z věznice Shawshank
Televizní obrazovka s logem MAX, před kterou je popcorn, dálkový ovladač a malá rostlina.
Vyzkoušejte MAX

Vykoupení z věznice Shawshank – Hodnocení filmu

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem