Roztroušená skleróza (RS) je pro mnohé z nás záhadou. Když mi kamarád řekl, že trpí touto nemocí, musel jsem se do tématu ponořit hlouběji, abych lépe pochopil, co to pro něj znamená a jak mu můžu pomoct 🙁 Držte mu i za nás palce, neboť je to pěkně hnusné onemocnění. RS totiž není jen tak nějaká nemoc, je to chronické onemocnění, které ovlivňuje mozek a míchu, a tudíž i celé tělo. Nyní bych Vám rád přiblížil, co přesně roztroušená skleróza je, jaké má projevy, jak se léčí a jaký je život s ní.


Co je to roztroušená skleróza?

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, což znamená, že imunitní systém, který by měl chránit tělo před infekcemi, začne napadat vlastní tkáně. V tomto případě se zaměřuje na myelin – ochranný obal nervových vláken v mozku a míše. Když dojde k poškození myelinu, je narušen přenos signálů mezi mozkem a zbytkem těla.

Tento proces vede k široké škále příznaků, které mohou být velmi různé a zasahovat různé části těla. Někdy jsou tyto příznaky mírné, jindy mohou být velmi závažné a mít zásadní dopad na každodenní život člověka.


Jaké jsou první příznaky roztroušené sklerózy?

Příznaky RS se mohou objevit náhle nebo postupně. Zpočátku mohou být nenápadné, což může ztížit včasnou diagnózu. Mezi nejběžnější první projevy patří:

  1. Zrakové problémy: Jedním z prvních příznaků může být zánět očního nervu (optická neuritida). To způsobuje rozmazané vidění, bolest při pohybu oka, nebo dokonce dočasnou ztrátu zraku na jednom oku.
  2. Únava: Chronická únava je častým příznakem RS. Nejedná se o běžnou únavu, kterou lze vyřešit odpočinkem, ale o vyčerpávající stav, který může být velmi obtěžující.
  3. Poruchy rovnováhy a koordinace: Lidé s RS mohou mít problémy s koordinací pohybů, chůzí nebo udržením rovnováhy, což může vést k častým pádům.
  4. Slabost a necitlivost: Necitlivost nebo slabost se často objevuje v končetinách, nejčastěji na jedné straně těla.
  5. Brnění: Brnění, mravenčení nebo pocity necitlivosti jsou časté a mohou postihnout různé části těla.
Koukni...  100 fascinujících zajímavostí o lidském těle
Život s RS

Formy roztroušené sklerózy

Roztroušená skleróza se nevyskytuje ve stejné formě u všech pacientů. Existuje několik různých typů, které určují průběh onemocnění:

1. Relaps-remitentní roztroušená skleróza (RRRS)

Tato forma je nejběžnější a postihuje přibližně 85 % nově diagnostikovaných pacientů. U RRRS dochází k epizodám zhoršení (relapsům), které jsou následovány obdobími zlepšení (remise), během nichž se příznaky zmírní nebo úplně zmizí.

2. Sekundárně progresivní roztroušená skleróza (SPRS)

Po letech trvání RRRS může nemoc přejít do sekundárně progresivní fáze, kdy dochází k trvalému zhoršování stavu bez výrazných relapsů a remisí. Tento typ onemocnění je méně předvídatelný a progresivnější.

3. Primárně progresivní roztroušená skleróza (PPRS)

Přibližně 10–15 % pacientů trpí primárně progresivní formou RS, která se od počátku projevuje postupným zhoršováním bez období remisí. Tento typ je často agresivnější a náročnější na léčbu.


Jaké jsou příznaky roztroušené sklerózy?

Projevy RS se mohou lišit od člověka k člověku a mohou ovlivnit různé části těla. Někteří lidé mohou mít jen mírné příznaky, zatímco jiní mohou být vážně postiženi. Zde jsou nejčastější příznaky:

1. Únava

Únava spojená s RS je intenzivní a neodpočatelná. Může se dostavit náhle a vydržet po celý den, čímž výrazně ovlivňuje schopnost pracovat nebo vykonávat běžné činnosti.

2. Svalová slabost a ztuhlost

Slabost v končetinách může způsobit problémy s pohybem nebo zvedáním věcí. Ztuhlost svalů (spasticita) může vést k bolestem a omezené pohyblivosti.

3. Problémy se zrakem

Kromě zánětu očního nervu mohou pacienti trpět dvojitým viděním nebo rychlými nekontrolovanými pohyby očí.

4. Problémy s koordinací a rovnováhou

Ataxie, tedy ztráta koordinace, je běžná a může se projevovat třesem, nestabilní chůzí nebo potížemi s prováděním běžných pohybů.

5. Necitlivost a brnění

Tento příznak postihuje nejčastěji končetiny, ale může se objevit kdekoli na těle. Pocit necitlivosti nebo mravenčení může být přechodný nebo trvalý.

6. Kognitivní problémy

RS může ovlivnit také schopnost soustředění, paměti nebo řešení problémů. Někteří lidé mohou mít problémy s rychlostí zpracování informací nebo mohou zažívat tzv. “mozkovou mlhu.”

DR.MAX

Jak se roztroušená skleróza diagnostikuje?

Diagnostika RS může být náročná, protože její příznaky se mohou podobat jiným neurologickým onemocněním. K přesné diagnóze se používají následující metody:

  1. Magnetická rezonance (MRI): Tento snímek umožňuje lékařům vidět poškození myelinu v mozku a míše, které je typické pro RS.
  2. Lumbální punkce: Odběr mozkomíšního moku může odhalit specifické změny v imunitním systému, které jsou charakteristické pro RS.
  3. Evokované potenciály: Tato metoda měří rychlost, kterou nervy přenášejí signály, což pomáhá identifikovat poškození nervových drah.
Koukni...  Transformuj své tělo: Nejlepší sporty pro zlepšení kondice

Léčba roztroušené sklerózy

Přestože zatím neexistuje lék, který by RS vyléčil, moderní medicína nabízí řadu možností, jak nemoc zvládnout a zmírnit její projevy.

1. Léky modifikující průběh nemoci

Tyto léky (DMT) jsou určeny k tomu, aby snižovaly četnost relapsů a zpomalovaly progresi nemoci. Patří sem například interferony beta, glatiramer acetát, fingolimod a další.

2. Kortikosteroidy

Tyto léky se používají při akutních relapsových atakách ke zmírnění zánětu a urychlení zotavení.

3. Fyzioterapie a rehabilitace

Fyzioterapie může pomoci udržovat pohyblivost, zlepšovat rovnováhu a posilovat svaly. Pacienti s RS mohou mít prospěch i z ergoterapie, která jim pomáhá přizpůsobit se každodenním činnostem.

4. Léčba symptomů roztroušené sklerózy

Každý pacient může mít jinou kombinaci symptomů, a proto je léčba často velmi individuální. Zde jsou některé z možností:

  • Svalová spasticita: Používají se léky jako baclofen nebo tizanidin, které pomáhají uvolňovat ztuhlé svaly.
  • Bolest: Někteří pacienti s RS trpí neuropatickou bolestí, což je bolest způsobená poškozením nervových drah. Léky jako gabapentin nebo pregabalin mohou tuto bolest zmírnit.
  • Únava: Léky jako modafinil mohou pomoci zmírnit chronickou únavu spojenou s RS.
  • Deprese a úzkost: Pacienti s RS jsou vystaveni vyššímu riziku deprese a úzkosti. Antidepresiva a psychoterapie jsou běžnou součástí léčby.
  • Problémy s močovým měchýřem: Léky nebo fyzioterapie zaměřená na pánevní dno mohou pomoci zvládnout problémy s močením.

5. Experimentální terapie

Některé moderní terapie, které jsou stále ve fázi výzkumu, mohou nabídnout nové možnosti v léčbě RS. Patří sem například:

  • Kmenové buňky: Terapie kmenovými buňkami je stále ve vývojové fázi, ale některé studie naznačují, že by mohla pomoci obnovit poškozené nervové buňky a myelin.
  • Plazmaferéza: Tato léčba je využívána hlavně v případech závažných relapsů, kdy ostatní léčby selhávají. Plazmaferéza čistí krev od škodlivých protilátek, které napadají myelin.

Prognóza a kvalita života

Život s roztroušenou sklerózou se může velmi lišit podle toho, jak nemoc postupuje. Díky moderní léčbě však dnes mnoho lidí s RS žije relativně normální a aktivní život. Včasná diagnóza a vhodná léčba jsou klíčové pro to, aby se nemoc co nejvíce zpomalila a minimalizoval její dopad na každodenní život.

Koukni...  Harmonie těla a mysli: Jak na tradiční čínskou medicínu

1. Délka života

Díky pokrokům v medicíně není dnes RS považována za fatální onemocnění. Většina lidí s RS žije téměř stejně dlouho jako zdravá populace. Někteří lidé mohou mít omezení ve své pohyblivosti nebo samostatnosti, ale stále mohou mít vysokou kvalitu života.

2. Psychická a sociální podpora

Život s RS může být psychicky náročný. Deprese, úzkost a pocity izolace jsou u pacientů s RS poměrně běžné, a proto je důležité, aby měli přístup ke kvalitní psychologické a sociální podpoře. Rodina a přátelé hrají klíčovou roli v pomoci lidem s RS zvládat jejich onemocnění.


Zajímavosti a statistiky o roztroušené skleróze

  • Výskyt RS: Přibližně 2,8 milionu lidí na celém světě trpí roztroušenou sklerózou. V Evropě se odhaduje výskyt 90-100 případů na 100 000 obyvatel, přičemž v České republice je diagnostikováno kolem 20 000 pacientů.
  • Ženy jsou postiženy častěji: RS postihuje více ženy než muže, a to v poměru přibližně 2:1. Příčina tohoto rozdílu není zcela objasněna, ale předpokládá se, že roli hrají hormonální faktory.
  • Vliv životního prostředí: RS se vyskytuje častěji ve vyšších zeměpisných šířkách, což naznačuje, že sluneční záření a nedostatek vitaminu D mohou mít vliv na riziko vzniku tohoto onemocnění.
  • Věk diagnózy: RS je nejčastěji diagnostikována mezi 20. a 40. rokem života, což je období, kdy lidé zakládají rodiny nebo budují kariéru.

Jaký je každodenní život s roztroušenou sklerózou?

Život s RS je o adaptaci. Pro některé pacienty může nemoc znamenat jen drobné úpravy v každodenním životě, zatímco jiní mohou potřebovat významnou pomoc a podporu. Důležité je zůstat aktivní, jak fyzicky, tak i psychicky. Zde je několik aspektů, které hrají klíčovou roli v životě s RS:

1. Cvičení a fyzická aktivita

Pravidelné cvičení může být velmi přínosné pro lidi s RS. Pomáhá udržovat sílu svalů, zlepšuje rovnováhu a koordinaci a může snížit únavu. Vhodná je například jóga, plavání nebo lehký posilovací trénink.

2. Strava

Neexistuje specifická “RS dieta”, ale vyvážená strava plná ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a zdravých tuků může podpořit celkové zdraví a zlepšit imunitní systém. Někteří lidé s RS se rozhodují pro diety bohaté na omega-3 mastné kyseliny (například z ryb), které mohou mít protizánětlivé účinky.

3. Pracovní život

Mnoho lidí s RS může nadále pracovat, zejména pokud jsou jejich symptomy dobře zvládnuté. Nicméně, někdy může být nutné upravit pracovní podmínky, například flexibilní pracovní doba nebo práce z domova, aby se minimalizovala únava a stres.


Roztroušená skleróza a technologie

Moderní technologie mohou být pro lidi s RS velkým pomocníkem. Například aplikace na sledování zdravotního stavu, jako je záznam relapsů nebo sledování únavy, mohou pomoci lépe zvládat nemoc. Fyzioterapie prostřednictvím online cvičení nebo konzultace s odborníky na dálku jsou také velmi užitečné.


Závěr

Roztroušená skleróza je bezesporu náročné onemocnění, ale s pokrokem v medicíně a lepší dostupností léčby se dnes pacienti mohou těšit kvalitnímu a plnohodnotnému životu. Včasná diagnóza, správná léčba a podpora okolí jsou klíčem k tomu, aby lidé s RS mohli žít co nejlépe.

DR.MAX

Vaše komentáře k roztroušené skleróze

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem k tématu článku