Představte si, že jdete na party a drink vám nepodá číšník, ale humanoidní robot. Zábavná sci-fi představa? Už ne tak docela! Na nedávné akci Tesly nazvané „We Robot“, pořádané ve studiích Warner Bros v Burbanku v Kalifornii, Elon Musk představil svého dalšího velkého favorita – humanoidního robota jménem Optimus Gen 3.

Tento kousek moderní technologie má být dle Muska „největší produkt jakéhokoliv druhu, jaký byl kdy vytvořen“.

Elon Musk není typ, který by si nechával něco pro sebe, a tak všem přímo na akci ukázal, jak tyto roboti v praxi fungují – nejen že podávají drinky, ale doslova se pohybují mezi hosty. Bylo nutné se několikrát ujistit, že nejde o záběry z filmu, ale o realitu. Jeho cílem je prý dostat Optimuse do každé domácnosti, aby byl dostupný jako běžný domácí pomocník.

Budoucnost je tady: Optimus jako univerzální pomocník

Když Elon Musk říká, že „budoucnost by měla vypadat jako budoucnost“, má k tomu docela dobře podložené argumenty. Všechny technologie, které Tesla vyvinula pro svá auta, nyní vývojáři aplikují i na humanoidní roboty. Rozdíl je v tom, že místo kol má robot paže a nohy.

Podobně jako R2D2 nebo C3PO z Hvězdných válek má Optimus sloužit jako pomocník pro běžné životní situace. Podle Muska „může být učitelem, hlídat vaše děti, venčit psa, sekat trávník, dělat nákupy, být vaším přítelem nebo servírovat drinky. Cokoliv si umíte představit, to zvládne.“

Koukni...  7 důvodů, proč Tesla nahrává jízdu a má režim Sentry Mode

Kdybych to neviděl na videu na vlastní oči, asi bych tomu úplně nevěřil. Ale představte si, že máte takového robota doma. Přátelé přijedou na návštěvu a zatímco vy si s nimi povídáte, Optimus jim podává drinky a stará se, aby nikomu nic nechybělo. Anebo ráno nestíháte připravit děti do školy? Optimus pomůže s oblékáním a nákupem snídaně. Skutečně tím posouvá hranice toho, co vůbec očekáváme od robotiky.

We Robot akce

Robot Optimus jako produkt pro každého? Cena nižší než auto

Jednou z největších otázek, které si klademe, když jde o novou technologii, je vždy její cena. Kolik bude tento „živý sluha“ stát? Elon Musk na to má jasnou odpověď.

Odhaduje, že cena robota Optimuse se bude pohybovat mezi 20 000 až 30 000 dolary, což je méně než cena mnoha běžných aut. Cílem je, aby každá domácnost mohla mít svého vlastního humanoidního pomocníka. Představte si, že máte doma něco jako R2D2 nebo C3PO, kteří jsou schopni dělat všechny tyto činnosti, a to za cenu, kterou si mnoho z nás může dovolit.

Jsem si jistý, že spousta lidí bude skeptická ohledně toho, jestli skutečně potřebujeme humanoidního robota. Ale když se podívám na to, jak se technologie vyvíjejí a jaký potenciál Optimus má, vidím v tom něco opravdu revolučního.

Navíc, pokud bude cena opravdu v těchto mezích, může se skutečně dostat do spousty domácností a měnit způsob, jakým žijeme.

Akce We Robot

Kdy se dočkáme? Musk slibuje budoucnost blíž, než si myslíme

A když už mluvíme o budoucnosti, mnozí z nás určitě zajímá, kdy přijde ten den, kdy budeme moci Optimuse koupit. Elon Musk zatím přesný termín neuvedl, ale naznačil, že první jednotky by mohly být dostupné už příští rok, tedy v roce 2025. Minulý rok totiž Musk prohlásil, že má dobrou šanci zahájit první produkci už koncem tohoto roku. Pokud všechno půjde podle plánu, mohli bychom mít Optimuse doma dřív, než by někdo očekával.

Koukni...  LEGO DUPLO: Nejlepší stavebnice pro děti

Na akci “We Robot” všichni měli možnost vidět Optimuse v akci, jak podává drinky hostům a chodí mezi nimi. Elon Musk jasně řekl, že „to není žádný předem nahraný záběr“ a „roboti nejsou uzavřeni někde za zdí“. Hosté se s nimi mohli normálně reagovat, chodit kolem nich a sledovat je přímo v akci. Bylo to jako vstoupit do sci-fi filmu, kde humanoidní roboti nejsou jen fikcí, ale realitou.

Humanoidní roboti v naší budoucnosti: Možná životní změna?

Přestože se o robotech dlouhou dobu mluvilo spíše v kontextu průmyslových aplikací, kde pomáhali zrychlit výrobu a zlepšit efektivitu, Optimus přináší ideu robotiky do našich domácností. Více než kdy jindy se blížíme k tomu, aby roboti skutečně měnili způsob našeho každodenního života.

Dokážete si představit, že být doma nemusíte sami, ale máte stále po ruce pomocníka, který se postará o ty nejnudnější povinnosti?

A tady se dostáváme k tomu, jaký může mít dopad Optimus na společnost jako celek. Dokáže pomoci seniorům, kteří potřebují asistenci, nebo osamělým lidem, kteří hledají společnost.

Může představovat novou éru domácí asistence, kdy robot není jen strojem, ale součástí vašeho života. Pokud bude této technologii přístupno co nejvíce lidem, mohli bychom se dočkat časů, kdy samota pro mnohé přestane být velkým problémem.

Humaniod Gen 3 Tesla Optimus

Robotická revoluce, kterou Elon Musk slibuje

Musím říct, že Elon Musk je opravdu vizionář a nezřídka se jeho vize neuskuteční. S Teslou revolučně změnil automobilový průmysl (ostatně jednu máme doma), a nyní má zřejmě na mušce naše domácnosti. Jestliže se mu podaří dostat humanoidní roboty do našich životů za cenu, kterou si budeme moci dovolit, možná zažijeme opravdovou robotickou revoluci, na což se už nyní neskutečně těším!

Koukni...  Surfshark VPN: Osobní zkušenost a recenze

I když je možné, že někteří lidé budou mít obavy ohledně této technologie, a zda-li skutečně přispěje k lepšímu životu, jedno je jisté – Musk nás znovu nutí se zamyslet nad tím, co všechno může budoucnost přinést.

Máme před sebou technologii, která může měnit způsob, jakým žijeme, jak pracujeme a jak odpočíváme. Pokud se podíváme na pokrok, který Tesla udělala za poslední roky, možná nám nezbývá než věřit, že humanoidní roboti nejsou otázkou žádné vzdálené budoucnosti, ale že jsou za rohem.

Co si myslíte vy? Dokážete si představit humanoidního robota ve vaší domácnosti? Nebo si stále raději vystačíte s klasickými technologiemi?

Jedno je jisté, budoucnost se blíží rychlejším tempem, než jsme si kdy dokázali představit, a my se na ni musíme připravit.


Robot Optimus – Jak se vám líbí? Chtěli byste ho doma?

5,0
5,0 z 5 hvězdiček (na základě 1 hodnocení)
Vynikající100%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Včera bylo pozdě

15/10/2024

Tohle také nutně musím doma mít 🙂

Avatar for Filip Chytil
Filip Chytil

Přispějte svým komentářem k tématu článku