Jakmile se řekne Alcatraz, většině lidí se ihned vybaví přísně hlídaný vězeňský ostrov, odkud nebylo úniku. Ale věřte nebo ne, Alcatraz je mnohem víc než jen dějiště černých historek o neúspěšných útěcích. Pojďte se se mnou podívat na tenhle fascinující ostrov, který ukrývá spoustu zajímavostí, které jste možná nevěděli. My tam byli naposledy v roce 2016.

Jak Alcatraz vznikl a k čemu sloužil?

Na začátku nebyl Alcatraz vůbec myšlen jako vězení. Tento ostrůvek se nachází v Sanfranciském zálivu a byl objeven španělským průzkumníkem Juánem de Ayala v roce 1775. Původně dostal jméno “La Isla de los Alcatraces,” což v překladu znamená Ostrov pelikánů. Alcatraz byl výjimečný především svou strategickou polohou, která se skvěle hodila k vojenskému využití.

Vojenská pevnost a vězení

Na počátku 19. století se Alcatraz stal vojenskou pevností. V roce 1850 jej americká armáda začala využívat jako základnu a později zde vybudovala i věznici pro vojenské dezertéry a zadržené. Ve 30. letech 20. století byl Alcatraz přeměněn na federální věznici s maximální ostrahou.

Právě tehdy se stala z Alcatrazu ta známá “Rock” – neboli pevnost, kde byli drženi nejnebezpečnější zločinci USA.

Věznice, ze které nikdo neutekl… nebo snad ano?

Alcatraz se stal domovem pro ty nejhorší kriminálníky. Přístřeší zde našel i slavný gangster Al Capone nebo „Machine Gun“ Kelly. Vězení bylo navždy zapsáno do historie díky své přezdívce „unikat nelze“. Avšak, pravda je trochu jiná.

Slavné pokusy o útěk

Nejméně 36 vězňů se pokusilo o útěk z Alcatrazu, ačkoliv údajně úspěšný byl pouze jeden případ. Nejznámější je útěk tří mužů – Franka Morrise a bratří Anglinů – v roce 1962. Tito muži se pomocí improvizovaných nástrojů postupně probourali zdí, zhotovili si z plášťů plovák a vydali se na otevřený oceán.

Koukni...  Černobyl: Počty evakuovaných a likvidátorů

Ačkoliv oficiální verze tvrdí, že se utopili, těla nebyla nikdy nalezena, a jejich útěk se stal inspirací pro mnoho filmů, knih a spekulací.

Legendární obyvatelé Alcatrazu

Kromě Al Caponeho byl Alcatraz domovem i dalším zvučným jménům z amerického podsvětí. “Birdman of Alcatraz,” vlastním jménem Robert Stroud, byl jednou z nejznámějších postav ostrova. Přestože si Stroud zasloužil svou přezdívku “Ptáčník” během svého pobytu v jiném vězení, v Alcatrazu se mu chov ptáků neumožnil. Tento vězeňský mistr byl považován za jednoho z nejnebezpečnějších mužů v Alcatrazu.

Al Capone: Král gangsterů

Al Capone, jeden z nejznámějších amerických gangsterů, strávil v Alcatrazu necelých pět let. Vězení ho mělo zkrotit, což se docela podařilo – Al Capone se dokonce účastnil hudebních vystoupení v tamní vězeňské kapele. Právě kvůli tvrdým pravidlům a izolaci si začal stěžovat na zdraví, což mělo nakonec za následek jeho propuštění.

George “Machine Gun” Kelly

Další slavný vězeň byl George “Machine Gun” Kelly, známý pro své násilné zločiny a únosy. V Alcatrazu strávil několik let a stal se známým svou proměnou na klidného a vzorného vězně. Kelly zde získal pověst, že je spíše “vzorovým vězněm” než notorickým násilníkem, což překvapilo mnoho jeho současníků.

Alvin “Creepy” Karpis

Alvin Karpis, další významná postava, strávil v Alcatrazu nejdelší dobu ze všech vězňů – celých 26 let. Byl jedním z posledních velkých gangsterů éry prohibice a patřil k těm nejvíce sledovaným vězňům. Karpis byl známý svou inteligencí a schopností organizovat zločiny, což z něj činilo nebezpečného protivníka.

Podmínky v Alcatrazu: Žádný luxus ani klid

Alcatraz byl navždy pověstný svou tvrdostí. Vězni byli izolováni od okolního světa a vězeňský život zde byl velmi přísný. Všechny cely byly malé, každá měla pouze 1,5 m šíře a 2,7 m délky, což znamená, že prostor pro pohyb byl naprosto minimální.

Přísný řád

Denní řád byl velmi striktní. Vězni měli jasně určený program, kdy pracovali, jedli a odpočívali. Přístup k jakékoliv zábavě nebo volnočasovým aktivitám byl minimální. Většina věznů zde trávila čas ve velmi přísné izolaci a byla vystavena tvrdým tělesným trestům za jakékoliv porušení pravidel.

Počet vězňů v průběhu let

Během své existence jako federální věznice prošlo Alcatrazem přibližně 1 576 vězňů. Počet vězňů se měnil v závislosti na období a kapacita věznice byla nastavena na 336 cel, ačkoli v praxi nikdy nebyla plně využita.

Koukni...  11. září 2001: Den, který navždy změnil svět

V průměru se zde nacházelo okolo 260–275 vězňů najednou. Vězni byli pečlivě vybíráni a byli zde umisťováni zejména ti, kteří měli problémy s chováním v jiných věznicích nebo představovali extrémní bezpečnostní riziko.

Uzavření věznice Alcatraz

Přestože se Alcatraz stal ikonou přísného vězeňství, nebylo jeho provozování ekonomicky udržitelné. V roce 1963 byl oficiálně uzavřen, především kvůli vysokým provozním nákladům. Udržovat věznici na ostrově bylo velmi drahé – veškerá voda, jídlo a další potřeby musely být na Alcatraz dováženy lodí.

Alcatraz jako turistická atrakce

Dnes je Alcatraz jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí v USA. Ročně jej navštíví přes 1,5 milionu turistů, kteří si mohou projít bývalé cely, vězeňský blok a získat náhled do tvrdého života, který vězni v Alcatrazu vedli. Alcatraz je tak připomínkou krutého systému, který se sice zapsal do historie, ale dnes nám slouží jako příklad toho, jak daleko mohou trestní systémy zajít.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
Cestovní pojištění AXA se slevou 50%

Zajímavosti a mýty o Alcatrazu

Duchové a legendy Alcatrazu

Samotný Alcatraz je opředen mnoha legendami a mýty, včetně těch o duchách. Řada návštěvníků i bývalých zaměstnanců tvrdí, že na ostrově zažili paranormální jevy. Zvuky kroků, náhlé závaný chladu a občasný pocit, že je někdo sleduje – to vše se stalo inspirací pro mnoho příběhů a televizních dokumentů o nadpřirozených jevech.

Vězeňská kapela

Možná byste to nečekali, ale v Alcatrazu byla dokonce i kapela! Jmenovala se „Rock Islanders“ a skládala se z několika věznů, kteří si tímto způsobem krátili čas. Kapela hrála většinou jazz a blues, a i když se jednalo o zábavu pouze pro vězně, přidávalo to na neobyčejné atmosféře tohoto místa.

Strava v Alcatrazu: Byla tak špatná, jak se říká?

Možná by vás překvapilo, že jídlo v Alcatrazu bylo ve srovnání s jinými věznicemi relativně kvalitní. Vězni dostávali vyváženou stravu a jedním z důvodů bylo to, aby se předešlo nepokojům kvůli nespokojenosti s jídlem.

Systém fungoval na jednoduchém principu – pokud vězeň odmítl jídlo nebo se choval nevhodně, byl potrestán izolací. Tímto způsobem se snažili zachovat řád a minimalizovat vzpoury.

Slabé stránky Alcatrazu

Alcatraz měl i své slabiny, což nakonec vedlo k jeho uzavření. Vysoké provozní náklady a koroze způsobená slaným mořským vzduchem znamenaly, že údržba věznice byla velmi drahá. Navíc samotné umístění v Sanfranciském zálivu znamenalo, že veškeré zásobování muselo být přepravováno lodí, což bylo logisticky velmi náročné a drahé.

Koukni...  Styl řízení auta: Co o vás práskne? Váš charakter i osobnost

Co se dělo po uzavření Alcatrazu

Po uzavření věznice se Alcatraz na několik let ocitl v nejistotě. Několik návrhů, co s ostrovem podniknout, zahrnovalo například přeměnu na bytový komplex nebo kasíno. V roce 1969 však skupina původních obyvatel Ameriky, známých jako Indiáni všech kmenů, ostrov obsadila a prohlásila ho za své území.

Cílem této okupace bylo upozornit na práva původních obyvatel, která byla často přehlížena. Tato okupace trvala až do roku 1971 a dodnes je považována za důležitý moment v historii hnutí za práva původních Američanů.

Alcatraz – Označení národním parkem

V roce 1972 byl Alcatraz začleněn do systému národních parků a stal se součástí Národního rekreačního prostoru Golden Gate. Od té doby se ostrov stal oblíbenou turistickou destinací, kde mohou návštěvníci nejen prozkoumat bývalou věznici, ale také obdivovat výhled na San Francisco a most Golden Gate.

Kromě historie vězeňství se zde návštěvníci mohou seznámit i s přírodou, která si ostrov postupně bere zpět – ptáci, kteří sem kdysi dali ostrovu jméno, se opět vrátili a Alcatraz je nyní domovem mnoha druhů mořských ptáků.

Filmy a popkultura o Alcatrazu

Alcatraz se stal inspirací pro mnoho filmů, knih a televizních pořadů. Mezi nejznámější filmy patří „Útěk z Alcatrazu“ s Clintem Eastwoodem v hlavní roli, který vypráví právě o útěku Franka Morrise a bratří Anglinů. Také film „Skála“ s Seanem Connerym a Nicolasem Cagem se odehrává na tomto slavném ostrově, i když s trochou hollywoodského přikrášlení.

Alcatraz v literatuře

Alcatraz byl také mnohokrát zmíněn v literatuře, a to jak v historických dílech, tak i v beletrii. Díky své pohnuté historii se stal ideálním prostředím pro různé příběhy o zločincích, útěcích a tajemstvích. Mnoho autorů si vypůjčilo tento ostrov jako kulisu pro své napínavé příběhy, což jen přidává na fascinaci tímto místem.

Alcatraz dnes

Dnes je Alcatraz místem, které přitahuje nejen milovníky historie, ale také ty, kteří se zajímají o příběhy lidské houževnatosti, odvahy a touhy po svobodě. Procházet se po chodbách bývalé věznice a nahlédnout do cel, kde kdysi pobývali ti nejnebezpečnější zločinci, je zážitkem, který v člověku zanechá hluboký dojem.

Alcatraz je místem, které nám připomíná, jak křehká je hranice mezi svobodou a omezením, a jak silná je lidská touha překonávat překážky, i když se zdají nepřekonatelné.

Na závěr

Pokud někdy navštívíte San Francisco, rozhodně si nenechte ujít návštěvu tohoto legendárního ostrova.

Je to místo, které vás vezme zpět do minulosti a zároveň vás donutí zamyslet se nad tím, jaké by to bylo, kdybychom tam byli my sami.

Alcatraz je víc než jen věznice – je to symbol odolnosti, historie a lidského ducha, který nikdy nepřestane bojovat za svobodu.

Fotogalerie Alcatrazu z naší návštěvy (rok 2016)

cestovní pojištění za polovinu od AXA
Cestovní pojištění AXA se slevou 50%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem k tématu článku