Karlštejn, jeden z nejikoničtějších hradů v české historii, si zaslouží pozornost nejen kvůli své kráse a majestátnímu vzhledu, ale i kvůli fascinujícím příběhům a záhadám, které ho obklopují. Ráda bych se s vámi podělila o pár zajímavostí o tomto hradu, které možná neznáte, ale rozhodně byste je měli znát, pokud máte tento památný klenot naší země na svém seznamu míst k návštěvě.

1. Příběh vzniku Karlštejna

Karlštejn a Karel IV.

Věděli jste, že Karlštejn nechal postavit Karel IV. v letech 1348–1357? Původně mělo jít o osobní reprezentační sídlo Karla IV., které mělo sloužit i k úschově královských pokladů, korunovačních klenotů a relikviářů. Pro Karla IV. mělo toto místo velký duchovní význam, a proto se zde nachází spousta symboliky a duchovních prvků, které měly hrát roli nejen politickou, ale i spirituální.

Stavba hradu

Stavba hradu byla v té době neuvěřitelným úspěchem – nejen kvůli jeho velikosti, ale také kvůli technickým výzvám. Málokdo tuší, že na stavbě se podíleli ti nejlepší řemeslníci z celé Římské říše. Karel IV. dohlížel na průběh stavby osobně a dal si záležet na tom, aby hrad byl vybaven nejlepší možnou obranou i okrasou. Celý hrad se stavěl s přesnými plány a jasnou vizí, jak by měla vypadat každá jeho část – od hlavní věže po jednotlivé kaple.

2. Hlavní účel hradu

Místo pro korunovační klenoty

Hlavním účelem hradu bylo uchovávání korunovačních klenotů a důležitých relikviářů. Tyto poklady byly nesmírně cenné nejen materiálně, ale také symbolicky, protože představovaly moc a kontinuitu českého království. Uchovávání těchto vzácností na Karlštejně nebyla snadná záležitost – hrad musel být dobře chráněn jak před vnějšími nepřáteli, tak i před vnitřními nebezpečími, jako byly třeba možné zrady nebo pokusy o krádež.

Nádvoří hradu Karlštejn, kde můžete obdivovat impozantní architekturu věží a zdí ze 14. století.
Hradní nádvoří hradu Karlštejn

Proto byl Karlštejn vybaven mohutnými opevněními, bezpečnostními opatřeními a systémem hlídání, aby zaručil bezpečí těchto pokladů.

Korunovační klenoty, které zahrnovaly například českou královskou korunu, žezlo a jablko, byly na Karlštejnu uloženy až do roku 1619, kdy vypuklo stavovské povstání a bylo nutné klenoty přemístit na bezpečnější místo.

Představa, že po celá desetiletí tyto cennosti odpočívaly za zdmi Karlštejna, dodává hradu jeho unikátní atmosféru a umocňuje pocit důležitosti tohoto místa v české historii. Karlštejn se díky svému účelu stal nejen sídlem moci, ale také místem národní hrdosti a symbolem historické stability.

Koukni...  3 Nejlepší sportovní hodinky Garmin 2024

Karlštejn jako poutní místo

Pro Karla IV. byl hrad také místem pútě – kaple svatého Kříže v horní věži byla jeho duchovním srdcem a věřilo se, že zde má své sídlo sám Bůh. Karel zde často trávil dlouhé hodiny v hlubokém rozjímání, meditoval, přemítal o duchovních záležitostech a řešil politické otázky své doby.

Ticho kaple a její mystická atmosféra mu pomáhaly najít klid a sílu čelit výzvám své vlády.

3. Tajemství a legendy Karlštejna

Zákaz vstupu ženám

Jednou z nejznámějších legend spojených s Karlštejnem je ta o zákazu vstupu ženám. Karel IV. prý nařídil, aby žádná žena na hrad nemohla vstoupit, aby tam muži mohli zachovávat klid a čistotu mysli. Ovšem historici dnes tento příběh zpochybňují a poukazují na to, že této informaci chybí důkazy. Nicméně představa hradu bez žen má určitý romantický nádech, nemyslíte?

Kaple svatého Kříže a její poklady

Kaple svatého Kříže je bezpochyby srdcem celého hradu. Byla vybavena vzácnými drahokamy, které měly symbolizovat nebeský Jeruzalém. Nachází se zde též unikátní sbírka obrazů Mistra Theodorika, která čítá přes 130 deskových maleb. Tato sbírka patří mezi nejcennější umělecké poklady v českých zemích.

4. Zajímavá fakta o Karlštejnu

Karlštejn jako letní sídlo

I když by se mohlo zdát, že Karlštejn byl stálou rezidencí Karla IV., opak je pravdou. Karel IV. zde trávil spíše léto, zatímco zimu trávil v pohodlnějších a teplejších sídlech, jako bylo Pražské hradiště. Přesto Karlštejn zůstal klíčovým bodem jeho politické a duchovní moci.

Pohled na hrad Karlštejn z nedaleké vesnice, kde se historická architektura prolíná s každodenním životem.
Hrad Karlštejn viděný z vesnice

Kdo dal Karlštejnu jméno?

Málokdo tuší, že název “Karlštejn” pochází od samotného Karla IV. Doslova znamená “Karlův Kámen” nebo “Kámen Karla”. Tímto názvem chtěl vyjádřit svou osobní vazbu k tomuto hradu.

Nájezd Husitů

Během husitských válek se Karlštejn stal cílem nájezdů, neboť zde byly uloženy vzácné relikvie a poklady. I když husité podnikli několik útoků na hrad, nikdy ho nedokázali dobýt. Obránci hradu prokázali velkou odvahu a hrad se tak stal symbolem nedobytnosti.

5. Obnova a rekonstrukce hradu

Romantická obnova v 19. století

V 19. století proběhla na Karlštejnu rozsáhlá rekonstrukce, která měla za cíl přetvořit hrad do podoby romantické pevnosti, jakou si jej tehdejší lidé představovali. Architekt Josef Mocker vedl tuto rekonstrukci a snažil se zachovat co nejvěrnější představu o původním vzhledu hradu. Tato rekonstrukce dodnes určuje, jak Karlštejn vypadá a jak si ho pamatujeme.

Síla mystiky a pověrčivosti

Jedna z rekonstrukčních prací odhalila tajemné znaky na zdech kaple svatého Kříže, které někteří historici považují za ochranné symboly proti zlým silám. Tyto symboly dodnes probouzejí zvědavost a tajemné otázky o tom, zda Karel IV. skutečně věřil v nadpřirozeno a magii.

6. Současnost Karlštejna

Turistický magnet

Dnes je Karlštejn jedním z nejnavštěvovanějších hradů v České republice. Každý rok jej navštíví přes 175 000 turistů z celého světa. Prohlídky jsou vedeny zkušenými průvodci, kteří vám přiblíží nejen historii hradu, ale i jeho mnohé legendy. Pro mě je návštěva Karlštejna pokaždé nezapomenutelným zážitkem, když si člověk představí, jaké události se zde odehrávaly.

Koukni...  Šokující útok na Roberta Fica: Co si myslím

Kulturní akce na Karlštejnu

Hrad Karlštejn je také dějištěm různých kulturních akcí, jako jsou divadelní představení, koncerty a historické slavnosti. Každý rok se zde koná několik významných událostí, jako například Karlštejnské vinobraní, divadelní festival Noc na Karlštejně nebo letní koncerty klasické hudby, které přitahují milovníky historie a kultury.

7. Co dalšího vidět na hradě Karlštejn

Hrad Karlštejn nabízí návštěvníkům unikátní zážitky. Prohlédněte si původní nástěnné malby ze 14. století, impozantní soubor 129 deskových obrazů od Mistra Theodorika v kapli sv. Kříže, hradní studnu, nebo obdivujte nejrozsáhlejší portrétní galerii českých panovníků v celé zemi.

Detailní záběr na repliku Svatováclavské koruny, symbol královské moci a důležitý exponát hradu Karlštejn.
Replika Svatováclavské koruny

8. Prohlídkové okruhy Karlštejna

Císařská rezidence Karla IV. (základní okruh): Během této prohlídky navštívíte historické interiéry dvou pater Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské věže. K vidění je také kopie svatováclavské koruny a Studniční věž se svou 78 metrů hlubokou studnou.

Karlštejnské hradní kaple (výběrový okruh): Tento okruh vás zavede do Císařského paláce, horního patra Mariánské věže a Velké věže. Prohlídka není vhodná pro děti mladší sedmi let.

Vyhlídka z Velké věže (výběrový okruh): Prohlídka nabízí nádherný výhled z Velké věže, avšak bez návštěvy kaple sv. Kříže.

Celým hradem (mimořádný okruh): Mimořádná příležitost navštívit všechny tři okruhy najednou a zažít téměř soukromou atmosféru hradu (maximálně pro 6 osob).

Kaple večerního Karlštejna (mimořádný okruh): Večerní prohlídka posvátných prostor hradu, včetně kaple sv. Kříže, přináší jedinečný zážitek v intimní atmosféře.

Karlštejn jako uzavřená pevnost (mimořádný okruh): Speciální prohlídka hradu bez přítomnosti dalších návštěvníků, která vám umožní prozkoumat Karlštejn v klidu a tichu.

Na kávu s kastelánem (mimořádný okruh): Tato mimořádná prohlídka, vedená kastelánem Ing. Lukášem Kunstem, nabízí pohled na Karlštejn očima správců hradu a přibližuje historické zajímavosti z netradiční perspektivy.

Volně přístupný areál Karlštejna (s audioprůvodcem): Užijte si prohlídku volně přístupného areálu hradu s pomocí audioprůvodce ve vašem mobilním telefonu. Rezervace není nutná.

Nezapomeňte se před návštěvou informovat o aktuálním vstupném a otevírací době na oficiálních stránkách hradu Karlštejn.

9. Zajímavosti a legendy o Karlštejnu

Tajemná studna na Karlštejně

Na hradě Karlštejn se nachází hluboká studna, která byla klíčovým zdrojem vody pro obyvatele hradu. Tato studna, která dosahuje hloubky více než 80 metrů, byla považována za technický zázrak své doby. Legenda praví, že studna byla propojena s podzemními prameny řeky Berounky, což mělo zajistit stálý přísun vody i v dobách obležení.

V té době se věřilo, že studna má magické vlastnosti a že voda z ní dokáže ochránit hrad před zlými silami. Tento mystický význam vody byl často zdůrazňován při různých obřadech a rituálech, které měly zajistit ochranu hradu.

Koukni...  MAX: Nejlepší obsah z HBO Max a Discovery+ pohromadě

Nicméně, jak se později ukázalo, voda ze studny nebyla vždy dostatečně čistá a musela být často převařována, což bylo pro obyvatele hradu poměrně náročné, zejména v zimních měsících, kdy byly zásoby dřeva omezené. Přesto studna zůstala jedním z nejdůležitějších prvků hradu a dodnes je obdivována nejen pro svou hloubku, ale i pro své technické řešení.

Hrad Karlštejn v pohádkové krajině, obklopený rozlehlými kopci, které mu dodávají jedinečný středověký nádech.
Hrad Karlštejn v krajině

Duchové a strašidla na hradě Karlštejn

Karlštejn je také místem mnoha pověstí o duších a strašidlech, které již po staletí podněcují lidskou fantazii. Někteří návštěvníci tvrdí, že slyšeli podivné zvuky, kroky nebo šepot, který se rozléhal mezi hradními zdmi, zatímco jiní dokonce viděli tajemné postavy procházející se po hradbách.

Zvlášť známá je pověst o duchu bílé paní, která se prý zjevuje v noci a hlídá poklady ukryté v kapli svatého Kříže. Podle svědectví má bílá paní dlouhé bílé roucho a klidný, avšak trochu smutný výraz v obličeji. Někteří ji popisují jako ochránkyni, která varuje před nebezpečím, zatímco jiní ji považují za duši uvězněnou v hradu kvůli nesplněnému poslání.

Existuje dokonce i legenda, že ten, kdo ji spatří, získá zvláštní schopnost vidět pravdu a rozpoznávat lži. Ať už na duchy věříte, nebo ne, atmosféra hradu v noci je skutečně magická a trochu děsivá. Hradní chodby, ozvěny a jemné světlo měsíce vytvářejí dojem, že se na Karlštejně mísí minulost s přítomností a že zdejší příběhy stále žijí.

Karlštejn ve filmu

Hrad Karlštejn se stal inspirací pro mnoho umělců a filmařů. Nejznámější film, který se zde natáčel, je bezpochyby muzikál “Noc na Karlštejně” z roku 1973. Tento film dodnes patří mezi oblíbené klasiky české kinematografie a hrad Karlštejn díky němu získal ještě větší popularitu. Film romantizuje život na hradě a dodává mu pohádkový nádech, který láká návštěvníky z celého světa.

10. Zajímavé osobnosti spojené s Karlštejnem

Karel IV. jako architekt své doby

Karel IV. nebyl jen panovník, ale také vizionář a architekt své doby. Na Karlštejně se odráží jeho zájem o umění, architekturu a duchovno. Hrad navrhl tak, aby symbolizoval nebeský řád a byl místem klidu a meditace. Karel IV. věřil v sílu symbolů, a proto na hradu najdeme mnoho náboženských prvků a alegorií.

Mistr Theodorik – dvorní malíř

Mistr Theodorik byl dvorním malířem Karla IV. a jeho díla na Karlštejně patří mezi skvosty středověkého umění. Malby v kapli svatého Kříže, které vytvořil, jsou jedinečné nejen svou kvalitou, ale i duchovním významem. Každý obraz má svůj příběh a symboliku, která měla návštěvníkům připomínat boží přítomnost.

Josef Mocker – zachránce hradu

Architekt Josef Mocker se zasloužil o záchranu Karlštejna v 19. století. Díky jeho práci můžeme dnes obdivovat hrad v jeho plné kráse. Mocker se snažil co nejvěrněji obnovit původní podobu hradu a zároveň jej upravit tak, aby odpovídal romantickým představám tehdejší doby. Bez jeho úsilí by možná Karlštejn dnes vypadal úplně jinak.

11. Na závěr

Karlštejn je místem, které v sobě nese nespočet příběhů, legend a tajemství. Každá návštěva tohoto hradu je cestou do minulosti, kdy se zde odehrávaly významné události a kdy hrad sloužil jako duchovní i politické centrum.

Ať už vás zajímá historie, umění nebo tajemné příběhy, Karlštejn má co nabídnout každému.

Doufám, že vás těchto pár zajímavostí inspirovalo k tomu, abyste se na Karlštejn vydali a objevili jeho krásu na vlastní oči.

Zaplo

Hrad Karlštejn – Hodnocení a jak se vám líbí?

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem k tématu článku