Česká republika je doslova rájem pro milovníky historie, hradů a zámků. Ale co kdybych vám řekla, že existuje způsob, jak si tyto nádherné památky užít ještě víc? Pěší trasy, které vedou kolem našich hradů a zámků, vám nabídnou nejen úchvatné pohledy na architektonické skvosty, ale také krásnou přírodu a možnost poznat okolí trochu jinak. Dnes vás provedu některými z mých nejoblíbenějších pěších tras, které vedou kolem těchto fascinujících historických míst.

Tak obujte boty, vezměte svačinu a pojďte se mnou na výlet!

1. Hrad Karlštejn a pěší trasa z Berouna

Historie hradu Karlštejn

Hrad Karlštejn, jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších českých hradů, byl založen v roce 1348 Karlem IV. jako místo pro uchování korunovačních klenotů a dalších cenností. Tento gotický skvost leží jen kousek od Prahy a láká nejen svou monumentální podobou, ale i nádherným okolím. Pokud vás zajímá historie, určitě si zde můžete představit slavné české krále a jejich příběhy.

Hrad Karlštejn, založený Karlem IV. v roce 1348, sloužil jako místo pro uložení korunovačních klenotů a relikvií. Jeho ikonická věž se tyčí nad lesy a hrad patří k nejnavštěvovanějším památkám v České republice.
Karlštejn

Pěší trasa turistická na hrad Karlštejn

Nejoblíbenější pěší trasa k hradu Karlštejn začíná na vlakovém nádraží v Berouně nebo na parkovišti u nádraží, kde můžete pohodlně zaparkovat. Trasa vede podél řeky Berounky po červené turistické značce a nabízí nádherné pohledy na klidnou řeku, lesy a samozřejmě samotný hrad.

Celková délka trasy je zhruba 14 kilometrů, což zvládne i průměrně zdatný turista. Trasa končí zpátky v Berouně, což z ní dělá ideální okružní cestu pro celodenní výlet.

Po cestě si můžete udělat zastávku v krásné vesnici Svatý Jan pod Skalou. Tahle malebná obec vás překvapí svou klidnou atmosférou a také skalním masivem, který nad ní vystupuje. Doporučuji si tam na chvíli sednout na lavičku a jen se kochat výhledem.

Koukni...  4 Nejlepší parky v Ostravě kde najít klid

Zajímavosti po cestě

  • Pokud máte rádi přírodu, určitě oceníte, že podél Berounky je velká pravděpodobnost, že zahlédnete ledňáčka říčního. Tenhle malý modro-oranžový ptáček je přímo okouzlující!
  • V okolí Karlštejna se také nachází mnoho vinic. Jestliže budete mít chuť na malé občerstvení, určitě se zastavte v jedné z místních vináren a vychutnejte si skleničku lokálního vína.

2. Zámek Hluboká nad Vltavou a cesta z Českých Budějovic

Historie zámku Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou je často označován za “český Windsor” díky svému romantickému vzhledu, který připomíná anglické hrady. Byl postaven v původně gotickém stylu ve 13. století, ale později prošel mnoha přestavbami a současnou podobu získal během 19. století, kdy byl přestavěn v novogotickém stylu.

Zámek Hluboká nad Vltavou, inspirovaný anglickým Windsorem, je jedním z nejkrásnějších zámků v Česku. Je obklopen nádhernými zahradami a je oblíbeným cílem turistů i svatebních obřadů.
Zámek Hluboká nad Vltavou

Pěší trasa na Hlubokou nad Vltavou

Jedna z krásných pěších tras vede z Českých Budějovic přímo k zámku Hluboká nad Vltavou. Trasa začíná na vlakovém nádraží v Českých Budějovicích a je značená červenou turistickou značkou. Trasa je dlouhá asi 11 kilometrů a prochází nádhernou jihočeskou krajinou. Cestou míjíte louky, lesy a samozřejmě řeku Vltavu, která dotváří pohádkovou atmosféru.

Jakmile dojdete k zámku, doporučuji si udělat prohlídku nejen interiérů, ale také krásného zámeckého parku. Je obklopený nádhernými květinovými záhony a stromy, které v létě poskytují příjemný stín.

Zajímavosti po cestě

  • Po cestě z Českých Budějovic můžete navštívit také ZOO Hluboká, která je příjemnou zastávkou pro celou rodinu.
  • V okolí zámku najdete také několik restaurací a stánků s občerstvením, kde si můžete dopřát dobrý oběd nebo osvěžující nápoj po dlouhé procházce.
  • Pro rodiny s dětmi je v zámeckém parku připraveno dětské hřiště, kde si mohou děti odpočinout a vyřádit se po cestě.
  • Jestliže se vám líbí vyhlídky, vydejte se na Alšovu jihočeskou galerii, která se nachází přímo u zámku a nabízí nádherný výhled na celé okolí.

3. Zámek Křivoklát a lesní stezka z Rakovníka

Historie zámku Křivoklát

Křivoklát patří k nejstarším hradům v Česku a byl vybudován už ve 12. století. Hrad byl významným loveckým sídlem českých králů a jeho poloha uprostřed hlubokých lesů dodává celému místu tajemnou atmosféru. V průběhu historie sloužil jako věznice, což ještě více posiluje jeho temnou a zároveň fascinující pověst.

Koukni...  Jsou ceny dovolených přestřelené?
Zámek Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů v České republice. Sloužil jako lovecký hrad pro české krále a jeho gotická architektura fascinuje návštěvníky již po staletí.
Zámek Křivoklát

Pěší trasa na zámek Křivoklát

Pěší trasa, která vás zavede k hradu Křivoklát, začíná na vlakovém nádraží v Rakovníku. Trasa vede po červené turistické značce skrz lesy a měří přibližně 15 kilometrů. Díky své poloze a rozmanité krajině je tato trasa ideální pro ty, kteří hledají klid od městského ruchu a rádi by si užili přírodu.

Na hradě doporučuji navštívit nejen hlavní expozice, ale také vystoupat na věž, odkud je úžasný výhled na křivoklátské lesy. Tato část návštěvy má v sobě něco magického, hlavně pokud vám vyjde krásné počasí.

Zajímavosti po cestě

  • Křivoklátské lesy jsou domovem řady vzácných druhů zvířat, včetně jelenů a muflonů. Pokud budete mít štěstí, můžete některé z nich zahlédnout během své procházky.
  • Hrad Křivoklát má také bohatou filmovou historii – natáčela se zde například některá z českých pohádek, které možná znáte z dětství.

4. Hrad Pernštejn a stezka z Nedvědice

Historie hradu Pernštejn

Hrad Pernštejn, nazývaný “mramorový hrad” díky množství bílého kamene použitého při jeho stavbě, je skutečným skvostem moravské gotiky. Byl postaven ve 13. století a díky své neobyčejné pevnosti nikdy nebyl dobyt. Leží nad obcí Nedvědice a svou majestátností doslova dominuje celému okolí.

Hrad Pernštejn, přezdívaný „mramorový hrad“, je středověká pevnost v lesích Moravy. Díky své nedobytnosti a strategické poloze hrál klíčovou roli v obraně regionu po staletí.
Hrad Pernštejn

Pěší turistická trasa na hrad Pernštejn

Výlet na hrad Pernštejn začíná na vlakovém nádraží v obci Nedvědice nebo na parkovišti nedaleko centra obce. Trasa vede po zelené turistické značce a měří jen kolem 5 kilometrů, ale její kouzlo spočívá v různorodosti terénu a nádherných výhledech na hrad, který se vypíná na skále nad údolím.

Samotná cesta je krátká, ale strmá, a vede skrz lesy a kolem malých potůčků.

Po příjezdu na hrad se určitě vyplatí absolvovat prohlídku vnitřních prostor. Pernštejn je totiž jedním z mála hradů, který si zachoval autentický středověký ráz.

Zajímavosti po cestě

  • Cestou můžete narazit na několik malých kapliček, které lemují cestu k hradu. Jsou tiché, a když si na chvíli zastavíte a posloucháte šumění lesa, působí to až meditativně.
  • Hrad Pernštejn je oblíbeným místem pro filmaře a natáčela se zde celá řada pohádek i historických filmů.

5. Zámek Lednice a stezka po Lednicko-valtickém areálu

Historie zámku Lednice

Zámek Lednice, jedno z nejvýznamnějších moravských sídel, byl přestavěn v 19. století ve stylu anglické novogotiky. Je součástí rozsáhlého Lednicko-valtického areálu, který je zapsán na seznamu UNESCO. Lednice se stala oblíbeným sídlem šlechtického rodu Lichtenštejnů a její park se rozkládá na více než 200 hektarech.

Koukni...  Výlet do Osla v Norsku - Fotbal i historie
Zámek Lednice, perla jihomoravské krajiny, je součástí rozsáhlého lednicko-valtického areálu, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Zámek je ukázkou neogotické architektury a jeho park nabízí nádhernou procházku přírodou.
Zámek Lednice

Pěší trasa na zámek Lednice

Trasa po Lednicko-valtickém areálu je skutečným zážitkem. Doporučuji začít u zámku Lednice, kde můžete zaparkovat nebo přijít z místního vlakového nádraží. Areál nabízí řadu stezek, které vás provedou kolem zámeckého rybníka, minaretu i Janova hradu.

Trasa je značená žlutou turistickou značkou, která vás dovede k Minaretu, odkud je nádherný výhled na celou oblast. Celková délka trasy je kolem 10 kilometrů, ale pokud máte sílu, můžete ji rozšířit o další zajímavá místa v okolí.

Zajímavosti po cestě

  • Minaret v Lednici je největší stavbou svého druhu mimo islámský svět a nabízí nádherné výhledy na celou jižní Moravu.
  • V areálu se nachází několik restaurací a kaváren, kde se můžete občerstvit, což je ideální po dlouhé procházce krásným parkem.
  • Pro rodiny s dětmi je v parku k dispozici dětské hřiště a malá vodní atrakce, která je skvělou zábavou hlavně v letních měsících.
  • Cestou můžete také navštívit Janův hrad, který byl postaven jako umělá zřícenina a je jedním z nejromantičtějších míst v areálu.

6. Zámek Konopiště a stezka z Benešova

Historie zámku Konopiště

Zámek Konopiště je známý především jako poslední sídlo následníka rakousko-uherského trůnu, arcivévody Františka Ferdinanda d’Este. Tento honosný zámek byl původně gotickým hradem, ale v průběhu staletí prošel četnými přestavbami a dnes je ukázkou luxusu, který tehdejší šlechta měla k dispozici.

Zámek Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů v České republice. Sloužil jako lovecký hrad pro české krále a jeho gotická architektura fascinuje návštěvníky již po staletí.
Zámek Konopiště, arcivévoda František Ferdinand

Pěší turistická trasa na Konopiště

Pěší trasa k zámku Konopiště začíná na vlakovém nádraží v Benešově nebo u parkoviště nedaleko centra města. Trasa vede po červené turistické značce a je dlouhá přibližně 6 kilometrů. Cesta vede krásným parkem, který obklopuje zámek. Cesta není nijak náročná, takže je ideální pro rodiny s dětmi nebo pro klidný odpolední výlet.

Když dorazíte na místo, doporučuji navštívit i zámecké zahrady, kde můžete vidět rozlehlou růžovou zahradu a obdivovat místní voliéry s exotickými ptáky.

Zajímavosti po cestě

  • Zámek Konopiště je také známý svou medvědí ohradou, kde dodnes chovají medvědy, což je zvláštní atrakce, kterou určitě stojí za to vidět.
  • V okolí zámku je několik piknikových míst a laviček, kde si můžete odpočinout a vychutnat si svačinu s výhledem na zámek.
  • Pro děti je zde také malá zoologická zahrádka s domácími zvířaty, což je oblíbená část pro rodiny s malými dětmi.
  • František Ferdinand byl velkým milovníkem lovu, a tak zde najdete také rozsáhlou sbírku loveckých trofejí – od paroží až po zbraně, které používal při lovu.

Závěr

Tímto jsem vás provedla některými z 6 nejkrásnějších pěších tras kolem našich hradů a zámků. Ale to není vše! V naší zemi je tolik krásných míst, která stojí za prozkoumání, že bychom o tom mohli mluvit hodiny…

Televizní obrazovka s logem MAX, před kterou je popcorn, dálkový ovladač a malá rostlina.
Vyzkoušet MAX

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem k tématu článku