Představte si, že vaše dovolená není jen o krásných výhledech 🌄, procházkách a odpočinku, ale také o dokonalém chuťovém zážitku 🍷. Ano, mluvím o skvělých gastro výletech! Vyrazte na výlet, kde každá zastávka znamená nové chuťové dobrodružství 🥘, objevování místních specialit, pivovarů 🍺, vinařství 🍇 a neuvěřitelně chutných hospůdek.

Jídlo má totiž moc propojovat lidi a vytvářet vzpomínky, a není lepšího způsobu, jak trávit čas než procházet krásnou krajinou a ochutnávat místní lahůdky.

Takové výlety vám umožní zažít regiony nejen prostřednictvím očí 👀, ale i chuťových buněk. Nechte se unést a objevujte všechno, co naše krajina nabízí – od lahodných vín až po domácí pálenky a pečlivě připravené tradiční pokrmy 🧀.

1. Začínáme na Moravě: Vinařské oblasti 🍇🍷

Morava je rájem všech milovníků vína 🍇, a výlet po vinařských oblastech vám ukáže, jak úžasné je poznávat krajinu s pohárkem dobrého vína v ruce 🍷. Vydejte se například do oblasti Pálavy, kde na vás čekají úžasné vinice, klidné vinařské vesničky 🏘️ a otevřené vinné sklípky.

Obce jako Velké Bílovice, Mikulov nebo Valtice jsou doslova protkány vinařskými stezkami, kde můžete ochutnat slavné Ryzlinky i místní specialitky, jako je třeba Pálava.

Navíc se můžete těšit na ochutnávky doprovázené místními sýry 🧀, uzeninami 🥓 nebo typickými moravskými koláči 🥧. Mnoho vinařů nabízí exkurze po vinicích, kde vás rádi provedou procesem výroby vína a odhalí tajemství jejich vinařského umění.

Můžete se těšit i na kulturní akce 🎶, které jsou často součástí ochutnávek – například tradiční slavnosti vína, které vám přiblíží moravský folklór. Vyrazit do moravských vinařských oblastí znamená nejen ochutnat špičková vína, ale i zažít atmosféru, kterou nenajdete nikde jinde.

Pivovary

  1. Pivovar Černá Hora (Černá Hora)
  2. Pivovar Starobrno (Brno)
  3. Pivovar Litovel (Litovel)
  4. Minipivovar Valášek (Vsetín)
  5. Pivovar Uherský Brod (Uherský Brod)

Restaurace

  1. Restaurace Na Štěpáně (Velké Pavlovice)
  2. Hotel Templ Restaurant (Mikulov)
  3. Restaurace U Kašny (Znojmo)
  4. Restaurace Baláž (Pálava)
  5. Restaurace Konírna (Valtice)

2. Český ráj a místní pivovary 🍻🌳

Pokud raději sáhnete po dobrém pivu 🍺, než po víně, doporučuji vyrazit do Českého ráje 🌲. Tato oblast není jen o kouzelných skalních městech 🏞️ a historických hradech 🏰, ale také o skvělém pivu. Po cestě můžete navštívit například pivovar Svijany, kde vás provedou celým procesem vaření piva a ochutnáte to nejlepší, co místní pivovar nabízí.

Koukni...  Chilli papričky: Když kamarádka (ne)ví, co je to pálivé

Tato oblast je ideální pro milovníky přírody, kteří rádi spojí příjemné s užitečným – krásné výhledy a lahodné nápoje 🍻.

Další zastávkou by mohl být pivovar Rohozec, který je známý svou tradicí a výbornými ležáky 🍺. Tady se můžete těšit na ochutnávku nejen klasických piv, ale také sezónních speciálů, které ocení každý milovník chmelového moku 🌾.

Cesta Českým rájem vás provede krajinou plnou krásných výhledů 🌅, kde můžete objevovat místní hospůdky 🏡 a ochutnat české klasiky jako svíčkovou, guláš nebo pečenou kachnu 🦆. A to vše v atmosféře přátelské pohostinnosti 🤗, kterou tu najdete na každém kroku.

Kromě pivovarů zde najdete i mnoho malých minipivovarů, které nabízejí unikátní chutě a originální přístup k tradičnímu vaření piva.

Pivovary

  1. Pivovar Svijany (Svijany)
  2. Pivovar Rohozec (Turnov)
  3. Minipivovar Krásná Studánka (Liberec)
  4. Pivovar Klášter (Klášter Hradiště nad Jizerou)
  5. Minipivovar Nová Paka (Nová Paka)

Restaurace

  1. Restaurace Český ráj (Turnov)
  2. Restaurace Kozlovna (Jičín)
  3. Restaurace U Hradu (Valdštejn)
  4. Hospůdka V Ráji (Malá Skála)
  5. Restaurace Zrcadlová Koza (Železný Brod)
Zaplo

3. Jižní Čechy: Rybníky, ryby 🐟 a pochoutky 🍲

V jižních Čechách se můžete vydat na výlet plný rybích specialit 🐟. Místní rybníky jsou nejen krásné, ale také plné kvalitních ryb, které se dostávají na talíř v okolních restauracích.

Vydejte se například k rybníku Rožmberk a navštivte některou z místních hospůdek, kde vám nabídnou čerstvého kapra nebo štiku připravenou na několik způsobů 🐠.

K tomu nezapomeňte ochutnat třeba domácí jihočeské pivo 🍺 z místních minipivovarů. Příkladem je pivovar v Třeboni, kde můžete po procházce kolem rybníků usednout v klidné atmosféře a užít si pivo s výhledem na krásnou jihočeskou přírodu 🌿.

Jižní Čechy nabízejí i spoustu dalších kulinářských zážitků – od domácích knedlíků 🥟, přes lahodné polévky až po sladké pochoutky jako jsou třeba lívance s ovocem 🍓. Ryby jsou tady opravdu na denním pořádku a jejich čerstvost a chutnost vás nadchne.

Tradiční jihočeská kuchyně je zárukou poctivých a vydatných jídel, které vám dodají energii na další objevování krásných jihočeských koutů 🌄.

Aktivity pro děti i dospělé

Pivovary

  1. Pivovar Regent (Třeboň)
  2. Pivovar Samson (České Budějovice)
  3. Minipivovar Kněžínek (České Budějovice)
  4. Pivovar Bohemia Regent (Třeboň)
  5. Minipivovar Krumlov (Český Krumlov)

Restaurace

  1. Šupina a Šupinka (Třeboň)
  2. Restaurace U Štěpána (Strakonice)
  3. Masné krámy (České Budějovice)
  4. Restaurace Panská (Třeboň)
  5. Hospoda U Měšťáka (Český Krumlov)

4. Krušnohorské gastro zážitky 🍖🥔

Pokud hledáte netradiční chuťové zážitky, zkuste Krušné hory 🏔️. Krušnohoří není jen rájem zimních sportů ⛷️, ale také místem, kde najdete tradiční hospůdky s poctivými českými jídly 🍲.

Koukni...  Domácí paštika a toustový chléb: Snadný recept na lahodnou svačinu

Cesta vás může zavést do městeček jako Jáchymov, kde se budete cítit jako na návštěvě u babičky 👵, která vaří z čerstvých surovin a s láskou ❤️. Tady vás pohostí pokrmy, které mají svou historii, a každé sousto vám přiblíží tradice tohoto krásného kraje.

Zdejší kuchyně je plná vydatných jídel jako bramboráky 🥔, knedlíky s uzeným nebo pečené maso se zelím 🥩. Krušnohorské pivo z místních malých pivovarů je navíc skvělým doplňkem k těmto pokrmům 🍻.

Navíc si můžete užít jedinečnou atmosféru místních horských hospůdek, kde se čas jako by zastavil 🕰️.

Krušné hory jsou známé i svými destiláty 🥃 – můžete se tak těšit na ochutnávku místních pálenek, které vás příjemně zahřejí po náročné procházce.

Pivovary

  1. Pivovar Jáchymov (Jáchymov)
  2. Minipivovar Chalupník (Perštejn)
  3. Pivovar Ossegg (Osek)
  4. Pivovar Monopol (Teplice)
  5. Pivovar Nautilus (Most)

Restaurace

  1. Restaurace Radniční sklípek (Jáchymov)
  2. Restaurace Pod Lipami (Krupka)
  3. Hotel a restaurace Praha (Boží Dar)
  4. Restaurace Krušnohorský Dvůr (Cínovec)
  5. Restaurace Monopol (Teplice)

5. Gastronomické zážitky v Beskydech 🏞️🥘

Beskydy jsou ideálním místem pro ty, kteří mají rádi tradiční valašskou kuchyni 🍲. Na výletě po Beskydech můžete ochutnat valašské frgály 🥧, kyselicu 🥣, nebo halušky s brynzou 🧀. V Beskydech je mnoho malých horských chalup 🏚️, kde místní obyvatelé připravují pokrmy podle starých receptů, a můžete si být jisti, že jejich jídlo je připraveno s láskou a z těch nejlepších surovin 🌿.

Navštivte třeba Pustevny, kde můžete ochutnat místní sýry a klobásy 🌭, a nezapomeňte se zastavit ve valašských kolibách, kde vás pohostí tak, že se budete cítit jako doma 🏡.

Beskydy navíc nabízejí úžasné výhledy na hory ⛰️, a po dobrém jídle se můžete vydat na krásnou procházku nebo výšlap na některý z okolních vrcholů 🚶‍♂️.

Valašská kuchyně je známá svou chutí, vydatností a především poctivostí. Ať už si dáte halušky nebo kyselicu, každé jídlo je malý kulinářský zážitek, který vás přenese do dob našich předků 👵.

Pivovary

  1. Minipivovar Koníček (Vojkovice)
  2. Pivovar Radegast (Nošovice)
  3. Minipivovar Ogar (Kunčice pod Ondřejníkem)
  4. Pivovar Valašský pivovar (Vsetín)
  5. Minipivovar Pivní sklep Ostravice (Ostravice)

Restaurace

  1. Koliba Pod Horů (Rožnov pod Radhoštěm)
  2. Restaurace Maralák (Kunčice pod Ondřejníkem)
  3. Restaurace Na Prašivé (Vyšní Lhoty)
  4. Restaurace Pustevny (Pustevny)
  5. Hospoda Kyčerka (Velké Karlovice)

6. Severní Morava: Pivovary a lokální kuchyně 🍻🥨

Na severní Moravě můžete navštívit například Ostravu a její okolí, které je známé pro své pivní tradice 🍺. Pivovar Ostravar je jedním z nejstarších pivovarů v regionu a jeho návštěva vás seznámí s typickými chutěmi tohoto kraje 🌾.

Koukni...  Jednoduché triky pro kontrolu porcí aneb jezte chytře, žijte zdravě

Při ochutnávce piva určitě nevynechejte tradiční speciality jako je pečená vepřová kolena 🐷 nebo uzené klobásy 🌭. Severní Morava nabízí i spoustu menších pivovarů, které nabízejí originální piva, vařená s láskou a péčí ❤️.

V regionu najdete také mnoho malých rodinných pivovarů, které nabízejí vlastní, ručně vařená piva 🍺. Tyto pivovary často mají i své vlastní restaurace, kde si můžete vychutnat regionální pokrmy v příjemném a přátelském prostředí 🤗.

Při návštěvě těchto pivovarů se dozvíte více o místní pivní kultuře, tradicích a postupech, které se zde předávají z generace na generaci 👨‍👩‍👧‍👦. Severní Morava je krajem pohostinnosti a každý návštěvník se tu cítí vítán 🥰.

Pivovary

  1. Pivovar Ostravar (Ostrava)
  2. Minipivovar Hukvaldy (Hukvaldy)
  3. Pivovar Zobák (Ostrava)
  4. Minipivovar Radegast (Nošovice)
  5. Minipivovar Morava (Frenštát pod Radhoštěm)

Restaurace

  1. Restaurace U Dvora (Ostrava)
  2. Hospůdka U Špaka (Hukvaldy)
  3. Restaurace Na Stodolní (Ostrava)
  4. Restaurace U Zlatého Lva (Frenštát pod Radhoštěm)
  5. Restaurace Dřevjanka (Hukvaldy)

7. Plzeň a západní Čechy: Srdce českého pivovarnictví 🍺🏰

Nelze zapomenout na Plzeň, která je kolébkou piva typu Pilsner 🍻. V Plzni navštivte slavný pivovar Pilsner Urquell, kde se dozvíte vše o historii tohoto světoznámého piva a ochutnáte jej přímo z tanku 🍺. Tento zážitek je pro milovníky piva doslova povinnou zastávkou.

K tomu můžete navštívit některou z místních restaurací, kde vám nabídnou české klasiky jako vepřo-knedlo-zelo 🐖🥟 nebo čerstvě grilované maso 🍖, a to všechno doplněné vynikajícím plzeňským pivem 🍺.

Plzeň a okolí jsou prostě ideální destinací pro milovníky piva a tradiční české kuchyně. Kromě Pilsner Urquell zde najdete i mnoho dalších menších pivovarů a hospůdek, které nabízejí autentické zážitky – od poctivých pivních speciálů až po vynikající regionální jídla 🍲.

Západní Čechy jsou zkrátka místem, kde se můžete těšit na kvalitní gastronomické zážitky s výhledem na malebnou krajinu 🌄.

Pivovary

  1. Pivovar Pilsner Urquell (Plzeň)
  2. Pivovar Purkmistr (Plzeň)
  3. Minipivovar Radouš (Šťáhlavy)
  4. Pivovar Chodovar (Chodová Planá)
  5. Pivovar Modrá Hvězda (Dobřany)

Restaurace

  1. Na Spilce (Plzeň)
  2. Pivovarský dvůr Purkmistr (Plzeň)
  3. Restaurace U Salzmannů (Plzeň)
  4. Restaurace Ve Skále (Chodová Planá)
  5. Restaurace Modrá Hvězda (Dobřany)

Závěrem: Cesta plná chutí a zážitků 🍽️❤️

Gastro výlety nejsou jen o dobrém jídle a pití 🍲🍻, ale hlavně o setkávání s místními lidmi 👨‍👩‍👧‍👦, poznávání regionů z jiné perspektivy a užívání si každého okamžiku ⏳. Ať už se rozhodnete pro vinařskou Moravu, pivní Český ráj nebo valašské speciality v Beskydech, každá tato cesta vás obohatí o nezapomenutelné zážitky ✨.

Tímto způsobem nejen poznáte rozmanitost české kuchyně, ale také se přiblížíte ke kultuře a tradicím jednotlivých regionů.

Vyrazte na některý z těchto výletů, objevujte nové chutě a nechte se okouzlit krásou české krajiny 🌻. A nezapomeňte – nejlepší cestou k srdci místních je vždy jejich kuchyně 🥘.

Setkejte se s lidmi, kteří s vášní připravují jídla podle receptů, které se dědí po generace, a zažijte nezapomenutelné chvíle, které vám nabídne pouze česká pohostinnost a kulinářské umění ❤️.

AZ Fisching

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem