Bulharsko, ta krásná balkánská země, má mnohem víc k nabídnutí než jen slavné pláže Černomoří. Pokud plánujete dovolenou, můžete se těšit na bohatou historii, kulturní dědictví a nádherné přírodní scenérie. Ráda vás provedu tím, co byste rozhodně neměli minout, když se rozhodnete navštívit Bulharsko. Připravte si kufry a pojďme se podívat na to nejlepší, co táto země nabízí!

Hlavní město Sofie 🏛️

Sofie je srdcem Bulharska a místem, kde se snoubí starověká historie s moderním životem. Město je známé svou řadou architektonických památek, z nichž mnoho pochází již z doby starověkých Thraků.

Chrám Alexandra Nevského ⛪

Pokud chcete začít svou prohlídku těmi nejvýznamnějšími památkami, nemůžete si nechat ujít chrám Alexandra Nevského. Tento ikonický pravoslavný chrám je jednou z největších církevních staveb na Balkáně a ohromí vás nejen svými zlatými kopulemi, ale také významem, který má pro bulharský lid.

Byla vystavěna na památku ruských vojáků padlých během osvobozovacích bojů Bulharska.

Bulvár Vitoša 🛍️☕

Pro ty, kteří si rádi odpočinou při nákupech nebo kávě v kavárně, je bulvár Vitoša ideální místo. Tato rušná ulice nabízí široký výběr obchodů, restaurací a kaváren, kde můžete nasávat atmosféru moderní Sofie.

Pokud budete mít štěstí, narazíte i na některého z místních pouličních umělců, kteří přidávají tomuto místu jedinečný ráz.

Pláže a letoviska Černého moře 🏖️🌊

Myslím, že pro mnohé z vás je hlavním tahákem Bulharska jeho přístup k Černému moři. Teplé klima, dlouhé písečné pláže a široká nabídka hotelů a aktivit dělají z Bulharska skvělou destinaci pro letní dovolenou.

Slunečné pobřeží ☀️🏝️

Slunečné pobřeží, či také “Sunny Beach”, je jedno z nejznámějších bulharských letovisek. Nachází se zde nejen dlouhé pláže s jemným pískem, ale také nepřeberné množství restaurací, barů a klubů, kde můžete trávit večery. Zajímavostí je, že ročně toto letovisko navštíví přes půl milionu turistů.

Nesebar 🏰⛵

Jenom kousek od Slunečného pobřeží se nachází město Nesebr, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Staré město plné dlážděných uliček a historických kostelů vás zavede do minulosti a nabídne vám překrásné výhledy na moře. Navštívit Nesebr je jako cesta v čase – všechny ty starobylé stavby mají výjimečné kouzlo.

Plovdiv – historická perla Bulharska 🏺

Historické římské divadlo v Plovdivu, jednom z nejstarších měst v Evropě. Starověká architektura a moderní město v pozadí vytvářejí jedinečnou kombinaci historie a současnosti.
Antické římské divadlo v Plovdivu, Bulharsko

Plovdiv je druhé největší město Bulharska a patří mezi nejstarší nepřetržitě osídlená města na světě. V roce 2019 se dokonce stal evropským hlavním městem kultury.

Koukni...  Letenky z Prahy do Barcelony: Doba letu, cena letenek a Tipy

Antický amfiteátr 🎭

Antický amfiteátr v Plovdivu je jednou z nejzachovalejších starověkých památek v Bulharsku. Nachází se v centru města a nabízí neuvěřitelné pohledy do historie. Dodnes se zde pořádají kulturní akce, koncerty a divadelní představení, takže si můžete užít neopakovatelnou atmosféru starověkého římského divadla.

Staré město Plovdiv 🏘️

Procházka starým Plovdivem je jako procházka uměleckou galerií. Úzké uličky lemované historickými budovami, řemeslné obchůdky a malé kavárny vás okouzlí a umožní poznat místní kulturu a tradice. Zároveň zde můžete navštívit několik muzeí a galerií, které přibližují bohatou historii tohoto města.

Rilský klášter – duchovní srdce Bulharska 🕍

Rilský klášter je nejvýznamnější pravoslavný klášter v Bulharsku a jeden z nejvýznamnějších symbolů bulharské duchovní identity. Nachází se v malebných horách Rila a jeho historie sahá až do 10. století.

Architektura a umění 🎨

Rilský klášter vás oslní svou monumentální architekturou, nástěnnými malbami a tichými chodbami, které připomínají začátky bulharského národa. Areál kláštera je obklopen hustými lesy a majestátními horami, což přispívá k jeho jedinečné atmosféře. Tento klášter je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a ročně ho navštíví tisíce turistů z celého světa.

Pohoří Rila a Musala – pro milovníky turistiky 🏞️

Bulharsko nabízí krásnou přírodu a hory jsou toho skvělým důkazem. Pohoří Rila je ideálním místem pro milovníky turistiky, a pokud máte rádi výšlapy, nemůžete si nechat ujít horu Musala.

Hora Musala 🏔️

Musala je nejvyšší hora nejen v Bulharsku, ale i na celém Balkánském poloostrově. Dosahuje výšky 2925 metrů a cesta na vrchol nabídne nejen nádherné výhledy, ale i možnost obdivovat rozmanitou faunu a flóru. Pokud jste příznivci aktivní dovolené, tento výšlap je pro vás to pravé.

Sedm Rilských jezer 🌄

Další přírodní skvost, který stojí za to vidět, jsou Sedm Rilských jezer. Tento komplex horských jezer je obklopen malebnými vrcholky a je častým cílem turistů i poutníků. Každé jezero má svůj vlastní název a charakter, a pokud máte chuť na pěší túru, vážně bych vám doporučila toto místo navštívit.

Národní park Pirin 🏞️

Národní park Pirin je jedním z nejkrásnějších přírodních oblastí Bulharska. Rozprostírá se na ploše přes 400 km² a nabízí úchvatné výhledy na horské štíty, alpské louky a krystalicky čistá jezera. Park je také domovem mnoha vzácných rostlin a zvířat, včetně ohroženého druhu borovice Bajkalské. Pro milovníky přírody a turistiky je to ráj, který byste neměli minout.

Klášter Bachkovo 🕍

Klášter Bachkovo je druhým největším klášterem v Bulharsku a je známý svou bohatou historií a nádhernými freskami. Nachází se v blízkosti Plovdivu a je ideálním místem pro jednodenní výlet.

Klášter byl založen již v roce 1083 a dodnes si zachoval svou původní krásu. Atmosféra tohoto místa je klidná a duchovní, a návštěva vás zavede zpět v čase.

Koukni...  Jak sledovat platformu MAX v zahraničí? Návod 🌍 📺

Jeskyně Devetashka 🕳️

Jeskyně Devetashka je jednou z nejimpozantnějších jeskyní v Bulharsku. Nachází se v severní části země a je známá svým obrovským prostorem a otvory v stropě, které umožňují dennímu světlu pronikat dovnitř a vytvářet tak magickou atmosféru. Jeskyně byla osídlena již v pravěku a dnes je oblíbeným místem nejen mezi turisty, ale i mezi filmaři.

Město Varna – mořský klenot 🌊🏙️

Varna, známá také jako “mořské hlavní město Bulharska”, je dalším z míst, která byste si neměli nechat ujít. Je to nejen důležité přístavní město, ale také oblíbené turistické centrum.

Delfinárium Varna 🐬

Jednou z největších atrakcí ve Varně je delfinárium. Pokud cestujete s dětmi, určitě byste měli toto místo navštívit. Delfíni zde předvádějí různé akrobatické kousky, a představení jsou opravdu nezapomenutelným zážitkem jak pro malé, tak pro dospělé.

Mořská zahrada 🌳🌅

Mořská zahrada je rozsáhlý park, který se nachází podél pobřeží a nabízí výhled na Černé moře. Park je ideálním místem pro relaxaci, procházky nebo piknik. Jsou zde i místní restaurace a kavárny, kde si můžete vychutnat bulharské speciality.

Burgas – město plné života 🌆🎶

Dalším významným městem na pobřeží Černého moře je Burgas. Toto město je oblíbené nejen díky svému přístavu, ale také kvůli živé kultuře a přátelské atmosféře.

Mořský park Burgas 🌴🏞️

Podobně jako ve Varně, i v Burgasu najdete nádherný Mořský park, který se rozprostírá podél pobřeží a nabízí mnoho možností k odpočinku. Místní obyvatelé i turisté sem často chodí na procházky, sportují nebo si užívají koncerty a kulturní akce, které se zde pravidelně pořádají.

Ostrov Sv. Anastázie 🏝️⛪

Pokud hledáte něco netradičního, doporučuji návštěvu ostrova Sv. Anastázie. Tento malý ostrůvek, který leží jen kousek od Burgasu, je skvělým místem pro jednodenní výlet. Na ostrově se nachází klášter, muzeum a malá restaurace, kde si můžete vychutnat čerstvé ryby. Výlet lodí na tento ostrov je opravdovým zážitkem.

Bulharská kuchyně – co ochutnat? 🍽️

Nemůžeme mluvit o Bulharsku, aniž bychom zmínili místní kuchyni. Bulharská gastronomie je pestrá a chutná, ovlivněná balkánskými, středoevropskými i středomořskými vlivy.

Šopský salát 🥗

Šopský salát je jedním z nejznámějších bulharských jídel. Tento jednoduchý salát z rajčat, okurek, papriky, cibule a balkánského sýra je osvěžující a ideální do teplého počasí. Místní ho často doplňují sklenkou rakije, což je tradiční balkánský ovocný destilát.

Banica 🥧

Dalším tradičním pokrmem, který byste měli ochutnat, je banica. Jedná se o pečený slaný koláč z listového těsta, plněný sýrem, špenátem nebo masem. Banica je oblíbená snídaně a často se podává s jogurtem nebo ayranem, což je slaný jogurtový nápoj.

Kavarma 🍲

Kavarma je další pokrm, který stojí za ochutnání. Jedná se o masový guláš, obvykle připravovaný z vepřového nebo kuřecího masa, s cibulí, paprikou a rajčaty. Tento pokrm se pomalu dusí a servíruje se s čerstvým chlebem.

Tradiční dezerty 🍰

Bulharská kuchyně nabízí také skvělé dezerty. Mezi nejznámější patří “baklava”, sladkost z listového těsta, medu a ořechů, a “mekici”, smažené těsto, které se často podává s marmeládou nebo medem. Tyto dezerty jsou skvělým zakončením každého jídla.

Praktické tipy a informace ℹ️

Speciální aktivity pro různé typy turistů 🎒💑👨‍👩‍👧‍👦

Bulharsko má co nabídnout pro každého – ať už cestujete s rodinou, jako pár nebo sami, zde jsou některé aktivity a tipy na míru:

Koukni...  5 Tipů: Kde jezdit na kole kolem Klánovic

Pro rodiny s dětmi 👨‍👩‍👧‍👦

Bulharsko je ideální destinací pro rodiny s dětmi. Na pobřeží Černého moře najdete mnoho aktivit, které zabaví i ty nejmenší. Delfinárium ve Varně nabízí skvělou zábavu pro celou rodinu, a různé aquaparky, jako například Action Aquapark v Slunečném pobřeží, jsou skvělým místem, kde se děti mohou vyřádit. Navštívit můžete také muzea a parky, kde se děti mohou učit a hrát si současně.

Pro páry 💑

Pokud cestujete jako pár, Bulharsko nabízí mnoho romantických aktivit. Procházky po starém městě Nesebaru při západu slunce jsou nádherným zážitkem. Můžete také vyzkoušet plavbu lodí kolem pobřeží, například z Burgasu na ostrov Sv. Anastázie.

Pro páry, které milují víno, doporučuji návštěvu některé z místních vinic, kde můžete ochutnat bulharská vína a užít si příjemné chvíle.

Pro dobrodruhy 🎒

Bulharsko je rájem pro dobrodruhy. Národní parky Pirin a Rila nabízejí skvělé turistické trasy pro ty, kteří chtějí objevovat přírodní krásy. Pokud máte rádi adrenalin, můžete se vydat na výšlap na nejvyšší horu Musala nebo se zúčastnit organizovaného horolezeckého výstupu. Jeskyně Devetashka je dalším místem, které vás nadchne svou monumentálností a tajemnou atmosférou.

Pokud plánujete cestu do Bulharska, mám pro vás několik praktických tipů, které vám pomohou užít si vaši dovolenou naplno.

Kdy jet do Bulharska?

Nejlepší čas na návštěvu Bulharska závisí na tom, co máte v plánu dělat. Pokud se těšíte na slunění na pláži a koupání, ideální období je od června do září, kdy jsou teploty příjemné a moře teplé. Naopak pro turisty, kteří chtějí objevovat hory, jsou ideálními měsíci květen a září, kdy není příliš horko a počasí je stabilní.

Doprava

Bulharsko má dobře rozvinutou infrastrukturu. Nejrychlejší způsob, jak se dostat do země, je letecky – letiště se nachází v Sofii, Varně, Burgasu a Plovdivu. Pro pohyb mezi městy můžete využít autobusy nebo vlaky, které jsou cenově dostupné a poměrně pohodlné.

Pokud plánujete prozkoumávat hory nebo menší městečka, doporučuji si půjčit auto.

Měna a ceny

V Bulharsku se platí bulharským levem (BGN). Ceny jsou pro turisty příznivé, ať už se jedná o ubytování, stravování nebo vstupné na památky. Většina míst akceptuje platební karty, ale je dobré mít u sebe i hotovost, zejména v menších obchodech a restauracích.

Jazyk a komunikace

Oficiálním jazykem je bulharština, která používá cyrilici. Ve větších městech a turistických oblastech se domluvíte anglicky, ale znalost několika základních frází bulharštiny vám určitě pomůže a potěší místní obyvatele.

Tipy na suvenýry 🎁

Při návštěvě Bulharska byste rozhodně neměli vynechat nákup tradičních suvenýrů. Mezi nejznámější patří růžový olej, který je vyhlášený po celém světě a používá se v kosmetice. Dalším skvělým suvenýrem jsou ručně vyráběné keramické výrobky, tradiční šperky a samozřejmě bulharská rakije – ovocný destilát, který je typický pro celou oblast Balkánu.

Na závěr 🎉

Bulharsko je země plná kontrastů – od živých měst a letovisek až po tiché horské vesničky a nádherné přírodní scenérie. Nabízí vše, co si turista může přát: relaxaci na pláži, kulturní památky, bohatou historii i dobrodružné výlety do přírody.

Navštívit Bulharsko znamená objevit něco nového na každém kroku, ať už je to tradiční jídlo, starověká památka nebo úsměv místních lidí.

Přeji vám krásnou dovolenou a mnoho nezapomenutelných zážitků!

cestovní pojištění za polovinu od AXA
Cestovní pojištění AXA se slevou 50%

Dovolená v Bulharsku – Hodnocení a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem