NHL je fascinující soutěž, která nabízí neuvěřitelnou rychlost, dovednosti hokejistů a specifický herní formát, který ji odlišuje od ostatních hokejových lig po celém světě. Pokud se zajímáte o to, jak funguje celá sezóna NHL, jaký má formát, jak se týmy dostávají do play off, a co všechno tato soutěž zahrnuje, přečtěte si následující článek, který podrobně a detailně vysvětluje celý proces a poskytuje hlubší vhled do fungování této jedinečné ligy.

Jak funguje základní část NHL

Každý tým v NHL odehraje během základní části 82 zápasů – 41 doma a 41 venku. Rozpis zápasů je rozdělený podle přesně daného klíče:

  • 26 zápasů proti soupeřům z vlastní divize,
  • 24 zápasů proti ostatním týmům v konferenci,
  • 32 zápasů proti týmům z druhé konference.

NHL – Vyrovnané zápasy a strategická příprava

Tento formát umožňuje týmu nejen měřit síly s těmi nejlepšími v konferenci, ale i získat cenné zkušenosti proti soupeřům z opačné strany země. Zápasy NHL jsou často velmi vyrovnané a každá výhra či prohra může mít klíčový dopad na konečné pořadí týmů.

Díky tomu panuje v tabulkách napětí až do posledních minut základní části, což zaručuje fanouškům neustálé vzrušení a motivaci sledovat všechny zápasy.

Bauer

Přizpůsobení herním stylům soupeřů

Navíc NHL zajišťuje, že každý tým musí být dobře připraven na různé herní styly. Každá konference a každá divize má své specifické herní charakteristiky, což znamená, že týmy se musí neustále adaptovat a měnit své strategie. Výsledkem je pestrá sezóna, kde žádný zápas není předem rozhodnutý.

Koukni...  Jak vybrat tu správnou hokejku? Návod!

Bodovací systém NHL: Jak se počítají body?

V NHL se za vítězství udělují 2 body, což je rozdíl oproti některým evropským ligám, kde vítězství přináší 3 body. Tento systém má za cíl zajistit vyrovnanější tabulku a udržet týmy ve hře až do konce sezóny. Podrobný přehled bodování je následující:

  • Výhra v základní hrací době: 2 body
  • Výhra v prodloužení nebo nájezdech: 2 body
  • Prohra v základní hrací době: 0 bodů
  • Prohra v prodloužení nebo nájezdech: 1 bod
  • Prohra v prodloužení po inkasování gólu při vlastní power play: 0 bodů

Hodnota každého bodu

Tento bodovací systém činí každý zápas klíčovým a často rozhoduje nejen schopnost týmu skórovat, ale také strategická rozhodnutí trenérů. Pokud tým během prodloužení odvolá gólmana ve snaze získat výhodu hráče v poli a inkasuje gól, nezíská ani jeden bod.

NHL tímto zajišťuje, že riskování má svá pravidla a následky, což přidává do hry další vrstvu napětí a taktiky. Každý bod má velkou hodnotu a chybná rozhodnutí mohou mít závažné důsledky pro postup do play off.

Prodloužení a nájezdy: Jaká jsou pravidla NHL?

Prodloužení v základní části NHL trvá pouhých 5 minut a hraje se ve formátu 3 na 3. Tento formát vytváří otevřený prostor na ledě, což vede k mnoha šancím a rychlým protiútokům. Díky tomu jsou prodloužení velmi dynamická a často rozhodují skvělé individuální dovednosti hráčů.

Pokud během prodloužení gól nepadne, rozhodne se o vítězi v samostatných nájezdech. Tyto nájezdy byly zavedeny od sezóny 2005/06 a jejich pravidla jsou následující:

  • Každý tým vybere na úvod 3 střelce.
  • Pokud nerozhodnou úvodní tři nájezdy, pokračuje se systémem náhlé smrti, dokud jeden z týmů nevyhraje.
  • Hráč, který byl vyloučený v době skončení prodloužení, se nájezdů zúčastnit nemůže.
  • Puk musí být neustále v pohybu vpřed a hráči nesmí své střely dorážet.
  • Brankáři nesmí házet hokejky a po zahájení nájezdů již nemohou být střídáni.

Dynamika prodloužení a tlak na hráče

Prodloužení a nájezdy tak nabízejí nejen vzrušení pro fanoušky, ale také velkou odpovědnost pro hráče a brankáře, kteří se musí vypořádat s tlakem a předvést své nejlepší výkony. Každá chyba může znamenat okamžitou prohru, což činí tyto momenty na ledě mimořádně napínavými.

Koukni...  Aron Ralston: Horolezec uvízl v kaňonu a amputoval si ruku

Kdo postupuje do play off?

Z každé konference postupuje do play off 8 týmů. Týmy jsou vybírány podle následujícího klíče:

  • 3 nejlepší týmy z každé divize se automaticky kvalifikují.
  • Další 2 týmy s nejvyšším počtem bodů v konferenci získají tzv. Wild Card.

Systém Wild Card a napětí až do posledního zápasu

Systém Wild Card umožňuje i týmům, které se nevejdou mezi tři nejlepší v divizi, bojovat o play off, a drží tak napětí až do posledních zápasů základní části. Díky tomuto systému mají šanci postoupit i týmy, které měly v průběhu sezóny slabší období, ale nakonec dokázaly zabojovat a získat klíčové body.

Play off je tak otevřené mnoha týmům a jeho složení je často velmi nevyzpytatelné, což přidává na atraktivitě celé sezóny.

Dramatické okamžiky play off

Play off samotné je kapitolou plnou dramatických okamžiků. Týmy musí projít sérií vyřazovacích kol, kde rozhoduje každý zápas. Atmosféra během těchto zápasů je mimořádná a často se stává, že i papírově slabší tým dokáže překvapit a vyřadit favorita. To vše dělá z play off NHL jednu z nejvíce sledovaných a vzrušujících sportovních událostí roku.

Presidents’ Trophy: Co to znamená?

Tým, který získá během základní části nejvíce bodů, obdrží Presidents’ Trophy. Toto ocenění existuje od sezóny 1985/86 a je symbolem nejúspěšnějšího týmu základní části. Není to ale záruka úspěchu v play off, což se v historii již několikrát ukázalo. Přesto se jedná o prestižní trofej, kterou získalo mnoho významných týmů:

  • 6× Detroit Red Wings (1995, 1996, 2002, 2004, 2006, 2008)
  • 4× Boston Bruins (1990, 2014, 2020, 2023) a NY Rangers (1992, 1994, 2015, 2024)
  • 3× Colorado Avalanche (1997, 2001, 2021) a Washington Capitals (2010, 2016, 2017)
Koukni...  Nejlepší čeští hokejisté v NHL 2024/25: Drafty a přehled 🏒

Význam Presidents’ Trophy pro týmy a fanoušky NHL

I když Presidents’ Trophy nezaručuje úspěch v play off, její zisk ukazuje, že tým byl v dané sezóně dominantní a stabilní. Vítězství v základní části je důkazem konzistentní výkonnosti a schopnosti překonat různorodé výzvy, které sezóna přináší. Pro fanoušky je to také velká událost a hrdost, když jejich tým obdrží tuto prestižní trofej.

Kanadské bodování a Art Ross Trophy

Kanadské bodování v NHL sleduje, kolik hráči nasbírají gólů a asistencí. Nejlepší hráč v této statistice získá Art Ross Trophy, kterou například Jaromír Jágr vyhrál hned 5×. Mezi současnými českými hráči je nejblíže k této trofeji David Pastrňák, který patří mezi nejproduktivnější hráče soutěže.

Sledujte, jak si naši hráči vedou v aktuální sezóně, protože jejich úspěchy nás mohou opět posadit na vrchol statistik.

Význam individuálních ocenění

Art Ross Trophy je nejen oceněním pro nejlepšího hráče sezóny, ale také ukazuje, jak moc tým spoléhá na své klíčové hvězdy. Individuální výkony často určují směr týmu a mohou rozhodovat zápasy v nejkritičtějších okamžicích.

V případě hráčů jako Jágr nebo Pastrňák se jedná o výrazný talent a schopnost, kterou oceňují nejen fanoušci, ale i jejich spoluhráči.

Bauer

Zajímavosti a doporučení

NHL se stále vyvíjí a zavádí nové prvky, které zvyšují atraktivitu zápasů. Pokud plánujete sledovat NHL, doporučuji sledovat nejen své oblíbené týmy, ale i mladé naděje, které mohou překvapit.

Letošní sezóna, která právě probíhá, slibuje mnoho napínavých momentů a boj o play off bude opět vyrovnaný až do poslední vteřiny. Vývoj výkonů hráčů i týmů můžete sledovat každý týden a nezapomeňte si užít i atmosféru zápasů, které jsou plné emocí a adrenalinových momentů.

Sledujte nové talenty a herní strategie

Doporučuji zaměřit se také na nové hráče, kteří přicházejí do ligy z juniorských soutěží nebo z Evropy. Tito mladí talenti často přinášejí nový herní styl a nadšení, které oživuje celý tým.

V průběhu sezóny se mohou stát klíčovými hráči, kteří rozhodnou důležité zápasy. Kromě toho je zajímavé sledovat, jak se mění herní strategie jednotlivých týmů, a jak trenéři pracují s různými herními situacemi.

NHL nabízí neustálé inovace, což z ní činí jednu z nejzajímavějších sportovních lig na světě.

Užijte si každou sekundu a nezapomeňte fandit svému týmu s plným nadšením!

Sazka Bet

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem