Celoroční pneumatiky, nebo také „celoročky“, jsou ideální volbou pro ty, kteří mají menší roční nájezd kilometrů, především pokud jezdíte v městských nebo mírných oblastech. Pokud tedy například používáte auto převážně pro jízdy do práce, na nákupy nebo do školy, mohou být pro vás celoročky výbornou alternativou.

Nicméně je důležité si uvědomit, že celoroční pneumatiky jsou vždy kompromisem mezi letní a zimní verzí, takže na extrémní podmínky nejsou nejlepší volbou.

Jak fungují celoroční pneumatiky?

Celoročky jsou navrženy tak, aby zvládly všechny druhy počasí a poskytovaly solidní výkon po celý rok. Složení jejich směsi je upraveno, aby dokázaly fungovat i při nízkých teplotách, zatímco jejich dezén zvládne i lehký sníh nebo mokrou vozovku.

Přestože se to může zdát jako ideální řešení, je potřeba si uvědomit, že jsou to právě ty extrémní podmínky, kdy celoročky ztrácí na své specializované protějšky.

Pokud tedy bydlíte v oblasti s ostrými zimami nebo extrémními letními teplotami, možná je lepší zůstat u sezónního přezouvání.

1) Severské pneu, 2) Zimní pneu, 3) Celoroční pneu, 4) Letní pneu

Kdy je lepší volit letní a zimní pneumatiky?

Pro řidiče, kteří ročně najezdí více než 5000 km, nebo kteří často jezdí mimo město na dálnice či do hor, jsou celoročky spíše nevhodné. V těchto případech je lepší zvolit střídání letních a zimních pneumatik. Letní pneumatiky jsou přizpůsobeny na horkou vozovku a zajišťují výbornou ovladatelnost a brzdnou dráhu.

Na druhou stranu zimní pneumatiky jsou nezbytné při nízkých teplotách a v podmínkách, jako je sníh, led či břečka, kde dokáží poskytnout maximální přilnavost a bezpečí.

Jak poznat celoroční pneu?

V praxi je důležité umět rozeznat celoroční pneumatiku od zimní nebo letní, a to podle označení. Aby byla pneumatika schválena pro zimní provoz, musí mít na bočnici symbol 3PMSF, což je hora s vločkou. Tento symbol znamená, že pneumatika splňuje podmínky pro jízdu na sněhu. Různí výrobci celoroční pneumatiky označují různými názvy, například:

  • AllSeason (Continental, Pirelli)
  • All Weather (Matador, Sava)
  • CrossContact (Continental)
  • CrossClimate (Michelin)
  • Quartaris (Barum)
  • 4Season (Goodyear, Nexen)
Koukni...  Jak vybrat správné pneumatiky? Co byste měli vědět

Tyto názvy vám mohou pomoci při výběru, ale vždy je důležité si zkontrolovat, zda pneumatika má výše uvedený symbol pro zimní provoz.

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky?

Životnost celoročních pneumatik se obvykle pohybuje mezi 40 000 až 60 000 km, což je méně než u sady letních a zimních pneumatik. Důvodem je to, že jsou vystaveny různým podmínkám během celého roku, což urychluje opotřebení.

Minimální hloubka dezénu je v létě 1,6 mm, ale v zimě je požadováno minimálně 4 mm, což znamená, že budete muset pneu kontrolovat a přeměřovat častěji, abyste zajistili bezpečnost.

Kolik stojí celoroční pneumatiky?

Cenově se celoroční pneumatiky pohybují o něco výše než letní či zimní modely ve stejné kategorii. Například standardní celoroční pneumatika velikosti 205/55 R16 může začínat okolo 1500 Kč za kus.

Prémiové značky jako Continental nebo Michelin nabízejí celoroční pneumatiky za vyšší ceny, ale také s lepšími vlastnostmi a delší životností. Pokud chcete kvalitní pneu, je dobré si připlatit za osvědčenou značku, která poskytne nejlepší výkon za všech podmínek.

Vyplatí se celoroční pneumatiky?

Obecně platí, že celoroční pneumatiky se vyplatí pro řidiče, kteří mají nízký roční nájezd a pohybují se převážně v městském nebo mírném prostředí. Pokud jezdíte jen krátké trasy, jako třeba do práce nebo na nákupy, celoročky mohou být pohodlným a praktickým řešením, protože se vyhnete nutnosti přezouvání dvakrát ročně.

Na druhou stranu, pokud jezdíte často do hor nebo na delší trasy, zejména v zimních podmínkách, je lepší se držet sezónních pneumatik pro maximální bezpečnost.

Rozdíl mezi celoročními a univerzálními pneumatikami

Někdy se setkáte s termíny jako „univerzální“ nebo „offroad“ pneumatiky, které bývají zaměňovány s celoročními. Je však důležité si uvědomit, že univerzální pneumatiky nejsou stejné jako celoroční.

Koukni...  Povinné ručení Škoda Enyaq: Cena a přehled pojištění ✅

Univerzální pneumatiky jsou především určeny pro SUV a terénní vozidla, kde se předpokládá, že budou používány i na nezpevněných površích, v bahně nebo v lehkém terénu. Dezénová směs ale není navržena pro zimní podmínky, a proto se nehodí jako náhrada za zimní pneu.

Pokud tedy máte SUV nebo terénní vůz a často jezdíte v zimních podmínkách, je dobré se poohlédnout po speciálních zimních nebo celoročních pneu pro tyto typy vozidel.

Doporučení na závěr

Před koupí celoročních pneumatik si vždy zhodnoťte svůj roční nájezd, prostředí, ve kterém jezdíte, a vaše preference. Pokud víte, že se budete pohybovat pouze ve městě a nemáte v plánu delší zimní výlety, mohou být celoroční pneumatiky praktickým a ekonomickým řešením.

Pokud ale milujete jízdy v horských oblastech nebo najedete více kilometrů, rozhodně investujte do sady letních a zimních pneumatik. Pamatujte také na pravidelnou kontrolu hloubky dezénu a udržování pneumatik v dobrém stavu – to vám zajistí nejen delší životnost, ale hlavně bezpečnost na silnici.

PneuBoss.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem