Setkali jste se někdy s tvrzením, že „sezení je novodobé kouření“? Možná to zní trochu přehnaně, ale sedavý způsob života je dnes jedním z největších zdravotních problémů. Hodiny strávené sezením u počítače, práce z domova nebo v kanceláři – to všechno přispívá k nárůstu problémů s pohybovým aparátem a obezitou. Ale co s tím, když máte práci, která se bez sezení neobejde? Řešením může být chodící pás pod stůl – jednoduché fitness zařízení, které vám umožní být aktivní i při práci.

Co je to chodící pás pod stůl?

Chodící pás pod stůl je kompaktní fitness stroj, který můžete jednoduše umístit pod svůj pracovní stůl a během práce tak chodit. Místo klasického běhu vám tento pás umožňuje pohodlnou a klidnou chůzi, která vám pomůže zlepšit kondici, spálit kalorie a ulevit zádům bez toho, abyste opustili svůj pracovní prostor. Takže místo toho, abyste celé hodiny seděli, můžete být aktivní a současně vyřídit všechny pracovní úkoly.

Insportline.cz

Proč je sedavý způsob života nebezpečný?

Sedavý životní styl je spojen s řadou zdravotních problémů. Když trávíte většinu dne sezením, zpomaluje se váš metabolismus, což vede k nárůstu hmotnosti. Zároveň se zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, diabetu 2. typu a problémů s páteří.

Podle odborných studií je dlouhodobé sezení jedním z faktorů zkrácení délky života. Proto je důležité zkracovat dobu strávenou sezením a hledat způsoby, jak zůstat aktivní i při sedavé práci.

Běžecký nebo chodící pás pod stůl – co vybrat?

Možná si říkáte, proč zvolit právě chodící pás pod stůl, když na trhu existují běžecké pásy určené pro běh. Rozdíl mezi běžeckým a chodícím pásem spočívá v jejich účelu a designu.

Koukni...  10 Tipů na golfová hřiště v Polsku - část 1.

Běžecký pás

Je robustnější, větší a určený především pro dynamické cvičení, jako je běh nebo intenzivní intervalový trénink. Běžecké pásy mají silné motory, široké pásy a často nabízejí pokročilé tréninkové programy. Na druhou stranu, běžecké pásy nejsou vhodné pro práci u stolu, protože jsou větší a jejich konstrukce by překážela.

Chodící pás pod stůl

Je lehčí, kompaktnější a speciálně navržený pro chůzi při práci. Nejsou vybaveny madly, aby mohly být snadno umístěny pod stůl. Jejich pás je užší a kratší, což je ideální pro klidnější pohyb. Chodící pásy obvykle nemají pokročilé tréninkové programy, ale sledují základní údaje jako čas, vzdálenost, rychlost a spálené kalorie.

Na obrázku je vidět osoba chodící na moderním chodícím pásu v interiéru. Pás má elegantní design a kompaktní rozměry, ideální pro domácí použití. Osoba má na sobě sportovní obuv, což naznačuje aktivitu během pracovního dne.
Moderní domácí chodící pás

Výhody chodícího pásu pod stůl

  1. Zlepšení fyzické kondice – Pravidelná chůze vám pomůže udržet si kondici a zlepšit vaši celkovou fyzickou výkonnost. I při nízké intenzitě můžete během pracovního dne spálit značné množství kalorií.
  2. Snížení rizika zdravotních problémů – Aktivita při práci vám pomůže předejít problémům spojeným se sedavým způsobem života, jako jsou bolesti zad, ztuhlost svalů, zvýšené riziko obezity a kardiovaskulárních onemocnění.
  3. Zvýšení produktivity – Mnoho lidí zjišťuje, že lehká fyzická aktivita během práce jim pomáhá udržet pozornost a energii. Chůze podporuje prokrvení mozku, což může zlepšit vaši koncentraci a kreativitu.
  4. Úspora času – Pokud nemáte čas chodit do posilovny nebo na dlouhé procházky, chodící pás pod stůl vám umožní cvičit během pracovní doby, aniž byste museli obětovat svůj volný čas.
  5. Minimalizace stresu – Fyzická aktivita je známým způsobem, jak snížit stres. Během chůze se vyplavují endorfiny, což vám může pomoci lépe zvládat stresové situace a zůstat klidní.

Jak vybrat správný chodící pás pod stůl?

Pokud jste se rozhodli, že chodící pás pod stůl je pro vás ideálním řešením, je důležité zvážit několik klíčových faktorů:

  1. Rozměry – Ujistěte se, že pás bude pasovat pod váš pracovní stůl a že budete mít dostatek místa pro nohy při chůzi. Některé modely mají zvýšený běžecký pás, což může být problém, pokud máte nízký stůl.
  2. Hlučnost – Hledejte modely s tichým motorem, abyste nebyli rušeni při práci. Tichý chod pásu oceníte zejména v případě, že pracujete v otevřeném prostoru nebo sdílíte domácí kancelář s dalšími lidmi.
  3. Rychlost – Pro běžnou chůzi stačí pás s nižší maximální rychlostí. Většina chodících pásů nabízí rychlost mezi 1-6 km/h, což je pro práci ideální.
  4. Ovládací panel – Praktický a intuitivní ovládací panel vám umožní sledovat důležité parametry, jako jsou čas, rychlost, vzdálenost a spálené kalorie.
  5. Možnost skládání – Pokud máte omezený prostor, vybírejte modely s možností složení. Skládací pásy lze snadno uskladnit pod postel nebo do rohu místnosti.
Koukni...  Jak vybrat golfové hole pro děti? Návod pro rodiče
Žena používá běžecký pás v moderním obývacím pokoji, zatímco sleduje televizi. Běžecký pás je umístěn vedle okna s výhledem na zasněženou krajinu, což vytváří příjemnou atmosféru pro domácí trénink.
Běžecký pás na doma

Doporučené modely pásů na chození nebo běhání

Na trhu existuje mnoho různých modelů chodících pásů, které se liší nejen funkcemi, ale také designem. Pokud hledáte kvalitní a spolehlivý model, doporučuji těchto 5 modelů.

1. Běžecký pás HS-750WP Walk

Udržujte se v kondici i v malém bytě s běžeckým pásem HS-750WP Walk. Tento kompaktní model je navržen tak, aby vám poskytl intenzivní tréninkový zážitek bez nutnosti velkého prostoru. S motorem o výkonu 2,5 HP dosáhnete rychlosti až 8 km/h, takže si můžete dopřát jak svižnou chůzi, tak i lehký běh.

Tichý chod zaručený napájením stejnosměrným proudem (DC) oceníte zejména při cvičení doma. Po tréninku pás snadno uskladníte, ať už pod postelí, za skříní nebo kdekoliv jinde. Pevná konstrukce zaručuje nosnost až 120 kg. S HS-750WP Walk se efektivní cvičení stává dostupným pro každého.

2. Běžecký pás Tunturi Cardio Fit T10

Běžecký pás Tunturi Cardio Fit T10 je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí začít s běháním v pohodlí domova, ale nemají nazbyt mnoho prostoru. Tento model od finské značky Tunturi je navržen s ohledem na kompaktní rozměry a snadnou ovladatelnost. Po skončení tréninku ho jednoduše složíte a uschováte pod postelí nebo za skříní, kde nezabere téměř žádné místo.

I přes své malé rozměry nabízí Tunturi Cardio Fit T10 vše, co potřebujete pro efektivní trénink. Kvalitní motor s trvalým výkonem 1 HP vám umožní běhat rychlostí až 12 km/h a 4 přednastavené programy vám pomohou s dosažením vašich cílů. Běžecká plocha je vybavena systémem T-Flex, který tlumí nárazy a chrání vaše klouby.

Ovládání pásu je intuitivní a přehledné. Všechny důležité informace se zobrazují na LED displeji a pro ještě větší pohodlí můžete využít i dálkový ovladač. Loketní opěrka poskytuje dodatečnou oporu a stabilitu při chůzi. S nosností 100 kg je tento běžecký pás vhodný pro širokou škálu uživatelů.

3. Chodící pás inSPORTline ZenRun Fold 10

Proměňte svůj obývací pokoj v domácí fitness centrum s chodícím pásem inSPORTline ZenRun Fold 10! Tento extrémně skladný model vám umožní aktivně trávit čas i při sledování televize. Jeho kompaktní rozměry a možnost složení napůl z něj dělají ideálního společníka do menších bytů. Snadno ho schováte pod postel, za skříň nebo kamkoliv jinam, kde nebude překážet.

Koukni...  Nejsvalnatější žena světa: Nataliya Kuznetsova 👩

ZenRun Fold 10 nabízí tichý a plynulý chod s rychlostí až 6 km/h, což je ideální pro svižnou chůzi. Vestavěný displej zobrazuje všechny důležité informace o vašem tréninku a dálkové ovládání vám umožní pohodlně měnit rychlost bez nutnosti slézat z pásu. S nosností až 120 kg si na něm zacvičí opravdu každý.

4. Chodící pás Urevo Spacewalk 3S

S běžeckým pásem Urevo Spacewalk 3S si můžete dopřát efektivní trénink v pohodlí domova bez ohledu na počasí či denní dobu. Tento kompaktní a lehký model se vejde i do menších bytů a kanceláří, a přesto nabízí dostatečně velkou běžeckou plochu pro pohodlný běh. S výkonným, ale tichým 2,5HP motorem a 8 tlumiči nárazů si užijete plynulý a tichý běh bez rušení okolí a zbytečné zátěže pro vaše klouby.

Urevo Spacewalk 3S se pyšní řadou funkcí, které vám zpříjemní a zefektivní trénink. Motorizovaný náklon s 9 úrovněmi vám umožní spalovat více kalorií a simulovat běh do kopce. Po skončení cvičení pás snadno složíte a uschováte pod postelí nebo za skříní. Díky výšce pouhých 16,5 cm vám nezabere téměř žádné místo.

Přehledný LED displej zobrazuje všechny důležité informace o vašem tréninku, jako je rychlost, vzdálenost, čas a spálené kalorie. Ovládání pásu je snadné a intuitivní díky Bluetooth dálkovému ovladači. Propojení s mobilní aplikací vám umožní sledovat a analyzovat vaše pokroky a zpřístupní vám další funkce, jako jsou virtuální trasy a tréninkové plány.

Závěrečné doporučení

Pokud trávíte mnoho hodin denně u stolu, stojí za to investovat do chodícího pásu. Tento malý, ale efektivní pomocník vám pomůže udržet se v kondici, zlepšit svou fyzickou i duševní pohodu a předejít negativním zdravotním dopadům sedavého způsobu života.

S takovým zařízením můžete doslova „chodit k úspěchu,“ aniž byste museli opustit své pracovní místo.

Insportline.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem