Je to neuvěřitelné, ale už je to rok, co mi na střechu namontovali solární panely AIKO + 17.55kWp od Solaxu! A musím říct, že tohle rozhodnutí bylo jedna z nejlepších investic v mém životě. Nejenže jsem se zbavil závislosti na neustále rostoucích cenách energií, ale taky jsem si splnil sen o tom, že budu jezdit Teslou zadarmo.

A to nemluvím o tom, že můžu naplno využívat vzduchotechniku v celém domě a neomezeně vyhřívat bazén, aniž bych se musel bát astronomických účtů za elektřinu.

Fotovoltaika po roce: Skutečně baťon peněz ušetřen!

Když se ohlédnu za tím rokem, můžu s klidem říct, že fotovoltaika splnila všechna moje očekávání. Ušetřil jsem opravdu “baťoh peněz“! S Teslou jsem najel přes 20 000 km a ani korunu jsem nezaplatil za “benzín”. Vzduchotechnika jela v létě naplno a na podzim jsem si užíval teplíčko u bazénu. Dle statistik co mám v autě a od solaxu bych odhadl, že mi fotovoltaika ušetřila kolem 120 000 Kč -+ nějaká ta kačka.

Jediná vada na kráse: Zdražené fixní poplatky od EON

Abych jen nechválil, musím zmínit i jednu věc, která mě trochu mrzí, ale ta nesouvisí s FVE. I když jsem s fotovoltaikou prakticky soběstačný, pořád musím platit fixní poplatky za připojení k síti. A ty se bohužel v posledním roce docela zvedly u našeho tarifu D56d asi na 960 Kč měsíčně. Takže i když si ze sítě vezmu jen 2 MWh přes zimu, stejně mě to vyjde na nějakých 20 000 Kč ročně.

Koukni...  Zkušenosti s PIA VPN: Výkon, bezpečnost, stojí za ty peníze?

To je trochu škoda a ryze mentálně mne to vadí.

fotovoltaické elektrárny na klíč pro rodinné domy od společnosti SEFY. Obrázek zobrazuje solární panely na střeše a obsahuje text: ‚Fotovoltaické elektrárny na klíč pro rodinné domy, slunce jako zdroj energie již od 160 000 Kč, vlastní vývoj špičkové regulace, 7 let zkušeností, tisíce spokojených klientů.‘ Na pravé straně je tlačítko s textem ‚Získat nabídku‘.
SEFY doporučuji 🙂

Moje tipy pro vás: Na co si dát pozor při výběru FVE

Protože vím, že i řada z vás zvažujete pořízení fotovoltaiky, rád se s vámi podělím o pár tipů, které jsem se za ten rok naučil:

Nepodceňujte výběr firmy: Kvalitní instalace je naprostý základ. Vyberte si firmu s dobrými referencemi a zkušenostmi. Na trhu jich je fůra a jen malé procento skutečně ví co dělá, jak a proč. Nemluvě o mega korporátech, které instalují lidem stará zařízení a shit panely 🙁

Na to vážně bacha, nebudu jmenovat, neb nechci s právníkem řešit žalobu :), ale sami víte jaké firmy jsou největší dodavatelé energií v ČR a současně poskytují služby instalace FVE.

Účinnost solárních panelů

Čím vyšší účinnost, tím víc energie vyrobíte. Tento bod je také dost zásadní, úspora pár kaček na panelech jsou skutečně drobné v těch 25 – 30 letech! My volili AIKO Black Hole, které jsou dodnes nejlepší panely co se vyrábí a vím proč.

Myslete na budoucnost: Zvažte bateriové úložiště, abyste mohli energii využívat i v noci a hlavně v zimě. Zde mám maličko problém, neboť mi do všeho hodila legislativa tak trochu fuckup, protože jsem počítal, že si v létě ty 2 – 3 Mwh uložím do virtuální baterky, ale ejhle prostě problém s výkonem FVE nad 10 kWp, takže mám smolíka!

Nicméně již při instalaci jsem ze 3 baterií nakonec volil ještě jednu navíc, takže máme 23,4 v baterkách…

Sledujte dotační programy: Státní podpora vám může ušetřit nemalé peníze. Tady musím pochválit stát, fakt vše šlapalo jak mělo. Dotace do 3 měsíců byli na účtě a přeci jen není to jen tak částka na kafe, neříkám, že to není fajn 🙂 Vše funguje jak má.

Koukni...  Kontrola solárních panelů FVE termovizí

Nebojte se zeptat: Pokud si nejste jistí, obraťte se na odborníky. Uffff, tady jsem asi rok sám před instalací studoval a řešil kde co. Dost pomohlo na YT videa od kluků co FVE dělají nicméně nenechte si jen tak něco namluvit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že 70% firem kecá až si na špičku nosu nevidí.

Moje spotřeba energie k dnešku (2024)

Nějak to nepitvám, nemám moc času, takže pro mě jen důležité vždy čísla kolik za měsíc vyrobeno, odebráno, do sítě zpátky….

Přehledová obrazovka systému SOLAX ukazuje roční produkci a spotřebu elektrické energie z fotovoltaických panelů v roce 2024. Na grafu je uveden roční výnos 16 282,70 kWh, z čehož 13 457,71 kWh bylo využito pro vlastní spotřebu a 2 824,99 kWh bylo dodáno do sítě. Pod grafem je také zobrazena spotřeba domácnosti s celkovým množstvím spotřebované energie 1 069,44 kWh, s podílem vlastní spotřeby na spotřebě a výrobě energie ve výši 82 % a 92 %.
Roční přehled spotřeby a výroby energie fotovoltaického systému SOLAX

Smart domácnost a fotovoltaika: Dokonalá symbióza

S fotovoltaikou se mi otevřely i další možnosti, o kterých jsem dřív jen snil. Nasadil jsem komplet smart domácnost, která mi umožňuje ovládat spotřebiče na dálku a sledovat spotřebu energie v reálném čase.

Díky propojení s fotovoltaikou můžu například nastavit, aby se pračka spustila v době, kdy svítí slunce a energie je nejlevnější. Nebo můžu automaticky zapnout ohřev vody v bazénu, když je dostatek sluníčka atd.. To je prostě fakt paráda!

A co bude dál?

No, mám doma ještě nějaký inteligentní modul od Infigy, ale přiznám se, že jsem jednoduše neměl ani ten 1 den na to vše otestovat a pustit do živého provozu. Možná přes zimu, až budou sluneční dny, tak otestuji.

Nicméně suma sumárum, prostě FVE jede dle představ, vyrábí a my jsme fakt spokojeni.

Takže pokud někdo z vás bude mít dotazy, klidně mi napište do komentářů a ptejte se. Co budu vědět, rád objasním či vysvětlím, aby jste si někdo nenaběhl 🙂 Tak ať nám to pálí co nejvíc 🙂 Mějte se …. Čus Petr

PS: Abych nezapomněl manželka si zahrála v reklamě na AIKO panely níže, celkem prča, když to u nás natáčeli. Je pravda, že manželka o tom ví prdlačku, takže trochu takové holčicí řečičky 🙂 Znáte to …. 🙂

Na obrázku je bílá dodávka s logem Woltair zaparkovaná před moderním rodinným domem. Text na obrázku říká: ‚Uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny? Naše ceny jsou férové od začátku do konce.‘
Reklama Woltair

Vaše komentáře

Rubriky:

Fotovoltaika, FVE,

Poslední aktualizace: 04/10/2024