Elektromobilita nabírá na síle a stále více lidí přechází na elektrická auta. Ať už vás k tomu vede snaha o ekologičtější životní styl, nižší provozní náklady nebo touha po moderních technologiích, jedno zůstává stejné – pojištění. Každý elektromobil, stejně jako vůz se spalovacím motorem, musí mít sjednané povinné ručení. Jízda bez něj by vás mohla stát tučnou pokutu a v případě nehody by se mohlo stát, že veškeré škody budete muset uhradit sami.

Havarijní pojištění sice povinné není, ale u nových, a hlavně drahých elektromobilů se může stát doslova záchranou pro vaši peněženku.

Počet elektromobilů roste – a s ním i zájem o pojištění

V posledních letech vidíme na silnicích stále více elektromobilů. Jen v České republice se počet elektrických aut v polovině roku 2024 vyšplhal na více než 24 tisíc vozidel. Společně s nimi rostou i počty hybridních aut. Tím, jak se zvyšuje zájem o elektromobilitu, roste i potřeba zjistit, jak je to s jejich pojištěním – a jestli je možné ušetřit oproti klasickým spalovacím motorům.

Povinné ručení pro elektromobily se na první pohled nemusí zdát nijak odlišné od toho, co platíte za benzinový nebo naftový vůz. Při stanovování ceny pojišťovny zohledňují několik základních parametrů, jako je typ vozu, jeho výkon, váha a také faktory spojené s pojištěncem, jako je věk, místo bydliště nebo historie pojištění.

Elektroauta však mají určité výhody, díky nimž mohou být pojistné sazby nižší. Některé pojišťovny zohledňují fakt, že majitelé elektromobilů často jezdí úsporněji a opatrněji, protože se snaží co nejvíce prodloužit dojezd.

Je povinné ručení elektroauta skutečně levnější?

Obecně se dá říci, že povinné ručení pro elektromobily bývá o něco levnější než u aut se spalovacími motory. To je způsobeno hlavně tím, že u elektromobilů není třeba hodnotit zdvihový objem motoru, což může výrazně ovlivnit výpočet ceny pojistného. Některé pojišťovny navíc berou v potaz nižší průměrný nájezd kilometrů, jelikož majitelé elektromobilů často využívají své vozy hlavně na kratší vzdálenosti.

Koukni...  Jízda bez řidičského oprávnění: Co vám hrozí?

Další faktor, který ovlivňuje cenu pojištění, je výkon elektromobilu. I když elektromobily většinou nabízejí vysoký točivý moment, což umožňuje rychlé zrychlení, většina řidičů elektromobilů jezdí spíše defenzivně, aby šetřili energii.

Tento styl jízdy má pozitivní vliv na statistiky nehodovosti, což může pojišťovny motivovat k tomu, aby stanovovaly nižší sazby pojištění.

Zajímavost: Podle některých studií elektromobily způsobují méně nehod než vozy se spalovacími motory. Jedním z důvodů je fakt, že jejich řidiči jsou často zodpovědnější a méně riskují, částečně i kvůli snaze prodloužit dojezd na jedno nabití.

Na co si dát pozor při pojištění elektroauta?

Při sjednávání pojištění pro elektromobil je důležité dát pozor na několik specifických věcí. Elektromobily totiž s sebou přinášejí nové výzvy, které by se u tradičních aut nemusely řešit. Zde jsou některé z nich:

  1. Dostatečně vysoké pojistné limity: Škody na elektromobilech mohou být vyšší kvůli moderním technologiím a složitým systémům. Například výměna poškozené baterie může být výrazně dražší než oprava motoru u klasického auta. Doporučuje se sjednat limity alespoň ve výši 100/100 miliónů korun.
  2. Pojištění technických poruch: Elektroauto může čelit problémům při nabíjení, například kvůli přepětí v síti. Většina klasických pojištění živlů tyto situace nekryje. Proto je dobré si sjednat připojištění na rizika jako přepětí či podpětí.
  3. Asistenční služby: Co dělat, když se vám vybije baterie daleko od nabíjecí stanice? Je vhodné mít pojištění, které zahrnuje asistenci v těchto situacích, případně poskytnutí náhradního vozidla.

Vyplatí se havarijní pojištění pro elektromobil?

Havarijní pojištění není povinné, ale u elektromobilů je jeho sjednání určitě na místě. Proč? Především kvůli vyšší pořizovací ceně elektrických vozidel. Elektromobily jsou často vybaveny moderními technologiemi a sofistikovanými systémy, jejichž opravy mohou být extrémně drahé.

Koukni...  Pojištění pro psy a kočky: Ochrana 24/7 měsíčně 289 Kč 😺 🐶

Pokud se s elektromobilem stane nehoda, může být výměna baterie či oprava jiných komponent tak nákladná, že se pojistka rozhodně vyplatí.

Dalším faktorem, který ovlivňuje cenu havarijního pojištění, je celková hodnota vozidla. Nové elektromobily jsou často dražší než klasická auta se spalovacím motorem, což se samozřejmě promítá i do výše pojištění.

Rozdíl v ceně havarijního pojištění může být až 35 – 40 % oproti autům se spalovacím motorem. Výrobci elektromobilů sice často zdůrazňují, že údržba elektrických aut je levnější – například není potřeba měnit olej – nicméně dražší opravy moderních technologií tuto výhodu často vyváží.

Specifika havarijního pojištění pro elektroauto

Při sjednávání havarijního pojištění pro elektromobil je důležité vzít v úvahu několik faktorů. Například elektromobily často obsahují drahé baterie, jejichž výměna může stát stovky tisíc korun. Proto je dobré zohlednit tuto skutečnost při volbě pojistného krytí.

Některé pojišťovny již nabízí speciální produkty zaměřené přímo na elektromobily, které pokrývají rizika spojená s poškozením baterie, technickými problémy při nabíjení nebo jinými specifickými aspekty elektromobility.

Navíc mnoho moderních elektromobilů využívá technologii autonomního řízení a pokročilých asistenčních systémů. Tyto technologie mohou snižovat riziko nehod, ale v případě poškození jsou náklady na opravy mnohem vyšší než u tradičních vozidel.

Zajímavost: Při dopravních nehodách s elektromobily je často nutné povolat speciální hasičské jednotky kvůli riziku požáru baterie. To může dále zvýšit náklady spojené s likvidací nehody.

Je havarijní pojištění nutné i pro starší elektromobily?

Při rozhodování o sjednání havarijního pojištění hraje roli i stáří vozu. U nového elektromobilu se havarijní pojistka většinou vyplatí, ale co když máte starší elektromobil? I zde je třeba zvážit, jaké jsou možné náklady na opravy.

Koukni...  Povinné ručení Tesla Model Y: Srovnání cen

Pokud je vůz stále v dobrém stavu a jeho opravy by byly finančně náročné, může se i u staršího auta havarijní pojištění vyplatit. Naopak u velmi starých elektromobilů, které už nemají vysokou tržní hodnotu, může být vhodné zvážit snížení pojistného krytí, nebo dokonce úplně zrušit havarijní pojištění.

Elektromobilita a legislativa

S rostoucím počtem elektromobilů na silnicích se mění i legislativa. V některých zemích jsou elektromobily zvýhodňovány, například formou nižších daní nebo subvencí na pojištění. Zároveň se zpřísňují požadavky na bezpečnostní prvky, jako je povinné vydávání zvukových signálů při pomalé jízdě, aby byli chodci a ostatní účastníci silničního provozu varováni o blížícím se elektromobilu.

V České republice jsou elektromobily zatím spíše na vzestupu a jejich podíl na celkovém počtu aut je relativně nízký. Nicméně s rostoucím tlakem na snižování emisí a podporu udržitelných technologií můžeme očekávat, že se situace bude v příštích letech dramaticky měnit. A to samozřejmě ovlivní i trh s pojištěním.

Závěrečné doporučení

Pojištění elektromobilů má své specifické aspekty, na které by si měl dát pozor každý majitel elektrického auta. Ať už jde o vyšší pořizovací cenu, moderní technologie nebo možné problémy s nabíjením, je důležité vybrat správné pojištění, které vás ochrání v případě nečekaných situací.

Pokud máte nové elektroauto, rozhodně doporučuji sjednat havarijní pojištění a poohlédnout se po ALL risk pojištění, které kryje všechna možná rizika.

Nezapomeňte také na dostatečně vysoké limity u povinného ručení, protože elektromobily často obsahují drahé technologie, jejichž opravy mohou být finančně náročné.

CEBIA.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem