Plánujete cestu do Ameriky a přemýšlíte, jaké bance svěřit své finance? Není se čemu divit, americký bankovní systém se od toho českého v mnohém liší, a tak je dobré se trochu připravit, než dorazíte. Nyní se podíváme na největší americké banky, jejich služby a to, jak se orientovat v místním bankovním systému. Možná vás překvapí, jak snadno můžete v USA otevřít účet, a to i jako cizinec.

Jak funguje bankovnictví v USA?

Americké banky fungují v mnoha ohledech podobně jako ty naše, ale mají i své specifika. Například většina Američanů má dva typy účtů: běžný účet (checking account), který slouží k denním transakcím a placení účtů, a spořicí účet (saving account), který využívají na uložení úspor.

Pokud si chcete v USA založit účet, jako cizinec budete potřebovat trochu více papírování než místní obyvatelé. Mimo jiné budete potřebovat například americké číslo sociálního pojištění.

Není ale důvod se obávat, celý proces je ve většině případů velmi jednoduchý a mnoho bank nabízí asistenci pro zahraniční klienty. Pokud plánujete delší pobyt v USA nebo častější cesty, určitě se vám vyplatí zvážit otevření účtu.

Nejenže tím ušetříte na poplatcích za zahraniční transakce, ale také získáte pohodlnější přístup ke svým financím.

10 největších bank v USA

V USA je obrovské množství bank, od regionálních až po ty, které působí po celých Spojených státech. Zde je seznam 10 největších bank, se kterými se můžete setkat:

Koukni...  Alcatraz: Gangsteři, historie, pokusy o útěk a tvrdý život

JPMorgan Chase

Sídlí v New Yorku a je to největší banka v USA. S více než 4 700 pobočkami napříč Spojenými státy nabízí široké spektrum služeb, včetně běžných účtů, spoření, úvěrů a investic. Díky své velikosti je tato banka oblíbená u široké veřejnosti.

Bank of America

Tato banka, sídlící v Charlotte, má přes 3 800 poboček. Její nabídka zahrnuje vše od běžných bankovních služeb až po správu majetku a investice. Zajímavostí je její platforma Merrill Lynch, která se specializuje na individuální správu investic.

Citibank

I když má „jen“ 660 poboček, Citibank je známá svou globální působností. Nabízí všechny základní bankovní služby, od běžných účtů až po investice a hypotéky.

Wells Fargo

Tato banka patří mezi nejrozšířenější v USA, s více než 4 600 pobočkami a 12 000 bankomaty. Díky své dostupnosti je Wells Fargo velmi oblíbená a nabízí veškeré služby, které byste očekávali od velké banky.

U.S. Bank

Spadající pod skupinu U.S. Bancorp, tato banka má zastoupení po celých Spojených státech, ale v menším měřítku. Přesto však nabízí širokou škálu služeb srovnatelnou s ostatními velkými bankami.

Truist Bank

Relativně nová banka, která vznikla v roce 2019 sloučením BB&T a SunTrust Bank. S přibližně 2 000 pobočkami se zaměřuje především na východní pobřeží a jih USA.

PNC Bank

Tato banka, se sídlem v Pittsburghu, je populární především v Pensylvánii a nabízí širokou škálu služeb. Zvláštní pozornost si zaslouží její online bankovnictví a aplikace PNC Virtual Wallet, která umožňuje pohodlné spravování financí odkudkoliv.

Goldman Sachs Bank

Známá především pro své investiční služby, ale nabízí také klasické bankovní produkty, jako jsou běžné účty a kreditní karty.

Capital One

Tato banka je známá svým inovativním přístupem a zaměřením na online služby. Obzvláště populární jsou její kreditní karty.

Koukni...  11. září 2001: Den, který navždy změnil svět

TD Bank

Ačkoliv je její název odvozen od kanadského města Toronto, TD Bank má přes 1 000 poboček v USA, především na východním pobřeží. Její nabídka se zaměřuje na personalizované služby na míru.

    Jak si otevřít bankovní účet v USA?

    Pokud se chystáte do USA na delší dobu nebo plánujete pravidelně posílat peníze ze zahraničí, určitě stojí za zvážení otevření amerického bankovního účtu. Většina bank nabízí účty pro cizince, ale připravte se na to, že budete potřebovat několik dokumentů.

    Kromě pasu vás mohou požádat o číslo sociálního pojištění (SSN) nebo jiné identifikační číslo, například ITIN (Individual Taxpayer Identification Number).

    Když si budete vybírat banku, zvažte také, kde plánujete většinu času trávit. Některé banky mají hustší síť poboček a bankomatů v určitých částech USA, což může být pro vás výhodné.

    Jaké služby banky v USA nabízejí?

    Americké banky nabízejí široké spektrum služeb, které jsou velmi podobné těm, na které jsme zvyklí v Česku. Patří sem:

    • Běžné účty (checking accounts): Tyto účty jsou určeny pro každodenní finanční transakce, jako je placení účtů nebo výběry hotovosti.
    • Spořicí účty (saving accounts): Tyto účty vám pomohou ušetřit peníze, ale často mají vyšší úrokovou sazbu než běžné účty.
    • Kreditní karty: Američané jsou známí svou láskou ke kreditním kartám a banky jako Chase, Bank of America nebo Capital One mají širokou nabídku karet s různými výhodami.
    • Půjčky a hypotéky: Pokud plánujete zůstat v USA déle, můžete využít i možnosti půjček a hypoték, které většina velkých bank nabízí.

    Na závěr

    Bankovní systém v USA je rozsáhlý a komplexní, ale s trochou přípravy a informací se v něm snadno zorientujete. Ať už plánujete otevřít účet, nebo jen hledáte nejlepší způsob, jak spravovat své finance, možnosti jsou široké. Doporučuji se zamyslet nad tím, co pro vás bude nejpohodlnější.

    Koukni...  Nejlepší průvodce po New Yorku: Co vidět a zažít

    Pokud už v USA jste nebo se tam chystáte, mějte na paměti, že každá banka má své výhody a je dobré si najít tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

    A hlavně, neváhejte si porovnat nabídky, abyste našli tu nejlepší variantu pro své finance!

    cestovní pojištění za polovinu od AXA
    Cestovní pojištění AXA se slevou 50%

    Vaše komentáře

    Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


    Přispějte svým komentářem

    Rubriky:

    Finance,

    Poslední aktualizace: 29/09/2024