Filmy Avengers patří mezi největší filmové události 21. století. Marvel Studios nám přineslo ságu, která nejen spojila superhrdiny do jednoho týmu, ale zároveň nabídla dechberoucí akci, emoce a epické příběhy. Všichni víme, že Avengers jsou tou hlavní atrakcí celého Marvel Cinematic Universe (MCU). Pojďme se tedy podívat na všechny filmy Avengers a rozebrat si jednotlivé díly podrobně, včetně zajímavostí, čísel a dat, která by vás mohla překvapit.

TV Telly

Co jsou Avengers?

Avengers je tým superhrdinů, který dal dohromady Nick Fury, ředitel organizace S.H.I.E.L.D., aby čelili hrozbám, které byly nad síly jednotlivých hrdinů. Tento tým se poprvé objevil v komiksech Marvelu v roce 1963 a od té doby si získal obrovskou popularitu. Když Marvel Studios začalo v roce 2008 budovat své filmové univerzum, bylo jasné, že Avengers budou jeho středobodem.

Filmy Avengers: Přehled všech dílů

Avengers (2012)

První film Avengers vyšel v roce 2012 a byl obrovským mezníkem v dějinách MCU. Šlo o první snahu přivést několik superhrdinů na jedno plátno, což se dříve nikdy v takovém měřítku nepodařilo. Režisérem filmu byl Joss Whedon, a pod jeho vedením se film stal kasovním trhákem. V tomto díle se poprvé spojili Iron Man, Thor, Hulk, Kapitán Amerika, Black Widow a Hawkeye, aby čelili hrozbě v podobě Lokiho a mimozemské rasy Chitauri.

Avengers
Avengers 2012

Zajímavosti o Avengers

  • Film Avengers vydělal celosvětově 1,5 miliardy dolarů, což z něj udělalo jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob.
  • V době svého uvedení byl třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob.
  • Vytvořil nový standard pro týmové filmy o superhrdinech, které se staly vzorem pro další filmová studia.

Avengers: Age of Ultron (2015)

Druhý díl s názvem Avengers: Age of Ultron měl premiéru v roce 2015. Režie se opět ujal Joss Whedon a tentokrát se tým Avengers musel vypořádat s umělou inteligencí Ultron, kterou neúmyslně vytvořil Tony Stark.

Tento film přinesl několik nových postav, jako byli Scarlet Witch a Quicksilver, ale také se tu poprvé objevil Vision, android, který se stal jedním z klíčových členů týmu.

Avengers: Age of Ultron
Avengers: Age of Ultron

Zajímavosti Avengers Age of Ultron

  • Film vydělal 1,4 miliardy dolarů po celém světě.
  • Jde o první film, kde se objevil Hulkbuster – obří oblek Iron Mana, který byl navržen speciálně pro boj s Hulkem.
  • Age of Ultron je považován za jeden z temnějších filmů Marvelu, protože Ultron představoval vážnou hrozbu nejen pro Avengers, ale i pro celou planetu.

Avengers: Infinity War (2018)

Avengers: Infinity War je třetí film v řadě a byl nepochybně jedním z nejočekávanějších filmů roku 2018. Režiséři Anthony a Joe Russo přinesli příběh, který završil deset let budování MCU.

Thanos, mocný titán, se snaží získat všech šest Kamenů nekonečna, aby mohl naplnit svůj plán na zničení poloviny veškerého života ve vesmíru. Avengers společně se Strážci galaxie musí spojit své síly, aby ho zastavili.

Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War

Zajímavosti Avengers Infinity War

  • Film vydělal 2,05 miliardy dolarů a stal se čtvrtým nejvýdělečnějším filmem všech dob.
  • Thanos je považován za jednoho z nejlepších filmových padouchů díky své motivaci, která ho činí více než jen obyčejným zločincem.
  • Konec filmu šokoval fanoušky po celém světě, když Thanos uspěl ve svém plánu a polovina hrdinů doslova zmizela.

Avengers: Endgame (2019)

Avengers: Endgame uzavírá první dekádu MCU a je epickým finále, které uzavírá mnohé příběhové linky. Film sleduje Avengers, kteří se vzpamatovávají z tragických událostí Infinity War a hledají způsob, jak Thanosův čin zvrátit.

Díky cestování časem se hrdinové vydávají do minulosti, aby získali Kamene nekonečna a obnovili pořádek ve vesmíru. Tento díl se stal naprostým kulturním fenoménem a překonal veškeré kasovní rekordy.

Koukni...  Láska pod dohledem: Love Island vs. ostatní reality show
Avengers: Endgame
Avengers: Endgame

Zajímavosti Avengers Endgame

  • Avengers: Endgame vydělal 2,798 miliardy dolarů, čímž se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob (překonal Avatar).
  • Film měl tři hodiny a dvě minuty, což z něj činí nejdelší film v MCU.
  • Endgame přinesl emotivní finále pro několik hlavních postav, včetně Iron Mana a Kapitána Ameriky.

Další filmy související s Avengers

Kromě hlavní série Avengers existují i další filmy, které jsou s týmem úzce propojené a přinášejí klíčové události pro celkové pochopení příběhu Avengers.

Captain America: Civil War (2016)

I když se tento film technicky nepočítá mezi filmy Avengers, mnoho fanoušků ho považuje za “Avengers 2.5”. Tým Avengers se v něm rozdělil na dva tábory – jeden vedený Kapitánem Amerikou a druhý Iron Manem. Civil War řeší důsledky akcí Avengers a přináší do MCU komplexní morální otázky týkající se odpovědnosti superhrdinů.

Zajímavosti Captain America Civil War

  • Film představil dvě nové důležité postavy: Black Panthera a Spider-Mana.
  • Kapitán Amerika: Občanská válka vydělal více než 1,1 miliardy dolarů po celém světě.
TV Telly

Thor: Ragnarok (2017)

Thor: Ragnarok je další důležitý film předcházející událostem Infinity War. Thor se musí postavit své starší sestře Hele a zabránit jí ve zničení Asgardu. Tento film přináší výrazně lehčí tón než předchozí díly Thorovy série a je plný humoru. Zároveň zde dojde k důležitému setkání Thora s Hulkem, což ovlivní události v Infinity War.

Zajímavosti Thor Ragnarok

  • Režisér Taika Waititi přinesl do MCU nový svěží styl, který se výrazně odlišuje od ostatních filmů.
  • Film vydělal 854 milionů dolarů po celém světě.

Tohle byla první část článku o Avengers. V další části se podíváme na postavy, které tvoří tým, jejich příběhy a vývoj v průběhu filmů, a také na některé klíčové momenty, které vás mohou zajímat.


Klíčové postavy Avengers

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou filmy Avengers tak populární, je samotný tým hrdinů. Každý superhrdina má svůj jedinečný příběh, schopnosti a charakter, což umožňuje divákům s nimi navázat silné emocionální spojení. Pojďme se podívat na klíčové postavy, které tvoří jádro Avengers.

Iron Man (Tony Stark)

Iron Man, jehož pravým jménem je Tony Stark, je jedním z nejdůležitějších členů Avengers. Hraje ho Robert Downey Jr., a právě jeho postava odstartovala MCU v roce 2008. Tony je génius, miliardář a playboy, který si sestrojil svůj první oblek Iron Mana poté, co byl unesen a donucen vyrábět zbraně pro teroristy.

V průběhu filmů se Tony mění z bezstarostného miliardáře na skutečného hrdinu, který je ochoten obětovat vše pro dobro světa.

Zajímavosti Iron Man

  • Iron Man je první postavou MCU, která se objevila ve filmu a zároveň první hrdina, který vedl tým Avengers.
  • Ve filmu Avengers: Endgame se Tony Stark obětoval, aby zachránil vesmír, což byl jeden z nejemotivnějších momentů celé série.
  • Robert Downey Jr. údajně obdržel za roli Iron Mana v Avengers: Endgame 75 milionů dolarů díky podílu na tržbách.

Kapitán Amerika (Steve Rogers)

Kapitán Amerika, ztvárněný Chrisem Evansem, je dalším klíčovým členem Avengers. Jeho příběh začíná ve 40. letech, kdy byl díky séru supervojáka proměněn z křehkého mladíka ve fyzicky dokonalého vojáka. Steve Rogers je ztělesněním cti, odvahy a spravedlnosti. Jeho neotřesitelný morální kompas ho dělá vůdcem týmu Avengers.

Zajímavosti Kapitán Amerika

  • Kapitán Amerika se poprvé objevil ve filmu Captain America: The First Avenger v roce 2011.
  • Po událostech filmu Avengers: Endgame Steve Rogers předal svůj štít Samu Wilsonovi (Falcon), čímž uzavřel svůj příběh v MCU.
  • Chris Evans přiznal, že mu bude Kapitán Amerika chybět, ale zároveň cítil, že jeho postava dokončila svůj příběh.

Thor

Thor, bůh hromu, pochází z Asgardu a je jedním z nejmocnějších členů Avengers. Thor, kterého ztvárnil Chris Hemsworth, je synem Odina a dědicem asgardského trůnu. Jeho kladivo Mjölnir je symbolem jeho moci a neochvějného odhodlání chránit devět světů před zlem. Během svého času v MCU se Thor proměnil z arogantního prince v pokorného vůdce.

Zajímavosti Thor

  • Thor se poprvé objevil ve filmu Thor v roce 2011 a od té doby prošel obrovským vývojem jako postava.
  • Thor: Ragnarok je považován za jeden z nejzábavnějších filmů MCU, což přidalo Thorovi nový rozměr humoru a osobnosti.
  • Thor je jedním z mála členů Avengers, kteří přežili události Avengers: Endgame, a bude se objevovat i v dalších filmech MCU.
Koukni...  Voyo: Vyzkoušejte na 7 dní zdarma

Hulk (Bruce Banner)

Bruce Banner alias Hulk, kterého hraje Mark Ruffalo, je vědec, který se díky nehodě s gama zářením mění v obřího zeleného obra s neuvěřitelnou silou. Hulk je často vnímán jako dvousečný meč – jeho síla je sice užitečná, ale může se také stát nekontrolovatelnou hrozbou.

V průběhu filmů se Banner naučil Hulka více ovládat a nakonec se stal spojením obou svých osobností, což vedlo k tzv. “Professorkému Hulkovi.”

Zajímavosti Hulk

  • Hulk je jedním z nejstarších komiksových hrdinů Marvelu, poprvé se objevil v roce 1962.
  • Původně byl Bruce Banner ztvárněn Edwardem Nortonem, ale Mark Ruffalo ho nahradil od filmu Avengers.
  • Hulk hrál klíčovou roli v Avengers: Endgame, kde pomocí Kamenů nekonečna vrátil zpět polovinu vesmíru.
TV Telly

Black Widow (Natasha Romanoff)

Black Widow, pravým jménem Natasha Romanoff, je špionka a jedna z prvních ženských postav v MCU. Scarlett Johansson si tuto postavu zahrála poprvé ve filmu Iron Man 2 (2010) a stala se důležitým členem Avengers. I přesto, že nemá nadpřirozené schopnosti, její bojové dovednosti a inteligence z ní činí nepostradatelnou členku týmu.

Zajímavosti o Black Widow

  • Natasha Romanoff se obětovala v Avengers: Endgame, aby získala Kámen duše a umožnila Avengers porazit Thanose.
  • Black Widow měla dlouho očekávaný sólový film, který vyšel v roce 2021 a vysvětloval její minulost v programu Black Widow.
  • Scarlett Johansson byla jednou z nejlépe placených hereček v MCU.

Hawkeye (Clint Barton)

Clint Barton, alias Hawkeye, je mistrem v lukostřelbě a bojových dovednostech. I když nemá nadpřirozené schopnosti, jeho schopnosti s lukem a šípy z něj činí smrtícího protivníka. Hawkeye se stal důležitým členem Avengers a jeho postava prošla během událostí MCU několika zásadními změnami.

Zajímavosti Hawkeye

  • Jeremy Renner si zahrál Hawkeye poprvé ve filmu Thor v malé cameo roli a od té doby se stal nedílnou součástí Avengers.
  • V Avengers: Endgame se z Clinta Bartona stal Ronin, temnější verze jeho postavy, po ztrátě své rodiny.
  • Hawkeye dostal svůj vlastní seriál na Disney+, který odhaluje více o jeho rodině a životě po událostech Endgame.

Nezapomenutelné momenty filmů Avengers

Každý film Avengers přináší okamžiky, které se navždy zapsaly do srdcí fanoušků. Některé scény se staly ikonickými a přinášejí radost i po letech od premiéry. Podívejme se na některé z nich.

“I am Iron Man” (Avengers: Endgame)

Jedním z nejvíce emotivních momentů celého MCU je bezpochyby okamžik, kdy Tony Stark použije Kameny nekonečna k poražení Thanose v závěrečné bitvě Avengers: Endgame. Jeho slova “I am Iron Man” jsou odkazem na konec prvního filmu Iron Man z roku 2008 a uzavírají jeho příběh způsobem, který mnoho fanoušků považuje za dokonalý.

Captain America zvedá Mjölnir (Avengers: Endgame)

V bitvě proti Thanosovi se ukáže, že Kapitán Amerika je hodný toho, aby zvedl Thorovo kladivo Mjölnir. Tento okamžik vyvolal obrovské nadšení mezi diváky, protože naznačoval Kapitánovu neochvějnou čest a sílu. Je to jeden z nejvíce ikonických momentů nejen pro fanoušky Kapitána Ameriky, ale pro celý film.

“Avengers, assemble!” (Avengers: Endgame)

Další nezapomenutelný moment přichází během závěrečné bitvy Avengers: Endgame, kdy Kapitán Amerika pronese dlouho očekávanou frázi “Avengers, assemble!” Tento okamžik byl ve vývoji deset let a stal se jedním z vrcholů celé ságy.

Příběh Avengers je plný epických momentů, nečekaných zvratů a emocionálních okamžiků. Ale to není vše! V další části se podíváme na význam Avengers v popkultuře, jejich dopad na filmový průmysl a co nás čeká v budoucnu.


Dopad Avengers na popkulturu a filmový průmysl

Filmy Avengers měly ohromný dopad nejen na filmový průmysl, ale také na popkulturu obecně. Marvel Studios v podstatě změnilo způsob, jakým dnes přemýšlíme o filmových sériích a franšízách. MCU vytvořilo nový standard pro to, jak lze budovat dlouhodobé filmové vesmíry a propojené příběhy.

Pojďme se podívat na několik hlavních aspektů, které z Avengers udělaly globální fenomén.

Revoluce ve filmovém vyprávění

Marvel Cinematic Universe byl první svého druhu v tom, jak přinesl propojené příběhy napříč několika filmy. Filmy jako Iron Man, Thor, Captain America: The First Avenger a další budovaly svět, který vyvrcholil v prvních Avengers v roce 2012.

Toto propojené vyprávění umožnilo Marvelu vytvořit obrovské příběhové oblouky, které přetrvávaly přes několik filmů, což přilákalo diváky nejen k jednotlivým filmům, ale k celé franšíze jako takové.

Koukni...  Seriál Iveta: Vzestup i pád Ivety Bartošové

Zajímavosti

  • MCU se skládá z několika „fází“, přičemž každá fáze zahrnuje několik filmů a televizních seriálů, které dohromady tvoří propojený příběh. Aktuálně jsme ve čtvrté fázi MCU.
  • První fáze MCU byla zahájena v roce 2008 filmem Iron Man a skončila v roce 2012 s prvním filmem Avengers.
TV Telly

Rozvoj žánru superhrdinských filmů

Je důležité zmínit, že Avengers a celkově MCU povznesli žánr superhrdinských filmů na zcela novou úroveň. Předtím byly filmy o superhrdinech občasnými kasovními hity, ale Marvel ukázal, že tento žánr může být nejen lukrativní, ale také může nabídnout kvalitní vyprávění, silné postavy a hluboké emocionální příběhy.

Zajímavosti

  • Díky úspěchu Avengers a MCU začala i další studia budovat své vlastní propojené vesmíry, jako například DC Extended Universe (DCEU).
  • Marvel také rozšířil žánr superhrdinských filmů do televizních seriálů, které jsou nyní úzce propojeny s filmy, což přináší divákům další vrstvy příběhu.

Vliv na globální popkulturu

Avengers se stali nejen oblíbenými mezi filmovými fanoušky, ale pronikli hluboko do globální popkultury. Postavy jako Iron Man, Kapitán Amerika, Hulk nebo Thor se staly ikonickými nejen díky svým komiksovým kořenům, ale především díky jejich filmovým ztvárněním.

Tyto postavy se objevují na oblečení, hračkách, videohrách a dalších produktech, které jsou součástí našeho každodenního života.

Zajímavosti

  • Merchandising spojený s Avengers a MCU vynáší miliardy dolarů ročně, přičemž oblíbené jsou především figurky, oblečení, a sběratelské předměty.
  • Avengers se stali kulturním fenoménem, který ovlivnil celou generaci diváků, od dětí po dospělé.

Avengers jako symbol síly a jednoty

Jedním z hlavních poselství, které Avengers nesou, je důležitost spolupráce a jednoty. Každý člen týmu má své silné stránky, ale také slabiny, které by je samotné mohly zničit. Spoluprací a vzájemnou podporou se však dokážou postavit těm největším hrozbám. To je poselství, které rezonuje nejen ve filmech, ale i v reálném životě, a právě díky tomu si Avengers získali takovou oblibu.

Co nás čeká v budoucnu?

S příchodem Avengers: Endgame se uzavřela jedna éra MCU, ale Marvel Studios rozhodně nekončí. I když se s některými postavami loučíme, nová generace hrdinů přichází a bude dál budovat tento neustále se rozšiřující vesmír.

Nová generace Avengers

Marvel již začal představovat nové hrdiny, kteří mohou jednoho dne převzít štafetu po původních členech Avengers. Patří sem postavy jako Spider-Man (Tom Holland), Captain Marvel (Brie Larson), Shang-Chi (Simu Liu) a mnoho dalších. Je pravděpodobné, že tito hrdinové budou v budoucnu utvářet nové týmové filmy Avengers.

Zajímavosti

  • Spider-Man se stal jedním z klíčových hrdinů nové generace Avengers a jeho sólové filmy byly velkým úspěchem. Film Spider-Man: No Way Home se stal jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 2021.
  • Marvel Studios plánuje další týmové filmy s Avengers, i když ještě nebyly oznámeny konkrétní detaily o příbězích nebo složení týmů.

Filmy a seriály v přípravě

Kromě nových filmů se Marvel stále více zaměřuje na televizní seriály, které jsou propojeny s filmy. Díky platformě Disney+ dostaly nové postavy, jako jsou Scarlet Witch, Falcon, Loki nebo Hawkeye, své vlastní seriály, které rozšiřují jejich příběhy. Tímto způsobem Marvel zůstává věrný své strategii propojeného univerza.

Zajímavosti

  • Série WandaVision přinesla zcela nový přístup k vyprávění příběhů v MCU a stala se jedním z nejdiskutovanějších seriálů roku 2021.
  • Další připravované seriály zahrnují Loki (2. série), Hawkeye a Secret Invasion, které slibují přinést nové zvraty a klíčové momenty pro budoucnost MCU.

Multivesmír v MCU

Jedním z hlavních konceptů, který Marvel aktuálně zkoumá, je multivesmír. Tento koncept byl představen v několika filmech a seriálech, včetně Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Spider-Man: No Way Home. Multivesmír otevírá nekonečné možnosti pro budoucí příběhy, ať už jde o setkání různých verzí hrdinů, nebo dokonce návraty postav, které jsme již ztratili.

Zajímavosti

  • Díky multivesmíru se mohou vrátit postavy, které již zemřely, což otevírá dveře k nekonečným možnostem příběhových zvratů.
  • Marvel využil koncept multivesmíru také k tomu, aby do MCU přivedl postavy, které původně patřily jiným filmovým studiím, například X-Men nebo Fantastickou čtyřku.

Závěr

Avengers nejsou jen filmy, ale fenomén, který zasáhl miliony lidí po celém světě. Od jejich prvního spojení v roce 2012 až po epické finále v Avengers: Endgame jsme byli svědky neuvěřitelného filmového dobrodružství plného akce, emocí a napětí. Marvel Studios změnilo způsob, jakým vnímáme filmy o superhrdinech, a nastavilo nový standard pro filmové vesmíry.

Budoucnost MCU a Avengers je stále plná neznámých, ale jedno je jisté: fanoušci se mají na co těšit. Nové generace hrdinů přicházejí, nové příběhy se chystají a Avengers jako tým budou i nadále zůstávat v popředí populární kultury.

Takže ať už jste fanouškem od samého začátku, nebo jste nováček v tomto světě, Avengers vždy budou mít co nabídnout.

TV Telly

Avengers – Hodnocení filmové ságy

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem