Slon indický je fascinující tvor, a i když se často zaměřujeme na africké slony, ti indičtí si zaslouží stejnou pozornost. Jedním z jeho nejznámějších poddruhů je slon indický cejlonský, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii a patří mezi největší suchozemská zvířata v této oblasti. Jejich impozantní postava a komplexní chování je činí jedněmi z nejinteligentnějších a nejvšestrannějších zvířat na planetě.

Popis slona indického

Slon indický cejlonský se řadí mezi tři hlavní poddruhy slona indického (Elephas maximus), a dorůstá výšky od 2 do 3,5 metrů. Co se týče váhy, sloni mohou vážit od 2 000 až po 5 000 kilogramů. Samci jsou tradičně větší než samice, což se odráží i v jejich postavě a váze. Tento rozdíl je typický pro mnoho zvířecích druhů.

Jedním z nejzajímavějších aspektů slonů je jejich pohyb. Díky své obrovské váze se vždy dotýkají země minimálně třemi nohama. To, co však většinu lidí překvapí, je jejich téměř neslyšný krok. Sloni našlapují pouze na konce prstů a jejich chodidla jsou vybavena vazivovým polštářem, který tlumí nárazy. Tento mechanismus je důvodem, proč slon působí jako tichý obr.

Další zajímavostí je pohyb slona zvaný mimochod. Zvíře při pohybu zvedá obě nohy na jedné straně těla postupně, což vypadá trochu zvláštně, ale je to efektivní způsob, jak přenášet jejich obrovskou váhu.

Mladý slon indický se pase na zelené louce obklopené bujnou vegetací v přírodní rezervaci.
Slon Indický

Sloni jsou také známí svým charakteristickým chobotem, který je pro ně nepostradatelným nástrojem. Chobot vznikl prodloužením horního rtu a nosu a obsahuje neuvěřitelných 40 000 svalů. Slouží k mnoha účelům – od dýchání, podávání potravy až po komunikaci a obranu. Slon dokáže do svého chobotu nasát až čtyři litry vody, což využívá při pití i ochlazování. Chobot je jedním z nejuniverzálnějších orgánů v živočišné říši.

Koukni...  Jak vybrat tašku pro psa? Praktické tipy

Zajímavým rozdílem mezi slonem africkým a indickým je počet „prstů“ na konci chobotu. Zatímco africký slon má dva, indický pouze jeden. To však nijak neomezuje jejich šikovnost a schopnost jemné manipulace s předměty.

Slon indický – Kly a zuby

Jedním z nejikoničtějších znaků slonů jsou jejich kly. Ale překvapivě, pouze asi 7 % samců indických slonů kly má. V některých populacích, je tento podíl ještě nižší. Samice obvykle kly nemají, a pokud ano, tak jsou velmi malé. Kly slouží k získávání potravy, manipulaci s předměty, obraně a dalším účelům.

Kly nejsou jediné zajímavé zuby slonů. Mají také třenové zuby a stoličky, které používají k drcení potravy. Tyto zuby se během života několikrát vyměňují, což je fascinující proces. Jakmile slon přijde o poslední zub, nemůže už pořádně žvýkat a obvykle uhynou hlady.

Kůže a srst

Dalším unikátním rysem slona indického je jeho kůže. Je silná 18 až 30 mm a téměř bez srsti, což je další rozdíl oproti africkým slonům. Kůže slona je tmavá s růžovými skvrnami, které jsou patrné hlavně na obličeji, břiše a uších. A i když by se mohlo zdát, že jejich kůže je hrubá a nepružná, opak je pravdou – sloní kůže je plná nervových zakončení, což ji činí velmi citlivou.

Život slonů indických v rodinách a stádech

Sloni jsou známí svým silným sociálním chováním. Samice slonů žijí ve stádech, která obvykle tvoří několik příbuzných samic a jejich mláďata. Typické stádo čítá tři samice, ale v některých případech může mít až 15 členů. V období sucha se dokonce mohou spojovat do větších skupin až o 100 jedincích.

Na rozdíl od afrických slonů je složení stáda indických slonů flexibilnější a sociální vazby nejsou tak pevné.

Koukni...  Žraloci: Predátoři s mimořádným vnímáním

Samci se po dosažení pohlavní dospělosti oddělují od stáda a žijí buď samotářsky, nebo v mládeneckých skupinách. Toto rozdělení pohlaví je typické pro mnoho zvířecích druhů, kde samci hledají své místo ve světě samostatně.

Potrava a trávení

Sloni jsou býložravci, což znamená, že se živí výhradně rostlinnou potravou. Jejich jídelníček je velmi rozmanitý, od trávy, bylin až po keře a stromy. Sloni potřebují obrovské množství potravy, aby udrželi svou tělesnou hmotnost – denně zkonzumují přibližně 150 až 200 kilogramů potravy. A protože jejich trávení není příliš efektivní, využijí pouze 35 až 40 % z toho, co snědí.

Pro svůj denní příjem vody potřebují sloni vypít 50 až 200 litrů vody. Tato závislost na vodě je důvodem, proč se nikdy příliš nevzdalují od zdrojů vody. Zajímavým faktem je, že sloni občas požírají hlínu nebo jíl, aby doplnili minerály, které jim chybí v běžné stravě.

Rozmnožování slona indického a péče o mláďata

Rozmnožování slonů je proces, který zahrnuje několik zajímavých aspektů. Samci dosahují pohlavní dospělosti ve věku 12 až 15 let. V tomto období se u nich vyvíjí zvláštní stav zvaný “musth,” kdy se hladina testosteronu zvýší až na stonásobek běžné hodnoty. Toto období je charakteristické zvýšenou agresivitou a soutěživostí mezi samci, přičemž hlavním cílem je získat přízeň samic.

Samice přicházejí do říje jednou za 4 až 5 let, což souvisí s odstavením předchozího mláděte. Březost u slonů trvá 18 až 22 měsíců, což je jedno z nejdelších období těhotenství mezi savci. Po této dlouhé době se narodí jedno mládě, které váží přibližně 100 kilogramů.

Mláďata jsou velmi závislá na své matce a stádu, které jim poskytuje ochranu a péči. Matka kojí mládě po dobu tří let, což zajišťuje, že mládě dostane všechny potřebné živiny pro svůj růst. Samice mláďata zůstávají ve stádu, zatímco samci odcházejí po dosažení dospělosti.

Inteligence a smysly slonů

Sloni jsou považováni za jedny z nejinteligentnějších zvířat na Zemi. Mají výbornou paměť a jsou schopni řešit složité úkoly, což jim umožňuje adaptovat se na různé situace ve volné přírodě i v zajetí. Nejvyvinutějšími smysly slonů jsou čich a sluch. Mohou vnímat infrazvuky, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné, a dorozumívají se jimi na velké vzdálenosti.

Koukni...  Co dělat při pokousání psem? Postup, povinnosti a odškodnění

Dalším zajímavým faktem je, že sloni dokážou vnímat změny atmosférického tlaku, což jim umožňuje předvídat blížící se bouře nebo deště. Toto zjištění bylo potvrzeno pozorováním jejich chování před příchodem deště nebo bouří, kdy se sloni začnou pohybovat směrem k bezpečným úkrytům.

Na závěr

Sloni jsou skutečně fascinující tvorové. Jejich inteligence, sociální chování a adaptabilita jsou obdivuhodné. I přesto, že se mnoho slonů dostalo do ohrožení kvůli lidským aktivitám, stále hrají klíčovou roli v ekosystémech, ve kterých žijí.

AKINU.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem