Cestování letadlem s dětmi od narození až do 15 let může být pro rodiče výzvou, ale zároveň skvělou příležitostí, jak společně strávit čas a naučit děti něco nového. Každé dítě je jiné a potřebuje jiný přístup – co funguje na malé batole, nemusí zabrat na teenagera. Aby cesta proběhla hladce, je důležité se připravit a mít po ruce různé aktivity a hračky, které děti zabaví a udrží v klidu. Tady jsou tipy, jak na to, rozdělené podle věku.

Co vzít dětem do letadla?

Ať už máte malé děti nebo starší školáky, v příručním zavazadle by vám neměly chybět základní věci, které zpříjemní let celé rodině.

Svačinky a dobroty

Hladové dítě je nervózní dítě, a to nechcete. Připravte si svačiny, které vaše děti milují a které jim rychle zvednou náladu. Zároveň je dobré mít na paměti, že na palubě jsou určitá omezení ohledně tekutin, což se týká i potravin, jako jsou ovocné kapsičky nebo jogurty. Dejte si pozor, abyste při bezpečnostní kontrole nemuseli část svačiny vyhodit.

Elektronika

Tablety a mobily mohou být spásou v těch nejtěžších chvílích. Přestože se obecně nedoporučuje dávat dětem obrazovky na dlouhou dobu, v letadle může být záchranou, když potřebujete na chvíli klid. Stáhněte si dopředu pohádky, filmy nebo hry, které děti zabaví, zvláště během vzletu a přistání, kdy je nejvíce potřeba, aby byly v klidu.

Jak zabavit děti v letadle podle věku?

Každé dítě má jiné potřeby a zájmy, které se s věkem mění. Níže najdete tipy, jak zabavit děti v různých věkových kategoriích.

Koukni...  Checklist před vzletem letadla: Co musí piloti udělat?

Batolata (0–2 roky)

Malé děti potřebují neustálé podněty a nové zážitky. Nezabaví je jen tak ledajaká hračka, proto je důležité mít s sebou několik aktivit, které je na chvíli zaujmou.

  • Interaktivní knížky: Knížky, kde děti mohou něco mačkat, skládat nebo otáčet, jsou skvělou volbou pro batolata. Například takzvané “busy books” nebo “quiet books,” které obsahují různé aktivity, jako je zapínání suchých zipů, jsou perfektní.
  • Plyšáci a maňásci: Malý plyšák nebo prstový maňásek může být nejen skvělým společníkem, ale také prostředkem k vyprávění příběhů, které dítě zaujmou.
  • Samolepky: Velké 3D samolepky, které děti mohou opakovaně lepit a odlepovat, jsou ideální pro malé ručičky. Zabaví je na dlouhé minuty.

Předškoláci (3–5 let)

V tomto věku už děti dokážou vydržet u jedné aktivity déle, což je výhoda, pokud potřebujete mít chvíli klid. Vyberte aktivity, které vyžadují trochu soustředění, ale zároveň jsou pro ně zábavné.

  • Malování a omalovánky: Pastelky, fixy nebo vodní omalovánky, které lze opakovaně používat, jsou skvělým způsobem, jak děti na chvíli zabavit. Vodní omalovánky jsou praktické, protože nepotřebujete žádné barvy – stačí jen štětec naplněný vodou.
  • Magnetické hračky: Magnetické knížky nebo stavebnice jsou skvělou volbou pro letadlo. Magnety se jen tak neztratí a děti se s nimi zabaví na dlouhou dobu.
  • Tematické knížky: Předškoláci milují, když jim povídáte o tom, co se kolem nich děje. Knížky s letištní nebo cestovní tematikou jsou ideální na to, aby děti lépe pochopily, co je čeká.

Školáci (6–8 let)

Děti v tomto věku už mají větší zájem o složitější úkoly a aktivity, které jim přinášejí výzvu.

  • Logické hry a rébusy: Pokud mají vaše děti rády výzvy, zabalte jim logické hry nebo rébusy. Na trhu najdete různé kartičky s úkoly, které děti zabaví na dlouhé minuty.
  • Cestovní deník: Starší děti mohou mít svůj vlastní cestovní deník, do kterého si budou zapisovat dojmy z cesty nebo kreslit obrázky toho, co viděly. Tato aktivita je skvělá nejen pro zabavení, ale také pro rozvoj jejich kreativity.
  • Knihy a audioknihy: Klasické knížky, komiksy nebo audioknihy jsou ideální pro starší děti. Můžete jim před cestou pořídit novou knihu, která je zaujme, nebo je nechat poslouchat oblíbené pohádky.

Starší školáci (9–12 let)

Děti kolem devíti let už bývají samostatnější a často si umí najít zábavu samy. Přesto je dobré mít připravené aktivity, které je během letu zabaví.

  • Křížovky a sudoku: Logické hry, jako jsou křížovky, sudoku nebo různé hlavolamy, jsou skvělým způsobem, jak děti zabavit. Tyto aktivity je nejen zaujmou, ale také podporují jejich logické myšlení.
  • Stolní hry v cestovním balení: Existuje spousta stolních her ve zmenšené verzi, které jsou ideální na cesty. Piškvorky, šachy nebo lodě jsou hry, které děti dokážou zabavit i na delší dobu.
  • Kreativní psaní: Pokud má vaše dítě rádo psaní, můžete mu dát sešit, kam si může zapisovat své vlastní příběhy nebo myšlenky z cesty. Tato aktivita je nejen zábavná, ale také rozvíjí kreativitu a vyjadřovací schopnosti.

Teenageři (13–15 let)

Teenageři jsou obvykle více ponořeni do světa elektroniky, ale i pro ně můžete připravit zábavné aktivity, které je na chvíli odvedou od mobilu.

  • E-knihy a audioknihy: Teenageři často rádi čtou, takže e-kniha nebo audiokniha je skvělou volbou. Pokud mají oblíbeného autora, pořiďte jim jeho nejnovější knihu, nebo je nechte, aby si sami vybrali z široké nabídky audioknih.
  • Filmy a seriály: Stáhněte teenagerům oblíbené filmy nebo seriály, které je zabaví během celého letu. Můžete jim také doporučit dokumenty nebo vzdělávací pořady, které rozšíří jejich obzory.
  • Deskové hry na mobilu: Některé mobilní aplikace nabízejí deskové hry, které mohou teenageři hrát sami nebo s vámi. Tyto hry jsou ideální pro zabavení během dlouhých letů, kdy si děti chtějí zahrát něco rychlého a zábavného.

Čemu se v letadle vyhnout?

I když může být lákavé vzít všechny oblíbené hračky, některé věci mohou způsobit více starostí než radosti. Zde je seznam věcí, kterým byste se měli vyhnout:

  • Malé kousky: Puzzle, pexeso nebo drobné figurky se mohou snadno ztratit mezi sedadly a způsobit tak více stresu než zábavy.
  • Plastelína a sliz: Tyto hračky mohou být během letu noční můrou, protože se snadno rozmazávají a lepí. Raději je nechte doma.
  • Hračky s hlasitými zvuky: I když může být zvuková hračka oblíbená doma, v uzavřeném prostoru letadla může být hlasitá hudba nebo pípání rušivé nejen pro vás, ale i pro ostatní cestující.

Závěrem

Létání s dětmi může být někdy náročné, ale s dobrou přípravou a správnými aktivitami se může stát i příjemným zážitkem. Každé dítě je jiné a každé vyžaduje jiný přístup, proto je důležité mít několik možností, jak je zabavit.

Koukni...  Zapomeňte na nudu! Zábavný kalendář 2025 je tady

Nejdůležitější je však zůstat klidní a flexibilní – děti mohou být neklidné, a to je v pořádku. S trochou kreativity a trpělivosti zvládnete cestu v pohodě a bez větších komplikací.

Pokud máte vlastní tipy na to, jak zabavit děti během letu, neváhejte se podělit! Vaše zkušenosti mohou pomoci dalším rodičům, kteří se na svou cestu teprve chystají.

cestovní pojištění za polovinu od AXA
Cestovní pojištění AXA se slevou 50%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností