Když jsme dnes s manželkou navštívili Cinema City a šli na film Vlny, musím říct, že nás oba dostal. Od prvního okamžiku nás vtáhl do příběhu a držel nás v napětí až do poslední scény. Film režíroval Jiří Mádl, kterého znám už z jeho dřívějších prací, ale tady se opět ukázal ve vynikající formě. Byl jsem skutečně nadšený a musím uznat, že tohle dílo má potenciál oslovit i ty, kteří se o historické filmy běžně nezajímají.

Příběh, který vás donutí přemýšlet

Film Vlny nás přenese do roku 1968, kdy v Československu vrcholilo Pražské jaro, období naděje, ale i strachu z nastávajícího sovětského zásahu. Děj sleduje skupinu novinářů z Československého rozhlasu, kteří se navzdory obrovskému tlaku rozhodli dál informovat veřejnost o aktuálních událostech, i když věděli, že jim hrozí velké nebezpečí.

Postavy působí realisticky a jejich rozhodnutí nejsou černobílá, což jen přidává na autentičnosti příběhu.

Film nevyužívá jen dramatické momenty z historie, ale zároveň se soustředí i na vnitřní boje postav. Jak zvládat stres a strach v okamžiku, kdy vás sledují okupanti? Jak rozhodnout, zda říct pravdu, když to může ohrozit nejen vás, ale i vaše blízké? Právě tohle dilema bylo pro mě naprosto fascinující a udrželo mě v koncentraci po celou dobu filmu.

Herecké obsazení filmu Vlny před budovou Československého rozhlasu. Film zasazený do období Pražského jara roku 1968 sleduje skupinu novinářů, kteří se snaží přinášet pravdivé zprávy během invaze vojsk Varšavské smlouvy.
Herci z filmu Vlny před budovou Československého rozhlasu.

Herecké výkony – Vodochodský a Majer excelují

V hlavních rolích se představili Vojtěch Vodochodský jako mladý novinář Tomáš Havlík a Stanislav Majer, který ztvárnil šéfredaktora Milana Weinera. Musím přiznat, že oba podali excelentní výkony. Zatímco Vodochodský působil dojmem idealistického mladíka, který touží po pravdě, Majer do své postavy vnesl zkušenost a těžce nabytou moudrost. Chemie mezi těmito dvěma postavami byla jedním z hlavních taháků filmu.

Koukni...  Rok se sluníčkem v zásuvce: Moje zkušenost s fotovoltaikou ✅

Další hvězdy jako Vojtěch Kotek nebo Táňa Pauhofová přidávají hloubku ději a jejich postavy jsou nesmírně důvěryhodné. Nikdo z nich nepřehrává, což je něco, co v české kinematografii často kritizuji. Tady ale každý herec hrál naprosto přirozeně a to dodalo filmu tu správnou atmosféru.

Režie Jiřího Mádla – Vytříbený styl a cit pro detail

Jiří Mádl mě už před lety překvapil svým režijním talentem, ale po dnešní projekci Vln mám pocit, že se dostává na novou úroveň. Od jeho filmu Na střeše jsem očekával, že jeho režijní schopnosti budou růst, ale v Vlnách ukázal, že umí pracovat s různými úhly kamery a tempem vyprávění. Film má excelentní dynamiku a přesto dává prostor pro klidné, přemýšlivé scény, které nechají diváka vstřebat atmosféru doby.

Osobně mě zaujalo, jak si Mádl dokázal poradit s tak složitým tématem, aniž by se uchýlil k přehnanému patosu nebo klišé. Naopak, vyvážil historickou přesnost s lidským dramatem, a to bez zbytečných okázalostí.

Scénář a autenticita filmu Vlny

Scénář je další silnou stránkou filmu. Dialogy jsou přirozené, postavy mají jasně definované cíle a osobnosti. Navíc film realisticky zobrazuje složitou dobu roku 1968, včetně autentických záběrů z tehdejších událostí. Tvůrci pečlivě propojili reálné záběry s hranými scénami, což vytváří dojem, že se divák ocitá přímo v centru dění.

Dalším silným bodem je autentičnost prostředí a kostýmů. Všechno působí věrně, od nábytku v kancelářích rozhlasu až po vojenské uniformy na ulicích. Tohle všechno pomáhá vytvářet silnou dobovou atmosféru, která vás vtáhne do děje.

Trailer k filmu VLNY

Můj osobní dojem – Film Vlny překonal očekávání

Na tenhle film jsem se těšil od chvíle, kdy jsem od manželky zaslechl, že se bude jednat o dílo od Jirky Mádla. Jirku oceňuji a kromě talentu jakožto herce, jsem zjistil, že je možná ještě lepší za kamerou.

Koukni...  Rawbark recenze: Proč ji naše Maira miluje?

Dávkování scén i tempo je na český film nebývale dobré, ani dlouhé ani krátké. Mádl si umí pomoci různými úhly kamery, což je dovednost, kterou u českých režisérů jen zřídka vidím.

Co se týče délky filmu, byl jsem spokojený. Jeho stopáž poskytla dostatek prostoru pro rozvinutí příběhu i postav a zároveň nebyl zbytečně natahovaný. Češi by si měli odvyknout na devadesátiminutové filmy, protože když je co vyprávět, jako tady, je potřeba dát tomu čas.

Pokud bych měl najít nějaký mínus, tak možná vyzdvižení pracovníků rozhlasu jako národních hrdinů, ale jinak jsem byl unešen.

Závěr – Proč na Vlny zajít do kina?

Pokud váháte, zda si na Vlny udělat čas, mohu vám říct, že to za to stojí. Film nabízí silné téma, které je dnes opět aktuální, v kombinaci s výbornými hereckými výkony a vytříbenou režií. Jiří Mádl zde předvádí svůj talent nejen jako režisér, ale i scénárista, a vytváří dílo, které má co říct jak mladým, tak starším divákům.

Když jsme s manželkou opouštěli sál, oba jsme se shodli, že to byl jeden z nejlepších filmů, které jsme v poslední době viděli. Vlny nejen, že vám připomenou významné okamžiky našich dějin, ale také vás donutí zamyslet se nad tím, jak důležitá je pravda a odvaha postavit se za ni, i když to znamená obrovské osobní riziko.

Takže pokud máte rádi české filmy, zajděte na Vlny. Stojí to za to!

Last minute Čedok

Film Vlny – Recenze filmu a hodnocení

5,0
Vynikající100%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Super

25/09/2024
Avatar for Honza
Honza

Česká kinematografie znovu září

25/09/2024

Je super, že Česká kinematografie neumřela a pořád dokáže vyprodukovat perfektní filmy. Poslední dobou jsem už přestával doufat, ale díky panu Madlovi a celému týmu herců a štábu se mi zase vrátila víra. Díky za skvělý film 🙂

Avatar for Tom H.
Tom H.

Výborný film s hlubokým poselstvím

25/09/2024

Tento film mě opravdu pohltil od začátku až do konce. I když nejvíce napětí přicházelo postupně, nikdy jsem se nenudila a každá scéna byla pečlivě propracovaná. Jako někdo, kdo si dnes více než kdy jindy uvědomuje hodnotu svobody, vnímám, jak strašné byly časy socialismu, i když jsem tehdy díky bohu nežil. Scénář je opravdu výjimečný a film si ho velmi vážím. Akční scény jsou fenomenálně zpracované a skvěle doplňují příběh v různých jeho částech. Práce českého rozhlasu je obdivuhodná a tento film to vše nádherně zachycuje. Některé momenty mě emocionálně natolik zasáhly, že nemohu hodnotit jinak než 5 hvězdiček. Doporučuji všem filmovým nadšencům!

Avatar for Martina S
Martina S

Mádl mě dostal!

25/09/2024

Mádl mě s tímhle filmem naprosto dostal. Je to emotivní, silné a skvěle natočené. Jeho nejlepší práce

Avatar for Eliška Nováková
Eliška Nováková

Uzasny filmovy zazitek

24/09/2024

Uz roky jsem nemel v kine husi kuzi.

Avatar for Pája
Pája

Přispějte svým komentářem, recenzí či hodnocením