Pokud pravidelně cestujete, ať už za prací nebo na dovolenou, jistě jste si všimli, jak časté je používání veřejných Wi-Fi sítí na letištích, v hotelích, kavárnách nebo na jiných veřejných místech. Tyto sítě se mohou zdát jako pohodlné řešení, ale pravda je taková, že jsou neuvěřitelně zranitelné a mohou představovat velké bezpečnostní riziko. Proto je VPN (virtuální privátní síť) klíčovým nástrojem, jak chránit své soukromí a data při cestování. Pojďme si tedy říct, proč je dobré VPN mít a která z nich se pro cestování hodí nejlépe.

Co je to VPN a proč byste ji měli používat při cestování?

VPN vám umožní připojit se k internetu přes šifrované spojení, což znamená, že veškerá vaše data budou chráněná před zvědavými zraky hackerů, poskytovatelů internetových služeb (ISP) a dalších třetích stran. Při cestování je to obzvláště důležité, protože veřejné Wi-Fi sítě jsou jedním z nejčastějších cílů hackerů.

Když se připojíte k nezabezpečené Wi-Fi na letišti nebo v hotelu, může někdo snadno odposlouchávat vaše komunikace nebo dokonce ukrást vaše osobní údaje.

Navíc díky VPN získáte možnost přistupovat k webům, které by vám mohly být v zahraničí blokovány kvůli licenčním omezením.

Pokud jste v cizině a chcete sledovat své oblíbené pořady na Netflixu, Disney+, Hulu nebo třeba VOYO a ČT sport, můžete díky VPN změnit svou virtuální polohu a připojit se jako byste byli v Česku. To vše bez obav, že někdo sleduje, co děláte online.

Výhody používání VPN na cestách

  1. Bezpečnost veřejných Wi-Fi sítí Jak jsem už zmínil, veřejné Wi-Fi sítě jsou neuvěřitelně zranitelné. Podle statistik každoročně dojde k milionům útoků právě na uživatele těchto sítí. V roce 2021 se počet kybernetických útoků na veřejné Wi-Fi zvýšil o 36 % oproti předchozímu roku, což je alarmující číslo. Když se připojíte přes VPN, všechny vaše údaje, od hesel po čísla kreditních karet, jsou šifrovány a chráněny před neoprávněným přístupem.
  2. Přístup k obsahu bez geografických omezení V zahraničí může být přístup k některým webům a službám omezený. Například Netflix nabízí různé knihovny obsahu v závislosti na zemi, kde se nacházíte. Díky VPN můžete obejít tato geografická omezení a přistupovat ke svým oblíbeným pořadům, jako byste byli doma. To platí i pro streamingové služby jako Disney+, Max, Hulu nebo české platformy jako VOYO a iVysílání.
  3. Bezpečný přístup k online bankovnictví Když cestujete, pravděpodobně budete potřebovat přístup ke svému bankovnímu účtu. Bez VPN je to ale riskantní, protože jakákoli aktivita, kterou provádíte přes nezabezpečené připojení, může být vystavena riziku. VPN vám umožní bezpečný přístup k vašemu bankovnictví a zajišťuje, že vaše finanční údaje zůstanou chráněné.
  4. Ochrana proti sledování Kromě hackerů jsou na internetu i další aktéři, kteří se mohou snažit sledovat vaše aktivity – od poskytovatelů internetu až po reklamní společnosti. VPN skryje vaši IP adresu a šifruje vaše připojení, takže zůstáváte anonymní, ať už surfujete po webu kdekoli.
  5. Šetření nákladů Zajímavý bonus, který mnozí možná ani netuší, je ten, že VPN vám může pomoci ušetřit peníze. Některé weby, například letecké společnosti nebo hotely, mohou zobrazovat různé ceny v závislosti na zemi, odkud přistupujete. Pomocí VPN můžete změnit svou virtuální polohu a zjistit, zda nejsou letenky nebo ubytování levnější, když „přijdete“ z jiné země.

Jak vybrat nejlepší VPN pro cestování?

Při výběru VPN pro cestování je třeba zvážit několik klíčových faktorů:

  1. Rychlost Jedním z nejdůležitějších kritérií je rychlost. Pokud plánujete streamovat filmy nebo pracovat s velkými soubory, potřebujete VPN, která nabízí rychlé připojení bez výrazného zpoždění. Některé VPN mohou kvůli šifrování zpomalit vaše připojení, ale špičkové služby jako NordVPN nebo SurfShark jsou známé pro své rychlé a stabilní servery.
  2. Bezpečnost Bezpečnost je hlavní důvod, proč byste měli VPN používat, takže je důležité, aby měla silné šifrování a moderní bezpečnostní protokoly. Hledejte VPN s funkcemi jako je Kill Switch, který automaticky odpojí vaše zařízení od internetu, pokud dojde k výpadku VPN připojení, nebo MultiHop (některé VPN umožňují připojení přes více serverů najednou pro vyšší úroveň zabezpečení).
  3. Servery a pokrytí Pokud často cestujete, měli byste si vybrat VPN s širokým pokrytím serverů po celém světě. To vám umožní nejen přístup k obsahu z různých zemí, ale také lepší výkon, protože se budete moci připojit k serveru, který je fyzicky blízko vaší aktuální poloze.
  4. Kompatibilita Nezapomeňte také na to, zda VPN funguje na všech vašich zařízeních – od notebooku přes telefon až po tablet. Ideální VPN by měla nabízet aplikace pro všechny hlavní platformy (Windows, macOS, iOS, Android) a umožňovat připojení několika zařízení současně.
  5. Cena Cena je samozřejmě důležitým faktorem, ale nezapomeňte, že levnější VPN nemusí vždy znamenat kvalitní službu. Mnoho poskytovatelů nabízí roční plány s velkými slevami. Například CyberGhost nebo PIA VPN často nabízejí balíčky, které zahrnují dlouhodobé plány za velmi výhodné ceny.

Jaké nejlepší VPN doporučuji nejen pro cestování

Pojďme se teď podívat na několik konkrétních VPN, které jsou ideální pro cestování. Zaměřím se na jejich bezpečnost, rychlost, nabídku serverů a další klíčové funkce, které cestovatelé ocení.

Koukni...  Jaké byly počítače v roce 1995: Retro

1. NordVPN

NordVPN je jedním z nejznámějších poskytovatelů VPN na trhu, a to z dobrého důvodu. Nabízí špičkové zabezpečení s 256bitovým šifrováním, podporou pro Double VPN (připojení přes dva servery zároveň pro extra bezpečnost), a funkci Kill Switch.

Navíc má více než 6500 serverů ve více než 111 zemích, což znamená, že ať jste kdekoli na světě, máte vždy rychlé připojení k dispozici. NordVPN je také známá svou rychlostí, což je velká výhoda pro streaming nebo stahování souborů na cestách.

Další užitečnou funkcí je CyberSec, která blokuje reklamy a chrání před malwarem, což může být užitečné při surfování na méně bezpečných webových stránkách v zahraničí. Navíc je skvělá pro odblokování streamovacích služeb jako Netflix, Disney+ a Hulu. Cena je přijatelná, zvláště pokud se rozhodnete pro dlouhodobý plán dvouletý plán, kde můžete ušetřit až 80%.

2. SurfShark

SurfShark je další výbornou volbou, zejména pokud hledáte VPN, která umožňuje neomezený počet připojených zařízení. To znamená, že můžete chránit nejen svůj telefon a notebook, ale i všechna ostatní zařízení, která máte s sebou na cestách, bez dodatečných nákladů.

SurfShark má více než 3200 serverů ve více než 100 zemích, což poskytuje velmi široké pokrytí. Bezpečnostní funkce jsou na vysoké úrovni, včetně CleanWeb, který blokuje malware a reklamy, a MultiHop pro vyšší anonymitu.

Rychlosti připojení jsou stabilní a VPN bez problémů odblokuje streamovací služby po celém světě. To je skvělé pro ty, kteří si na cestách chtějí pustit český obsah nebo seriály z jiných zemí. Navíc patří mezi cenově dostupnější služby, což je další výhoda.

3. CyberGhost

CyberGhost je oblíbený mezi cestovateli, protože nabízí speciální servery pro streaming a torrentování, což je ideální, pokud chcete sledovat své oblíbené pořady na cestách. Má více než 11 600 serverů v 90 zemích, což je jedno z největších pokrytí na trhu. Díky uživatelsky přívětivému rozhraní je ideální i pro začátečníky, kteří se s VPN teprve seznamují.

Koukni...  Jak zabavit děti v letadle? Od batolat po teenagery

CyberGhost poskytuje špičkovou ochranu soukromí s automatickým Kill Switchem, šifrováním na vojenské úrovni a přísnou politikou nulových logů.

Jednou z nejlepších funkcí je možnost nastavit automatické připojení k VPN při připojení na neznámou Wi-Fi síť, což oceníte zejména na letištích nebo v hotelech. Cena je také atraktivní, zvláště pokud se rozhodnete pro dlouhodobé předplatné.

4. PIA VPN (Private Internet Access)

PIA VPN je další skvělá volba, pokud hledáte vysokou úroveň zabezpečení a soukromí. Tato služba nabízí více než 35 000 serverů ve více než 84 zemích, což znamená, že máte obrovskou flexibilitu, pokud jde o výběr serveru. PIA VPN nabízí pokročilé možnosti šifrování, takže si můžete nastavit, jak silné šifrování chcete, což je skvělé pro zkušené uživatele.

Díky funkci MACE můžete blokovat reklamy, sledovací software a malware. PIA VPN je také velmi efektivní při odblokování streamovacích služeb jako Netflix, HBO Max a dalších.

Rychlosti jsou slušné, ačkoli nejsou tak vysoké jako u NordVPN nebo SurfShark. Výhodou je ovšem cena, protože PIA VPN patří mezi nejdostupnější VPN na trhu, a přitom nabízí vysokou kvalitu.

Statistiky zneužití osobních dat a kyberútoků

Každý rok se zvyšuje počet kyberútoků, zejména na veřejné Wi-Fi sítě. Podle zprávy společnosti Cybersecurity Ventures se očekává, že škody způsobené kyberzločinem dosáhnou v roce 2025 hodnoty 10,5 bilionů dolarů ročně.

To je šokující číslo a ukazuje, jak důležité je chránit svá data.

Zejména při cestování může být člověk vystaven vyššímu riziku, protože připojení na veřejné sítě je nevyhnutelné.

Jen v roce 2023 došlo k více než 2800 denním kyberútokům, které se zaměřily na veřejné wifi sítě po celém světě. Bez adekvátní ochrany je velmi jednoduché, aby hackeři získali přístup k vašim heslům, údajům z bankovních účtů nebo osobním informacím.

Jak používat VPN při cestování?

Když už víte, jaké jsou nejlepší VPN pro cestování, je dobré si také uvědomit, jak správně VPN používat, abyste z ní vytěžili maximum.

1. Aktivujte VPN vždy, když se připojujete na veřejnou Wi-Fi

To je absolutní základ. Ať už jste na letišti, v hotelu, kavárně, obchodním centru nebo v restauraci, nezapomeňte vždy zapnout VPN předtím, než se připojíte k veřejné Wi-Fi. Pokud to neuděláte, riskujete, že vaše data mohou být odposlouchávána. Dokonce i zdánlivě bezpečné sítě, jako jsou ty v luxusních hotelích, mohou být snadným cílem hackerů.

2. Vyberte si server co nejblíže vaší aktuální poloze

Pokud vám jde o rychlost, vyberte si server co nejblíže k místu, kde se nacházíte. Čím blíže je server, tím méně zpoždění a rychlejší připojení můžete očekávat. Většina kvalitních VPN služeb, jako je NordVPN nebo CyberGhost, má v nabídce tisíce serverů po celém světě, takže máte z čeho vybírat.

3. Používejte VPN i pro přístup k citlivým datům

Jakmile se chystáte přistupovat ke svému bankovnímu účtu nebo jiným citlivým informacím, ujistěte se, že máte VPN aktivovanou. Díky tomu bude vaše připojení šifrované a nedostupné pro třetí strany. Nikdy byste neměli přistupovat k bankovnictví nebo jiným citlivým aplikacím na veřejných sítích bez VPN.

Koukni...  Disney+: Filmy, seriály a exkluzivní obsah

4. Využijte VPN pro odblokování obsahu

Jedna z největších výhod VPN je možnost přístupu k obsahu, který je jinak blokovaný na základě vaší polohy. Představte si, že jste na dovolené v zahraničí a chcete si pustit oblíbený pořad na českém Netflixu.

Stačí se připojit přes VPN k serveru v Česku a máte okamžitý přístup k české knihovně. Totéž platí i pro streamingové služby jako HBO Max, Disney+, Hulu nebo dokonce lokální služby jako VOYO a iVysílání.

5. Nastavte si automatické připojení k VPN

Aby vám VPN neunikla při připojení na nové sítě, některé aplikace umožňují automatické připojení k VPN pokaždé, když se připojíte k novému Wi-Fi hotspotu. Například CyberGhost a NordVPN tuto funkci nabízejí, což je velmi užitečné, protože nebudete muset manuálně zapínat VPN pokaždé, když přepnete na jinou síť.

Bezpečnostní výhody VPNky pro lidi co cestují

Kromě ochrany při používání veřejných Wi-Fi a přístupu k blokovanému obsahu existuje řada dalších bezpečnostních výhod, které oceníte při cestování.

Ochrana osobních údajů a anonymity

V některých zemích jsou přístup k internetu a online aktivity striktně monitorovány. VPN vám umožní obejít cenzuru a zároveň ochránit vaše soukromí. Například v zemích jako Čína, Írán nebo Turecko, kde je přístup k mnoha populárním webům a službám omezován, vám VPN pomůže tuto cenzuru obejít a surfovat po internetu bez omezení.

Ochrana před trackery a reklamami

Mnoho VPN služeb, například SurfShark a PIA VPN, nabízí ochranu před trackery a blokování reklam. To vám nejen zlepší uživatelský zážitek, protože vás nebudou otravovat vyskakovací reklamy, ale také zabrání tomu, aby vaše online aktivity byly sledovány reklamními sítěmi. V době, kdy je každá druhá stránka plná sledovacích nástrojů, je to velmi praktická funkce.

Zabránění krádeži identity

Krádeže identity jsou v posledních letech na vzestupu, a VPN vám pomáhá chránit vaše osobní údaje tím, že šifruje vaše internetové připojení. To znamená, že i kdyby se někdo pokusil získat přístup k vašim datům, bude mít velmi těžkou práci dostat se k nim.

Podle některých odhadů došlo jen v roce 2023 k více než 2,7 milionu případů krádeže nejen počítačové identity ve Spojených státech, což je o 113 % více než v roce 2019. Vzhledem k tomu, že tento trend stále roste, VPN je zásadní pro ochranu vašich údajů na cestách.

Prevence phishingových útoků

Phishingové útoky jsou stále jedním z nejčastějších způsobů, jak se kyberzločinci pokoušejí získat osobní údaje uživatelů. I když VPN přímo neblokuje phishingové e-maily, může pomoci chránit vás tím, že maskuje vaši IP adresu a šifruje vaše připojení, což hackerům ztíží zaměření na vás.

Jaký je rozdíl mezi bezplatnou a placenou VPN?

Při výběru VPN se můžete setkat s bezplatnými i placenými variantami. Zde je několik hlavních rozdílů, které byste měli zvážit.

1. Bezpečnost

Bezplatné VPN obvykle nemají takové úrovně zabezpečení jako placené služby. V mnoha případech mohou vaše data prodávat třetím stranám, aby pokryly své náklady. Naopak placené VPN, jako je NordVPN nebo CyberGhost, investují do pokročilých bezpečnostních funkcí a garantují politiku nulových logů.

2. Rychlost

Bezplatné VPN bývají pomalejší, protože jejich servery jsou často přetížené. Placené VPN poskytují lepší rychlosti, protože mají více serverů a lepší infrastrukturu.

3. Omezené funkce

Bezplatné VPN mají často omezený počet serverů a zemí, ke kterým se můžete připojit. To znamená, že nemusíte mít přístup k obsahu, který potřebujete, když jste v zahraničí. Placené VPN mají větší nabídku serverů a funkcí, jako je odblokování streamovacích služeb a vyšší úroveň šifrování.

4. Podpora zákazníků

U bezplatných VPN obvykle chybí kvalitní podpora zákazníků, což může být problém, pokud narazíte na technické potíže. Placené služby obvykle nabízejí 24/7 podporu, která vám může rychle pomoci.

Jaký je závěr?

Pokud hodně cestujete a často se připojujete k veřejným Wi-Fi sítím, VPN je nezbytností. Chrání vás před hrozbami na internetu, umožňuje vám přístup k obsahu, který by jinak byl zablokovaný, a zajišťuje, že vaše osobní údaje zůstanou v bezpečí.

NordVPN, SurfShark, CyberGhost a PIA VPN patří mezi 4 nejlepší možnosti, které můžete zvážit. Každá z nich nabízí vysokou úroveň zabezpečení, rychlosti a široké pokrytí serverů, což z nich dělá ideální společníky pro každého cestovatele.

Bez ohledu na to, jakou VPN si vyberete, vždy mějte na paměti, že vaše bezpečnost a soukromí na internetu jsou klíčové.

V dnešní době, kdy jsou kybernetické útoky na vzestupu, je lepší být připraven a chráněn, než litovat později!

Vyzkoušet business třídu u Fisher.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem