Poruchy srdečního rytmu, známé také jako arytmie, mohou způsobit značné zdravotní komplikace. Jednou z metod léčby těchto poruch je tzv. elektrická kardioverze, což je proces, který pomáhá obnovit normální srdeční rytmus pomocí elektrického výboje.

Co je elektrická kardioverze?

Elektrická kardioverze je lékařský postup určený k léčbě arytmií, zejména fibrilace síní a flutteru síní (tzv. supraventrikulární arytmie). Během tohoto zákroku se do srdce pacienta vyšle elektrický výboj, který má za cíl synchronizovat srdeční stahy a obnovit pravidelný rytmus. Tento výboj pomáhá obnovit normální elektrickou aktivitu srdce, která bývá při arytmii narušena.

Zákrok se provádí za pomoci speciálního přístroje, který vytváří elektrický impuls a ten se přenáší do těla pomocí elektrod umístěných na hrudi (nebo někdy i na zádech). Cílem výboje je resetovat elektrický systém srdce, aby se obnovil pravidelný srdeční rytmus.

Umístění elektrod pro zevní elektrickou kardioverzi v anterolaterální pozici. Dvě elektrody jsou připevněny na hrudníku pacienta, jedna nahoře vlevo, druhá vpravo dole, srdce je znázorněno uprostřed.
Umístění elektrod při kardioverzi

Kdy se elektrická kardioverze používá?

Elektrická kardioverze se používá u pacientů trpících určitými typy arytmií, nejčastěji fibrilací síní a flutterem síní. Tyto stavy způsobují nepravidelný a rychlý srdeční rytmus, což může vést k nedostatečnému prokrvení těla, pocitům únavy, dýchavičnosti a v závažných případech ke vzniku krevních sraženin, které mohou vyústit v cévní mozkovou příhodu.

Tento zákrok se doporučuje především tehdy, když:

  • Léčba léky není dostatečně účinná nebo způsobuje nežádoucí účinky.
  • Arytmie způsobuje závažné symptomy, jako je dušnost, slabost, závratě či mdloby.
  • Existuje riziko, že dlouhodobá arytmie může způsobit poškození srdečního svalu nebo zvýšit riziko vzniku krevních sraženin.
Pilulka.cz

Jak probíhá zákrok?

Elektrická kardioverze je relativně rychlý zákrok, který obvykle probíhá v nemocnici nebo na specializovaném kardiologickém pracovišti. Pacient je před samotným výbojem krátkodobě uspán (v celkové anestezii), aby necítil bolest nebo nepříjemné pocity spojené s výbojem.

Koukni...  Sybil: AI nástroj předpoví rakovinu plic s 94% přesností

Postup vypadá následovně:

  1. Příprava pacienta – pacient je napojen na monitor životních funkcí a je podána krátkodobá anestezie, která zajistí, že během zákroku nebude vnímat bolest.
  2. Umístění elektrod – na hrudník a někdy i na záda jsou umístěny elektrody, které jsou připojeny k přístroji (defibrilátoru), jenž generuje elektrické výboje.
  3. Aplikace výbojelékař spustí elektrický výboj, který projde srdcem a má za cíl synchronizovat srdeční rytmus. Během tohoto výboje dochází k přerušení nepravidelné elektrické aktivity srdce.
  4. Obnovení rytmu – po výboji lékař zkontroluje, zda se srdeční rytmus vrátil do normálního stavu.

Celý proces obvykle trvá jen několik minut a pacient se po krátké době probouzí z anestezie.

Příprava na zákrok

Před samotnou elektrickou kardioverzí je třeba provést několik důležitých kroků. Lékař může doporučit vyšetření srdce, jako je echokardiografie, která pomůže zjistit, zda nedochází k tvorbě krevních sraženin, nebo další vyšetření k posouzení celkového zdravotního stavu pacienta.

Pacienti obvykle musejí přestat užívat určité léky (například antikoagulancia) několik dní před zákrokem, aby se snížilo riziko komplikací. Lékař také může doporučit, aby pacient nejedl a nepil několik hodin před zákrokem.

Rizika a komplikace

Ačkoliv je elektrická kardioverze obecně považována za bezpečný zákrok, může být spojena s určitými riziky a komplikacemi. Mezi ně patří:

  • Poranění kůže v místě aplikace elektrod způsobené výbojem.
  • Neúspěšná kardioverze, kdy se srdeční rytmus neobnoví do normálního stavu a může být nutné zákrok opakovat nebo přistoupit k jiné léčbě.
  • Riziko krevních sraženin, které mohou vzniknout v srdci a vyvolat závažné komplikace, jako je mozková příhoda.
  • Nežádoucí účinky anestezie, které mohou způsobit krátkodobé komplikace jako nevolnost nebo malátnost.

Jakékoli komplikace jsou velmi vzácné a vyskytují se u méně než 1 % pacientů.

Výhody a úspěšnost elektrické kardioverze

Jednou z hlavních výhod elektrické kardioverze je její rychlost a účinnost při obnově normálního srdečního rytmu. Pro pacienty trpící fibrilací nebo flutterem síní může být tento zákrok účinným a rychlým řešením, které výrazně zlepší kvalitu jejich života.

Koukni...  Nejoblíbenější jarní sporty pro malé děti

Úspěšnost elektrické kardioverze závisí na několika faktorech, včetně délky trvání arytmie a celkového zdravotního stavu pacienta. U pacientů, u kterých je arytmie přítomná po kratší dobu (několik dní až týdnů), bývá úspěšnost vyšší než u těch, kteří mají srdeční nepravidelnosti po delší dobu.

DR.Max

Co očekávat po zákroku?

Po úspěšné elektrické kardioverzi by měl být srdeční rytmus obnoven do normálního stavu, což obvykle vede ke zlepšení příznaků, jako je dušnost, únava nebo slabost. Pacienti však musí být nadále sledováni a často musí pokračovat v užívání léků, aby se zabránilo návratu arytmie.

Závěrem

Elektrická kardioverze je efektivní metoda, jak obnovit normální srdeční rytmus u pacientů trpících arytmií. Ačkoliv je spojena s určitými riziky, je pro mnoho pacientů velmi účinnou léčebnou metodou, která jim může pomoci výrazně zlepšit kvalitu života.

Pokud vám byla tato léčba doporučena, je důležité důkladně probrat všechny aspekty se svým lékařem a být dobře připraven na samotný zákrok.

Tento článek přináší celkový přehled o elektrické kardioverzi, ale nezapomeňte, že každý pacient je individuální a postupy i výsledky mohou být různé.

Vždy se proto poraďte se svým lékařem, který vám poskytne konkrétní informace týkající se vašeho zdravotního stavu.

Dovolená TUI.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem