Škoda Fabia patří mezi nejoblíbenější vozy na českých silnicích, a to nejen díky své kompaktnosti a praktičnosti, ale také díky své dostupnosti. Ať už jezdíte po městě, vyrážíte na delší cesty, nebo využíváte Fabii pro každodenní dojíždění, je důležité mít správně zajištěné povinné ručení a případně i havarijní pojištění.

Kromě toho, že povinné ručení Škody Fabia je zákonnou povinností, může vám ušetřit nemalé náklady v případě, že dojde k nehodě.

Povinné ručení Škoda Fabia: Co očekávat?

Povinné ručení je základní pojištění, které musí mít každé vozidlo registrované v České republice. Toto pojištění kryje škody, které způsobíte třetím osobám, a to jak na majetku, tak na zdraví.

Cena povinného ručení se liší podle několika faktorů, jako je věk řidiče, místo bydliště, výkon motoru a historie pojistných událostí. Povinné ručení pro modely Škoda Fabia dosahovala v roce 2023 průměrná cena povinného ručení částky 3 392 Kč.

Vývoj cen povinného ručení pro Škoda Fabia

Jak se ceny povinného ručení vyvíjely v posledních letech? Pojďme se podívat na přehled průměrných cen povinného ručení a havarijního pojištění pro Škodu Fabia v jednotlivých letech.

Průměrná cena pojištění rok 2024

  • Průměrná cena povinného ručení: 3 420 Kč
  • Průměrná cena havarijního pojištění: 7 050 Kč
  • Podíl klientů s havarijním pojištěním: 13 %
Koukni...  Pojištění psů a koček: Recenze Colonnade

Průměrná cena pojištění rok 2023

  • Průměrná cena povinného ručení: 3 392 Kč
  • Průměrná cena havarijního pojištění: 6 931 Kč
  • Podíl klientů s havarijním pojištěním: 12 %

Průměrná cena pojištění rok 2022

  • Průměrná cena povinného ručení: 3 390 Kč
  • Průměrná cena havarijního pojištění: 6 810 Kč
  • Podíl klientů s havarijním pojištěním: 9 %

Jak je vidět, průměrné ceny povinného ručení se mezi lety 2022 a 2024 mírně zvyšovaly, přičemž havarijní pojištění zaznamenalo výraznější nárůst. Tento růst může být způsoben rostoucími náklady na opravy a ceny náhradních dílů. Přesto zůstává Škoda Fabia jedním z cenově dostupnějších vozů na trhu, pokud jde o pojistné náklady.

Havarijní pojištění: Mít či nemít?

Zatímco povinné ručení je zákonem předepsané, havarijní pojištění je volitelné. Přesto 13 % majitelů Škody Fabia zvolilo v roce 2024 havarijní pojištění jako doplněk k povinnému ručení.

Havarijní pojištění vás chrání před škodami, které způsobíte na svém vlastním vozidle, a to nejen v případě nehody, ale i v případě vandalismu, krádeže či živelných pohrom.

Nejčastější připojištění k povinnému ručení u Škoda Fabia

Majitelé vozů Škoda Fabia si často vybírají různá připojištění, která rozšiřují základní krytí povinného ručení. Mezi nejčastější připojištění, které si zákazníci sjednávají, patří:

Pojištění skel: Pojištění skel, které kryje poškození čelního nebo jiných oken vozidla, využilo 28 % klientů. Škody způsobené odletujícími kameny nebo jinými předměty jsou běžné a mohou vyjít draho, pokud nejste pojištěni.

Úrazové pojištění: Zvolilo jej 64 % majitelů Škody Fabie. Tento druh pojištění pokrývá zranění řidiče a spolujezdců v případě nehody.

Poškození zvířetem: Toto připojištění si sjednalo 30 % klientů, a je tak užitečnou ochranou při srážkách se zvěří, které na českých silnicích nejsou neobvyklé.

Nejčastější motorizace Škoda Fabia

Škoda Fabia je dostupná v několika variantách motorizací, které nabízejí různé výkony a spotřebu paliva. Mezi nejčastěji pojištěné motorizace patří:

  • Škoda Fabia 1.0: Tento tříválcový motor o objemu 1.0 litru je oblíbený díky své nízké spotřebě a je ideální pro městský provoz.
  • Škoda Fabia 1.2: Čtyřválcový motor 1.2 je vhodný pro řidiče, kteří hledají větší výkon, aniž by obětovali příliš mnoho úspornosti.
  • Škoda Fabia 1.4: Tento model je dobrou volbou pro ty, kteří vyžadují více výkonu na delší cesty a časté dálniční jízdy.
  • Škoda Fabia 1.6: Motor 1.6 poskytuje dostatečný výkon pro náročnější podmínky, ať už jde o horské terény nebo těžší náklady.
  • Škoda Fabia 1.9: Tento motor je méně obvyklý, ale stále oblíbený mezi řidiči, kteří preferují robustnější výkon.
  • Škoda Fabia 2.0: Nejsilnější motor v nabídce Fabie, který ocení zejména řidiči, kteří požadují dynamickou jízdu a rychlejší zrychlení.

Jak ušetřit na povinném ručení pro Škoda Fabia?

Pokud chcete ušetřit na povinném ručení pro váš vůz Škoda Fabia, zde je několik tipů, které vám mohou pomoci snížit náklady:

  1. Srovnávejte nabídky: Využijte online srovnávače pojištění, abyste získali nejlepší nabídku. Rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami mohou být značné, proto se vyplatí porovnat různé nabídky.
  2. Zvažte připojištění: I když připojištění může zvýšit cenu pojištění, může vám ušetřit peníze v případě škody. Například pojištění skel může být užitečné v případě, že často jezdíte po dálnicích, kde je větší pravděpodobnost poškození skla.
  3. Bezpečnostní funkce vozu: Některé pojišťovny nabízejí slevy na pojistné pro vozidla vybavená pokročilými bezpečnostními systémy, jako jsou parkovací senzory nebo asistenční systémy řidiče.
  4. Roční platba: Platba pojistného jednou ročně může být výhodnější než měsíční nebo kvartální platby. Některé pojišťovny nabízejí slevy za jednorázovou úhradu.

Jak spočítat cenu povinného ručení pro Škoda Fabia?

Pokud vás zajímá, jaká bude cena povinného ručení pro vaši konkrétní Škodu Fabia, doporučujeme využít online kalkulačky pojištění. Ty vám umožní rychle a jednoduše získat přehled o aktuálních nabídkách pojišťoven na trhu a vybrat tu nejvýhodnější variantu.

Koukni...  Jak generují zisky nízkonákladové aerolinky

Stačí zadat základní údaje o vozidle, jako je rok výroby, motorizace, a vaše osobní údaje, a ihned uvidíte nabídky pojištění, které vám mohou ušetřit peníze.

Na závěr

Povinné ručení a havarijní pojištění jsou zásadní nejen z hlediska zákonných požadavků, ale také pro vaši finanční jistotu. Škoda Fabia nabízí širokou škálu motorových variant a s tím i různé možnosti pojištění.

S průměrnou cenou povinného ručení kolem 3 420 Kč v roce 2024 a havarijním pojištěním okolo 7 050 Kč je Fabia cenově dostupným vozem i z hlediska pojištění.

Pokud plánujete koupi Škody Fabia nebo již vlastníte tento spolehlivý vůz, nezapomeňte pravidelně srovnávat nabídky pojištění.

Důkladně zvažte, jaké připojištění je pro vás nejvýhodnější, a nezapomeňte na pravidelnou kontrolu pojistných podmínek, aby vaše pojištění bylo vždy aktuální a cenově efektivní.

Ať už se rozhodnete pro povinné ručení, havarijní pojištění nebo obojí, důležité je mít jistotu, že jste dobře chráněni na silnici a vaše vozidlo je v bezpečí.

Reklama Driveto.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností