Veřejné WiFi sítě najdeme dneska úplně všude – Jen v Praze jich je přes 9044 v kavárnách, na nádražích, v hotelech, v nemocnicích nebo třeba i v obchodních centrech. Připojení k nim je rychlé, pohodlné a hlavně jsou zdarma! Ale i když to na první pohled vypadá jako skvělý způsob, jak se připojit k internetu bez spotřeby dat, veřejné Wifiny mohou představovat dost značné bezpečnostní riziko.

A teď si představte, že surfujete skrze wifi, na kterou má přístup kdokoliv – včetně hackerů. Veřejné WiFi jsou obecně méně zabezpečené než domácí sítě a představují doslova ráj pro každého, kdo má zájem získat vaše citlivé informace, osobní data nebo fotky z mobilu, tabletu nebo počítače.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou veřejné WiFi tak nebezpečné, je to, že tyto sítě často nevyužívají žádnou nebo jen minimální šifrovací ochranu. To znamená, že data, která přes takovou síť posíláte, mohou být snadno zachycena a zneužita.

Ať už jde o vaše hesla, platební údaje nebo osobní zprávy, fotky, dokumenty, všechno je teoreticky na dosah pro šikovného hackera. Proto je potřeba vědět, jak se chránit, a jedním z nejlepších způsobů, jak to udělat, je používat VPN (Virtual Private Network).

Jak hackeři zneužívají veřejné WiFi po Praze

Možná vás napadne: “Když se připojím k WiFi na stadionu nebo v kavárně, co by na tom mělo být špatného?” No, hackeři mají celou řadu triků, jak zneužít nezabezpečené veřejné WiFi sítě po Praze co jsou zdarma. Podívejme se na několik nejčastějších způsobů, jak mohou útočníci získat přístup k vašim datům.

Cestující v tramvaji používající tablet připojený k bezplatné Wi-Fi, zachycen zezadu v běžné situaci během přepravy.
Bezplatná Wi-Fi v tramvaji

1. Falešné WiFi hotspoty

Hackeři mohou nastavit falešné WiFi sítě, které vypadají jako legitimní přístupové body, například “Kavárna_WiFi_Free.” Jakmile se k takovému hotspotu připojíte, hacker získává plnou kontrolu nad vaší komunikací. Může sledovat, co děláte, získat přístup k vašim přihlašovacím údajům nebo dokonce instalovat škodlivý software do vašeho počítače nebo mobilu. Jen za poslední rok jsem se s tímto setkal více než 7x a to nejen v Praze.

2. Sniffing (odposlech dat)

Ve veřejných WiFi sítích může hacker snadno provádět takzvané sniffing útoky, kdy odposlouchává vaše data při jejich přenosu mezi vaším zařízením a internetem. Bez šifrování jsou tato data volně dostupná a útočník tak může získat přístup k heslům, emailům, fotografiím a dalším citlivým informacím.

Koukni...  Nejlepší VPN pro cestování a dovolenou: Chraňte svá data! ✅

3. Man-in-the-middle útoky

Při tomto typu útoku se hacker umístí mezi vás a server, ke kterému se pokoušíte připojit, a začne odposlouchávat nebo dokonce měnit data, která přenášíte.

Můžete například navštívit svou banku, zadat přihlašovací údaje, a hacker je jednoduše získá, protože celou komunikaci monitoruje!

4. Malware a viry na Wifi

Některé veřejné WiFi sítě nejen po Praze, mohou být infikovány škodlivým softwarem, který se automaticky šíří na zařízení připojená k této síti.

Jakmile je malware na vašem zařízení, může způsobit různé problémy – od krádeže dat až po úplné ovládnutí vašeho zařízení na dálku.

Jak VPN chrání vaše data při používání WiFi?

Takže teď víme, jaké jsou hrozby. Ale jak se před nimi můžeme chránit? Jednoduše – pomocí VPN. Virtuální privátní síť je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabezpečit své připojení na jakékoli WiFi. A teď si povíme, jak VPN funguje a proč je to ten nejlepší nástroj pro ochranu vašich dat.

VPN vytváří šifrovaný tunel mezi vaším zařízením a internetem. To znamená, že veškerá data, která přes VPN odesíláte, jsou šifrovaná a chráněná před odposlechem. I když by se hacker dostal k vašim datům, bez správného dešifrovacího klíče by je nemohl přečíst. VPN také skryje vaši IP adresu a nahradí ji jinou, což znamená, že váš pohyb na internetu bude anonymní.

Používání VPN má mnoho výhod

1. Šifrování dat

Jak jsem již zmínil, VPN šifruje veškerou vaši internetovou komunikaci. I když hacker zachytí vaše data, nebude je moci rozluštit.

2. Ochrana proti falešným hotspotům

VPN vás také může chránit před falešnými Wi-Fi sítěmi. I když byste se náhodou připojili k falešnému hotspotu, VPN zajistí, že vaše data budou stále chráněna a šifrována.

3. Zabezpečení osobních údajů

Když používáte VPN, vaše osobní údaje, jako jsou hesla, platební informace nebo zprávy, jsou chráněny před odposlechem a útoky typu man-in-the-middle.

Pokud se tedy připojujete k veřejné Wi-Fi v kavárně, na stadionu, v hotelu nebo kdekoli jinde, například pokud cestujte do zahraničí, VPN je nezbytná pro zajištění vašeho soukromí a bezpečnosti. Bez ní riskujete, že vaše citlivé informace padnou do špatných rukou.

Koukni...  Surfshark VPN: Osobní zkušenost a recenze

To je důvod, proč VPN používám téměř všude.

Nejlepší VPN pro ochranu na veřejných WiFi sítích

Na trhu dnes existuje obrovské množství VPN služeb, ale ne každá z nich nabízí stejnou úroveň zabezpečení a funkcí. Když se připojujete na veřejné WiFi sítě nejen po Praze, je klíčové vybrat si VPN, která zaručí špičkové šifrování, rychlý přenos dat a spolehlivou ochranu soukromí.

Tady je pár mých doporučení VPN služeb, které jsou skvělé právě pro použití na veřejných WiFi.

1. NordVPN

NordVPN je jedním z nejpopulárnějších poskytovatelů VPN služeb na světě a není divu, proč tomu tak je. Nabízí silné šifrování a více než 6 500 serverů po celém světě, což znamená, že vždy najdete rychlé a bezpečné připojení.

Funkce jako Double VPN, která přenáší vaše data přes dva různé servery, poskytuje extra úroveň ochrany. NordVPN je skvělou volbou, pokud se chcete připojit k veřejným WiFi sítím bezpečně a bez kompromisů na rychlosti.

Další výhodou je funkce CyberSec, která blokuje škodlivé webové stránky a reklamy, což zajišťuje ještě vyšší úroveň ochrany.

A pokud cestujete, NordVPN vám umožní snadno přistupovat k obsahu blokovanému ve vaší zemi, což je velkým plusem, například při sledování filmů nebo sportovních přenosů.

2. CyberGhost

CyberGhost VPN je dalším skvělým řešením pro ochranu na veřejných WiFi. Je známá svou snadností použití, takže i když nejste technicky zdatní, instalace a používání této VPN bude hračkou. CyberGhost nabízí více než 11 690 serverů ve více než 100 zemích a používá silné 256bitové šifrování, které chrání vaše data před hackery.

Tato VPN také nabízí možnost automatického připojení k VPN, jakmile zjistí, že se připojujete k nezabezpečené Wi-Fi síti.

Tímto způsobem nikdy nezapomenete aktivovat ochranu, když se připojíte k veřejné síti. CyberGhost je skvělá volba pro cestovatele a lidi, kteří se často pohybují na veřejných WiFi sítích.

3. PIA (Private Internet Access)

Private Internet Access, známá také jako PIA, je VPN s velkým důrazem na soukromí a anonymitu. Její uživatelé mají přístup k více než 35 000 serverům ve 91 zemích, což zaručuje stabilní a rychlé připojení bez ohledu na to, kde se nacházíte.

PIA nabízí robustní šifrování, které chrání vaše data, a podporuje různé protokoly VPN pro lepší výkon a bezpečnost.

Jedním z důvodů, proč je PIA skvělou volbou pro veřejné Wi-Fi sítě, je její možnost blokovat trackery a malware.

Koukni...  Recenze PureVPN: Výhody, nevýhody a co očekávat?

Tím chrání nejen vaše soukromí, ale i vaše zařízení před škodlivým softwarem, který by mohl být rozesílán prostřednictvím nezabezpečených WiFi sítí.

4. Surfshark

Surfshark je mladší, ale velmi rychle rostoucí poskytovatel VPN, který nabízí skvělou ochranu na veřejných WiFi sítích.

Jeho hlavní výhodou je, že nabízí neomezený počet připojených zařízení, takže můžete chránit nejen svůj telefon, ale i notebook, tablet a další zařízení, která používáte na veřejné Wi-Fi.

Surfshark nabízí vysokou úroveň šifrování a pokročilé funkce jako CleanWeb, která blokuje malware, reklamy a trackery. Také poskytuje funkci NoBorders, která vám umožní připojit se i v zemích s restriktivním internetovým přístupem.

Surfshark je skvělá volba pro každého, kdo hledá spolehlivou VPN s dobrým poměrem cena/výkon.

Další bezpečnostní tipy nezabezpečené Wifi

Používání VPN je bezesporu jedním z nejdůležitějších kroků, jak ochránit své soukromí na veřejných WiFi sítích. Nicméně existuje několik dalších tipů, které mohou zlepšit vaši bezpečnost, když se připojujete k těmto sítím.

1. Vypněte sdílení souborů a připojení
Když jste připojeni k veřejné WiFi, vypněte funkci sdílení souborů a připojení na vašem zařízení. To zabrání ostatním uživatelům v síti, aby měli přístup k vašim souborům nebo zařízením, jako jsou tiskárny.

2. Používejte dvoufaktorové ověřování (2FA)
Dvoufaktorové ověřování přidává další vrstvu zabezpečení k vašim účtům. I kdyby někdo získal vaše heslo, stále bude potřebovat druhý faktor, například SMS kód nebo autentifikační aplikaci, aby se dostal do vašeho účtu.

3. Používejte HTTPS
Vždy se ujistěte, že webové stránky, které navštěvujete, používají zabezpečený protokol HTTPS. Tento protokol šifruje data přenášená mezi vámi a webovým serverem, čímž poskytuje další úroveň ochrany.

4. Aktualizujte své zařízení
Udržujte svůj operační systém, aplikace a bezpečnostní software vždy aktualizované. Hackeři často využívají zranitelností v zastaralém softwaru, proto je důležité, aby vaše zařízení mělo vždy nejnovější bezpečnostní záplaty.

5. Vypněte WiFi, když ji nepoužíváte
Pokud se nepřipojujete k žádné síti, je lepší WiFi na zařízení vypnout. Tím zabráníte tomu, aby se vaše zařízení automaticky připojovalo k neznámým sítím, které mohou být nebezpečné.

Závěr

Používání veřejné WiFi v Praze i dalších městech ČR zdarma je praktické, ale s sebou nese určitá rizika.

S VPN a několika jednoduchými bezpečnostními opatřeními můžete minimalizovat nebezpečí a ochránit své citlivé informace před zvědavými očima.

Ať už jste v kavárně, na dovolené nebo na nákupu, mít na paměti bezpečnost při používání veřejné WiFi se vždy vyplatí!

Nikdo z nás určitě nechce, aby naše fotky lítali jen tak po internetu a navíc naše osobní data, citlivé dokumenty, bankovní údaje či hesla byla zneužita.

SkveléČesko.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností