Každý majitel psa ví, že naši čtyřnozí kamarádi s námi komunikují jiným způsobem než my mezi sebou. I když psi nerozumí našim slovům tak, jako bychom si někdy přáli, jejich vlastní „řeč těla“ je velmi výmluvná. Stačí jen vědět, na co se zaměřit. Mnoho konfliktů nebo nedorozumění mezi člověkem a psem totiž vychází právě z toho, že nerozumíme signálům, které nám pes posílá.

Proto se dnes podíváme na několik hlavních projevů psí řeči těla, které by vás měly varovat, že něco není v pořádku.

Proč nás psi varují?

Psi mají různé způsoby, jak nám dát najevo, že se necítí dobře. Nejčastěji to dělají, když se cítí ohrožení, když narušujeme jejich teritorium nebo přicházíme příliš blízko k něčemu, co je pro ně důležité – ať už jde o jídlo, hračky, majitele, nebo jiné psy.

Důležité je si uvědomit, že pes, který se chová výstražně, nám nevyhrožuje – spíše žádá o prostor a bezpečí. Cení zuby, vrčí nebo se stáhne, protože nás nechce kousnout. Varuje nás, abychom se stáhli dřív, než se bude muset bránit.

AKINU

Uši jako barometr nálady

Jedním z nejvýraznějších ukazatelů psí nálady jsou jeho uši. Všimli jste si někdy, jak se uši vašeho psa hýbou v závislosti na situaci? Když jsou vztyčené a směřují dopředu, je pes bdělý a zajímá se o to, co se děje kolem něj.

Koukni...  10 Nejjedovatějších hadů na světě!

Na druhé straně, pokud uši sklápí dozadu nebo je přitiskne k hlavě, značí to nervozitu, strach nebo přípravu na obranu. Ještě výraznější je to u plemen, která mají vztyčené uši, jako například německý ovčák nebo dobrman.

Ocas není jen na vrtění

Mnoho lidí se mylně domnívá, že pes, který vrtí ocasem, je vždy přátelský. Pravdou je, že způsob, jakým pes ocas vrtí, vám může říct mnohem víc než jen to, jestli je šťastný. Rychlé vrtění nízko neseného ocasu může signalizovat nervozitu nebo strach.

Naopak, když je ocas ztuhlý a vztyčený vysoko, pes je napjatý a připraven na akci – v takových chvílích je lepší být opatrný. Ocas stažený mezi nohama zase značí submisivitu nebo strach.

Vrčení: Neignorujte ho

Vrčení je jedním z nejjasnějších varovných signálů, který byste nikdy neměli přehlížet. Když pes vrčí, jasně vám dává najevo, že se necítí dobře a že byste měli ustoupit. Vrčení není automaticky projevem agrese, ale spíše žádostí o prostor.

Jestliže vrčení ignorujete nebo psa za něj dokonce trestáte, riskujete, že vás přestane varovat a příště rovnou zaútočí. Důležité je pochopit, co psa zneklidňuje, a řešit to s rozvahou.

Tělo jako signál pohotovosti

Postavení těla psa nám může říct, jak se cítí a co plánuje udělat dál. Když se pes hrbí nebo stáčí k zemi, cítí se ohrožený nebo nejistý. Na druhé straně, pokud má tělo napjaté a ztuhlé, znamená to, že je připraven reagovat.

Takový postoj naznačuje, že pes zvažuje, zda se bránit, nebo utéct. Kombinace napětí a přikrčení může být signálem, že pes čeká na vaši reakci a podle ní se rozhodne, jak dál.

Jak správně reagovat na varovné signály?

Pokud rozpoznáte u svého psa některé z výše zmíněných signálů, je důležité vědět, jak správně reagovat. Zde je několik doporučení, která vám mohou pomoci:

  1. Zachovejte klid – Pokud jste nervózní nebo se chováte agresivně, může to situaci zhoršit. Snažte se jednat klidně a pomalu.
  2. Dejte psovi prostor – Pokud vám pes dává najevo, že se cítí ohrožený, ustupte a nechte ho uklidnit. Nesnažte se ho donutit k interakci, pokud o ni očividně nestojí.
  3. Vyhněte se přímému pohledu – Přímý pohled do očí může pes vnímat jako výzvu. Snažte se odvrátit zrak a mluvte klidným, tichým hlasem.
  4. Nepřibližujte se k jeho území – Pokud pes brání své teritorium, nejlepší je se mu vyhnout. Ať už jde o jeho oblíbené místo v domě, misku s jídlem nebo jeho pelíšek, respektujte jeho prostor.

Mýtus: Pes, který štěká, nekouše

Jeden z nejrozšířenějších mýtů o psech je, že pes, který štěká, nekouše. Ve skutečnosti však štěkání často slouží jako varování. Pes se vás snaží upozornit, že jste příliš blízko nebo že se cítí ohrožený. Pokud tato varování ignorujete, může pes skutečně přejít k útoku.

Koukni...  Polární medvědi: Více se bojí tepla než zimy? 🧊🔥🐻‍❄️

Štěkání je tedy signál, který bychom měli brát vážně a snažit se situaci řešit včas, než dojde k něčemu horšímu.

Jak se stát lepším pozorovatelem?

Psi jsou neuvěřitelně komunikativní tvorové, stačí jen vědět, jak jejich řeč číst. Zde je pár dalších tipů, jak se naučit lépe rozumět svému psovi:

  • Pozorujte ho pravidelně – Trénujte svůj zrak, abyste si všimli i drobných změn v chování svého psa. Všímejte si, jak reaguje na různé situace a co signalizuje svým tělem.
  • Všímejte si kontextu – Pes může být nervózní v určitých situacích, jako je návštěva veterináře nebo příchod nového člena rodiny. Pokuste se identifikovat spouštěče stresu u svého psa a reagovat na ně s pochopením.
  • Komunikujte klidně – Když mluvíte se psem, snažte se zachovat klidný a vyrovnaný tón. Psi jsou citliví na hlasové projevy a dokáží vycítit, když jste nervózní nebo naštvaní.

Závěr: Naslouchejte psí řeči těla

Naučit se rozumět řeči těla svého psa je klíčem ke spokojenému soužití. Psi nás neustále učí být lepšími pozorovateli a dávají nám možnost prohloubit náš vztah s nimi. Stačí jen naslouchat.

Pokud se naučíte rozpoznávat varovné signály, nejenže můžete předejít konfliktům, ale také si vytvoříte silnější pouto plné důvěry a respektu.

Poslouchejte svého psa, dejte mu prostor, když o něj žádá, a uvidíte, jak se váš společný život stane ještě harmoničtějším. Psi s námi komunikují neustále – stačí jen vnímat jejich řeč těla.

Rawbark

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem