Rozhodování o koupi zahradního domku je pro mnoho z nás aktuální otázkou. Zahradní domek může být nejen skvělým místem pro uskladnění nářadí, ale také oázou klidu a relaxace. Podíváme se na to, jak vybrat ten správný zahradní domek a na co všechno si dát pozor.

Jaké možnosti nabízí zahradní domek?

Zahradní domek je univerzální stavba, která může sloužit k různým účelům. Nejčastěji se používá k uskladnění zahradního nářadí, techniky nebo nábytku. Ale to není vše! Zahradní domek může také posloužit jako malá dílna, letní pracovna nebo dokonce jako místo k odpočinku a rekreaci.

Pokud máte děti, mohou zahradní domek využít jako úkryt nebo hernu. Mám dva kluky, takže vím, o čem mluvím – zahradní domek může být opravdovým rájem pro malé průzkumníky.

První otázka: K čemu domek budete využívat?

Než se pustíte do výběru zahradního domku, je důležité si ujasnit, k jakému účelu ho budete využívat. Chcete jen místo na uskladnění sekačky a zahradního nářadí, nebo hledáte prostor pro občasné přespání na zahradě? Podle toho se odvíjí velikost a vybavení domku, které budete potřebovat. Zkuste si také představit, kam domek na zahradě umístíte. Místo by mělo být dostatečně rovné a snadno přístupné.

Jak velký zahradní domek zvolit?

Velikost zahradního domku je klíčovým faktorem při výběru. Nabídka je široká a rozděluje se podle podlahové plochy:

Podlahová plocha do 6 m²

Tyto menší zahradní domky slouží převážně k uskladnění nářadí a zahradní techniky. Jsou ideální pro zahrady u rodinných domů, kde chcete mít nářadí po ruce, ale nemáte prostor pro větší stavbu. Jednoduchá konstrukce těchto domků umožňuje snadnou montáž i pro méně zkušené.

Podlahová plocha od 6 do 12 m²

Větší zahradní domky poskytují kromě úložného prostoru také úkryt při nepříznivém počasí. Můžete sem schovat zahradní nábytek, případně zde můžete přebývat během krátkých letních přeháněk. Tyto domky najdete nejen v zahradách u rodinných domů, ale také v zahrádkářských koloniích.

Podlahová plocha více než 12 m²

Pokud plánujete využívat zahradní domek i k odpočinku nebo občasnému přespání, budete potřebovat více prostoru. Velký zahradní domek může sloužit jako dílna, letní pracovna nebo dokonce domácí sauna. Skvělým doplňkem je zastřešená přístavba, která vám umožní posedět venku i za nepříznivého počasí.

Typy zahradních domků

Na trhu je k dispozici několik typů zahradních domků, které se liší nejen materiálem, ale také designem a funkcionalitou. Pojďme se podívat na ty nejběžnější.

Zahradní domky ze dřeva

Dřevěné zahradní domky jsou klasikou, která nejlépe zapadne do okolní přírody. Jsou vyrobeny nejčastěji ze smrkového nebo borovicového dřeva, které je možné upravit vrchním nátěrem podle vašeho vkusu. Pokud se o zahradní domek ze dřeva správně staráte, může vám sloužit desítky let.

Výhody dřevěných zahradních domků:
  • Přirozený vzhled: Dokonale zapadají do přírodní scenérie zahrady.
  • Variabilita: K dispozici jsou různé tvary, velikosti a tloušťky stěn (obvykle od 19 až do 44 mm).
  • Přizpůsobitelnost: Snadno je můžete přizpůsobit svým představám pomocí nátěrů a dalších úprav.
Koukni...  SIKO recenze: Koupelny a kuchyně na klíč pro váš domov! ✅
Na co si dát pozor

Při výběru dřevěného zahradního domku je důležité zjistit, jakým způsobem je dřevo ošetřeno. Zeptejte se také, zda je součástí dodávky podlaha a střešní krytina. Počítat je potřeba i s přípravou podkladu pod zahradním domkem. Dřevěné zahradní domky jsou dodávány v rozloženém stavu a vyžadují montáž, kterou lze provést svépomocí nebo si objednat montážní servis.

Plechové a plastové zahradní domky

Alternativou k dřevěným domkům jsou domky z plechu nebo plastu. Stejně jako dřevěné jsou k dispozici v mnoha variantách a rozměrech.

Plechové zahradní domky

Plechové domky jsou velmi odolné vůči povětrnostním vlivům a jsou ideální pro uložení zahradní techniky a náčiní. Velké kovové domky mohou sloužit i jako domácí dílna.

Plastové zahradní domky

Plastové zahradní domky jsou nenáročné na údržbu a díky nízké hmotnosti se s nimi snadno manipuluje. Některé modely mají ocelovou konstrukci pro zvýšení stability. Nevýhodou plastových domků je vyšší pořizovací cena, ale na druhou stranu jsou velmi odolné a dlouho vydrží.

Výhody a nevýhody jednotlivých materiálů

Každý materiál má své výhody i nevýhody, a výběr by měl záležet na vašich konkrétních potřebách a preferencích. Pojďme se podívat na jednotlivé možnosti podrobněji.

Zahradní domky OBI

Dřevěné zahradní domky

Výhody:

  • Estetický vzhled: Přírodní materiál, který krásně zapadne do jakékoliv zahrady.
  • Flexibilita: Lze ho upravit podle svého vkusu a potřeb, například natřít na požadovanou barvu.
  • Pevnost a trvanlivost: Při správné péči může dřevěný domek vydržet i několik desítek let.

Nevýhody:

  • Údržba: Dřevěné domky vyžadují pravidelnou údržbu, zejména ochranné nátěry proti vlhkosti a škůdcům.
  • Váha: Jsou těžší než plastové domky, což může ztížit manipulaci a montáž.

Plechové zahradní domky

Výhody:

  • Odolnost: Vynikající odolnost proti povětrnostním vlivům, zejména proti dešti a sněhu.
  • Nízká údržba: Na rozdíl od dřeva nevyžadují pravidelné nátěry.
  • Bezpečnost: Silný materiál poskytuje větší ochranu před krádeží.

Nevýhody:

  • Izolace: Kov může být v létě horký a v zimě studený, což může ovlivnit pohodlí při používání.
  • Vzhled: Nemusí esteticky zapadat do každé zahrady tak dobře jako dřevo.

Plastové zahradní domky

Výhody:

  • Nízká hmotnost: Snadná manipulace a montáž díky nízké váze.
  • Odolnost: Plastové domky jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a nevyžadují údržbu.
  • Montáž: Jednoduchá montáž bez nutnosti speciálního nářadí.

Nevýhody:

  • Cena: Vyšší pořizovací náklady než u dřevěných či plechových domků.
  • Estetika: Plast nemusí působit tak přirozeně jako dřevo a může působit levnějším dojmem.

Důležité faktory při výběru zahradního domku

Při výběru zahradního domku je potřeba vzít v úvahu několik klíčových faktorů:

Moderní zahradní domek s jednoduchým a elegantním designem, obložený dřevem a s tmavými dveřmi, umístěný v krásné zahradě obklopené zelení, květinami a stromy.
Moderní dřevěný zahradní domek

1. Účel využití

Jak již bylo zmíněno, účel domku je zásadní pro jeho výběr. Pokud potřebujete pouze úložný prostor, postačí menší domek. Pro relaxaci nebo práci zvolte větší domek s okny a případně i s terasou.

2. Materiál

Zvolte materiál, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a podmínkám vaší zahrady. Každý materiál má své pro a proti, a výběr by měl záležet na tom, co od domku očekáváte.

3. Umístění na zahradě

Vyberte vhodné místo, které je dostatečně rovné a snadno přístupné. Domek by měl být umístěn tak, aby do něj nezatékalo a byl chráněn před větrem.

4. Povolení a regulace

Před stavbou zahradního domku si ověřte, zda nebudete potřebovat stavební povolení. Většinou je to nutné u domků větších než 25 m² nebo u domků s pevným základem. Každá obec může mít svá pravidla, proto si předem zjistěte potřebné informace.

Koukni...  Vertikutace od A-Z aneb TOP trávník celý rok

5. Cena a rozpočet

Ceny zahradních domků se pohybují v širokém rozmezí. Dřevěné domky začínají na cenách okolo 5 000 Kč, zatímco větší a lépe vybavené domky mohou stát i několik desítek tisíc korun. Plastové domky jsou obvykle dražší, ale mají nižší náklady na údržbu.

Praktické rady pro montáž zahradního domku

Pokud jste se rozhodli pro koupi zahradního domku, následuje montáž. Přestože se může zdát montáž složitá, s trochou trpělivosti a správným návodem to zvládnete sami. Tady je pár tipů:

1. Příprava základu

Domek je potřeba postavit na pevný a rovný základ. Může jít o betonovou desku, dlaždice nebo štěrkový podklad. Správná příprava základu je klíčová pro stabilitu a životnost domku.

2. Postupujte podle návodu

Každý domek má vlastní montážní návod, který je nutné pečlivě dodržovat. Připravte si potřebné nářadí a postupujte krok za krokem.

3. Zkontrolujte všechny díly

Před montáží si zkontrolujte, zda máte všechny potřebné díly a šrouby. Není nic horšího, než v půli práce zjistit, že vám něco chybí.

4. Montáž ve dvou

I když to jde i samostatně, montáž ve dvou je rychlejší a snazší. Navíc při manipulaci s většími díly se vám bude hodit další pár rukou.

5. Ochrana dřeva

Pokud máte dřevěný domek, nezapomeňte ho po sestavení ošetřit vhodným nátěrem, který ho ochrání před povětrnostními vlivy a prodlouží jeho životnost.

Údržba zahradního domku

Aby vám zahradní domek sloužil co nejdéle, je důležitá jeho pravidelná údržba. Ta se liší podle materiálu, ze kterého je domek vyroben.

Dřevěné zahradní domky

Dřevo je přírodní materiál, který vyžaduje pravidelnou péči. Bez správné údržby může dřevo začít trpět vlivem vlhkosti, škůdců nebo plísní.

Tipy na údržbu:

  • Nátěry a impregnace: Dřevěné zahradní domky je potřeba pravidelně natírat ochranným nátěrem proti vlhkosti a škůdcům. Doporučuje se nátěr obnovovat každé 2–3 roky, v závislosti na klimatických podmínkách.
  • Větrání: Ujistěte se, že domek má dostatečné větrání, aby se uvnitř nehromadila vlhkost, která může vést k tvorbě plísní.
  • Kontrola střechy: Pravidelně kontrolujte střechu domku, zda na ní nejsou poškození nebo netěsnosti, které by mohly způsobit zatékání vody dovnitř.

Plechové zahradní domky

Plechové domky jsou téměř bezúdržbové, ale i tak vyžadují občasnou péči, aby zůstaly v dobrém stavu.

Tipy na údržbu:

  • Čištění: Občasný oplach vodou pomůže odstranit nečistoty a zamezit korozi. Vyhněte se používání agresivních chemikálií, které by mohly poškodit povrchovou úpravu.
  • Ochrana proti korozi: Pokud na plechu objevíte známky koroze, je třeba místo ošetřit antikorozním nátěrem.
  • Kontrola spojů: Pravidelně kontrolujte šrouby a spoje, zda nejsou uvolněné, a případně je dotáhněte.

Plastové zahradní domky

Plastové zahradní domky jsou z hlediska údržby nejméně náročné. Nepodléhají vlivům počasí jako dřevo nebo kov, a proto vyžadují jen minimální péči.

Tipy na údržbu:

  • Čištění: Stačí občasné omytí vodou a jemným čisticím prostředkem, aby domek zůstal čistý a bez nečistot.
  • Kontrola stability: Přestože plastové domky nepotřebují tolik údržby, občas zkontrolujte jejich stabilitu, zejména po silném větru nebo bouřce.
OBI.cz

Kde zahradní domek koupit?

Na trhu je k dispozici široká nabídka zahradních domků od různých výrobců. Mezi oblíbené prodejce patří specializované obchody s potřebami pro zahradu a dům, jako je například OBI, Bauhaus, Baumax nebo Hornbach. Pokud hledáte širší výběr a možnost srovnání cen, doporučuji také navštívit internetové obchody. Některé z nich nabízejí i dopravu a montáž domku přímo na místě.

Koukni...  Jarní příprava a práce pro dokonalou zahradu

Tipy na nákup:

  • Porovnávejte: Než se rozhodnete, porovnejte různé modely a ceny. Často se vyplatí investovat do kvalitnějšího domku, který vám vydrží déle.
  • Recenze: Přečtěte si recenze od ostatních zákazníků, abyste zjistili, jak jsou s konkrétním modelem spokojeni.
  • Sleva a akce: Sledujte slevové akce a výprodeje, které vám mohou ušetřit nemalé peníze.

Zajímavosti o zahradních domcích

  • Historie zahradních domků: Zahradní domky mají dlouhou historii. Ve viktoriánské Anglii byly malé zahradní chatky oblíbeným místem pro odpočinek a čajové dýchánky.
  • Ekologické domky: V poslední době roste zájem o ekologické zahradní domky. Jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů a jsou navrženy tak, aby co nejméně zatěžovaly životní prostředí.
  • Zahradní kancelář: S rostoucí popularitou home office se zahradní domky stále častěji využívají jako venkovní kanceláře. Poskytují klidné prostředí pro práci a oddělují pracovní prostor od domácího prostředí.

Jaké doplňky a vybavení zvolit do zahradního domku?

Když už máte vybraný a postavený zahradní domek, můžete ho dovybavit podle svých potřeb.

1. Regály a police

Pro uskladnění zahradního náčiní a techniky jsou praktické regály a police, které umožňují efektivní využití prostoru. Můžete zvolit dřevěné nebo kovové regály podle toho, co se vám více hodí.

2. Osvětlení

Pokud plánujete využívat zahradní domek i v podvečerních hodinách nebo při špatném počasí, zvažte instalaci osvětlení. Solární lampy jsou ekologickou a nenákladnou variantou.

3. Zámek a zabezpečení

Pro zvýšení bezpečnosti je vhodné domek vybavit zámkem. Pokud v domku skladujete cenné nástroje nebo vybavení, může být užitečné i další zabezpečení, například alarm.

4. Pracovní stůl a nářadí

Pokud chcete domek využívat jako dílnu, vybavte ho pracovním stolem a nářadím. Může to být skvělý prostor pro kutění nebo drobné opravy.

5. Posezení

Pro domky využívané k relaxaci je skvělé mít uvnitř nebo venku posezení. Malý stolek s židlemi nebo lavicí udělá z domku ideální místo pro odpočinek s knihou nebo šálkem kávy.

Kolik zahradní domek stojí?

Cena zahradního domku se může lišit v závislosti na velikosti, materiálu a vybavení. Jak jsme již zmínili, menší dřevěné domky začínají na cenách kolem 5 000 Kč, zatímco větší, dobře vybavené domky mohou stát i přes 50 000 Kč. Plechové domky jsou obvykle cenově dostupnější než dřevěné, ale dražší než plastové varianty. Cena plastových domků se může pohybovat od 10 000 Kč do 40 000 Kč.

Doporučení:

  • Rozpočet: Stanovte si předem rozpočet, který jste ochotni do zahradního domku investovat. Zahrňte do něj také náklady na montáž a případné další vybavení.
  • Dlouhodobá investice: Při výběru domku myslete na to, že je to dlouhodobá investice. Kvalitnější domek vám vydrží déle a ušetří náklady na údržbu nebo opravy.

Závěr

Výběr zahradního domku je důležitým rozhodnutím, které ovlivní komfort a využití vaší zahrady. Ať už potřebujete místo pro uskladnění nářadí, dílnu, nebo útulný koutek pro relaxaci, na trhu najdete širokou nabídku zahradních domků pro každého.

Věnujte pozornost materiálu, velikosti a kvalitě, a nezapomeňte také na správnou údržbu, aby vám domek sloužil co nejdéle.

Zahradní domek může být skvělým doplňkem vaší zahrady a místem, kde se budete rádi vracet.

Takže ať už si vyberete jakýkoliv typ, přeji vám hodně spokojenosti s vaším novým zahradním přírůstkem!

Lidl-eshop.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem