Příběh Oscara Schindlera je jako maják naděje, který proniká temnotou jednoho z nejkrutějších období lidských dějin – holocaustu. Možná jste o něm slyšeli díky slavnému filmu Stevena Spielberga “Schindlerův seznam“, ale skutečný příběh tohoto muže je mnohem komplexnější a plný překvapivých zvratů.

Kdo byl Oscar Schindler?

Oscar Schindler se narodil 28. dubna 1908 ve Svitavách na Moravě, tehdy součásti Rakouska-Uherska. Pocházel z německy mluvící rodiny a jeho otec vlastnil továrnu na zemědělské stroje. Mladý Oscar byl známý svou společenskou povahou, šarmem a podnikavým duchem. Po studiích se zapojil do rodinného podniku, ale brzy ho začal lákat svět obchodu a dobrodružství.

Obi.cz

V 30. letech se Schindler přidal k německé Abwehr, což byla vojenská zpravodajská služba. Jeho úkolem bylo sbírat informace o průmyslu a dopravě v Československu a Polsku. Tato činnost mu umožnila navázat kontakty s vlivnými lidmi a získat cenné zkušenosti v oblasti obchodu a diplomacie.

Po vypuknutí druhé světové války se Schindler rozhodl využít svých kontaktů a obchodního talentu k získání továrny na smaltované zboží v Krakově, která byla zabavena židovským majitelům. Zpočátku ho motivovala především touha po zisku, ale brzy si uvědomil, že jeho továrna může být také útočištěm pro Židy, kteří byli pronásledováni nacisty.

Schindlerova transformace: Od oportunisty k zachránci

Schindlerova proměna z oportunistického podnikatele na zachránce stovek Židů je jedním z nejpozoruhodnějších aspektů jeho příběhu. Zpočátku zaměstnával Židy ve své továrně především proto, že byli levnější pracovní silou než polští dělníci. Postupně si však začal uvědomovat hrůzy holocaustu a brutalitu nacistického režimu.

Byl svědkem likvidace krakovského ghetta v roce 1943, kdy tisíce Židů byly deportovány do vyhlazovacího tábora Belzec. Tato událost na něj hluboce zapůsobila a rozhodla se udělat vše, co bylo v jeho silách, aby zachránil své židovské zaměstnance.

Schindler začal podplácet nacistické úředníky a důstojníky SS, aby získal povolení k zaměstnávání stále většího počtu Židů. Falšoval dokumenty, aby je ochránil před deportacemi, a dokonce přesvědčil nacisty, že jeho továrna je nezbytná pro válečné úsilí Německa.

V roce 1944, kdy se Rudá armáda blížila ke Krakovu, Schindler přesvědčil nacisty, aby mu dovolili přemístit svou továrnu i se zaměstnanci do Brněnce na Moravě. Zde vytvořil jakýsi “bezpečný ostrov” pro Židy, kde jim poskytoval jídlo, přístřeší a ochranu před deportacemi.

Schindlerův seznam: Legenda a skutečnost

Schindlerův seznam, který se stal symbolem jeho záchranné mise, je ve skutečnosti seznam 1 200 Židů, které Schindler zachránil před deportací do Osvětimi. Tento seznam byl sestaven jeho účetním Itzhakem Sternem a sloužil jako důkaz pro nacisty, že tito lidé jsou nezbytní pro chod jeho továrny.

Koukni...  Klíčové postavy a pachatelé holokaustu

Seznam se stal legendou díky filmu Stevena Spielberga, ale ve skutečnosti existovalo několik verzí tohoto seznamu. Některé byly ztraceny nebo zničeny, jiné byly objeveny až po válce. Dnes je Schindlerův seznam uložen v památníku Yad Vashem v Jeruzalémě.

Poválečný život: Od hrdiny k vyvrheli

Po válce se Schindler ocitl v těžké situaci. Byl sice oslavován jako hrdina Židy, které zachránil, ale zároveň byl podezříván z kolaborace s nacisty. Někteří lidé ho dokonce obviňovali, že zbohatl na úkor Židů.

Schindler se několikrát pokusil začít nový život, ale jeho podnikatelské aktivity často končily neúspěchem. Byl několikrát ženatý a rozvedený a měl problémy s alkoholem. V roce 1957 emigroval do Argentiny, ale ani tam se mu nepodařilo usadit.

V roce 1962 se vrátil do Německa, kde žil v chudobě a závislosti na finanční pomoci od Židů, které zachránil. V roce 1963 mu byl udělen titul Spravedlivý mezi národy, což je nejvyšší izraelské vyznamenání pro nežidy, kteří riskovali své životy, aby zachránili Židy během holocaustu.

Oscar Schindler zemřel v roce 1974 v Hildesheimu v Německu. Jeho posledním přáním bylo být pohřben v Jeruzalémě, na hoře Sion, mezi těmi, které zachránil. Jeho hrob je dodnes navštěvován tisíci lidmi z celého světa, kteří si připomínají jeho odvahu a lidskost.

Schindlerova motivace: Proč to udělal?

Otázka, která trápí mnoho lidí, je, co vedlo Oscara Schindlera k tak riskantní a nezištné záchranné misi. Byl to skutečný altruista, nebo ho motivovaly i jiné faktory?

Odpověď není jednoduchá. Schindler byl bezesporu složitá a rozporuplná osobnost. Na jedné straně byl oportunista, který se snažil využít války ke svému prospěchu. Na druhé straně byl schopen soucitu a empatie, které ho vedly k tomu, aby riskoval svůj život a majetek pro záchranu druhých.

Někteří historici se domnívají, že Schindlerova motivace se postupně měnila. Zpočátku ho pravděpodobně vedla především touha po zisku a touha ochránit své investice. Postupně si však začal uvědomovat lidskou tragédii, která se odehrávala kolem něj, a jeho postoj se změnil.

Další možnou motivací mohla být Schindlerova touha po uznání a obdivu. Byl si vědom toho, že jeho činy jsou výjimečné a že si zaslouží být oceněn. Po válce se snažil získat finanční kompenzaci od židovských organizací a dokonce uvažoval o napsání knihy o svém životě.

Ať už byly jeho motivy jakékoli, nelze popřít, že Schindlerův čin byl mimořádný. V době, kdy většina lidí mlčela nebo se aktivně podílela na pronásledování Židů, on se rozhodl postavit na jejich stranu a riskovat vše, aby je zachránil.

Schindlerova odvaha a vynalézavost

Schindlerova záchranná mise byla plná nebezpečí a překážek. Musel se vypořádat s nacistickou byrokracií, korupcí a brutalitou. Často se ocital v situacích, kdy mu hrozilo zatčení nebo dokonce smrt.

Koukni...  Let číslo 93: Hrdinství pasažérů 11. září 2001

Přesto se nevzdal a dokázal využít svou inteligenci, šarm a obchodní talent k dosažení svých cílů. Podplácel nacistické úředníky, falšoval dokumenty a vymýšlel různé triky, aby ochránil své židovské zaměstnance.

Jedním z nejznámějších příkladů jeho vynalézavosti je příběh o tom, jak přesvědčil nacisty, že jeho továrna potřebuje dětské pracovníky. Ve skutečnosti tito děti nepracovaly, ale byly chráněny před deportacemi.

Schindler také dokázal využít své kontakty s vlivnými lidmi, aby získal podporu pro svou misi. Mezi jeho přátele patřili například Amon Göth, velitel koncentračního tábora Plaszow, a Rudolf Höss, velitel Osvětimi.

I když tito muži byli zodpovědní za smrt tisíců Židů, Schindler s nimi dokázal navázat vztahy, které mu umožnily zachránit stovky životů.

Logo Slevomat na fialovém pozadí s dekorativními prvky a dárkem.
Slevomat.cz

Schindlerjuden: Židé, kteří přežili díky Schindlerovi

Židé, které Schindler zachránil, jsou známí jako “Schindlerjuden”. Po válce se mnozí z nich usadili v různých částech světa, včetně Izraele, Spojených států a Kanady. Dodnes jsou živými svědky Schindlerovy odvahy a lidskosti.

Mnoho Schindlerjuden udržovalo kontakt se svým zachráncem i po válce. Schindler je často navštěvoval a pomáhal jim finančně i jinak. Byl pro ně nejen symbolem naděje, ale také přítelem a důvěrníkem.

Schindlerjuden také sehráli klíčovou roli při šíření Schindlerova příběhu. Po jeho smrti se stali jeho ambasadory a zasazovali se o to, aby jeho odkaz nebyl zapomenut. Díky jejich úsilí se Schindlerův příběh stal známým po celém světě a inspiroval miliony lidí.

Schindlerův odkaz: Inspirace pro budoucí generace

Oscar Schindler je dnes považován za jednoho z největších hrdinů holocaustu. Jeho příběh nám připomíná, že i v těch nejtemnějších dobách lidských dějin existuje naděje a že jeden člověk může změnit svět.

Schindlerův odkaz je stále živý. Jeho příběh je předáván z generace na generaci a inspiruje lidi k boji proti nespravedlnosti a nenávisti. Jeho jméno se stalo symbolem odvahy, soucitu a lidskosti.

Schindlerův seznam, který se stal světoznámým díky filmu Stevena Spielberga, je dnes považován za jeden z nejvýznamnějších dokumentů holocaustu. Je to nejen seznam jmen, ale také důkaz toho, že i uprostřed zla může existovat dobro.

Oscar Schindler nám ukázal, že každý z nás má schopnost konat dobro a že i malé činy mohou mít velký význam. Jeho příběh nás učí, že nikdy nesmíme ztrácet naději a že musíme vždy bojovat za to, co je správné.

Zajímavosti a méně známá fakta o Oscaru Schindlerovi

Teď, když jsme probrali hlavní body Schindlerova života a odkazu, pojďme se podívat na některé zajímavosti a méně známá fakta, které vám pomohou lépe pochopit tohoto fascinujícího muže.

Koukni...  Kurtis Kaser - Amputace nohy na farmě v Nebrasce

Schindler nebyl svatý: Ačkoli je Schindler právem oslavován za své hrdinství, je důležité si uvědomit, že nebyl bezchybný. Byl to člen nacistické strany, měl milenky a užíval si luxusu, který mu jeho postavení umožňovalo. Jeho motivace byly složité a ne vždy čistě altruistické.

Schindler měl smysl pro humor: I uprostřed hrůz války si Schindler dokázal udržet smysl pro humor. Často vyprávěl vtipy a historky, aby povzbudil své židovské zaměstnance a dodal jim naději.

Schindler byl zručný obchodník: Schindlerův obchodní talent sehrál klíčovou roli v jeho záchranné misi. Dokázal využít své kontakty a přesvědčovací schopnosti k získání toho, co potřeboval, ať už to byly suroviny pro svou továrnu nebo povolení k zaměstnávání Židů.

Schindler měl blízko k ženám: Schindler byl známý svým šarmem a přitažlivostí pro ženy. Během války měl několik milenek, včetně své sekretářky Emilie Pelzlové, která mu pomáhala s jeho záchrannou misí.

Schindler byl štědrý: Schindler neváhal utratit své peníze na záchranu Židů. Podplácel nacistické úředníky, kupoval jídlo a léky pro své zaměstnance a dokonce jim poskytoval finanční pomoc i po válce.

Schindler měl problémy s alkoholem: Po válce se Schindler potýkal s alkoholismem, který negativně ovlivnil jeho osobní i profesní život. Jeho závislost byla jedním z důvodů jeho finančních problémů a neúspěšných podnikatelských aktivit.

Schindler byl pohřben v Jeruzalémě: Schindler si přál být pohřben v Jeruzalémě, mezi těmi, které zachránil. Jeho hrob se nachází na hoře Sion a je dodnes navštěvován tisíci lidmi z celého světa.

Schindlerův příběh byl zfilmován: Schindlerův život a záchranná mise se staly námětem pro slavný film Stevena Spielberga “Schindlerův seznam” z roku 1993. Film získal sedm Oscarů, včetně ceny za nejlepší film a nejlepší režii, a pomohl rozšířit povědomí o Schindlerově odkazu po celém světě.

Allegro.cz

Závěrečné shrnutí: Oscar Schindler – člověk plný kontrastů

Oscar Schindler byl bezesporu jednou z nejzajímavějších a nejrozporuplnějších postav 20. století. Byl to muž plný kontrastů – oportunista a zachránce, obchodník a filantrop, člen nacistické strany a hrdina Židů.

Jeho příběh nám ukazuje, že lidská povaha je složitá a že i v těch nejtemnějších dobách může vzejít dobro. Schindlerův odkaz je důležitým připomenutím toho, že každý z nás má schopnost konat dobro a že i malé činy mohou mít velký význam.

Doufám, že se vám tento článek o Oscaru Schindlerovi líbil a že jste se dozvěděli něco nového o tomto fascinujícím muži. Pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky, neváhejte mi je napsat.

A nezapomeňte, že Schindlerův příběh je jen jedním z mnoha příběhů odvahy a lidskosti, které se odehrály během holocaustu. Je důležité si tyto příběhy připomínat a učit se z nich, aby se podobné hrůzy už nikdy neopakovaly.

Děkuji za přečtení!


Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem