Zahradní traktor je skvělý pomocník pro každého, kdo pravidelně udržuje travnaté plochy větší než 1 000 m². Sekání trávy s traktorem je rychlé, precizní a šetří vám spoustu času. Výběr vhodného modelu může být ale trochu oříšek, protože nabídka je opravdu široká. Pojďme se tedy podívat na to, jak vybrat ten správný traktor pro vaši zahradu, a na co se při jeho výběru zaměřit.

Proč a kdy si pořídit zahradní traktor?

Benzínová sekačka sice zvládne divy a poradí si i s velkými pozemky, ale běhat za ní je dost únavné, že? Jestli vám na dokonalé fyzičce až tak nezáleží, zahradní traktor je pro vás jasnou volbou. Na plochách nad 1 000 m² traktor odvede skvělou práci – trávu poseká precizně, rychle a hlavně bez námahy. Ušetří vám tak nejen pot na čele, ale i spoustu času.

Traktory jsou navíc multifunkční. S různým příslušenstvím je můžete používat po celý rok, nejen na zahradě, ale i v okolí domu nebo na louce. Můžete k nim připojit vozík, rozmetadlo hnojiva, travní válec nebo radlici na sníh. Stačí se pohodlně usadit za volant a práce je hotová!

Traktor nebo rider? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Zahradní traktor

Zahradní traktor je pro všechny, kteří chtějí něco, co připomíná skutečný traktor v malém měřítku. Řídí se podobně jako auto, motor má vpředu a díky dvou- až třínožové sekačce dosahuje vysokého výkonu. Je ideální na velké travnaté plochy a zvládne i svažité terény.

Standardně je vybaven sběrným košem a nabízí širokou škálu příslušenství, které z něj dělají univerzální stroj. Můžete k němu připojit vozík, rotační kartáč, sněhovou radlici a mnoho dalšího.

Koukni...  Naše 12 leté zkušenosti s pěstováním Katalpy

Menší nevýhodou je jeho manévrovatelnost, protože má žací ústrojí pod strojem, což může být trochu komplikované při zatáčení kolem překážek. Také počítejte s vyšší pořizovací cenou, ale investice se vám vrátí v podobě všestranného pomocníka na zahradě.

Zahradní rider

Zahradní rider je žací stroj s jednoválcovým motorem umístěným pod sedadlem řidiče. Je lehčí a obratnější než traktor a hodí se na sekání menších ploch (cca 500–2 500 m²). Má skvělé manévrovací schopnosti a zvládne i členitý terén, například kolem záhonů nebo stromů.

Na rozdíl od traktoru ale nenabízí tak bohaté příslušenství a slouží hlavně k sekání a mulčování. Je to tedy spíše jednoúčelový stroj.

Červený zahradní traktor Mountfield stojící na udržovaném trávníku před moderním domem s velkými okny.
Zahradní traktor

Klíčové otázky před výběrem zahradního traktoru

Než se rozhodnete, který zahradní traktor je pro vás ten pravý, zvažte několik zásadních otázek:

  1. Jak velký pozemek potřebuji sekat? – Pro pozemky do 2 500 m² vám postačí rider, pro větší plochy už je lepší zvolit traktor.
  2. Jak členitý je pozemek? Jsou na něm překážky? – Rider má lepší manévrovací schopnosti, což oceníte při sekání kolem překážek. U traktoru hledejte menší poloměr otáčení pro snadnější obsekávání překážek.
  3. Požaduji, aby sekací technika měla i jiné funkce? – Rider slouží hlavně k sekání a mulčování. Traktor umožňuje připojení různých nástrojů jako sněhové radlice, rozmetadla, válce apod.
  4. Kolik můžu investovat? – Rider je levnější, ale má menší výkon. Zahradní traktory jsou dražší, ale nabízejí více možností a vyšší výkon.
  5. Je pozemek svažitý, nebo rovinatý? – Na rovinaté pozemky postačí traktor s pohonem zadních kol. Pro svažité terény zvolte model s automatickou uzávěrkou diferenciálu.

Hlavní parametry při výběru zahradního traktoru

Výkon motoru

Výkon motoru je klíčovým parametrem pro dokonale posečený trávník. U zahradních traktorů najdete jednoválcové i dvouválcové motory. Menší modely mají obvykle čtyřtaktní jednoválcové motory s výkonem kolem 8 kW, zatímco robustnější stroje disponují dvouválcovým motorem s výkonem nad 11 kW.

  • Menší a rovinaté plochy (do 2 500 m²): Jednoválcový motor s výkonem 6-7 kW.
  • Větší a členitější plochy (nad 2 500 m²): Dvouválcový motor nad 8 kW.
  • Svažité terény a rozsáhlé plochy: Motor s výkonem nad 15 kW a tlakovým mazáním pro ochranu motoru na svazích.
Koukni...  Zahradní nábytek - Nejnovější trendy 2024

Typ převodovky

Převodovka ovlivňuje komfort ovládání traktoru.

  • Manuální převodovka: Vyžaduje ruční řazení rychlosti a je vhodná pro rovinaté plochy bez překážek.
  • Hydrostatická (automatická) převodovka: Ovládá se dvěma pedály pro jízdu vpřed a vzad, umožňuje plynulou změnu rychlosti bez zastavování a je ideální pro náročnější terény. Nabízí delší životnost, ale počítejte s vyšší cenou.

Šířka záběru

Šířka záběru určuje, jak rychle posekáte danou plochu. Platí, že čím větší je šířka záběru, tím rychlejší je sečení, ale zároveň se snižuje manévrovatelnost mezi překážkami.

  • Menší plochy: Šířka záběru 60-90 cm.
  • Větší pozemky: Šířka záběru nad 90 cm.

Žací mechanismus

Zahradní traktory mohou mít dvě nebo tři nože.

  • Jednonožové provedení: Najdete u riderů a hodí se na plochy do 2 000 m².
  • Dvou- nebo třínožové modely: Ideální pro rozlehlé plochy, zajišťují lepší sekání a odhazování trávy.

Uzávěrka diferenciálu

Uzávěrka diferenciálu je důležitá pro rovnoměrný přenos hnací síly na kola při stoupání do kopců, což usnadňuje vyjetí traktoru do kopce.

Sběrný koš

Pokud chcete trávu sbírat a odvést do kompostéru, pořiďte si traktor se sběrným košem. Ideální je objem alespoň 200 litrů, abyste koš nemuseli často vysypávat.

Výběr zahradních traktorů na e-shopu s různými modely a cenami. Ukázka několika různých značek a typů zahradních traktorů s hodnocením zákazníků a cenovým rozpětím.
Zahradní traktůrek

Funkce zahradního traktoru pro usnadnění práce

Kromě základních parametrů mohou zahradní traktory nabídnout i různé funkce, které usnadňují ovládání a práci:

  • Funkce mulčování: Traktor rozemele posekanou trávu na malé kousky, které ponechá na trávníku jako přírodní hnojivo.
  • Možnost výhozu trávy: Trávu můžete vyhazovat buď dozadu, nebo do strany.
  • Funkce vysypávání posečené trávy: Vysypávání koše může být buď manuální pomocí páky nebo hydraulické, kdy stiskem tlačítka dojde k automatickému vysypání koše.
  • Tempomat: Udržuje konstantní rychlost při sečení, což je ideální pro velké plochy.
  • Posilovač řízení: Usnadňuje ovládání v členitém a náročném terénu.
  • Elektromagnetický spouštěč žacího ústrojí: Umožňuje uvést nože do chodu jedním stisknutím tlačítka.
  • Palubní počítač: Informuje o stavu a kondici stroje, rychlosti, otáčkách motoru a dalších důležitých údajích.
  • Nastavení výšky sečení: Umožňuje nastavit výšku sečení dle potřeb.

Doplňkové příslušenství pro zahradní traktor

Zahradní traktor se může proměnit ve víceúčelový stroj díky různému příslušenství. Kromě tažného vozíku můžete připojit například:

  • Vertikutátor: Zbaví trávník mechu, staré trávy a jiného travního odpadu.
  • Rozmetadlo hnojiv, osiva a soli: Pro všestranné využití nejen na zahradě.
  • Mulčovací sada: Obsahuje mulčovací nůž a záslepku pro mulčování trávy.
  • Sněhová radlice: Umožňuje pohodlně odklidit sníh v zimě.

Údržba zahradního traktoru

Aby vám zahradní traktor sloužil dlouhá léta, je třeba se o něj řádně starat.

  • Po každém sekání očistěte sekací nože a šasi: Zbavte je nánosů trávy a bahna.
  • Kontrola tlaku v pneumatikách: Podhuštěné pneumatiky snižují výkon a mohou způsobit ucpávání výhozu trávy.
  • Pravidelná údržba: Doplnění a výměna provozních kapalin, výměna svíček a olejového filtru, čištění nebo výměna vzduchového filtru.
  • Žací nože: Udržujte je ostré a nabroušené pro nejlepší výkon.
  • Servisní prohlídky: Pravidelně navštěvujte servis zahradní techniky, kde vám odborníci překontrolují traktor, provedou potřebné údržbářské činnosti a zajistí, že traktor bude bezpečný pro vás i vaše okolí.

Pár rad na závěr

  • Dodržujte pokyny výrobce: Před samotným sečením se vždy seznamte s manuálem a pokyny pro ovládání.
  • Investujte do kvality: Vybírejte zahradní traktory od renomovaných výrobců. Pokud si nejste jisti, který model zvolit, obraťte se na odborné poradce.
  • Pravidelně čistěte a servisujte: Udržujte traktor v dobrém stavu, aby vám sloužil dlouhá léta. Pokud traktor nepoužíváte, přikryjte jej krycí plachtou.
  • Vyhněte se jízdě po veřejné komunikaci: Zahradní traktory nejsou určeny pro jízdu po silnici, tak se vyhněte případným potížím s úřady.
Koukni...  Proč vytápíme bazén na 28 stupňů?

Výběr zahradního traktoru může být náročný, ale pokud si promyslíte všechny důležité parametry a vyberete kvalitní model, získáte nepostradatelného pomocníka pro vaši zahradu.

XXXLutz

Vaše komentáře

Mé doporučení

17/09/2024

Pokud plánujete používat stroj i na další práce, jako je třeba odklízení sněhu v zimě, určitě bych šel do traktoru. Rider je podle mě hlavně na trávu.

Avatar for Standa N.
Standa N.

Přispějte svým komentářem, recenzí či zkušeností