Výběr správného kola může zásadně ovlivnit vaše cyklistické zážitky. Ať už plánujete dlouhé silniční vyjížďky, projížďky v terénu nebo městské přesuny, je důležité, abyste si vybrali kolo, které bude odpovídat vašim potřebám, terénu i jízdnímu stylu. Přestože se může zdát, že výběr kola je snadná záležitost, existuje mnoho faktorů, které je nutné zvážit.

Základní kritéria pro výběr kola

Při koupi kola se vyplatí začít od základních kritérií, která vám pomohou se orientovat v široké nabídce modelů a typů. Ujasněte si, jaký terén preferujete, kolik času plánujete na kole trávit, jaký máte rozpočet a jaké máte jízdní návyky.

Výběr jízdních kol v obchodě Decathlon s různými modely horských a trekových kol včetně speciálních nabídek a slev. V nabídce jsou kola značky Rockrider a Riverside, vhodná pro různé typy cyklistů.
Široký sortiment kol Decathlon

1. Terén: Kde plánujete jezdit?

Terén je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru kola. Různé typy kol jsou navržené pro odlišné povrchy, a pokud zvolíte špatný typ kola, může být jízda nejen nepohodlná, ale i nebezpečná. Zde jsou nejčastější možnosti:

  • Silnice a asfaltové cyklostezky: Pokud budete jezdit převážně po asfaltu, volte silniční nebo městské kolo. Úzké pláště a lehká konstrukce umožní rychlou a hladkou jízdu.
  • Lesní a polní cesty: Pro smíšený terén je nejlepší volbou gravel bike nebo trekingové kolo. Tyto typy kol zvládnou jak asfalt, tak lehký terén.
  • Drsnější terén a hory: Pokud se chystáte na opravdové terénní dobrodružství, potřebujete horské kolo, které si poradí s blátem, kamením a strmými sjezdy.

Zvažte také, zda plánujete jezdit pouze na jednom typu terénu, nebo jestli rádi kombinujete různé povrchy. Pokud si nejste jistí, zda budete jezdit po silnici nebo po lese, zvolte univerzálnější gravel bike.

2. Frekvence a intenzita jízdy

Kolik času na kole trávíte? Jak často budete jezdit? Tyto otázky jsou klíčové, protože pokud jezdíte jen párkrát do roka, nepotřebujete investovat do drahého kola s nejnovějšími technologiemi. Naopak, pokud jste vášnivý cyklista a trávíte v sedle několik hodin týdně, investice do kvalitnějšího kola se vám dlouhodobě vyplatí.

  • Rekreační cyklisté: Pokud plánujete jezdit občasně, například na rodinné výlety nebo kratší trasy po okolí, vystačíte si s levnějším, ale pohodlným kolem.
  • Pravidelní cyklisté: Pro ty, kteří na kole tráví několik hodin týdně, doporučuji investovat do kola s kvalitními komponenty, které vydrží časté používání a zajistí pohodlnou jízdu.
  • Sportovní a závodní cyklisté: Pokud patříte mezi nadšence, kteří se věnují cyklistickým závodům, je pro vás kvalitní, lehké a výkonné kolo nezbytností. V tomto případě se zaměřte na modely z karbonu nebo titanu s vyspělými komponenty.

3. Cena: Kolik chcete investovat?

Cena kola může být různá a závisí na mnoha faktorech, včetně materiálu rámu, komponentů a značky. Je důležité si uvědomit, že vyšší cena často znamená lepší kvalitu, ale není nutné utrácet desítky tisíc, pokud neplánujete kolo pravidelně a intenzivně používat.

  • Levnější kola (do 15 000 Kč): V této cenové kategorii najdete kola s hliníkovými rámy a základními komponenty. Jsou vhodná pro rekreační jízdy nebo občasné používání.
  • Střední třída (15 000 Kč – 50 000 Kč): Tato kola nabízejí lepší komponenty, často od renomovaných značek jako Shimano nebo SRAM. V této kategorii se často objevují i kola s karbonovými rámy a lepšími brzdovými systémy.
  • Prémiová kola (50 000 Kč a více): Zde už se dostáváme k špičkovým modelům, které používají profesionální závodníci. Rámy z karbonu, elektronické řazení a hydraulické kotoučové brzdy jsou standardem. Pokud hledáte kolo pro závodní použití nebo intenzivní tréninky, tato investice se vyplatí.

Typy kol: Jaké kolo je pro vás to pravé?

Nyní, když máme jasno v základních kritériích, podíváme se na jednotlivé typy kol podrobněji. Na trhu je široká škála modelů, které jsou navrženy pro specifické účely a terény. Pro každý typ cyklisty existuje ideální volba – od horských kol, přes silniční až po gravelová a elektrokola.

Koukni...  Jak na golf? Vše, co potřebujete vědět

Horská kola: Perfektní pro terén

Horská kola jsou králem terénu. Jsou navržena tak, aby zvládla i ty nejnáročnější podmínky, ať už jde o bláto, kamenité cesty nebo strmé sjezdy. Horská kola mají široké pláště, které poskytují lepší trakci, odpružené vidlice a robustní rámy, které vydrží i náročné podmínky.

  • Odpružení: Většina horských kol má přední odpruženou vidlici (hardtail), což zvyšuje komfort jízdy v terénu. Pokud plánujete náročnější traily, můžete zvážit celoodpružené kolo, které má odpružený i zadní rám. To poskytuje lepší kontrolu nad kolem v obtížných podmínkách, ale zároveň zvyšuje hmotnost a náklady.
  • Širší pláště: Díky širším plášťům mají horská kola lepší přilnavost v terénu. Na druhou stranu to ale znamená vyšší valivý odpor na silnici, což vás může zpomalit, pokud často jezdíte po asfaltu.
  • Převody: Horská kola mají většinou široký rozsah převodů, což je ideální pro zvládání strmých výjezdů i rychlé jízdy po rovině. Moderní horská kola často přicházejí s jednopřevodníkem, což zjednodušuje ovládání a snižuje potřebu údržby.

Horská kola jsou ideální pro cyklisty, kteří milují přírodu a nevadí jim překonávat náročné terény. Pokud jste fanouškem horských trailů, polních cest a lesních stezek, je horské kolo tou nejlepší volbou. Ujistěte se však, že máte správnou velikost kola, abyste zajistili maximální komfort a výkon.

Cross Country (XC) kola: Rychlost a výkon v lehkém terénu

Pokud vás láká závodění nebo jste vášnivý jezdec, který hledá rychlost a výkon, pak je cross country (XC) kolo to pravé. XC kola jsou navržena pro lehčí terén a jsou optimalizována pro rychlost a efektivitu. Jsou lehčí než klasická horská kola a nabízejí vynikající ovladatelnost.

  • Materiál rámu: XC kola často využívají lehké materiály, jako je hliník nebo karbon. Karbonové rámy jsou dražší, ale nabízejí lepší tlumení vibrací a větší tuhost, což znamená lepší přenos energie.
  • Geometrie: XC kola mají agresivnější geometrii než běžná horská kola, což umožňuje efektivnější šlapání a lepší kontrolu ve vyšších rychlostech.
  • Komponenty: XC kola jsou osazena kvalitními komponenty, které jsou navrženy pro vysoký výkon. Převody jsou často upraveny pro rychlou akceleraci a plynulé přeřazování.
Koukni...  Přehled váhových kategorií v Boxu, MMA a Judu

Cross country kola jsou skvělou volbou pro ty, kdo hledají rychlost a výkon na lehčích trailech. Jsou ideální pro závodníky a nadšence, kteří milují technické jízdy na traily nebo dlouhé vyjížďky v lehčím terénu.

All Mountain kola: Dobrodružství v horách

All mountain kola jsou navržena pro cyklisty, kteří se rádi pohybují v náročném terénu, ale nechtějí se vzdát možnosti sjet z vrcholku kopce vlastní silou. Jsou robustní, ale lehčí než downhillová kola, což z nich dělá ideálního společníka pro jízdu v kopcovitém terénu.

  • Zdvihy: All mountain kola mají většinou vyšší zdvihy (140–160 mm), které poskytují dostatečné odpružení pro jízdu v náročném terénu.
  • Odpružení: Celoodpružená varianta je u all mountain kol častější, protože zajišťuje maximální komfort a kontrolu při sjezdech i výjezdech.
  • Hmotnost a ovladatelnost: Oproti downhillovým kolům jsou all mountain kola lehčí, což je výhoda při dlouhých výšlapech do kopců.

Tento typ kola je vhodný pro cyklisty, kteří se často pohybují v horském terénu, milují sjezdy, ale zároveň si chtějí užít i výjezdy vlastní silou.

Elektrokola: Síla na dosah

Elektrokola jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí překonat delší vzdálenosti nebo se vydat do kopců bez větší námahy. Díky elektrickému motoru vám elektrokolo poskytne podporu při šlapání, což usnadní zvládání náročných tras.

  • Kapacita baterie: Při výběru elektrokola je důležité zohlednit kapacitu baterie, která se udává ve watthodinách (Wh). Vyšší kapacita znamená delší dojezd, což je výhoda pro delší výlety.
  • Typy motorů: Elektrokola mohou mít motor umístěný v zadním náboji nebo uprostřed rámu. Středový motor nabízí lepší rovnováhu a přirozenější asistenci při šlapání, zatímco zadní motor je levnější variantou a umožňuje i jízdu bez asistence.
  • Točivý moment: U horských elektrokol je důležitý parametr točivého momentu (udávaný v Nm), který ovlivňuje, jak snadno zvládnete prudké stoupání.
Koukni...  Ayrton Senna - Život a kariéra legendy F1

Elektrokola vám umožní jezdit delší trasy a překonávat náročný terén bez zbytečné námahy. Jsou skvělou volbou pro starší cyklisty nebo ty, kteří se chtějí udržet ve formě, aniž by se příliš namáhali.

Silniční kola: Rychlost na asfaltu

Silniční kola jsou určena pro jízdu na hladkých površích a nabízejí vynikající rychlost a efektivitu. Díky úzkým plášťům a aerodynamickému tvaru rámu jsou tato kola ideální pro cyklisty, kteří milují rychlost a dlouhé jízdy.

  • Úzké pláště: Silniční kola mají úzké pláště, které minimalizují valivý odpor, což umožňuje vyšší rychlost na asfaltových cestách.
  • Lehký rám: Většina silničních kol má lehký rám z hliníku nebo karbonu. Karbonové rámy jsou dražší, ale nabízejí lepší tlumení vibrací a vyšší tuhost.
  • Přehazovačka a brzdy: U silničních kol jsou důležité kvalitní přehazovačky a brzdy, které zajišťují plynulé přeřazování a bezpečné zastavení i ve vysokých rychlostech.

Silniční kola jsou ideální pro milovníky rychlosti, kteří chtějí překonávat dlouhé vzdálenosti na asfaltu. Jsou skvělou volbou pro závodníky i pro ty, kdo rádi trénují na silnicích.

Gravel kola: Univerzální stroj pro každou cestu

Gravel kola jsou skvělou volbou pro ty, kdo hledají univerzální stroj, který zvládne jak silnici, tak lehký terén. Tento typ kola kombinuje prvky silničních a horských kol, což umožňuje jízdu po různých površích.

  • Širší pláště: Gravel kola mají širší pláště než silniční kola, což zlepšuje trakci na nezpevněných cestách. Typické rozměry plášťů jsou 700×38C až 700×45C, což umožňuje pohodlnou jízdu i na hrbolatých površích.
  • Univerzálnost: Tato kola jsou ideální pro dlouhé výlety, ať už po asfaltu, nebo v lehkém terénu. Díky jejich konstrukci můžete přejíždět mezi různými povrchy bez nutnosti měnit kolo.
  • Převody: Jsou často vybavena převodníky převzatými z horských kol, což zajišťuje široký rozsah převodů pro různé typy terénu.

Gravel kola jsou skvělou volbou pro dobrodružné cyklisty, kteří nechtějí být omezováni jedním typem terénu. Jsou ideální na dlouhé výlety, vícedenní expedice nebo denní dojíždění do práce.

Závěr: Jak si vybrat to správné kolo?

Výběr správného kola je klíčovým rozhodnutím, které ovlivní vaše cyklistické zážitky. Než se rozhodnete, zvažte, jaký terén preferujete, kolik času plánujete na kole strávit a kolik jste ochotni investovat.

Ať už hledáte rychlost na silnici, dobrodružství v horách nebo univerzálnost gravel biku, důležité je, aby vás kolo bavilo a bylo přizpůsobeno vašim potřebám.

Nezapomeňte také na další vybavení, jako je helma, kvalitní cyklistická obuv a ochranné pomůcky. Ať už plánujete krátké výlety nebo dlouhé trasy, bezpečnost a pohodlí jsou na prvním místě.

Logo Slevomat na fialovém pozadí s dekorativními prvky a dárkem.
Slevomat.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem