Plánování rodinných aktivit a výletů je pro mě a určitě i pro vás mnohem snazší, když víme, kdy budou děti doma. Školní prázdniny jsou pro nás vždy velkou příležitostí, jak si užít společné chvíle, a proto jsem si řekla, že vám přinesu přehled prázdnin pro školní rok 2024/2025. Věřím, že s touto informací se vám bude lépe plánovat rodinný čas.

Alza.cz

Termíny školních prázdnin 2024/2025

Začneme hezky od podzimu. Podzimní prázdniny v roce 2024 připadají na úterý 29. října a středu 30. října. Ideální doba pro krátký výlet nebo třeba dýňovou párty, co říkáte?

Kdo se těší na Vánoční prázdniny? Letos začnou už v pondělí 23. prosince 2024 a potrvají až do pátku 3. ledna 2025. To znamená spoustu času na vánoční pohádky, cukroví a hlavně na společné chvíle s rodinou. Určitě si naplánujte i nějaký ten zimní výlet nebo sáňkování, pokud počasí dovolí.

Po vánočním odpočinku následuje krátká pauza v podobě Pololetních prázdnin. V roce 2025 připadne na pátek 31. ledna. Jeden den volna navíc může být přesně to, co děti potřebují, aby načerpaly síly na další část školního roku.

Jarní prázdniny 2025

Teď k nejdelšímu a asi nejočekávanějšímu období – Jarním prázdninám. Ty jsou rozdělené podle regionů, takže každý si přijde na své. Podívejme se, jak to vypadá pro rok 2025:

  • 3. 2. – 9. 2. 2025: Děti v Benešově, Berouně, Rokycanech a dalších městech (České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov) si užijí první várku jarních prázdnin. Proč nevyužít čas na výlet do hor nebo návštěvu nějakého zábavního parku?
  • 10. 2. – 16. 2. 2025: Další týden volna čeká děti z Prahy 1 až 5, Blanska, Brna a dalších míst jako je Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná. Možná je ideální čas na nějaký kulturní zážitek nebo relaxační pobyt.
  • 17. 2. – 23. 2. 2025: Na řadě jsou školáci z Prahy 6 až 10, Chebu, Karlových Varů, Sokolova a dalších regionů (Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek). Co takhle strávit prázdniny poznáváním krás naší republiky?
  • 24. 2. – 2. 3. 2025: Děti z Kroměříže, Uherského Hradiště, Vsetína, Zlína, Prahy-východ a dalších měst jako je Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín budou mít šanci vyrazit třeba za sportovními aktivitami.
  • 3. 3. – 9. 3. 2025: Prázdniny čekají na děti z České Lípy, Jablonce nad Nisou, Liberce, Semil, Havlíčkova Brodu a dalších míst (Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál). A co takhle zkusit nějaký nový koníček?
  • 10. 3. – 16. 3. 2025: Poslední týden jarních prázdnin si užijí děti z Mladé Boleslavi, Příbrami, Tábora, Prachatic, Strakonic a dalších oblastí (Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník). To už se blíží jaro, tak třeba nějaká rodinná cykloturistika?

Velikonoční prázdniny 2025

Nesmíme zapomenout na Velikonoční prázdniny. Ty letos začnou ve čtvrtek 17. dubna 2025 a navazují na ně státní svátky 18. dubna (pátek) a 21. dubna (pondělí). To nám dává krásných 5 dní volna! Ideální čas na barvení vajíček, velikonoční koledování nebo třeba návštěvu jarních trhů.

Koukni...  Zajímavá a nevšední místa pro rodinnou dovolenou s malými dětmi

Letní prázdniny 2025

A nakonec Letní prázdniny. Ty letos začnou v sobotu 28. června 2025 a potrvají až do neděle 31. srpna 2025. To je spousta času na letní tábory, dovolené, výlety k vodě a všechny ty dobrodružství, na které se děti celý rok těší.

Glami.cz

Další tipy a doporučení

Mít přehled o prázdninách je skvělé nejen pro plánování rodinných aktivit, ale také pro případné rezervace dovolených, ať už v Česku nebo v zahraničí. Využijte tento čas k odpočinku, společným zážitkům a aktivitám, které máte jako rodina rádi. Ať už se jedná o výlety do přírody, kulturní akce nebo prostě jen lenošení doma s oblíbenými filmy a hrami.

Zajímavost: Věděli jste, že školní prázdniny jsou v každé zemi různě dlouhé a mají různé tradice? Například v Japonsku mají děti letní prázdniny jen přibližně měsíc, ale zato mají více kratších prázdnin v průběhu roku. A v Austrálii začínají letní prázdniny v prosinci, protože tam mají léto!

Jak si prázdniny co nejvíce užít?

Je důležité si prázdniny naplánovat tak, aby byly pro všechny příjemné a odpočinkové. Někdy může být lákavé zaplnit každý den aktivitami, ale nezapomínejme, že prázdniny jsou také o odpočinku. Dopřejte si čas na relaxaci, na hry a na to být prostě spolu.

Možná si říkáte, jak zvládnout tak dlouhou dobu, kdy jsou děti doma. Tipy, které by mohly pomoci:

  • Plánujte dopředu: Vytvořte si plán aktivit, které byste chtěli společně dělat. Zapojte do toho i děti, ať mají pocit, že se podílejí na plánování.
  • Vytvořte si denní rutinu: I když jsou prázdniny, udržování určitého řádu může pomoci udržet klid a pohodu v domácnosti.
  • Věnujte čas kreativním aktivitám: Malování, tvoření nebo společné vaření může být skvělou zábavou pro celou rodinu.
  • Najděte si čas pro sebe: I když je skvělé trávit čas s dětmi, nezapomínejte na chvíle, které budete věnovat jen sobě. Odpočinutý rodič je spokojený rodič.
Koukni...  Destinace s Blue Style: Kam vyrazit na dovolenou? ✈️

Na závěr

Doufám, že tento přehled vám pomůže lépe naplánovat rodinné aktivity na školní rok 2024/2025.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv dobrodružství, nejdůležitější je, abyste si prázdniny užili naplno a vytvořili si krásné vzpomínky.

A kdo ví, možná se uvidíme někde na výletě nebo na horách 🙂

Slevy LIDL Shop.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem