V dnešní době se stává sdílení elektřiny stále populárnější alternativou, jak efektivně nakládat s přebytky z fotovoltaických elektráren. Slyšeli jste už o komunitním sdílení elektřiny? Pokud máte fotovoltaiku, která často vyprodukuje víc, než spotřebujete, mám pro vás skvělou zprávu – můžete tu přebytečnou energii sdílet! A nejen s vlastní domácností, ale třeba i s jinými odběrnými místy napříč Českou republikou.

Jak na to a proč byste se měli o sdílení elektřiny zajímat, si podrobně rozebereme níže v článku.

SEFY.cz

Co je to sdílení elektřiny?

Sdílení elektřiny je vlastně způsob, jakým lze využít přebytky z fotovoltaických elektráren, které sami nevyužijete, a „poslat“ je na jinou adresu, kde je elektřina v tu chvíli potřeba. Představte si, že máte na své chatě fotovoltaiku, která právě vyrábí energii. Nemusíte být na místě, aby elektřina byla efektivně využita.

Můžete ji sdílet třeba se svým bytem ve městě, anebo dokonce s rodinou či známými na jiné adrese. Je to skvělý způsob, jak optimalizovat spotřebu energie a šetřit náklady.

Přestože fyzicky tato elektřina necestuje z jednoho místa na druhé, systém sdílení funguje na bázi tzv. započítávání a odečítání elektřiny v reálném čase. Výroba elektřiny se tedy „započítá“ na jednom místě a na druhém se spotřeba zase „odečte“.

Jaké jsou podmínky pro sdílení elektřiny?

Jedním z klíčových požadavků je připojení fotovoltaické elektrárny k distribuční soustavě a povolení přetoků přebytečné elektřiny do sítě. To znamená, že nemůžete mít svůj systém zapojený v režimu mikrozdroje, který neumožňuje přetoky. Další důležitou věcí je průběhové měření. Pro sdílení elektřiny musí být nainstalován elektroměr, který sleduje výrobu i spotřebu elektřiny v 15minutových intervalech.

Tento typ měření je standardem v celé Evropě a umožňuje monitorování reálné spotřeby energie s minimálním časovým rozdílem. Jinými slovy, elektřinu sice nesdílíte úplně v reálném čase, ale 15minutové intervaly jsou tomu velmi blízko.

Koukni...  Technologie V2H (Vehicle-to-Home)
Fotovoltaická elektrárna – Set Solax X3-HYBRID G4 D + baterie T58 V2 + PocektWifi 3.0

Kdo se může zapojit do sdílení elektřiny?

Možnosti sdílení elektřiny jsou otevřeny jak jednotlivcům, tak i komunitám. Pokud jste majiteli fotovoltaické elektrárny a máte přebytky, které chcete sdílet, máte na výběr ze dvou základních režimů:

  1. Režim aktivního zákazníka – Tento režim je vhodný pro jednotlivce, domácnosti, malé podniky nebo majitele nemovitostí. Umožňuje sdílet elektřinu mezi více odběrnými místy, a to až s 11 různými adresami po celé České republice. Sdílení tedy není omezeno pouze na váš dům a chatu, ale můžete se podělit i s dalšími, například s rodinnými členy nebo sousedy.
  2. Režim energetického společenství – Pokud jste součástí většího kolektivu, třeba obce, firmy, společenství vlastníků jednotek nebo neziskové organizace, můžete využít režim energetického společenství. Tento režim umožňuje sdílet elektřinu až mezi 1000 členy, a to v rámci maximálně tří sousedních obcí s rozšířenou působností. Je ideální pro velké projekty, kde se kromě elektřiny může sdílet i teplo.

Jak se registrovat ke sdílení elektřiny?

Registrace ke sdílení elektřiny probíhá prostřednictvím Elektroenergetického datového centra (EDC). To je místo, kde se shromažďují všechna potřebná data o výrobě a spotřebě elektřiny, aby mohlo sdílení probíhat hladce. Jak na to?

  1. Zaregistrujte se na webu EDC.
  2. Vyplňte žádost o smlouvu pro přístup do EDC.
  3. Do 20 dnů obdržíte smlouvu k podpisu.
  4. Po podpisu smlouvy vám distributor nainstaluje elektroměr s průběhovým měřením, což je zdarma podle zákona.

Tip: Elektroměr s průběhovým měřením vám bude nainstalován do 3 měsíců od podání žádosti, takže je dobré začít plánovat dopředu.

Jak to funguje v praxi?

Představte si, že vaše fotovoltaika vyrobí přebytek elektřiny, který není aktuálně potřeba ve vaší domácnosti. Tento přebytek může být sdílen například s vaší chatou, kde zrovna někdo potřebuje elektřinu. Na faktuře od dodavatele se vám pak zobrazí množství sdílené elektřiny a vy dostanete kompenzaci za přebytečnou energii, kterou jste poskytli. Pokud jste na druhé straně – tedy odběratel sdílené elektřiny – uvidíte na faktuře sníženou spotřebu podle množství sdílené energie.

Sdílení elektřiny může být zdarma, ale nic vám nebrání v dohodě s ostatními členy na případných poplatcích za sdílenou energii. Tyto podmínky si můžete nastavit sami v rámci stanovených pravidel.

Sdílení elektřiny v rámci bytových domů

Dobrou zprávou je, že sdílení elektřiny je možné i pro bytové domy. Tento systém začal fungovat v předběžném režimu od roku 2023 a nyní se postupně stává standardem. Pro plnohodnotné sdílení je potřeba, aby se společenství vlastníků jednotek (SVJ) nebo jednotlivé domácnosti registrovaly na stránkách EDC.

Koukni...  Nejvýkonnější solární panely 2024: Které vybrat?

Jednou z výhod tohoto systému je, že sdílená elektřina může významně snížit náklady na energii v bytových domech, kde je často instalována fotovoltaika. Pokud vlastníte byt v takovém domě, určitě se vyplatí o možnosti sdílení informovat sousedy a společně využívat přebytky energie.

Jaké výhody přináší sdílení elektřiny?

Sdílení elektřiny má řadu výhod, které ocení nejen domácnosti, ale i firmy a celé komunity:

  • Úspora nákladů: Sdílením elektřiny můžete snížit své účty za elektřinu a využít přebytky energie, které by jinak byly nevyužity.
  • Efektivní využití energie: Namísto toho, aby přebytečná elektřina proudila zpět do sítě bez nároku na odměnu, můžete ji využít tam, kde je potřeba – třeba ve své chatě nebo garáži.
  • Podpora udržitelné energetiky: Sdílení elektřiny podporuje myšlenku udržitelného hospodaření s energií a může přispět k energetické soběstačnosti vaší komunity.
  • Flexibilita: Systém sdílení umožňuje flexibilně reagovat na aktuální potřeby a přizpůsobit spotřebu podle dostupné energie.

Jaké jsou technické požadavky?

Pro zapojení do systému sdílení elektřiny je nutné splnit několik technických podmínek. Jak už bylo zmíněno, průběhové měření je jedním z klíčových faktorů. Bez něj není možné elektřinu sdílet v reálném čase. Všichni výrobci i odběratelé musí mít nainstalováno chytré měření, které umožňuje sledovat spotřebu v 15minutových intervalech.

Dále je nutné, aby výrobní místo (například vaše fotovoltaická elektrárna) bylo připojeno k distribuční soustavě s povolenými přetoky do sítě. Pokud jste si pořídili fotovoltaiku v režimu mikrozdroje, nebudete bohužel moci tuto energii sdílet s jinými odběrnými místy.

Woltair

Energetické společenství: Kdy se vyplatí?

Energetické společenství je ideální volbou pro větší skupiny lidí nebo organizace, které chtějí sdílet elektřinu na širší úrovni. Mohou to být například obce, firmy, školy, společenství vlastníků jednotek (SVJ) nebo neziskové organizace. Tato možnost je zajímavá především pro větší projekty, jako jsou fotovoltaické nebo větrné elektrárny, kde se výroba a spotřeba rozdělují mezi více členů.

Koukni...  Máte domácí FVE? Jaké jsou povinnosti k ERÚ

V rámci energetického společenství mohou členové sdílet elektřinu až s 1000 odběrnými místy. Je to velmi výhodné pro ty, kteří mají na svém území větší počet domácností nebo podniků, které využívají energii společně. Kromě elektřiny lze v rámci společenství sdílet i teplo, což se hodí především pro bytové domy nebo organizace, které provozují vlastní kotelny.

Jednou z hlavních podmínek je, že energetické společenství musí být právnickou osobou, například ve formě spolku, společnosti s ručením omezeným nebo společenství vlastníků jednotek. Registrace je sice zpoplatněna (2000 Kč), ale jedná se o dlouhodobou investici, která se rychle vrátí ve formě úspor na energiích.

Sdílení elektřiny v bytových domech

Pokud bydlíte v bytovém domě, kde je nainstalována fotovoltaika, máte možnost využít systém sdílení elektřiny v rámci domu. Tento režim je k dispozici od roku 2023 a umožňuje jednotlivým domácnostem snižovat náklady na energii využitím přebytečné elektřiny. Důležité je, aby bylo sdílení řádně registrováno u EDC, což zaručuje spravedlivé rozpočítání energie mezi jednotlivé byty.

Sdílení elektřiny v bytových domech je skvělým krokem k energetické soběstačnosti a udržitelnosti, což v konečném důsledku přináší výhody nejen pro jednotlivé domácnosti, ale i pro celou komunitu.

Doporučení pro začátečníky

Pokud o sdílení elektřiny teprve přemýšlíte, může to na první pohled působit složitě. Ale nebojte se – vše má své řešení a proces je nastaven tak, aby byl přístupný pro každého. Zde je pár tipů, jak začít:

  1. Proveďte základní průzkum: Zjistěte, zda je vaše fotovoltaická elektrárna vhodná pro sdílení energie a jaké jsou technické požadavky.
  2. Zaregistrujte se na EDC: Registrace je jednoduchá a umožní vám vstoupit do světa komunitního sdílení energie.
  3. Zvažte své možnosti: Můžete se rozhodnout pro sdílení elektřiny buď jako aktivní zákazník, nebo prostřednictvím energetického společenství. Každá možnost má své výhody, záleží jen na vašich preferencích a potřebách.
  4. Komunikujte se sousedy: Pokud žijete v bytovém domě, sdílení elektřiny může být výhodné pro všechny. Zvažte možnost společného sdílení energie se svými sousedy.

Na závěr

Sdílení elektřiny je moderní a udržitelný způsob, jak efektivně využívat energii z obnovitelných zdrojů. Díky tomu můžete nejen snížit své náklady na elektřinu, ale také přispět k ochraně životního prostředí.

Ať už zvolíte režim aktivního zákazníka, nebo se rozhodnete zapojit do energetického společenství, sdílení energie je krokem do budoucnosti, který stojí za zvážení.

Doporučuji vám tedy začít přemýšlet o této možnosti a udělat první kroky směrem k energetické soběstačnosti.

SEFY.cz