Když si zařizujeme novou koupelnu nebo kuchyni, často přemýšlíme nejen o barvách, ale také o rozměrech obkladů a dlažeb. Na první pohled se to nemusí zdát jako až tak důležité, ale věřte mi, že správná volba velikosti dlažby dokáže zásadně ovlivnit, jak bude místnost působit. Pojďme se podívat na to, jaké rozměry obkladů jsou dnes nejčastější, kde je ideální je použít, a co se skrývá za tajemstvím úspěšných kombinací různých velikostí dlaždic.

Nejčastější rozměry obkladů a dlažeb

V dnešní době technologie ve výrobě dlaždic a obkladů umožňují vytvářet stále větší formáty, které se postupně stávají standardem. Když jsem se naposledy koukala na nabídku, byla jsem překvapená, jak široká škála rozměrů existuje. Nejobvyklejší velikosti bychom mohli rozdělit do tří kategorií:

Schéma různých formátů obkladů a dlažeb, které jsou rozděleny do tří kategorií: malé formáty, střední formáty a velké formáty. Obrázek zobrazuje velikostní srovnání mezi formáty, od malých rozměrů jako 15x15 cm až po velkoformátové obklady o rozměrech 150x300 cm. Každý formát je reprezentován obdélníkovým nebo čtvercovým tvarem, což usnadňuje vizuální představu o rozměrech jednotlivých typů obkladů. Pozadí je tvořeno texturou kamene, což dodává schématu přirozený vzhled.
Formáty obkladů a dlažeb : zdroj obrázku SIKO.cz

Malé formáty: 15×15, 10×30, 20×20, 20×25, 25×33, 20×40
Tyto velikosti jsou skvělé, pokud chcete vytvořit detaily nebo hledáte klasický vzhled. Jsou ideální pro menší prostory, protože menší dlaždice opticky zvětšují prostor, i když mají více spár.

Střední formáty: 20×60, 25×75, 30×60, 60×60, 20×120, 15×90
Tyto velikosti se často používají jako standardní obklady v koupelnách i kuchyních. Osobně miluji formát 30×60 – působí moderně a čistě, ale zároveň není příliš dominantní.

Velkoformáty: 33×100, 40×120, 60×120, 120×120, 150×300
Velkoformáty jsou dnes v interiérovém designu naprostým hitem. Pokud máte dostatek místa a chcete vytvořit elegantní a minimalistický vzhled, tyto dlaždice jsou to pravé. Navíc mají tu výhodu, že mají méně spár, což znamená méně čištění.

Koukni...  Co musíte vidět v New Yorku! Tipy a inspirace

Trendy dnes ukazují, že velmi populární je rozměr 60×120, který se používá jak na podlahy, tak na stěny. Je to úžasně univerzální velikost, která dokáže dodat místnosti luxusní vzhled. Ať už hledáte obklady pro koupelnu nebo dlažbu pro obývací pokoj, tento formát vám může poskytnout velký prostor pro kreativitu.

Galerie koupelen

Kombinace různých rozměrů obkladů – jak na to?

Kombinování různých velikostí dlaždic je skvělý způsob, jak dát interiéru trochu šmrncu. Když například zkombinujete malé obklady na stěně s velkoformátovými dlaždicemi na podlaze, vytvoříte příjemný kontrast, který prostor oživí. Možná se na první pohled může zdát, že je to trochu riskantní, ale výsledek vás může opravdu příjemně překvapit.

Jednou z možností je kombinovat různé formáty horizontálně nebo vertikálně na jedné stěně. Dolní část stěny můžete obložit velkoformátem, například 60×120, a horní část malými obklady, třeba ve tvaru cihliček o rozměru 10×20 nebo 10×30.

Tento typ designu jsem viděla v několika moderních koupelnách, a musím říct, že výsledek byl úchvatný. Kombinace různých velikostí obkladů může vytvořit jedinečný vizuální efekt a rozdělit prostor tak, aby působil zajímavěji.

Pokud si stále nejste jistí, jak taková kombinace může vypadat, doporučuji podívat se na online galerie koupelen – některé návrhy jsou skutečně inspirativní. Z vlastní zkušenosti vím, že třeba sprchový kout nebo prostor nad vanou může vypadat skvěle, pokud použijete mozaiku nebo hexagonální obklady jako dekorační prvek.

Vhodný rozměr obkladu pro malou koupelnu

Máte malou koupelnu a bojíte se, že výběr špatného obkladu ji ještě opticky zmenší? V tom případě mám pro vás pár tipů! Do menších prostor doporučuji volit spíše střední až velké formáty obkladů. Ideální jsou rozměry jako 30×60, 25×75 nebo dokonce 40×120. Proč? Protože velké obklady s minimem spár dokáží prostor opticky zvětšit a udělat ho vzdušnějším.

Koukni...  Fuck Up s osvětlením koupelen - Philips Hue White and Color Ambiance Perifo

Osobně bych se v malých koupelnách vyhýbala příliš malým obkladům s mnoha spárami. Vytvářejí totiž dojem roztříštěného prostoru. Navíc dnes můžete vybírat rektifikované obklady, které umožňují velmi úzké spáry, což působí moderně a jednotně.

Velkým trendem jsou také obklady, které imitují přírodní materiály – třeba dřevo nebo kámen. Tyhle obklady vypadají úžasně nejen na podlaze, ale i na stěnách, a dodají koupelně hřejivou a přírodní atmosféru.

Velkoformátové obklady – kam s nimi?

Velkoformátové obklady jsou naprosto ideální volbou pro moderní koupelny. Vím, že se může zdát, že jsou určené jen do velkých prostor, ale opak je pravdou. Velké obklady mají minimální množství spár, což znamená, že vypadají čistě a prostorově. Například ve sprchovém koutě můžete použít dlaždice o rozměru 120×260, a vznikne vám nádherný prostor téměř beze spár. Už nikdy nebudete muset drhnout spáry, což je obrovské plus!

Tyhle velké obklady se hodí nejen do koupelen, ale skvěle vypadají i v obývacím pokoji, za televizí, nebo jako obložení stěn v chodbě či ložnici. Navíc, pokud máte doma podlahové vytápění, jsou tyto dlaždice jasnou volbou – díky své dobré tepelné vodivosti se rychle zahřívají a udržují teplo.

Výhody a nevýhody velkoformátových dlažeb

Pokud se stále rozhodujete, zda zvolit velkoformátové obklady, mám pro vás shrnutí jejich hlavních výhod a nevýhod.

Výhody:

  • Luxusní vzhled: Pokud máte rádi moderní trendy a chcete, aby váš interiér působil luxusně, velkoformátové dlaždice jsou jasná volba.
  • Optické zvětšení prostoru: I v menších místnostech dokáží velké obklady opticky zvětšit prostor.
  • Snadná údržba: Méně spár znamená méně starostí s jejich čištěním.
  • Vhodné pro podlahové vytápění: Skvělá tepelná vodivost je jednou z největších výhod velkých dlažeb.

Nevýhody:

  • Vyšší cena: Velkoformátové obklady jsou obecně dražší, a to jak co se týče materiálu, tak i pokládky.
  • Náročnější manipulace: Vzhledem k jejich velikosti a hmotnosti je potřeba je pokládat velmi opatrně a často za asistence několika lidí. Profesionální obkladači jsou v tomto případě nutností.
Koukni...  Nejlepší podlahy do kuchyně: Vinyl, dřevo, laminát či dlažba

Velkoformátové dlaždice jsou sice investicí, ale pokud toužíte po moderním a snadno udržovatelném prostoru, určitě stojí za zvážení.


Shrnutí na závěr

Volba správných obkladů a dlažeb může být klíčová pro celkový vzhled vašeho interiéru.

Ať už se rozhodnete pro malé formáty, střední nebo velkoformátové obklady, věřím, že díky těmto tipům se lépe zorientujete v široké nabídce na trhu.

Nezapomeňte kombinovat různé velikosti a designy, abyste dosáhli originálního a moderního výsledku, který vám bude dělat radost každý den.

GRIG.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem