Houbaření je v Česku doslova národním sportem. Když se v lese ozve typické „mám!“ při sbírání hříbků, člověk má pocit, že odměna je na dosah. Ale pozor, i zkušení houbaři mohou udělat chybu. Proto je důležité řídit se základním pravidlem – nikdy nesbírej houby, které bezpečně nepoznáš! A nezapomeň, že oblíbené pravidlo „co má rourky, je jedlé,“ nemusí vždy platit.

Jak se vyhnout chybám v lese?

Pokud jsi v houbaření amatér, ideální je vyrazit s někým zkušeným, kdo se v houbách opravdu vyzná. V lese totiž každá houba může vypadat jinak než na obrázku. Skvělou pomůckou jsou dnes mobilní aplikace, které ti s rozpoznáním houby pomohou. Fungují jednoduše – houbu vyfotíš, nahraješ do aplikace a během pár vteřin dostaneš popis, včetně toho, zda je houba jedlá, kde se obvykle vyskytuje a na jaké podobné druhy si dát pozor.

Je však důležité upozornit, že jedlost nebo jedovatost hub si vždy ověř několika způsoby, než se rozhodneš je konzumovat. Konzumace špatně určené houby může mít velmi nepříjemné následky, od zažívacích problémů až po otravy, které mohou skončit fatálně.

GRIG.cz

Jedlé houby, které stojí za to hledat

Existuje celá řada skvělých jedlých hub, které si můžeš nasbírat a užít si je v kuchyni. Například hřib kovář a hřib koloděj jsou známé tím, že rychle modrají, když je rozřízneš nebo zmáčkneš. To je normální, ale tyto houby vyžadují důkladnou tepelnou úpravu, obvykle vaření po dobu alespoň 30 minut.

Koukni...  Jak ČR bojuje s emisemi: Fakta a data 2023

Dalšími klasickými favority jsou hřib smrkový a hřib dubový – takzvaní praváci. Tyto houby mají minimální riziko záměny s nejedlými druhy, což je pro houbaře dobrá zpráva. Pokud máš rád něco netradičního, mohl by tě zaujmout kotrč kadeřavý, který je skvělý na přípravu dršťkové polévky, nebo jidášovo ucho, zdravá houba, kterou najdeš hlavně na černém bezu.

A co takhle zkusit něco méně obvyklého, jako třeba smrž obecný? Tato houba má specifický vzhled a roste především na jaře. Smrž je velmi chutný, ale pozor – musíš ho důkladně tepelně upravit, aby byl bezpečný ke konzumaci.

Allegro

Nejedlé a jedovaté houby – co rozhodně nesbírat!

Vedle jedlých hub se v lese samozřejmě vyskytují i nejedlé a jedovaté houby, kterým je lepší se obloukem vyhnout. Klasickým příkladem nejedlé houby je hřib hořčák, který má tak hořkou chuť, že ti zkazí celou omáčku.

Je snadno zaměnitelný s jedlými hřiby, ale ta hořkost je nezaměnitelná. Další nejedlou houbou, která se často vyskytuje, je čirůvka bílá, která má sice krásnou, krémově bílou barvu, ale není vhodná ke konzumaci.

Pak tu máme jedovaté houby, u kterých už jde opravdu o zdraví. Nejznámější je samozřejmě muchomůrka červená. Je to jedna z nejjedovatějších hub vůbec a záměna může mít fatální následky. Otrava touto houbou se projevuje až po 8 a více hodinách, což může být zrádné, protože se první příznaky objeví, když už může být příliš pozdě.

A jak je to s první pomocí při otravě houbami?

Pokud bys měl tu smůlu, že bys pozřel jedovatou houbu, je důležité jednat rychle. U lehčích otrav se příznaky jako zvracení nebo průjem mohou objevit během 30 minut až několika hodin. V těchto případech může pomoci černé nebo živočišné uhlí, ale přesto je dobré co nejdříve kontaktovat lékaře.

Koukni...  Fascinující Mount Everest: Nejvyšší hora světa

Pokud příznaky otravy přijdou až po delší době, může být organismus již vážně poškozen. Například muchomůrka červená může způsobit první příznaky až po 24 hodinách, kdy už může být poškození jater a ledvin nevratné.

Vždy je důležité mít u sebe telefonní číslo na Toxikologické informační středisko (224 919 293 nebo 224 915 402), které ti může poskytnout odbornou radu.

Pokud jde o akutní otravu, zejména u dětí, neváhej a volej rychlou záchrannou službu (155).

Tři hřiby dubové vyrůstající mezi trávou a spadaným listím. Tyto houby jsou ceněné pro svou pevnou strukturu a skvělou chuť, a jsou často sbírané v českých lesích.
Hřib dubový

A co aplikace na rozpoznávání hub?

Aplikace na rozpoznávání hub jsou skvělým pomocníkem pro všechny houbaře, zejména pro začátečníky. Tyto aplikace nejen rozpoznají druh houby na základě fotografie, ale často ti také poskytnou informace o jedlosti houby, jejím výskytu a případném riziku záměny. Mezi populární aplikace a které používám i já patří například Aplikace na houby pro iOS i Google Play.

Je však důležité brát na vědomí, že ani ty nejlepší aplikace nejsou stoprocentní. Rozpoznání houby by mělo být vždy ověřeno zkušeným houbařem nebo alespoň podle atlasu hub. I když aplikace může být užitečná, konečné rozhodnutí je na tobě a tvé pečlivosti.

GRIG.cz

Jak správně připravit houby?

Sbírat houby je sice zábava, ale nesmíme zapomínat na správnou přípravu, zejména u těch druhů, které vyžadují tepelnou úpravu. Například hřiby, jako je hřib kovář nebo koloděj, potřebují důkladné vaření po dobu alespoň 30 minut. Nevařením těchto hub riskuješ zažívací obtíže.

Ryzec syrovinka je jediná houba, kterou můžeš jíst syrovou, ostatní ryzce je nutné upravit. Dalším důležitým pravidlem je nepoužívat červivé houby – i když se to může zdát jako malá vada, červi mohou do houby zanést mikroorganismy, které mají negativní vliv na zdraví.

Na závěr

Houbaření je skvělá činnost, která nás spojuje s přírodou a umožňuje si vychutnat plody lesa přímo z ruky. Ale při sběru hub je důležité myslet na své zdraví a nikdy se nevrhat na houby, které bezpečně nepoznáš.

Koukni...  Trávení krokodýlů 🐊 Silnější než kyselina!

Pokud máš pochyby, obrať se na zkušené houbaře, použij atlas hub nebo mobilní aplikaci, ale i tak je lepší být opatrný.

Houby sice mohou být výbornou pochoutkou, ale také mohou způsobit vážné zdravotní problémy, pokud nevíš, jak je správně poznat a připravit.

Přeji ať najdete co nejvíce hub a uděláte si doma dobrou smaženici!

Allegro.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem