Přechod z horkého léta do chladnějších podzimních dní není jen o změně teploty. Pro děti je to doba, kdy se vracejí do školních lavic, potkávají se s většími skupinami lidí, a to znamená jediné – bacily jsou všude! Proto je důležité zaměřit se na imunitu dětí a udržet ji silnou. Jistě, zdravá strava a dostatek pohybu jsou základ, ale někdy to nestačí.

Podívejme se na to, jaké vitamíny a minerály mohou pomoci, a jakými způsoby můžeme dětem pomoci odolávat všem těm neviditelným nepřátelům.

Proč jsou vitamíny tak důležité?

S návratem do školy přichází i zvýšené riziko infekcí. Všichni rodiče to známe – jakmile začne podzim, přichází chřipková sezóna a děti si domů nosí nečekané “dárečky” v podobě kašle, rýmy nebo dokonce chřipky. Vitamíny a minerály hrají klíčovou roli v podpoře imunitního systému a pomáhají tělu bojovat proti infekcím.

Ano, vyvážená strava je základ, ale přiznejme si – dostat do dětí veškeré potřebné živiny může být občas výzva. V takových chvílích mohou vitamínové doplňky zachránit situaci. Ideální je začít s nimi dříve, než se děti vrátí do škol – nečekat na 1. září, ale podpořit imunitu již několik týdnů předem.

Které vitamíny jsou pro děti nejdůležitější?

  1. Vitamin C
    Tento vitamin je známý pro svou schopnost zvyšovat odolnost proti infekcím. Má silné antioxidační vlastnosti a podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou nezbytné v boji proti různým virům a bakteriím.
  2. Vitamin D
    Všichni jsme slyšeli o “slunečním vitaminu”, ale jakmile dny zkracují a sluneční světlo ustupuje, je třeba jej doplňovat jinak. Vitamin D pomáhá nejen kostem, ale také imunitnímu systému a jeho nedostatek může zvýšit náchylnost k infekcím. Tento vitamin je naprosto klíčový, zvláště pro děti, které tráví stále více času uvnitř školních tříd.
  3. Zinek
    Zinek je minerál, který hraje zásadní roli při hojení ran a správném fungování imunitního systému. Je nezbytný pro boj proti bakteriím a virům. Navíc, pokud zinek chybí, může být tělo více náchylné k nemocem.
  4. Probiotika
    I když to nejsou vitamíny, probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují zdravou střevní mikroflóru. A jak už se mnohokrát prokázalo, zdravá střeva jsou klíčová pro silnou imunitu. Takže nezapomínejme na probiotika, když mluvíme o imunitě.

Jak správně vybrat doplňky stravy?

V dnešní době je trh zaplaven vitamínovými doplňky a někdy může být těžké se v nabídce vyznat. Měl jsem stejný problém, když jsem hledal s manželkou, co je pro naše děti nejlepší. Doporučuji se vždy poradit s pediatrem nebo odborníkem na výživu, protože ne všechny doplňky jsou vhodné pro každé dítě. Je třeba brát v úvahu věk, zdravotní stav a individuální potřeby dítěte.

Koukni...  Obezita u dětí: Rodiče pozor! Jak zhubnout

Osobně jsme si u nás oblíbili produkty od značky Terranova Health. Jsou kvalitní a mé děti je bez problémů užívají. Zkuste se poohlédnout po jejich nabídce – multivitaminy, vitamín C, D3, zinek i probiotika. Důležité je, aby děti doplňky stravy užívaly pravidelně, nikoli jen tehdy, když už jsou nemocné.

Dárky pro děti

5 nejlepších tipů na podporu imunity dětí

  1. Přírodní cesta je nejlepší cesta
    Vykašlete se na chemii. Dětská imunita se dá podpořit i přírodní cestou. Vedle vitamínů je dobré zařadit do jídelníčku čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semínka. Kdo by neznal rakytník nebo šípkový čaj? Tyto přírodní zdroje vitaminu C dokážou divy.
  2. Zdravý spánek
    Nedostatek spánku oslabuje imunitní systém. Děti by měly spát dostatečně dlouho a v pravidelném rytmu. Tělo potřebuje čas na regeneraci a odpočinek.
  3. Dostatek pohybu
    Fyzická aktivita posiluje nejen tělo, ale i imunitu. Děti by měly trávit co nejvíce času venku, hrát si, běhat a skákat. Pohyb stimuluje cirkulaci bílých krvinek, které jsou zásadní v boji proti infekcím.
  4. Hydratace
    Pití dostatečného množství vody je pro imunitu klíčové. Voda pomáhá odplavovat toxiny z těla a udržuje sliznice vlhké, což je důležité pro prevenci infekcí.
  5. Vyhněte se stresu
    Stres negativně ovlivňuje imunitní systém. Ačkoli se to může zdát nemožné, je dobré děti nevystavovat zbytečnému stresu. Zkuste jim nabídnout bezpečné a klidné prostředí, kde se budou cítit dobře.

Musí se na to komplexně

I když jsou vitamíny a doplňky skvělými pomocníky, nelze spoléhat jen na ně. Zdravá strava a aktivní životní styl jsou stále základem pro silnou imunitu. Doporučuji dbát na pestrý jídelníček, ve kterém nebudou chybět ovoce, zelenina, celozrnné produkty, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky.

Děti by měly mít možnost se hýbat a trávit čas venku. I odpočinek hraje roli – bez dostatečného spánku a regenerace imunitní systém nefunguje správně.

Podzimní dny bez nemocí? Ano, jde to!

Podzim nemusí být jen obdobím chřipek a nachlazení. Pokud začneme s prevencí včas, můžeme pomoci našim dětem projít podzimními měsíci zdravě a v pohodě. Stačí se zaměřit na správnou stravu, dostatek vitamínů, pohyb a spánek.

Koukni...  Bušení srdce: Co to znamená palpitace a kdy se bát?

A když už se nějaký bacil přeci jen objeví? S dobrou imunitou má menší šanci ublížit.

Je na nás rodičích, abychom dětem pomohli připravit se na všechny ty podzimní výzvy. A věřte mi, investice do zdraví se vždy vyplatí!

Notino.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem