Výběr chytrých hodinek pro děti může být trochu oříšek. Možná máte doma malého technického nadšence, nebo naopak chcete svým dětem zajistit bezpečnost a mít přehled o jejich pohybu. Ať už je váš důvod jakýkoliv, výběr správných chytrých hodinek pro děti není jen o designu, ale i o funkcích, které hodinky nabídnou. Pojďme si společně projít, na co všechno se zaměřit.

Proč pořídit chytré hodinky dětem?

Chytré hodinky pro děti nejsou jen módním doplňkem nebo technologickým výstřelkem. Mají svůj praktický význam a mohou plnit různé role v závislosti na věku dítěte a vašich požadavcích.

  1. Bezpečnost na prvním místě: Hodinky s GPS lokalizací umožňují sledovat pohyb dítěte. V případě, že se dítě ztratí nebo nedostane domů včas, můžete ho rychle a snadno najít.
  2. Kontakt s rodiči: Mnohé chytré hodinky umožňují telefonování nebo odesílání hlasových zpráv. Dítě tak může být v kontaktu s vámi, aniž by muselo mít vlastní mobilní telefon.
  3. Zábava a vzdělávání: Některé modely hodinek obsahují různé hry nebo vzdělávací aplikace, které mohou být skvělým způsobem, jak dítě zabavit, ale i učit.
  4. Monitoring zdraví: Některé chytré hodinky měří tepovou frekvenci, kroky nebo kvalitu spánku, což může být zajímavým nástrojem pro sledování zdraví dítěte.

Co všechno by měly chytré hodinky pro děti umět?

Když přemýšlíte nad tím, jaké funkce by měly chytré hodinky pro vaše dítě mít, existuje několik klíčových oblastí, na které byste měli brát ohled.

1. Lokalizace a sledování pohybu

Funkce GPS je jedním z hlavních důvodů, proč rodiče pořizují chytré hodinky dětem. Díky lokalizaci můžete kdykoliv zjistit, kde se vaše dítě nachází. Některé hodinky dokonce nabízejí možnost nastavit bezpečné zóny – například školu nebo domov. Jakmile dítě tuto oblast opustí, dostanete upozornění na svůj telefon.

Koukni...  Od Selfie po AI: Ženský Tech-Guide

GPS a LBS technologie

Existují různé technologie sledování polohy. Kromě GPS mohou hodinky využívat i LBS (Location Based Services), což znamená, že hodinky sledují polohu podle mobilních vysílačů. GPS je však přesnější a u chytrých hodinek pro děti je preferovanou volbou. Některé modely dokonce kombinují obě technologie pro co nejpřesnější výsledky.

2. Možnost telefonování a odesílání zpráv

Mnoho chytrých hodinek pro děti obsahuje SIM kartu, která umožňuje telefonování nebo posílání zpráv. Pro děti, které jsou příliš malé na vlastní telefon, je to skvělá možnost, jak s nimi zůstat v kontaktu. Některé hodinky umožňují jen omezený seznam kontaktů, což znamená, že dítě může telefonovat pouze rodičům a dalším schváleným osobám.

SOS tlačítko

SOS tlačítko je další užitečnou funkcí. V případě nouze dítě může stisknout tlačítko a hodinky automaticky zavolají na přednastavená telefonní čísla.

3. Hry a vzdělávací aplikace

Pro menší děti může být důležité, aby hodinky nabízely i něco navíc – třeba zábavné nebo vzdělávací aplikace. Některé hodinky obsahují jednoduché hry, které mohou být dobrou motivací k nošení hodinek. Existují také modely s aplikacemi na rozvoj paměti, logického myšlení nebo učení jazyků.

4. Monitoring zdraví a pohybu

Pro starší děti, které se zajímají o sport a zdraví, může být atraktivní funkce monitorování fyzické aktivity. Mnoho chytrých hodinek měří počet kroků, kvalitu spánku nebo dokonce tepovou frekvenci. Některé modely dokážou vyhodnotit, jak dlouho bylo dítě aktivní, což může být dobrá motivace k pohybu.

Krokoměr

Měření kroků je základní funkcí většiny chytrých hodinek. Děti si mohou nastavit denní cíle a soutěžit třeba s kamarády nebo sourozenci, což je skvělý způsob, jak je motivovat k pohybu.

Měření tepu

Pokud vaše dítě sportuje, hodinky s funkcí měření tepu mohou být skvělým doplňkem. Pomáhají sledovat intenzitu cvičení a odhadnout, kdy je dítě v optimální zóně pro trénink.

5. Odolnost vůči vodě a nárazům

Děti jsou neposedné a hodinky si často berou do školy, na hřiště nebo dokonce do bazénu. Proto je důležité, aby byly chytré hodinky odolné. Hodinky pro děti by měly být odolné vůči nárazům a ideálně i vodotěsné. Některé modely jsou navrženy tak, aby vydržely i hrubší zacházení.

Koukni...  4kids.cz - 10 hlavních důvodů, proč tam nakupujeme!

Vodotěsnost IP67 nebo IP68

Pokud dítě často tráví čas u vody nebo v dešti, vybírejte hodinky s certifikací vodotěsnosti. Modely s označením IP67 odolávají ponoření do vody do hloubky 1 metru po dobu až 30 minut. Certifikace IP68 je ještě vyšší a hodinky s touto certifikací odolají i delšímu pobytu ve vodě.

6. Baterie a výdrž chytrých hodinek pro děti

Výdrž baterie je u dětských chytrých hodinek klíčovým faktorem. Děti často zapomenou hodinky nabít, a tak je důležité, aby vydržely co nejdéle. Standardně se výdrž pohybuje kolem 2-5 dnů, v závislosti na využívání GPS a dalších funkcí.

Některé modely mají úsporný režim, který prodlouží výdrž baterie tím, že vypnou některé funkce. To může být užitečné zejména během školního dne, kdy není třeba, aby hodinky neustále sledovaly polohu.

7. Cena a značky

Ceny dětských chytrých hodinek se mohou lišit podle funkcí, značky a designu. Na trhu najdete modely od cenově dostupných po prémiové hodinky s pokročilými funkcemi.

Cenové kategorie hodinek pro děti

  • Levné modely: Ceny začínají kolem 1 000 Kč. Tyto hodinky obvykle nabízejí základní funkce, jako je sledování polohy a možnost volání.
  • Střední třída: Ceny mezi 1 500 až 3 000 Kč. Tyto modely již často obsahují hry, monitoring zdraví nebo vodotěsnost.
  • Prémiové hodinky: Ceny nad 3 000 Kč. Tyto hodinky nabízejí pokročilé funkce, jako je detailní sledování aktivity, větší odolnost a kvalitní materiály.

8. Jaké chytré hodinky vybrat podle věku dítěte

Výběr hodinek by měl také zohlednit věk dítěte. Mladší děti potřebují spíše hodinky s jednodušším ovládáním a základními funkcemi, zatímco starší děti už mohou ocenit pokročilejší možnosti.

1. Pro děti ve věku 4–7 let

Pro malé děti je důležitá především snadnost ovládání a bezpečnostní funkce. Hodinky by měly být jednoduché, robustní a ideálně i vodotěsné, aby zvládly hrátky na hřišti nebo u vody.

  • Doporučené funkce: GPS, možnost volání, SOS tlačítko, základní hry nebo vzdělávací aplikace.
  • Doporučené modely: VTech Kidizoom DX7, LAMAX WatchY3, LAMAX BCool.

2. Pro děti ve věku 8–12 let

Starší děti již mohou využít více funkcí, jako jsou hry, vzdělávací aplikace nebo monitoring aktivity. Je také dobré, když hodinky nabízejí více možností komunikace, například textové zprávy a hlasové zprávy.

  • Doporučené funkce: GPS, volání, posílání zpráv, monitoring aktivit, zábavné a vzdělávací aplikace.
  • Doporučené modely: Carneo GuardKid 4G, CARNEO GuardKid+ 4G Platinum
Koukni...  5 důvodů, proč jako rodina milujeme Míšinu čokoládu! Recenze

3. Pro děti ve věku 13 let a více

Teenageři již často vyžadují hodinky s funkcemi podobnými těm pro dospělé. Kromě volání a zpráv ocení také monitoring zdraví, sportovní funkce a možnost připojení k různým aplikacím.

  • Doporučené funkce: Volání, zprávy, fitness funkce, sportovní aplikace, větší výdrž baterie.
  • Doporučené modely: CARNEO GuardKid+ 4G Platinum, hodinky z řad určených pro dospělé (například Fitbit, Apple Watch se speciálními omezeními pro mladší uživatele).

9. 5 nejlepších chytrých hodinek pro děti

LAMAX BCool
Stylové dětské hodinky se zaměřením na zdraví a zábavu. Nabízejí krokoměr, měření tepu a akcelerometr. Voděodolné a s dlouhou výdrží baterie, vhodné pro aktivní děti. Cena od 799 Kč.

CARNEO GuardKid+ 4G Platinum
Pokročilý model s GPS lokalizací, voláním, kamerou a SOS tlačítkem. Ideální pro rodiče, kteří chtějí mít dítě pod kontrolou. Cena mezi 2 316 – 3 454 Kč.

VTech Kidizoom DX7
Zábavné hodinky pro menší děti s hrami, kamerou a možností úprav. Zaměřeno na vzdělávání a kreativitu. Cena kolem 1 700 Kč.

Carneo GuardKid 4G
Chytré hodinky s GPS, voláním, SOS tlačítkem a 4G připojením. Poskytují bezpečnost a rychlou komunikaci. Cena mezi 1 989 až 2 699 Kč.

LAMAX WatchY3
Dětské hodinky s GPS lokalizací, SOS tlačítkem a voláním. Voděodolné a jednoduché na používání, s důrazem na bezpečnost. Cena okolo 1 690 Kč.

10. Závěrečné doporučení: Jak vybrat ty nejlepší chytré hodinky pro dítě

Výběr chytrých hodinek pro děti by měl zohlednit věk dítěte, jeho aktivity a vaše požadavky na bezpečnost. Nezapomeňte, že hodinky mají sloužit nejen pro zábavu, ale i jako nástroj, který pomůže udržet kontakt a zajistí bezpečnost.

Pokud vaše dítě často sportuje, vyberte model s funkcemi pro monitorování zdraví a aktivit. Pokud vám jde hlavně o bezpečnost, zaměřte se na modely s přesnou GPS lokalizací a SOS tlačítkem.

Věřím, že po přečtení tohoto článku máte jasnější představu, jaké chytré hodinky pro své dítě vybrat. Ať už si vyberete jakýkoliv model, nezapomeňte dítěti vysvětlit, jak hodinky správně používat, aby mohlo maximálně využít jejich potenciál.

IStyle.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem