Když přijde na výběr podlahy do kuchyně, věřte mi, že to není jen otázka estetiky. Kuchyň je místo, kde se děje hodně akcí – od vaření, přes pohyb dětí až po různé úniky vody. Potřebujeme proto podlahu, která je odolná, snadno se udržuje, ale zároveň je příjemná pro chůzi. Jak tedy vybrat tu správnou? Pojďme se na to podívat krok za krokem.

Co od podlahy v kuchyni požadujeme?

Než si vyberete konkrétní typ podlahy, je důležité si uvědomit, co od ní očekáváte. Každá kuchyně má svá specifika. Například pokud máte malé děti jako my, budete potřebovat odolnější a snadno udržovatelnou podlahu, která zvládne všechny ty nehody s rozlitou šťávou či škrábance od hraček.

Pokud je kuchyně propojena s obývacím pokojem, může být estetika klíčovým faktorem. V takovém případě se hodí například dřevěná nebo laminátová podlaha, která vypadá krásně a sjednotí prostor. Naopak, v případě kuchyně s intenzivním provozem, kde se často něco rozlije, se hodí spíše vinylová podlaha nebo dlažba. Při výběru bychom tedy měli zvážit jak praktičnost, tak estetiku.

Pokud máte malou kuchyň, doporučuji vybírat světlé tóny podlahy. Ty opticky zvětší prostor a dodají místnosti svěží vzhled. Osvědčenými variantami jsou odstíny jako Oak Scandinavia nebo Oak Pacific.

Kuchyň s kombinací černých a dřevěných skříněk, světlá podlaha a středový ostrůvek, rodina společně vaří.
Kuchyň s černými a dřevěnými prvky

Vinylová podlaha do kuchyně: Skvělý výběr pro moderní domácnost

Vinylové podlahy jsou v kuchyních stále populárnější, a není divu. Jsou odolné, snadno se instalují a nabízí širokou škálu designů. Vinyl může napodobovat dřevo, beton či kámen, což je skvělý způsob, jak do kuchyně přinést moderní vzhled. Vinyl je navíc 100% vodotěsný, což je v kuchyni velká výhoda.

Koukni...  Jak mohu zkontrolovat účinnost vytápění?

Můžete si vybrat mezi lepeným a plovoucím vinylem. Lepený vinyl je pevnější a odolnější, což oceníte v kuchyni s vysokou frekvencí provozu. Naopak plovoucí vinyl je jednodušší na instalaci díky click systému, a přesto dostatečně odolný pro běžné rodinné kuchyně.

Co se týče designu, tady jsou možnosti takřka nekonečné. Ať už preferujete vzhled přírodního dřeva, minimalistického betonu, nebo třeba imitaci kamene, vinylová podlaha vám vyhoví. Navíc je příjemná na dotek, což oceníte hlavně při chůzi naboso.

Kuchyň s šedou podlahou a bílými skříňkami, kombinace přírodního kamene a industriálního stylu
Kuchyň s kamennou podlahou

Plovoucí laminátová podlaha: Levná a stylová volba

Laminátová podlaha je skvělou volbou, pokud hledáte něco cenově dostupného a zároveň stylového. Její hlavní výhodou je jednoduchá instalace, kterou můžete zvládnout svépomocí díky click systému. Laminát je navíc vysoce odolný vůči poškrábání a protiskluzný, což je ideální pro kuchyň, kde se často pohybují děti nebo domácí mazlíčci.

I když není laminát tak odolný vůči vodě jako vinyl, stále se jedná o skvělou volbu do kuchyně, kde není neustálý kontakt s vodou. Kromě toho je laminát skvělý i pro podlahové vytápění, což je příjemný bonus pro zimní měsíce.

Díky široké nabídce dekorů můžete vybírat mezi různými vzhledy dřeva, kamenů či moderních vzorů, které dodají vaší kuchyni osobitý styl. Pokud plánujete propojit kuchyň s obývacím pokojem, laminátová podlaha je ideální pro vytvoření jednotného, hladkého povrchu bez přechodových lišt.

Keramická dlažba: Klasika, která nezklame

Pokud preferujete něco tradičního a odolného, keramická dlažba je sázkou na jistotu. Dlažba je odolná proti vodě, poškrábání a mechanickému poškození, což ji činí ideální volbou pro kuchyň s vysokým provozem. Navíc se snadno čistí, což oceníte hlavně při častém vaření.

Při výběru dlažby do kuchyně dbejte na otěruvzdornost (minimálně třídy 3 a výše) a protiskluzové vlastnosti. U dlažby je důležité vybírat modely s označením R9 nebo vyšším, které zajistí bezpečnost při pohybu. Přesto si dejte pozor na to, aby dlažba nebyla příliš hrubá, což by mohlo ztížit úklid.

Koukni...  Sleva 21% v XXXLutz – Nepropásněte ji!

Design dlažby je dnes díky digitálnímu tisku velmi variabilní. Můžete si vybrat dlažbu v rustikálním stylu, patchworkovém vzoru nebo třeba v designu terrazza. Pokud toužíte po jedinečném vzhledu, dlažba vám poskytne širokou škálu možností.

Dřevěná podlaha: Pro ty, co milují přírodu

Pokud máte rádi přírodní materiály, zvažte dřevěnou podlahu do kuchyně. Dřevo přináší do prostoru teplo a příjemnou atmosféru, kterou jiné materiály nedokáží napodobit. Ačkoli se dřevěné podlahy v minulosti považovaly za náročné na údržbu, dnešní technologie lakování a ošetření umožňují dřevěné podlahy používat i v náročných prostorech, jako je kuchyň.

Lakované dřevěné podlahy jsou odolné vůči poškrábání a jejich údržba není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Samozřejmě, dřevěná podlaha má vyšší pořizovací cenu, ale ten pocit přírodního materiálu pod nohama určitě stojí za to.

Pokud se rozhodnete pro dřevo, doporučuji volit tvrdší dřeviny, jako je dub nebo jasan, které jsou odolnější vůči mechanickému poškození. A pro ještě větší odolnost zvažte bezúdržbovou lakovanou dřevěnou podlahu.

Moderní kuchyň s otevřeným prostorem a velkými okny, minimalistický design s bílým nábytkem a tmavou dřevěnou podlahou.
Moderní kuchyň s dřevěnou podlahou

Obkladové panely: Inovativní řešení pro moderní kuchyně

Máte rádi inovace? Pak by vás mohly zaujmout obkladové panely jako alternativa klasických podlahových materiálů. Tyto panely kombinují vlastnosti keramické dlažby s jednoduchostí instalace suchou cestou. Jsou vyráběny z kompozitu kamene, plastu a vinylu, což jim dodává výborné technické vlastnosti a odolnost.

Panely se pokládají bez nutnosti spárování a jsou dostupné ve velkoformátech, což vytváří jednolitou, moderní plochu bez viditelných spár. Toto řešení je velmi populární nejen v kuchyních, ale také v koupelnách či dalších interiérových prostorách.

Kterou podlahu vybrat?

Výběr podlahy do kuchyně by měl zohledňovat nejen vzhled, ale hlavně praktičnost a funkčnost. Pokud hledáte něco odolného a snadno udržovatelného, vinyl nebo keramická dlažba budou vaší nejlepší volbou.

Koukni...  Top 5 robotických vysavačů Xiaomi recenze

Naopak pokud chcete vytvořit teplý a příjemný prostor, dřevo nebo laminát vás určitě nezklamou.

Při výběru dbejte na to, aby podlaha ladila s kuchyňskou linkou a celkovým stylem interiéru. Ať už se rozhodnete jakkoli, vždy je dobré vybrat kvalitní materiál, který vydrží dlouhodobé zatížení a bude vám v kuchyni dělat radost mnoho let.

GLAMI.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem