Investování do dluhopisů může být skvělým způsobem, jak diverzifikovat své portfolio a získat stabilní příjem. Jenže se s tím pojí i určitá odpovědnost vůči finančnímu úřadu, protože příjmy z dluhopisů podléhají zdanění. Je důležité vědět, jak na to, abychom se vyhnuli problémům s daněmi a zároveň využili všechny možné výhody, které nám zákon nabízí.

1. Zdanění příjmů z dluhopisů pro fyzické osoby

Jako fyzická osoba máte několik možností, jak se na zdanění příjmů z dluhopisů dívat. Příjmy mohou plynout buď z úroků, nebo z prodeje samotných dluhopisů, a každá z těchto variant má svá specifika.

Úroky z dluhopisů

U dluhopisů, které vydali čeští emitenti, se úroky daní už při jejich výplatě. Emitent rovnou srazí 15 % jako srážkovou daň a vám na účet dorazí už čistý příjem. Tento příjem pak už nemusíte nikde dál řešit, což je poměrně jednoduché a praktické. Na druhou stranu, pokud investujete do dluhopisů zahraničních emitentů, situace se trochu komplikuje.

Tyto příjmy totiž musíte uvést v daňovém přiznání. V některých případech může dojít k tomu, že tyto úroky byly již zdaněny v zahraničí. Pokud se vás to týká, nezapomeňte, že můžete využít zápočet na zamezení dvojího zdanění. Tím pádem nebudete platit daň dvakrát za stejný příjem.

Kalkulátor

Prodej dluhopisů

Pokud se rozhodnete dluhopisy prodat a vyděláte na tom, musíte tento zisk uvést v daňovém přiznání. To platí i pro dluhopisy, které nemají klasické úroky, tzv. zero bondy – tedy dluhopisy, které při splacení vyplácejí nominální hodnotu, ale nenabízejí pravidelné úroky. I zde je potřeba uvést rozdíl mezi tím, za kolik jste dluhopis pořídili, a kolik jste za něj při splacení obdrželi.

Osvobození od daně

Existují ale způsoby, jak se legálně zdanění vyhnout. Jedním z nich je tzv. časový test. Pokud držíte dluhopisy déle než tři roky, zisk z jejich prodeje je od daně osvobozen. Další možností je hodnotový test. Pokud vaše celkové příjmy z prodeje dluhopisů a jiných cenných papírů v jednom roce nepřesáhnou 100 000 Kč, nemusíte tyto příjmy danit.

Koukni...  Auta z EU jsou v USA o 30% levnější než v ČR

Takže pokud plánujete dlouhodobé investice, může být výhodné držet dluhopisy minimálně tři roky nebo sledovat, zda váš roční příjem z těchto transakcí zůstane pod uvedeným limitem.

Z pohledu daňového přiznání se jedná o příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů, konkrétně o “ostatní příjmy” z prodeje cenných papírů, a je potřeba je uvést v příloze č. 2 daňového přiznání.

Státní dluhopis České republiky s nominální hodnotou 10 000 Kč v rámečku na stole.
Státní dluhopis ČR

2. Zdanění příjmů z dluhopisů pro podnikatele

U podnikatelů je situace o něco složitější. Příjmy z dluhopisů zde nejsou řešeny jen jako příležitostný příjem, ale jsou součástí celkového daňového základu.

Úroky z dluhopisů

Pro podnikatele, kteří investují do dluhopisů v rámci svého podnikání, platí, že úroky z těchto dluhopisů se musí zahrnout do příjmů a zdanit podle pravidel pro daně z příjmů právnických osob. To platí pro české i zahraniční dluhopisy.

Fyzická osoba podnikající v rámci svého podnikání má povinnost danit tyto příjmy sazbou 15 %. Pokud ale celkový základ daně přesahuje určitou hranici, konkrétně 36 násobek průměrné mzdy (což je zhruba 2,1 milionu Kč), na příjmy přesahující tuto částku se vztahuje vyšší sazba daně ve výši 23 %.

Prodej dluhopisů

Stejně jako u fyzických osob, i u podnikatelů platí, že pokud prodají dluhopisy se ziskem, tento zisk musí zahrnout do svého daňového základu. Podléhá to tedy dani z příjmů právnických osob nebo dani z příjmů fyzických osob, pokud jde o podnikající fyzickou osobu.

Opět zde platí, že pokud váš základ daně přesahuje 36násobek průměrné mzdy, budete na část přesahující tuto hranici platit daň ve výši 23 %, zatímco na částku pod touto hranicí platí standardní 15% daň.

Jak se vyhnout zdanění dluhopisů?

Pokud se chcete zcela vyhnout zdanění příjmů z dluhopisů jako fyzická osoba, máte několik možností. Jednou z nich je dlouhodobá držba dluhopisů. Pokud je budete držet déle než tři roky, můžete využít osvobození od daně z příjmů při jejich prodeji. Dále můžete využít hodnotový test, který říká, že pokud vaše roční příjmy z prodeje dluhopisů nepřesáhnou 100 000 Kč, nemusíte tyto příjmy danit.

Koukni...  Jak správně vybrat povinné ručení?

Důležité je sledovat, jaké další příjmy máte v kategorii “ostatní příjmy”, protože pokud se tyto příjmy spojí s dluhopisy, mohli byste překročit tento limit.

Glami.cz

Praktický tip: Investování s rozmyslem!

Pokud plánujete investice do dluhopisů, doporučuji si nejprve rozmyslet, jak dlouho je chcete držet a jaký výnos od nich očekáváte. Krátkodobé spekulace mohou být lákavé, ale často s sebou přinášejí daňové komplikace. Na druhou stranu dlouhodobé držení dluhopisů a pečlivé plánování může přinést nejen zajímavé výnosy, ale i daňové úlevy.

Také je dobré si pamatovat, že zdanění dluhopisů se může lišit v závislosti na tom, zda jde o české nebo zahraniční emitenty. Investice do zahraničních dluhopisů mohou být daňově výhodné, pokud využijete zápočet na zamezení dvojího zdanění, ale i zde je potřeba počítat s větší administrativou při podávání daňového přiznání.

Na závěr

Zdanění příjmů z dluhopisů může na první pohled působit složitě, ale pokud se v pravidlech zorientujete, můžete si ušetřit spoustu starostí. Ať už jste fyzická osoba nebo podnikatel, vždy je dobré vědět, co vás čeká a jak můžete využít zákonné možnosti ke snížení daňové zátěže. Nezapomeňte také na časový a hodnotový test, které vám mohou pomoci vyhnout se zbytečnému zdanění.

Takže pokud jste se rozhodli investovat do dluhopisů, nezapomeňte nejen sledovat výnosy, ale také přemýšlet o tom, jak co nejlépe optimalizovat své daně.

Sazka Bet

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem