Podzim je tady, dny se začínají zkracovat, venku čím dál častěji bude pršet, a já začnu přemýšlet, že svoje kolo někdy kolem koncem října uložím na zimní odpočinek. Samozřejmě, znám i pár jedinců, kteří si nedají říct a vesele brázdí zasněžené cesty i v lednu. Klobouk dolů, ale já osobně si na zimu raději dávám pauzu. A pokud jste na tom stejně, tak mám pro vás tipy, jak kolo správně zazimovat, aby na jaře bylo připravené k okamžitému vyjetí. Pojďme na to!

Pomůcky a prostředky, bez kterých se neobejdeš

Údržba kola před zimou není jen o tom, ho hodit do sklepa a nechat ho tam do jara. Jestli chcete, aby vám kolo dlouho a dobře sloužilo, vyplatí se mu věnovat trochu péče. Než se pustíme do akce, tady je seznam věcí, které budete potřebovat:

  • Dostatek času – na pořádné vyčištění kola budete potřebovat minimálně jedno odpoledne, obzvlášť pokud to děláte poprvé.
  • Čistící prostředky – kýbl s teplou vodou, odmašťovač, kartáče a hadry. Vítanou pomocí je wapka s nižší nebo nastavitelnou intenzitou proudu vody.
  • Dostatek místa – ideálně terasa nebo zahrada. Pokud budete čistit venku, nemusíte mít obavy, většina prostředků je ekologicky nezávadná.

Krok 1: Generální očista

Čistota je půl zdraví, a to platí i pro vaše kolo. Jak na to? Nejprve kolo pořádně namočte teplou vodou. Jestli můžete, sundejte obě kola a rozpojte řetěz – dostanete se tak lépe ke všem částem. Na celý rám naneste odmašťovač a pomocí houby vyčistěte vidlici, kola i rám. Pokud máte tlakovou myčku, zkuste ji nastavit na nižší tlak, aby nedošlo k poškození ložisek a hlavně do nich nezatékalo.

Zaměřte se hlavně na detaily, kam se často nedostanete – pastorky, převodníky, přehazovačka si zaslouží pečlivější péči. Na jejich čištění použijte kartáčky, abyste se zbavili všech olejových nečistot. Řetěz očistěte zvlášť – skvěle funguje například zavěšení do zavařovací sklenice s rozpouštědlem. Jakmile máte kolo čisté, opláchněte ho čistou vodou a kompletně osušte. Jestli máte po ruce fén, tím líp – tím rychleji osušíte těžko přístupná místa.

Krok 2: Kontrola komponentů

Kolo máte teď čisté jako nové, ale to není všechno. Teď je čas na kontrolu komponentů, protože přes zimu nechcete, aby se jakýkoli problém zhoršoval. Zkontrolujte rám i vidlice, jestli nenajdete nějaké praskliny nebo jiné poškození. Menší odřeniny jsou běžné, ale větší problémy konzultujte přímo s někým z cykloservisu.

Koukni...  Kde sledovat hokej MS 2024 a přehled zápasů

Následně se zaměřte na přehazovačku a brzdy. Změřte řetěz speciální měrkou – pokud zjistíte, že je na víc než 50 % životnosti, je čas zvážit na jaro výměnu. A když už jsme u toho, jedna kazeta by vám měla vydržet zhruba na dva až tři řetězy. Podívejte se i na brzdové destičky a kotouče, zda nejsou příliš opotřebované. V případě potřeby vyměňte poškozené nebo opotřebované díly, abyste byli na jaře připraveni bez zbytečných starostí.

Krok 3: Uskladnění kola

Tady přichází na řadu poslední, ale velmi důležitá část – správné uskladnění kola. Než kolo uložíte, nezapomeňte všechny pohyblivé části naolejovat. Použijte speciální maziva na kolo – na řetěz, vidlici a ložiska. Řetěz promažte po jedné kapce na každý článek a nezapomeňte ho pořádně otřít hadrem, abyste odstranili přebytečný olej. Pokud máte odpruženou vidlici, nezapomeňte na ni aplikovat silikonový olej na těsnění.

A kam s kolem? Mějte na paměti, že nejdůležitější je suché a větrané místo. Kolo by mělo být postavené na stojanu nebo opřené, ale nikdy ho nedávejte do vlhkého prostředí. Ideální je kolo přikrýt speciální plachtou nebo dekou, aby se na něm nehromadil prach.

Co když chci jezdit i v zimě?

A co když jste jedním z těch, kteří si nedovedou představit zimu bez svého kola? Pokud máte v plánu jezdit i v chladnějších měsících, je potřeba pár věcí přizpůsobit. Zaprvé, investujte do kvalitních blatníků – ochrání vás před blátem a sněhem. Zadruhé, pořiďte si zimní pláště s hrubším vzorkem, které zajistí lepší přilnavost na kluzkém povrchu. A do třetice, nezapomínejte na pravidelnou údržbu – v zimě se kolo opotřebovává rychleji, takže kontrolujte řetěz a brzdy mnohem častěji než v létě.

Proč se vyplatí kolo dobře zazimovat?

Kromě toho, že si ušetříte nervy na jaře, má správné zazimování kola i další výhody. Kolo, které projde pořádnou údržbou, vydrží mnohem déle. Zabráníte opotřebení komponentů a budete mít jistotu, že na jaře bude vše fungovat bez problémů. A navíc, pokud se budete o své kolo starat, budete si jízdu víc užívat. Nikdo přece nechce, aby mu během prvního výletu praskl řetěz nebo přestaly fungovat brzdy.

Zajímavosti o zazimování kol

Zajímavé je, že správná údržba kola není jen otázkou estetickou, ale i bezpečnostní. Když je kolo špinavé, může dojít k tomu, že některé nečistoty a bláto proniknou do ložisek nebo dalších důležitých částí, což může časem vést k jejich poškození. Pokud jste někdy slyšeli, že “špína konzervuje,” v případě kola to rozhodně neplatí.

Koukni...  Top 5 tipů na nejlepší golfová hřiště na Slovensku

Navíc, pokud plánujete delší dovolenou a nechcete kolo používat několik měsíců, je dobré zvážit úplné uvolnění napětí v kolech – například snížit tlak v pneumatikách a povolit šrouby u řazení, aby se snížilo riziko poškození.

Tipy na další cyklistické vychytávky

Když už jsme u toho, že máte kolo nachystané na zimu, můžete přemýšlet, jak ho ještě vylepšit na novou sezonu. V posledních letech jsou čím dál oblíbenější různé vychytávky jako jsou GPS trackery pro kola, aby se vám nikdy neztratilo, nebo speciální světlomety s detekcí pohybu. Pokud hodně jezdíte po městě, zvažte i přidání zpětného zrcátka na řidítka – zlepší to vaši bezpečnost.


Na závěr

A je to, kolo máte připravené na zimu! Teď už ho stačí schovat a těšit se na jaro. Nezapomínejte, že pravidelná údržba kola není jen o tom, aby vypadalo pěkně, ale hlavně, aby vám dlouho a spolehlivě sloužilo.

Tak ať vám na jaře kilometry ubíhají bez problémů!

M1 project.cz

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem či zkušeností