Přilba je pro cyklistu asi nejdůležitějším prvkem ochrany. Není to jen povinnost pro mladé jezdce do 18 let, jak to vyžaduje zákon v České republice od roku 2006, ale je to i jednoduchý způsob, jak se chránit před vážnými zraněními. Když usedám na kolo, helmu si beru automaticky, a to bez ohledu na to, zda jedu po městě nebo na singltrek či do lesů. Bez helmy bych se na kolo už nikdy nevydal. Pár desítek pádů mám za sebou a helma mi několikrát doslova zachránila hlavu, především v lesích.

Takže se teď pojďme podívat, jak si správně vybrat tu pravou přilbu, aby seděla nejen velikostí, ale i stylem jízdy.


Rozdělení helem podle druhu a použití

Na trhu je dnes velké množství různých druhů přileb a vyznat se v nich může být trochu náročné. Proto je fajn vědět, jaké typy jsou k dispozici a které z nich by mohli být pro vás ty nejlepší.

1. Pánské, dámské a dětské přilby

Tady se nejedná o rozdíly ve funkčnosti, ale spíš o designové a praktické úpravy. Pánské přilby bývají univerzální a většinou vhodné i pro ženy. Dámské helmy mívají jemnější design, někdy jsou přizpůsobené pro nošení culíku. Dětské přilby jsou menší a lehčí, navržené tak, aby byly pohodlné a přitažlivé i pro nejmenší jezdce.

2. Helmy na kolo podle stylu

  • Silniční cyklistika: Tyhle přilby jsou navržené s důrazem na aerodynamiku a větrání. Jsou lehké, což je super při dlouhých jízdách, a obvykle nemají kšilt. Velké ventilační otvory jsou ale rizikem při jízdě v terénu, kdy se vám může hlava snadno zachytit o větev.
  • Horská cyklistika: Robustnější konstrukce, menší větrací otvory a většinou mají kšilt proti slunci. Ideální pro ty, kdo rádi drtí terén jako já :).
  • Městská cyklistika a treking: Městské přilby jsou designově zaoblené a mají méně větracích otvorů. Jejich úkolem je chránit vás během krátkých jízd po městě, v parcích nebo na cyklostezkách.
  • BMX a freestyle: Pokud milujete skateparky a agresivní styl jízdy, sáhněte po BMX přilbě. Jsou robustní, mají méně větracích otvorů, ale zato výborně ochrání hlavu před častými nárazy.

Jak si vybrat správnou velikost helmy?

Velikost je základním faktorem při výběru přilby. Špatně padnoucí přilba vás neochrání tak, jak by měla. Aby vše správně sedělo, je důležité si změřit obvod hlavy – stačí vám k tomu obyčejný krejčovský metr, kterým měříte obvod přes čelo a týl. Z výsledné hodnoty pak vyberete správnou velikost podle tabulky uvedené u každého modelu přilby.

Koukni...  Cestovní pojištění AXA s 50% slevou: Recenze a má zkušenost

Většina přileb je dnes vybavena kolečkem na zadní části, kterým se dá přilba utáhnout nebo povolit, aby seděla přesně na vaši hlavu. Jestliže ani po maximálním utažení přilba nesedí pevně, je třeba sáhnout po menší velikosti.

Nezapomeňte, že důležitým prvkem je i pásek pod bradou, který by neměl být příliš utažený, ale musí držet pevně, abyste byli v bezpečí.

Tip: Vždy si zkuste přilbu spolu se slunečními brýlemi. Často se totiž stává, že brýle pod přilbou nesedí správně nebo vás tlačí!

Vyberte si z více než 815 helem na kolo na Muziker

Nastavení přilby před jízdou na kole

Když máte přilbu, která vám sedí, je důležité ji správně nastavit. Ať už jde o upínací systém pod bradou, nebo boční popruhy, vše musí být správně seřízeno, aby přilba plnila svou funkci.

Popruhy by měly tvořit písmeno „Y“ a spoje by měly být přesně pod ušima. Pokud máte přilbu s utahovacím kolečkem, dotáhněte ho, aby přilba pevně seděla, ale netlačila.

Důležité je také zajistit, aby helma pokrývala dostatečnou část čela. Příliš vysoko posazená přilba může při pádu způsobit, že hlava nebude dostatečně chráněna.


Bezpečnost a údržba přilby

Přilba je základním prvkem ochrany, ale sama o sobě nestačí. K vyšší bezpečnosti můžete přispět použitím odrazek nebo světla, které některé přilby mají integrované na zadní části. To zvyšuje viditelnost, zejména v noci nebo za špatných podmínek, což je obrovská výhoda při jízdě především ve městech nebo po silnicicích.

Výměna přilby: Každá přilba má omezenou životnost. Doporučuje se vyměnit přilbu po každém větším pádu, i když na ní nejsou viditelné poškození. Materiály, ze kterých jsou přilby vyráběny, mohou být nárazem narušeny, a přilba tak už nemusí poskytovat maximální ochranu. I když nedojde k žádnému nárazu, je dobré přilbu měnit přibližně každých 5 let, protože materiál časem degraduje.


Doporučení pro výběr přilby

  • Zkoušení v prodejně: Ideální způsob, jak si přilbu vybrat, je vyzkoušení v obchodě. Nic nenahradí pocit, když si přilbu fyzicky nasadíte a otestujete, jak vám sedí.
  • Podmínky používání: Zvažte, kde a jak často budete jezdit. Do města se hodí jiný typ přilby než na horské kolo nebo downhill.
  • Kvalitní větrání: V teplých měsících oceníte helmu s dostatečným větráním. Na druhou stranu, při jízdách v chladnějším počasí se hodí možnost nasazení čepice pod přilbu.
  • Design a viditelnost: Helma by neměla být jen praktická, ale také viditelná. Jasné barvy a reflexní prvky zvyšují vaši bezpečnost.
BikePlan

Na závěr

Ať už jste cyklista začátečník nebo profík, výběr přilby je základem bezpečné jízdy. Přilba by měla být především pohodlná, správně nastavená a přizpůsobená vašemu stylu jízdy.

Koukni...  Tour de France 2024: 3492 km, 21 etap pekla!

Věřte mi, že i když se může zdát, že investice do kvalitní helmy není nutná, při prvním pádu si uvědomíte, že to byla nejlepší investice, jakou jste mohli udělat. Bezpečí by mělo být vždy na prvním místě!

Doufám, že vám tento článek pomůže vybrat tu správnou přilbu a přispěje k tomu, abyste si své jízdy na kole užili s klidem a jistotou, že jste dobře chráněni.

PS: Osobně používám helmu značky POC Tectal Hydrogen White, protože má kvalitní EPS vložku a vystužení. Je sice dražší, ale fantasticky sedí na hlavě, krásně kryje, je hodně pevná, lehká a má štít, když jezdím bez brýlí.

POC Tectal Hydrogen

Cyklistické helmy – Jakou používáte? Recenze a zkušenosti

0,0
Vynikající0%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Špatné0%
Hrozné0%

Vaše komentáře

Zatím nejsou žádné komentáře… Buďte první, kdo ho napíše.


Přispějte svým komentářem, recenzí či zkušeností