Sbírání hub je pro mnoho z nás neodmyslitelnou součástí podzimu. Vůně lesa, klidné procházky mezi stromy a vzrušení z nalezení prvního hříbku – to je něco, co prostě nejde odolat. Ale než vyrazíme do lesa, je důležité si připomenout pár zásad, jak houby správně sbírat, čistit a zpracovávat. Navíc, pokud sbíráte houby častěji, může se vám hodit i pár tipů, jak houby uchovávat dlouhodobě, aby vám vydržely co nejdéle.

Jak správně sbírat houby?

Když se vydám do lesa, první zásadou, kterou si neustále opakuji, je sbírat jen ty houby, které bezpečně poznám. I když je lákavé vzít všechny krásně vypadající plodnice, nikdy nevíte, jestli se mezi nimi neskrývá nějaký jedovatý druh. Proto vždy beru jen ty kousky, které jsou v perfektním stavu, bez známek hmyzu nebo plísně. Na houby poškozené plži či červy raději nesahám.

Možná jste slyšeli, že je lepší houby odřezávat nad zemí, aby se nepoškodilo podhoubí. Dříve se to tak učilo, ale dnes se spíše doporučuje houby opatrně vyviklat. Tím se zabrání poškození mycelia a zároveň uvidíte celou plodnici, což je důležité pro identifikaci druhu. A samozřejmě – kolem nálezu houby nerozhrabávám a nedupu, abych nenarušila podhoubí.

Podubák rostoucí mezi mechem a spadaným jehličím v lese.
Podubák mezi mechem a jehličím

Pravidla sběru, která by měl každý znát

  1. Sbírejte jen houby, které bezpečně poznáte. Pokud si nejste jistí, raději houbu nechte tam, kde je.
  2. Nesbírejte staré a znehodnocené houby. Starší plodnice mohou být nejen nejedlé, ale také snadno kontaminované hmyzem nebo červy.
  3. Vyhýbejte se kontaminovaným oblastem. Houby jsou skvělé absorbenty, což znamená, že mohou nasát různé škodliviny z prostředí, jako jsou toxiny z továren nebo chemikálie z rušných silnic.
  4. Malé plodnice nechte růst. Pokud houba ještě není plně vyvinutá, nemusíte vždy poznat, o jaký druh jde, a to může být riskantní.

Jak houby čistit už v lese?

Pokud jste někdy přišli domů s plným košíkem hub a přemýšleli, jak začít s jejich očištěním, mám pro vás tip – čistěte houby hned v lese. Ušetří vám to spoustu času a práce. Jak na to? Stačí si sednout na pařez, vyndat plodnice z košíku a postupně je zbavovat nečistot. Někdy stačí použít malý štěteček nebo nožík.

Koukni...  15 zajímavostí o borůvkách 🫐: Modré poklady plné zdraví

Houby, které mají slizké kloboučky, jako například klouzky nebo muchomůrka růžovka, rovnou oloupejte. Překrojte plodnice napůl, abyste se ujistili, že nejsou napadené larvami či červy. Pak už stačí houby opatrně skládat zpět do košíku – tvrdší kousky dospod a měkké navrch, aby se nepoškodily.

Čištění houby nožem v lese před vložením do košíku.
Čištění houby nožem při sběru

Jak houby zpracovávat?

Když přinesu domů plný košík čerstvých hub, mám několik možností, jak je zpracovat. Nejraději houby zamrazím, usuším nebo naložím do octa, protože každá z těchto metod má své výhody.

Mražení hub

Mražení je skvělý způsob, jak uchovat houby po delší dobu. K tomu je potřeba vybrat pevné, čerstvé plodnice bez skvrn či známek zkažení. Než je vložím do mrazáku, nikdy je neomývám vodou, protože by nasály zbytečně moc vlhkosti. Raději je jemně otřu vlhkou utěrkou nebo kartáčkem, aby byly co nejčistší.

Houby pak nakrájím, podusím a vkládám do nádob nebo sáčků na mražení. A malý tip – před použitím je nemusíte rozmrazovat. Stačí je rovnou hodit do pánve nebo hrnce, kde se krásně uvaří.

Sušení hub

Sušení hub je další skvělá možnost, jak si houby uchovat na delší dobu. Pokud máte sušičku, máte práci usnadněnou. Pokud ne, můžete houby sušit i na dobře větraném místě, třeba na sítech nebo plátně. Po usušení je ukládám do vzduchotěsných nádob, kde vydrží klidně několik let, i když doporučuji je spotřebovat do tří let, aby neztratily svou chuť a aroma.

Sušení má jednu velkou výhodu – houby jsou lehké a skladné, takže vám nezaberou moc místa. A když je potřebuji, stačí je namočit na pár minut do vody a znovu jsou připravené k použití.

Glami.cz

Nakládání hub do octa

Pokud máte rádi nakládané houby, pak určitě vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Vodu s octem, solí, cukrem a kořením povařím asi 15 minut.

Koukni...  Výšlapy na Sněžku, Lysou horu a Praděd: Průvodce a trasy ⛰️

Mezitím si nakrájím houby na menší kousky, povařím je a skládám do sklenic. Prokládám je cibulí nebo bylinkami, zaleji nálevem a sklenice zavařím.

Takhle nakládané houby jsou výborné jako příloha nebo na chlebíčky.

Tipy a zajímavosti o zpracování hub

  • Proč houby nesbírat v dešti? I když by se mohlo zdát, že po dešti je les plný hub, sbírat mokré houby není úplně ideální. Mokré houby se totiž rychle kazí a nejsou vhodné k sušení ani mražení.
  • Jak správně skladovat čerstvé houby? Pokud nemáte čas houby ihned zpracovat, uložte je do lednice, ideálně v papírovém sáčku. Takto vydrží čerstvé až dva dny. Důležité je, aby měly dostatek vzduchu, protože v uzavřené nádobě nebo plastovém sáčku se rychle kazí.
  • Jak využít sušené houby? Kromě toho, že je můžete přidávat do polévek a omáček, zkuste z nich udělat i houby na smetaně. Stačí je namočit do vody, podusit a přidat smetanu. Výsledkem je chutné a rychlé jídlo.

Závěr

Sbírání hub je skvělý způsob, jak si užít přírodu a zároveň si přinést domů skvělou surovinu. Ale nezapomínejte na pravidla bezpečného sběru – vždy sbírejte jen ty houby, které dobře poznáte. A když už máte plný košík, dejte si záležet na správném zpracování.

Ať už je zamrazíte, usušíte nebo naložíte, vždy si můžete být jistí, že jste své úlovky uchovali co nejdéle. Houby jsou nejen chutné, ale také zdravé a plné vitamínů, takže je určitě stojí za to zařadit do jídelníčku.

Takže až příště vyrazíte do lesa, vezměte si košík, nožík a dobré boty, a užijte si ten skvělý pocit z nalezení perfektního hříbku!


Vaše komentáře


Přispějte svým komentářem